Slovenija

Policija: Postopki s tujci odstopajo od ustaljene prakse, a so zakoniti

Ljubljana, 31. 07. 2020 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maruša Slana, Urša Zupan
Komentarji
21

Potem ko smo poročali o dokumentu, ki razkriva navodila policistom, kako naj postopajo s tujci, ki želijo zaprositi za mednarodno zaščito, se je odzvala policija. Ta priznava, da so trenutno postopki s tujci drugačni in odstopajo od ustaljene prakse, a so kljub temu zakoniti. Prosilcem so zagotovljene vse pravice, pravijo na policiji, ki namerava s tovrstnimi postopki nadaljevati tudi v prihodnje.

Kot smo že poročali, smo v uredništvu pridobili dokument, ki razkriva navodila policistom, kako naj postopajo s tujci, ki izrazijo namero zaprositi za mednarodno zaščito na naših policijskih postajah. Do negativnega odgovora jim morajo omejiti gibanje v centru za tujce, na tak način se jim odreče tudi pravna pomoč. 

Na Generalni policijski upravi odgovarjajo, da gre v tem primeru za poskusno uvajanje drugačnih postopkov s tujci, ki izrazijo namero zaprositi za mednarodno zaščito. To poteka v dogovoru s pristojnimi službami MNZ. Po izraženi nameri v policijskem postopku so tega neposredno prevzeli uslužbenci MNZ, ki so lahko odločili tudi o omejitvi gibanja v centru za tujce z namenom omejevanja zlorab azilnih postopkov. 

Na ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili, da čeprav je projekt odstopal od ustaljene prakse, je bil v skladu z možnostmi, ki jih dopušča Zakon o mednarodni zaščiti. Kot poudarjajo, so bile prosilcem zagotovljene vse pravice in jamstva, ki jim po zakonu pripadajo. Ministrstvo je že pred tem odrejalo ukrepe omejitve gibanja in namerava tako početi tudi v prihodnje, in sicer v skladu z veljavno zakonodajo in individualno presojo vsakega primera posebej. 

Delež tujcev, ki po prijetju zaradi nezakonitega prestopa meje v postopkih na policijskih postajah izrazijo namero zaprositi za mednarodno zaščito, se je v letošnjem letu izrazito povečal.
Delež tujcev, ki po prijetju zaradi nezakonitega prestopa meje v postopkih na policijskih postajah izrazijo namero zaprositi za mednarodno zaščito, se je v letošnjem letu izrazito povečal. FOTO: Miro Majcen

Spomnimo. Delež tujcev, ki po prijetju zaradi nezakonitega prestopa meje v postopkih na policijskih postajah izrazijo namero zaprositi za mednarodno zaščito, se je v letošnjem letu izrazito povečal. Da bi omejili uporabo postopkov mednarodne zaščite za nezakonito potovanje preko Slovenije, je Generalna policijska uprava vsem policijskim upravam izdala navodila za usklajeno vodenje postopkov.

Iz navodil, ki so jih prejeli policisti (dokument hranimo v uredništvu), je jasno, da morajo tem osebam omejiti gibanje v centru za tujce, s čimer se postopek zavlačuje do negativnega odgovora."Namen je, da tujcu, ki po prejetju zaradi nezakonitega prestopa meje izrazi namero zaprositi za mednarodno zaščito, po opravljenih postopkih policije in hitri izvedbi postopkov po mednarodni zaščiti (sprejemu prošnje, opravljenemu razgovoru, odločitvi) do pravnomočnosti in izvršljivosti negativne odločbe o mednarodni zaščiti omejimo gibanje v Centru za tujce in tako omogočimo bodisi vračanje v državo, iz katere je predhodno prišel, bodisi vračanje v izvorno državo. S tem tujcu onemogočimo nadaljnjo potovanje v ciljno državo oziroma zlorabo postopka mednarodne zaščite, posredno pa zmanjšujemo privlačnost smeri nezakonitega potovanja preko naše države," med drugim piše v navodilih.

Oseba, ki se ji omeji gibanje, ima sicer pravico vložiti tožbo na upravno sodišče, česar pa v sedanjih razmerah zaradi koronavirusa ne more storiti.

Varuh človekovih pravic z omenjenim dokumentom ni seznanjen, so sporočili iz njegove pisarne. Omejitve gibanja tujcem so možne le pod pogoji, ki jih določa Zakon o tujcih in so tudi skladni z ustavo, odgovarjajo. Trenutno obravnavajo tudi dogajanje v Centru za tujce Postojna. 

V začetku tedna je sicer v Centru za tujce Postojna potekal protest beguncev, ki jim grozi vrnitev v Bosno in Hercegovino. Po podatkih policije sta državljana Alžirije in Maroka splezala na bivalni zabojnik, od koder sta izražala nestrinjanje z odločitvijo o omejitvi gibanja. Kmalu po posredovanju policistov sta oba prostovoljno sestopila z zabojnika. Alžirec se je iz protesta tudi samopoškodoval. 

Begunci, ki tam bivajo, trdijo, da v centru vladajo slabe razmere, kar pa so na policiji zanikali. Kot so pojasnili, je trenutno tam nastanjenih okoli 140 oseb, skupna kapaciteta centra pa je 250 oseb, zato je tovrstne očitke težko razumeti. Poleg tega je vsem tujcem poleg osnovne oskrbe zagotovljena še psihosocialna oskrba, zdravstvena oskrba in druga potrebna oskrba, ki je lahko različna glede na individualnost primera, so sporočili. 

Zavrnili so tudi očitke, da jim ni omogočena pravna pomoč ali dana možnost za podajo prošnje za mednarodno zaščito. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
01. 08. 2020 19.11
+2
Kdor krši zakon nima nobenih pravic
Nimasmisla
01. 08. 2020 15.05
+7
Saj tudi oni odstopajo od ustaljene prakse prestopanja državne meje od hrvatov ni za pričakovati pomoči
Prljavi prasek
01. 08. 2020 10.28
+10
Odlična novica ....Tako se dela 👍
Bolfenk2
31. 07. 2020 21.42
+33
Nobena stvar ne poenoti slovenskega naroda tako kot ilegalni migranti. Levi in desni vsi smo zato, da se jih čim prej deportira iz naše domovine. Vsi, razen peščice domačih izdajalcev v Rogu in nevladnih organizacijah.
Thinc25
01. 08. 2020 12.35
+11
Ob migrantski krizi in prej o begunski smo se Slovenci poenotili, kar 97% Slovenskih državljanov je proti priseljevanju tujcev iz tretjih držav.
OrodniK
01. 08. 2020 16.57
+7
Levi in desni volilci ja, ne pa levi in desni politiki. Levi namreč ilegalnim migracijam ne nasprotujejo in celo onemogočajo zajezitev le teh....
tali?ni tom
31. 07. 2020 21.17
+19
prerukat jih kot boksarske vreče,nato pa na tovorni avijon pa nazaj,dol pa skozi tovorno loputo!
pravisprehajalec
31. 07. 2020 20.53
+37
kar tako naprej fantje, ne ozirajte se na Rogovce in Metelkovce ter ultralevičarske anarhiste. Teraj to nazaj, odkoder je prišlo. Kdo bo to živel...
NX11
31. 07. 2020 20.46
+34
Pol plače dam JS, a zdaj pa bi naj pa še od pol kar mi ostane dal še muslimanskim priseljencem???⁷
Kaj_je_res
31. 07. 2020 20.44
+44
Edino pravilno. Zdi se, da pa novinarji prav želite, da Slovenija gosti, vzdržuje čim več ilegalcev in da postanemo multikulti država. Vas tako moti, da smo slovenski narod??
cebelski
31. 07. 2020 20.39
+43
Nisem ne levi in ne desni vendar zelim ziveti v drzavi kjer je ne glede na poreklo drzavljan RS tisti ki je v nasi lepi dezeli legalno se podreja nasemu pravnemu redu, hodi v sluzbo in ne izkorisca nase lepe SLOVENIJE. To pa so sami ekonomski migrantje pravnikom pa gre itak samo za zasluzek in jih bodo pa tud ce zanicujejo svojo dezelo zastopal. Sram jih je lahko. Sloveci drzimo se skupaj bomo zmogli vse smo ze veckrat dokazali. Lp ponosni Slovenec.
Christi Miles
31. 07. 2020 20.38
+49
Take ukrepe bi morali izvajati že leta nazaj. Tudi po Balkanu treba zaostriti izdajo viz za v Slovenijo, posebno za Kosovarje. Je tudi teh že preveč tukaj
Bolfenk2
31. 07. 2020 20.10
+55
Bravo policija, bravo Hojs. Samo terajte te migrante od kod so prišli. V Sloveniji niso dobrodošli.
vlahov
31. 07. 2020 20.06
+42
to je 99% ekono9mska emigracija .
KenBlock
31. 07. 2020 19.56
+35
jaseveda
31. 07. 2020 19.54
+44
Lenuhe poslati domov čim prej. Kam bomo pa z levaki?
kiropraktik
31. 07. 2020 19.46
+69
Če prestopi mejo mimo prehoda,je takoj v prekršku in nima nobenih pravic! Potem pa še brez dolumentov,ker jih je izgubil! Telefon pa najnovejši! Nagnati nazaj in naj pride po normalni poti! Pa jih bo 90% manj!
jugatneme
31. 07. 2020 19.37
+71
1.) Čemu so namenjeni mejni prehodi? PREHODU LJUDI IN BLAGA IZ DRŽAVE V DRUGO DRŽAVO PRI TEM SE MORAJO EVIDENTIRATI. 2.) Je dovoljeno prehajati čez mejo kjer to ni dovoljeno? NE, PREHAJANJE MEJE MED DRŽAVAMI NA MESTIH KJER TO NI OZNAČENO NI DOVOLJENO IN JE KAZNIVO. Vsakršno drugačno tolmačenje je napačno. Ljudje smo si pred zakonom enaki, jaz če grem na Hrvaško, moram na mejnem prehodu stati v vrsti zato, da me na mejnem prehodu policaj lahko legitimira. Pakistanec, Afganistanec, Iranec, Iračan, Maročan....itd so kaj več od mene, da njim tega ni potrebno storiti? In zato naj bi še prejeli pravno zaščito? Jaz bi verjetno prejel globo! Vsi enaki, zakon za vse isti.
JosipBrozDrugi
31. 07. 2020 19.10
-84
Šovinizem - nacionalizem - fašizem - nacizem - orbanizem - JANŠIZEM
MESE?AR
31. 07. 2020 19.34
+38
Lahko si tudi tretji ali četrti, pa ti ne bo pomagalo, ker je to passe !
Promotor
31. 07. 2020 19.41
+25