Slovenija

Iniciativa prosilcev za azil sumi, da v azilnem domu organizirano tihotapijo ljudi

Ljubljana, 06. 08. 2019 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.Z. / STA / Ti.Š.
Komentarji
362

Iniciativa prosilcev za azil Boj za svobodo je opozorila na domnevno nevzdržne razmere v azilnem domu Vič. Izrazili so tudi sum, da se v domu dogaja organizirano tihotapljenje prosilcev, pri čemer naj bi sodelovali varnostniki. Vodstvo azilnega doma je sum koruptivnega dejanja varnostnikov prijavilo policiji. V družbi, ki skrbi za varovanje v domu pa zavračajo očitke glede neprimernega obnašanja varnostnikov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tihotapljenje prosilcev?
    02:55
    Iz 24UR: Tihotapljenje prosilcev?
  • Postopanje varnostnika v azilnem domu Vič
    00:22
    Postopanje varnostnika v azilnem domu Vič

Po poročanju medijev o pretepu med prosilci za azil, varnostniki in policijo, ki naj bi se pred dvema tednoma zgodil v azilnem domu Vič, je Iniciativa prosilcev za azil Boj za svobodo (La Lutte de la Liberte) danes sklicala novinarsko konferenco, na kateri so pojasnili dogodek in opozorili na neprimeren odnos nekaterih varnostnikov do prosilcev za mednarodno zaščito.

Iniciativa prosilcev za azil Boj za svobodo je spregovorila o razmerah v azilnem domu Vič. Med drugim opozarjajo, da je dom prenatrpan, zdravstvena oskrba je minimalna, zaradi nevzdržnih razmer in sistemskih pomanjkljivosti pa so konflikti med prosilci za azil in zaposlenimi v azilnem domu vse pogostejši. Kot so še izpostavili v vabilu na novinarsko konferenco, ki je potekala pred azilnim domom, je tudi premalo socialnih delavcev, postopki za pridobitev mednarodne zaščite in nato delovnega dovoljenja pa so dolgotrajni.

Predstavniki iniciative so z branjem izjave v arabščini, angleščini in slovenščini opozorili na po njihovi oceni slabe oziroma že kar nevzdržne razmere v ustanovi. Izpostavili so dolgotrajne postopke za pridobitev azila in dovoljenja za delo. "Zdravniška oskrba je zagotovljena zgolj v nujnih primerih, veliko ljudi živi že več mesecev v malih sobah, kjer spi šest ali sedem ljudi, prav tako skorajda nimamo dostopa do javnega prevoza," so navedli v imenu prosilcev za azil iz viškega azilnega doma.

Ti pred novinarje niso stopili, saj naj bi jim to bilo onemogočeno. "Fantje, s katerimi smo bili v kontaktu, danes nimajo izstopa iz azilnega doma. Očitno se nekaj prikriva. Zakaj ljudje sami ne morejo povedati in zakaj se morajo bati osebe, ki je plačana iz državnih sredstev," se je spraševal Jošt Žagar.

Prosilci za azil so opozorili, da je azilni dom Vič prenatrpan, zdravstvena oskrba je minimalna, premalo je tudi socialnih delavcev.
Prosilci za azil so opozorili, da je azilni dom Vič prenatrpan, zdravstvena oskrba je minimalna, premalo je tudi socialnih delavcev. FOTO: Bobo

V iniciativi so namreč opozorili tudi na ponižujoče ravnanje nekaterih varnostnikov do uporabnikov azilnega doma. "Ves čas jih ustrahujejo. Do prosilcev se obnašajo, kot da so drugorazredni ljudje. Ne spoštujejo njihove avtonomije in jim ne pustijo, da povejo svoje stvari. Ljudje nimajo nobene svobode, azilni postopki so dolgotrajni, nepravični. Ves čas so pod nekimi pritiski, negotovostjo," je dejala Aigul Hakimova.

Organizirano tihotapljenje prosilcev?

Predstavniki iniciative so prav tako izrazili sum, da se v azilnem domu dogaja organizirano tihotapljenje prosilcev, pri čemer naj bi sodelovali nekateri varnostniki varnostne službe Galekom.

Ko je uporabnik azilnega doma Ibrahim Elmanyori iz Maroka na to opozoril vodstvo doma, je v. d. direktorice urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj po njihovih navedbah to zanikala, dva varnostnika iz družbe Galekom pa naj bi bila nato 'odstranjena' iz azilnega doma.

Po tem dogodku naj bi nekaj drugih varnostnikov nato Elmanyorija začelo nadlegovati, ustrahovati in mu odtegovati predpisana zdravila. Kot so navedli, se je zaradi zlorab in poniževanja, ki so trajali več kot mesec dni, njegovo stanje poslabšalo in kot rezultat provokacij je bil udeležen v treh pretepih.

V iniciativi so ob tem še poudarili, da vsi varnostniki niso nasilni, temveč nekateri zelo človeško opravljajo svoje delo. Prav tako so pohvalili delo na oddelku za družine.

Večji pretep med prosilci za azil in varnostniki, kasneje tudi s policijo, se je zgodil 25. julija, ko naj bi varnostniki brez opozorila uporabili solzivec. Policija je takrat sporočila, da dva tujca nista upoštevala ukazov varnostnikov. Ker sta s kršenjem javnega reda in miru nadaljevala tudi po prihodu policistov, so jima odvzeli prostost.

Kot so danes opozorili v iniciativi, je bil eden nato premeščen v postojnski center za tujce, kjer trenutno nima možnosti izhoda, začel je tudi gladovno stavkati. Verjamejo, da so ga odpeljali v center za tujce, ker se je pritožil administraciji azilnega doma, njegova svoboda pa mu je bila odvzeta zaradi tega, kar je videl. "Ljudje, ki živijo v kampu, vedo vse o spornih praksah zaposlenih v azilnem domu, zato so tudi skušali preprečiti nasilno vedenje varnostnikov proti prosilcu in preprečiti pretep, vendar so varnostniki poklicali policijo," so zatrdili.

Štrukljeva je medtem zatrdila, da dogodka nista povezana. Prosilca za azil so namreč odpeljali zaradi neprimernega in nasilnega vedenja.

Na ministrstvu za notranje zadeve navedb iniciative zaenkrat ne komentirajo.

Ozadje pretepa pred dvema tednoma naj bi bilo ponižujoče obnašanje varnostnikov družbe Galekom do prosilcev za azil.
Ozadje pretepa pred dvema tednoma naj bi bilo ponižujoče obnašanje varnostnikov družbe Galekom do prosilcev za azil. FOTO: Bobo

Urad vlade za migrante: Sodelovanje azilnega doma z varnostno službo je dobro

Na Uradu Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov pa so v zvezi z očitki prosilcev v zvezi z dogajanjem v azilnem domu 24. in 25. julija podali nekaj pojasnil. Uvodoma so poudarili, da se pretep med prosilci za mednarodno zaščito ter varnostniki in policijo ni zgodil.

V azilnem domu je bilo 5. avgusta nastanjenih 167 prosilcev (kapaciteta je 203 osebe), v izpostavi azilnega doma na Kotnikovi 74 (kapaciteta je 80 oseb), v izpostavi v Logatcu pa 22 (kapaciteta je 108 oseb). Izven azilnega doma in izpostav pa se nahaja 50 oseb. Na območju Republike Slovenije se tako nahaja 313 oseb.

"Dogajanje s prosilcem za mednarodno zaščito, ki prihaja iz Libije, se je pričelo 24. julija v večernih urah, ko je zahteval terapijo, ki jo prejema, saj po njegovem mnenju količina zdravil ni bila ustrezna. Ob tem se je neprimerno vedel in postal nasilen, zato je bila poklicana policija in reševalci, ki so prosilca tudi odpeljali. Pri dogodku so bili ves čas prisotni tudi predstavniki socialne službe ter nevladne organizacije. Prosilec se je v jutranjih urah vrnil v azilni dom. 25. julija je okoli 5. ure zjutraj prišel do recepcije, se ulegel na tla in povedal, da ne more spati. Pri sebi je imel brisačo, v njej pa nož. Varnostna služba mu je v skladu z Uredbo o hišnem redu nož odvzela, zato se je pričel razburjati in neprimerno ter nasilno vesti. Znova je bila klicana policija, ki je prosilca odpeljala in skladno s svojimi pristojnosti z njim opravila postopek," so zapisali v uradu.

Sodelovanje azilnega doma z varnostno službo je po besedah urada dobro in poteka po dogovorjenem režimu. Vsak dan sproti jih obveščajo o posebnostih v zvezi z razmerami v domu.

Pojasnili so, da so v azilnem domu nastanjene osebe, ki svojo matično državo zapustijo zaradi različnih oblik preganjanja. Zaradi travmatičnih dogodkov, ki so jih doživeli, imajo različne, tudi psihične, težave. Socialni delavci poskušajo s psihosocialnimi razgovori in z vključitvijo osebe v psihiatrično obravnavo take in podobne dogodke preprečiti. Se pa kljub temu kdaj zgodijo, vendar jih na letni ravni ni veliko.

V iniciativi so poudarili, da vsi varnostniki niso nasilni, temveč nekateri zelo človeško opravljajo svoje delo.
V iniciativi so poudarili, da vsi varnostniki niso nasilni, temveč nekateri zelo človeško opravljajo svoje delo. FOTO: Bobo

Vodstvo azilnega doma je sum koruptivnega dejanja varnostnikov prijavilo organom pregona

Prosilci za azil iz azilnega doma na Viču so medijem poslali videoposnetek, s katerega je razvidno ukrepanje enega od domnevno spornih varnostnikov.

So pa v uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov potrdili, da je prosilec za azil socialni delavki in vodstvu urada izrazil sum o koruptivnem dejanju varnostnikov. Kriminalisti so na podlagi obvestila vodstva azilnega doma julija sprejeli ustno ovadbo za več kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, so sporočili iz urada.

Štrukljeva je še dejala, da se je prosilec za azil nanjo obrnil v začetku julija. Ko je z njegovo izjavo seznanila organe pregona, ga je o tem tudi obvestila. Kot je dodala, se nato ni več obrnil na vodstvo doma.

Na ljubljanski policijski upravi so pojasnili, da zoper več fizičnih oseb vodijo predkazenski postopek, ki ga vodi in usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Več podrobnosti pa zaradi tajnosti predkazenskega postopka ne morejo posredovati.

V družbi Galekom zavračajo očitke o neprimernem obnašanju varnostnikov v azilnem domu

V družbi Varovanje Galekom, ki skrbi za varovanje v azilnem domu na Viču, so medtem poudarili, da je primarna naloga varnostnikov vzdrževanje varnosti in reda. Na voljo imajo dovoljene varnostne ukrepe, ki se jih poslužujejo samo takrat, ko ocenijo, da je to nujno in sorazmerno z nastalo situacijo. Zavrnili so očitke o neprimernem obnašanju varnostnikov.

Poročanje o sporih med uporabniki azilnega doma ter varnostniki je bilo v zadnjih mesecih zaslediti v medijih, konec julija je v enem dogodku posredovala tudi policija.
Poročanje o sporih med uporabniki azilnega doma ter varnostniki je bilo v zadnjih mesecih zaslediti v medijih, konec julija je v enem dogodku posredovala tudi policija. FOTO: Bobo

"Tako naša družba kot vodje varnostnikov na posameznem objektu izredno pazijo, da pri izvajanju storitve varovanja ne prihaja do kakršnihkoli zlorab varovalnih ukrepov. Nihče od varnostnikov zato ne kriči na prebivalce azilnih domov, jih ne maltretira ali se do njih grdo obnaša," so v družbi zapisali v odzivu na očitke iniciative prosilcev za azil glede neprimernega odnosa nekaterih varnostnikov v azilnem domu Vič.

Poudarili so, da vsi varnostniki v azilnih domovih delujejo profesionalno ter dajejo velik poudarek na razumevanju in človečnosti. "Žal pa se vseh incidentov ne da povsem preprečiti, saj so razmere pogosto tako napete, da za sprožitev incidenta s strani kakšnega od prebivalcev zadostuje že najmanjši povod," so navedli v sporočilu za javnost.

Ob tem so opisali dogodek, ki se je zgodil 25. julija zgodaj zjutraj. Kot so zapisali, je eden od prebivalcev imel v posesti dva noža, pri čemer je z enim od njih grobo napadel varnostnika.

"Napadeni varnostnik je skupaj s kolegi zelo profesionalno ter v skladu s predpisi situacijo umiril brez kakršnihkoli poškodb katerega koli udeleženca ali očividca dogodka, žal pa je pri tem uporabil plinski razpršilec, kar sicer predstavlja dovoljeni in sorazmerni ukrep pri tovrstnih incidentih," so navedli.

V varnostni službi Galekom so že pred tem za Dnevnik zanikali, da bi kdo od varnostnikov grobo ravnal s prosilci za azil. "Naša varnostna služba varuje azilni dom izključno v skladu z uradnim hišnim redom in zakonom o zasebnem varovanju. Vsa pravila moramo dosledno upoštevati in pri tem ne popuščamo," so navedli v varnostni službi, ki skrbi varnost v viškem azilnem domu.

Varnostnik je takoj podal poročilo o nastalem dogodku, Galekom pa je sestavil poročilo o uporabi ukrepov. O dogodku sta bila obveščena tudi policija in urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov.

"Ni nepomembno, da je kakršnakoli posest ostrih predmetov, še posebej nožev, v azilnih domovih prepovedana, s čimer so vsi prebivalci azilnih domov seznanjeni," so izpostavili. Po njihovih navedbah je šlo za grobo kršitev predpisov in zakonodaje s strani prebivalca azilnega doma, zaradi česar bo družba Galekom primorana vložiti tudi kazensko ovadbo glede njegovega ravnanja.

Izpostavili so tudi, da so 6. junija pri notranjem nadzoru izvajanja storitev varovanja v nekaterih domovih zaznali morebitne nepravilnosti pri delovanju določenih varnostnikov, ki da niso v celoti upoštevali hišnega reda. O tem so obvestili urad in policijo ter sprožili ustrezne disciplinske in delovnopravne postopke zoper vpletene varnostnike.

Glede tega teče tudi predkazenski postopek. Nikakor pa, kot so poudarili v družbi, ti dogodki niso povezani z dogajanjem 25. julija, saj so poskrbeli, da "varnostniki, na katere je takrat padla kakršnakoli senca suma", niso več opravljali poklica varnostnika pri njihovi družbi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (362)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thinc25
07. 08. 2019 16.31
+3
Iniciativa prosilcev za azil Boj za svobodo (La Lutte de la Liberte), kdo financira take organizacije, ki delajo v škodo Slovenije? Člani te sprijene organizacije naj si azilante peljejo domov!
Opazujemvas
07. 08. 2019 11.52
+10
Saj zadeva je čisto preprosta in se da po hitrem postopku rešiti, če je res ta azilant imel nož pri sebi in , če je res napadel varnostnika, ga je potrebno poslati na prvo letala v njegovo državo za take nimam nobenega usmiljenja.Če varnostniki res tihotapijo ljudi, jih je potrebno sankcionirati ali pa kar celotno varnostno službo zamenjati. Kar zadeva drugega posnetka ob intervenciji varnostnikov je jasno razvidno da je varnostnik večkrat ukazal azilantu naj se usede, ker ta ni hotel upoštevati njegovega ukaza , je pač uporabil minimalno silo. Zakaj sta v intervenciji morala biti dva varnostnika in kaj se je dogajalo, verjamem, da sta morala posredovati, nihče ne posreduje brez veze , niti policisti ne, samo zaradi tega, da bi se izživljali, tega pač ne bom kupil. Resno vprašanje in graja varnostnikom pa je, kako je mogoče, da nekdo, ki je začasno priprt v varovanem objektu lahko ima pri sebi nož.
tron3
07. 08. 2019 11.42
-3
Oliš se bo preselil v Evropo, zakaj se ne bi sedaj preselili tja, saj je takšen načrt.
aristotel
07. 08. 2019 11.41
+6
Očitno zagovornikom nezakonite ekonomske migracije ni jasno in ne razlikujejo,tistih,ki bežijo od vojne in tistim ki bi radi živeli dobro (ekonomski migranti) in bore malo delali bili bi samo mešalci megle ne vsi ampak velika večina...podpirajo jih nevladniki in predvsem mlajša izobražena? ženska populacija,ker so drugačni...čudno da so to predvsem mladi moški ? in kaj bo prišlo za njimi o tem se ne razmišlja...smo na razpotju po mojem smo že prekoračili Rubikon. Evropa je bila vedno krščanska a bo glede na nataliteto v prihodnosti m.......... z našim denarjem strel v koleno je že izstreljen žal!
Malinha
07. 08. 2019 12.01
+4
"čudno da so to predvsem mladi moški ?" In zakaj so to predvsem mladi moški?
vinogradnik33
07. 08. 2019 11.39
+3
20 000 NEVLADNIH ORGANIZACIJ IMAMO V SLOVENIJI , dvajset tisoč tistih , ki mešajo meglo in mislijo , da so pomembni in čakajo na svojih pet minut slave pred kamerami ! Koristi od njih pa ni nobene ! Nekatere teh , bi najraje videle , da živimo brez elektrike , kot v kameni dobi in nasprotujejo vsakršnemu napredku , nekatere bi najraje videle , da jemo samo travo in nabiramo sadeže , kot v pradavnini , nekatere pa bi zveri zaščitili ne glede na škodo , ki jo povzročajo in nevarnost , ki s tem preži tudi na ljudi , nekatere teh pa migrantom bolj zaupa kot vladnim uradnim službam , ne zavedajoč se , da so migranti v azilnih domovih zaščiteni in se lahko prosto gibljejo , so pa pod stresom zaradi tega ker so postopki preverjanja tako dolgi in se jih loteva nervoza in negotovost in zato postanejo nekateri agresivni in te pa ščitijo te neformalne skupine .
mallonge
07. 08. 2019 11.28
+7
Slovenija je azil za zveri, lopove in kriminalce. Zadnji dve kategoriji sta na oblasti!
PredsednikPepe
07. 08. 2019 12.24
+5
Ilegalci so tu nezakonito. Imajo boljšo zdravstveno oskrbo, kot Slovenci, pa še nasilni so. Naj se Nevladnimi ukvarjajo z njimi in tihotapci, ne pa z vsemi drugimi.
Volga Malek
07. 08. 2019 10.54
+15
Lovci dolenjskih lovskih družin so dobili obvestilo grosupeljske policije, naj bodo pozorni na skupino migrantov, ki se lahko zadržuje na njihovem območju. Da migranti povsem neovirano in v večjem številu prosto ter nezakonito hodijo po slovenskih vaseh in gozdovih, smo že večkrat poročali. Lovci in planinci so v gozdovih večkrat našli opuščene migrantske tabore, vdirali so celo v koče in jih Če so sprva opažali migrante le na območjih v bližini hrvaške meje – na Primorskem, Notranjskem, Kočevskem in Beli Krajini, policija tokrat išče migrante na območju med Grosupljem in Ivančno Gorico, morda tudi širše do Ljubljane. Omenjena informacija dokazuje, kako neovirano hodijo ilegalni migranti po slovenskem ozemlju, zadeva se celo stopnjuje, saj migrantskega vala slovenski varnostni sistem ne uspe zaustaviti. Kdo ima škarje in platno pri tem, je znano - Pokljukar in Sarec ki pa ne naredita nic. Migranti so se prebili od juzne slovenske meje do notranjosti brez problema cela skupina.
Malinha
07. 08. 2019 11.25
+5
"Omenjena informacija dokazuje, kako neovirano hodijo ilegalni migranti po slovenskem ozemlju.." Si tako pisala tudi, ko je Friedmanov sistem neovirano hodil po raznoraznih ozemljih?
FAUSTOS1
07. 08. 2019 10.53
+5
Verjetno je resnica nekje na sredini ,to da so nekateri varnostniki ,grobi in ,da sodelujejo pri tihotaplenju je dejstvo kot tudi to ,da nekateri migranti dobesedno izsiljujejo ker želijo dalje v evropo in so pri nas le začasno,ker pa določene politične stranke gradijo svojo politiko na migrantih sds,ki bi kar suš v glavo itd seveda njegovi privrženci potem pišejo enake panflete.
roten
07. 08. 2019 10.39
+16
NEVLADNIKI KAJ SO VAM VARNOSTNIKI POSEL PREVZELI ALI KAJ PO 28 LETIH DELOVNE DOBE NISEM VREDEN KONKRETNEGA ZDRAVNIŠKEGA PREGLEDA KAER NIMAM DODATNEGA ZAVAROVANJA KER DELA ZA MIZERIJO SRAM NAJ VAS BO TILI BORCI IMAJO VSE OD A DO Ž
Volga Malek
07. 08. 2019 10.38
+15
Danes je v Delu zavajoc clanek : 'Za izbruh zadostuje že najmanjsi povod' kjer opravicujejo migrante in diskreditirajo varnostnike in v podnaslovu : Prosilci za azil pricakujejo hitrejse priznavanje statusa in izdajanje delovnih dovoljenj. V Italiji nevladnikom grozijo astronomske kazni - za resevalne ladje ki tihotapijo migrante in ki bodo poskusale vplut v italijanska pristanisca ; 1 milijon evrov je najvisja zagrozena kazen za kapitane resevalnih ladij. Zakon omogoca organom pregona da ladje tudi zasezejo, stroske povezane z zasegom pa prenesejo na njihove lastnike. Salviniju podpora narasca med volilci in stranki Liga ; Italija je v ponedeljek naredila velik korak v smeri popolnega zaprtja pristanisc za ladje NVO. Najbolj nasilni mejni strazarji so v Grciji, Bolgariji in na Madzarskem ter se marsikaj Frontex-u ocitajo NVO. ZN si pa lahko peljejo te svoje uboge migrante domov pa jih hranijo na svoje stroske , NVO s svojimi pravnimi strokovnjaki po porocanju italijanskih medijev prepricani da mora Salvinijev zakon past. NVO aretirat s podprepniki in podporniki naj jih sami zivijo te migrante ne pa na nas davkoplacevalski denar. NVO so najbolj nevarne organizacije v drzavah EU pri nas jih je 20.000 organizacij. Prepovedat NVO ! Dovolj je te nacrtne invazije migrantov , nasi ljudje pa zivotarijo z mizernimi placami in pokojninami - ce lahko dajo migrantom - azilantom 1963€ po virih Racunskega sodisca ki je javno dostopno ; lahko take place in pokojnine dobijo vsi nasi drzavljani - zaposleni in upokojenci ce je denar za migrante je denar tudi za upokojence in zaposlene.
Malinha
07. 08. 2019 11.27
+2
"Dovolj je te nacrtne invazije migrantov..". Če ti postavim vprašanje kdo izvaja ta "načrt", bom verjetno od tebe dobil odgovor vreden krohotanja.
Timy15
07. 08. 2019 10.28
+19
Zanimivo,da je za te ljudi pri nas vedno dovolj denarja,tega pa nikoli ni za lastne državljane z nižjimi prihodki.
AlternativeFacts
07. 08. 2019 10.44
-11
Oh a si se zbudil ali samo pozabil, kaj smo počeli zadnjih 27 let? Naj te preletim, ko so se omenile socialne podpore, ste se našli in nabijali o lenuhih, ko so se omenile pokojnine, ste se našli in nabijali o prevelikih nezaslužnih pokojninah, ko se je omenilo minimalno plačo, ste se našli in nabijali o ubogih gospodarstveniki, ko se je omenilo socialne transferje, ste se našli in nabijali o "gospodinjah", ko se je omenilo brezdomce, ste se našli in nabijali o narkomanih in o pijancih.....Sedaj ste se našli in na plečih migrantih nabijate o revnih/ubogih Slovencih, katere ste prej skoraj 25 let tiščali v drek.....
Upornik999
07. 08. 2019 18.15
+2
AlternativeFacts; daj ne bluzi in pojdi na metelkovo po svoj odmerek, da se malo umiriš, bo za vse bolje
papi1
07. 08. 2019 10.00
+27
Notri jih držite, da se ne bo kateremu našemu državljanu odpulilo! Dokler nimajo urejenega statusa, ne vemo ali so kriminalci, morilci, skratka sploh kdo so in kot taki se nimajo kaj prosto gibati okoli! Pika, amen!In ne izzivajte SLO državljanov, da res ne bo počilo, potem se boste pa poskrili v mišle luknje!
Malinha
07. 08. 2019 12.02
+3
In ti pišeš iz mišje luknje na Trstenjakovi?
papi1
07. 08. 2019 09.55
+18
Domov, domov, pod nujno!
Haloo
07. 08. 2019 09.39
+38
V svojo državo naj grejo pravice iskat na ladjo pa nazaj poslat
vinogradnik33
07. 08. 2019 09.35
+39
20 000 NEVLADNIH ORGANIZACIJ IMAMO V SLOVENIJI , dvajset tisoč tistih , ki mešajo meglo in mislijo , da so pomembni in čakajo na svojih pet minut slave pred kamerami ! Koristi od njih pa ni nobene !
roten
07. 08. 2019 09.20
+35
VSI NEVLADNIKI SO ZAME TIHOTAPCI BELEGA BLAGA KER V DRŽAVO VEMO KAKO SE VSTOPI ONI JIM CELO PROSTORE Z HRANO IN POČITEK OMOGOČIJO KAKŠNI DOKUMENTI ONI JIH NE RABIJO MAROKO PAKISTAN ITD KAKŠNA VOJNA JE ŽE TAM????
KAPIBARA
07. 08. 2019 09.07
+40
Zanimivo: Celo pot od muslimanskih držav, pa vse do tu, njih in njihovih podpornikov pa tihotapci NISO motili.. Samo naj pokajo, z vsemi svojimi podporniki, tja dol od koder so prišli in naj se oni tam, v svojih državah, zalagajo za te podpornike tu..
korintos23
07. 08. 2019 08.59
+11
Vsi imajo v Nemčiji ali Avstriji sorodnike, radi bi šli tja, zakaj jih ne pustimo? Zjutraj ne bi bilo nobenega da jim rečemo-pojdite po mili volji.
Malo_sutra
07. 08. 2019 08.49
+33
Samo natovorit pa na snago peljat
KAPIBARA
07. 08. 2019 09.08
+14
Vsa pohvala Snagi, samo milim, da z takimi odpadki še nimajo izkušenj.. !! - Anhovo mogoče ?? vsaj tako pravjo
tomi.passion@gmail.com
07. 08. 2019 08.44
+50
Je še kdo opazil, kako imajo vsi te "reveži" moderna oblačila, mobilne telefone, po Ljubljani se vozijo z novimi kolesi itd. Kdo koga tukaj nateguje.....
drobiž
07. 08. 2019 08.49
+18
KAPIBARA
07. 08. 2019 09.09
+12
Jest sam sebe ne nategujem, so pa res med nami ovce za šišanje..
AlternativeFacts
07. 08. 2019 10.18
-3
Ja tomi@ figov list je že davno nazaj odšel iz mode, predlagam ti, da se, končno v 21 stoletju, oblečeš v "moderna oblačila".....