Slovenija

Proslava enotnosti, ki razdvaja

Ljubljana, 26. 06. 2020 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
952

Letošnja proslava ob dnevu državnosti je deležna številnih pohval, vendar tudi negativnih odzivov in kritik. Mnogi namreč organizatorjem, scenaristom in režiji očitajo pravopisne napake, cenene oblikovalske prijeme in slabo izvedbo programa. Proslava, katere namen je bil spomniti na zgodovinske dogodke pred 29 leti in utrditi nacionalno zavest, je tako na družbenih omrežjih postala kamen spotike.

Slovenija je 25. junija 1991 na podlagi plebiscitarne enotnosti in sprejetja Deklaracije o neodvisnosti ter Temeljne ustanovne listine o samostojni Sloveniji postala samostojna država. 29 let, potem ko je ravno slovenska odcepitev naznanila dokončni razkroj neke druge državne tvorbe, ki so jo povsem razparale notranje delitve, je Slovenija praznovala razdeljena kot še nikoli do zdaj. Na Prešernovem trgu je potekala antiproslava, ki so jo poskušali sabotirati zamaskiranci v rumenih jopičih, na Kongresnem trgu pa uradna državna proslava, ki je prav tako preživela sabotažo, hkrati pa bila deležna številnih kritik zaradi mestoma precej ponesrečene izvedbe.  

25. junij 2020. Politika poziva k enotnosti. Velik del slovenske prestolnice je ograjen. Policija na Prešernovem trgu sklene obroč okoli majhne skupine zamaskiranih oseb v rumenih jopičih, ki so prišli sabotirat t. i. antiproslavo. Med majhno skupino in večtisočglavo množico pride do verbalnih obmetavanj. Medtem parameter okrog Kongresnega trga ščitijo ograje in dobro opremljeni policisti. Na drugi strani nasprotniki aktualne vlade zahtevajo več demokracije, manj policijske države, svobodo gibanja na ulicah glavnega mesta in seveda odstop vlade. Pripadniki častne straže garde Slovenske vojske odkorakajo v smeri prizorišča državne proslave pod salvo žvižgov in obtožb, da "čuvajo lopove".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potem ko z Ljubljanskega gradu zadonijo topovske salve in se na Kongresnem trgu zbere zaključena množica povabljenih, v veljavi so še vedno ukrepi za preprečevanje širjenja okužb, se prične program uradne državne proslave ob 29. obletnici samostojnosti pod režisersko palico Igorja Pirkoviča. Nekateri so bili z izvedbo zadovoljni in navdušeni. Ker pa tudi program ni bil imun na delitve, je veliko tudi tistih, ki so zmajevali z glavo in bili razočarani. A čeprav se o okusih ne razpravlja in čeprav letošnja proslava ni edini primer, ko so se zgodili spodrsljaji, so nekatere napake vendarle onkraj estetske domene.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zelena dežela in italijanski Dolomiti

"Je lepša dežela še kje na svetu vesoljnem kot naša, še kakšna poboža srce in tako veselje prinaša?" so bili verzi, ki so jih na velikem zaslonu in malih ekranih spremljale podobe čudovite slovenske pokrajine. Pa vendar je zmotilo to, kot so kmalu na Twitterju ugotovili poznavalci hribov in gora, da za prizorom, kjer sončni žarki barvajo pročelje prikupne cerkve na podeželju, nad oblaki štrlijo italijanski Dolomiti. Nekateri so uporabo fotografije celo označili kot (prikrito) težnjo Slovenije po italijanskem ozemlju. Ali je šlo zgolj za lapsus?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Shutterstock Slovenci

Del projekcije, ki so jo redno spremljali domoljubni in čustveno nabiti verzi, je vseboval tudi podobe veselih družin, ki se stiskajo pod dežniki in senčniki v slovenskih nacionalnih barvah. Težava nastane, ko ugotovimo, in ni prvič, da gre za fotografije, ki so jih organizatorji proslave vzeli iz shutterstock in adobe stock galerij in jih 'poslovenili' tako, da so z nekaj enostavnimi (in po mnenju nekaterih slabimi) oblikovalskimi prijemi dežnikom oz. senčnikom dodali nacionalni značaj. Na fotografijah srečnih Slovencev, kot vse kaže, torej ni Slovencev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pravopisni spodrsljaji: levostično šestpičje 

V program se je prikradlo tudi nekaj pravopisnih napak. Tako je na velikem zaslonu kraljevala Slovenija z napisom "Najlepša beseda je......". Gre seveda za neustrezno rabo tripičja, tako da smo namesto nestičnega tripičja gledali v 'stično šestpičje'. Vprašljiva je bila tudi grafika osmih dlani pred slovensko zastavo, saj bi se morda mednje morala vrniti še deveta, ki bi nosila črko J. Napis 'SLOVENIA' tako ni ustrezen.

Kako pa se na vse kritike odziva režiser Pirkovič. "Ne vem. To ni bistveno," nam je odgovoril na vprašanja o pravopisnih napakah in shutterstock galerijah. V nadaljevanju je pojasnil, da so z letošnjo proslavo "naredili glamurozen poklon domovini in osrečili številne, ki so državne proslave zdavnaj nehali gledati. Tisoče čestitk in največja gledanost katere od proslav od 1991."

Za mnenje o letošnji proslavi smo poklicali tudi nekatere režiserje in scenariste predhodnih državnih proslav, vendar so vljudno, iz 'cehovske solidarnosti', zavrnili sodelovanje pri podajanju ocen in komentarjev. 

Obrnili smo se tudi na Urad predsednika republike. "Vse aktivnosti v pripravi in izvedbi proslav v počastitev državnih praznikov in drugih visokih obletnic vodi in usklajuje Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve, v katerem ima Urad predsednika Republike Slovenije svojega predstavnika. Urad predsednika se v podrobnosti posameznih prireditev ne vpleta, in tudi nikoli ne komentira posameznih režijskih ali scenarističnih rešitev," so zapisali v odgovoru. 

KOMENTARJI (952)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smešno
28. 06. 2020 15.14
“Slovenec Slovencu volk; Vol. 29” .. se nadaljuje
puntova
28. 06. 2020 11.05
+1
Zelo lepa proslava ob SAMOSTOJNOSTI SLOVENIJE. NE Pa leta nazaj komunistićno partizansko skropucalo. Proti proslava je proslava kvazi ljubljanskih kulturnikov, postapačev in narkičev. 15 let so se napajal z državnim denarjem in za kaj je porabljen; SE NE VE. Je že res. Vse se začne in vse se neha pri DENARJU. NOB in JUGO zastave pa sploh ne sodijo na proslavo samostojnosti, ki je od leta 1991. NOB in vse kar spada zraven je za NA Odpad zgodovine. Je pa velik Cenizem in jih je lahko sram, da se partizani komunisti tolčejo po prsih za samostojnost slovenije, ker so nas prodal jugo komunistom in nas obsodil na 50 let trpljenja in strahovladanja in danes bi to še enkrat storil, komaj čakajo. In za kaj; za ljubi denar LOPOVI.
Gorazd Petek
27. 06. 2020 21.59
-5
Torej? Tavariščoi JJ ma vas rad.
poneumljanje
28. 06. 2020 08.38
+4
Ubožček, še par sekund bi lahko počakal, da oddaš zanji komentar ! Torej kaj je to "tovariščoj"? Ti spet maligani nagajajo !
Gorazd Petek
27. 06. 2020 21.59
+1
Dragi moji levi,kot kaže bo po tem mandatu Janševa koalicija dobila e celega,to postaja realnost in vse več analituikov opozarja ravno na to
Jožica55
27. 06. 2020 21.12
+1
Danes se je Tonin na proslavi katero so priredili veterani opravičil, ker na četrtkovi proslavi niso smeli sodelovati. KAKŠNO ODVRATNO LICEMERSTVO!
tovarišinajuriš
27. 06. 2020 20.31
+0
...sicer je bila proslava jokava,cmerava,patetična,prav lepo pogrebna,trenutni situaciji primerna...
tovarišinajuriš
27. 06. 2020 20.35
+1
...prava lepa žalna slovesnost in vsi so bili žalostni,ker se spomnejo kako lepo je bilo v naši domovini biti mlad...
Gorazd Petek
27. 06. 2020 21.02
+0
Bila je ZELO DOBRa- samo da se ni gledalo JNA-SFRJ-NOB wc program,končno Slovensko ne prosulo komu-balkansko srbsko.
puspan
27. 06. 2020 21.52
+2
Tovariši na juriš. Rad bi ti odgovoril na tvoje spomine, kako lepo je bilo v naši domovini biti mlad. Lepo je bilo biti mlad. Lačni in žejni res nismo bili, tudi lepo je bilo, ampak zato, ker smo bili mladi. Kaj veliko več pa tudi ni bilo. Delalo se ni veliko, vsi so imeli službe, tudi to je res. Epilog te lepote danes čuti najmanj 90% ljudi, ki uživajo mizerno pokojnino za delo v tistih mladih letih, ko je bilo tako lepo. Res pa je tudi da je 10% od teh ljudi res živelo prelepo. Bili so v partiji, nihče na silo, mnogo pa na priporočilo iz vojske. Takšno priporočilo sem dobil zapečateno v kuverti, ko sem se od vojakov v avtobusu peljal proti domu. Med potjo sem ga odprl, prebral, strgal in odvrgel skozi okno tam nekje med Umagom in Koprom, čeprav je bilo namenjeno partijski celici mojega območja. 10%, ki jih omenjam, so dobili odlične službe s takrat veliko plačo, delali pa zelo malo. Imeli so vse privilegije, vsemogoče popuste, prednost in popuste pri nakupu avtomobilov, ki so bili takrat težko dobavljivi. Res pa je tudi, da je ta manjšina poleg svojega dela, opravljala tudi še honorarna dela pri prisluškovanju in ovajanju državljanov, ki so bili režimu sumljivi. To je bil tudi vzrok, da sem leta 1969 zapustil svojo domovino. To je vsa resnica tistih lepih časov v nekdanji državi. Res pa je tudi, da se je to spremenilo sredi 80-tih let, ko je že zadišalo po osamosvojitvi. Mnogo mladih danes tega ne ve, ima pa vcepljeno ideologijo v glavah, kako lepo je bilo takrat. Največja napaka osamosvojitve je bila, da nova oblast ni pomedla s tistimi, oziroma z manjšino, v katerih imenu je komunizem pri nas preživel in še naprej uživa vse privilegije naprej. To je naša največja rak rana Slovenije. Zakaj nas v vseh pogledih prehitevajo vsi tisti, pred katerimi smo bili nedolgo nazaj pred njimi? Odgovor je zelo enostaven. Zato, ker so do temeljev počistili s komunistično svojatjo. To je največji vzrok, ki nas razdvaja. In tako bo žal še naprej. Nacizem, fašizem in komunizem ne sodijo v čas, v katerem živimo. Še enkrat pa ponavljam, da je vzrok mizernih penzij v prejšnjem režimu in ne današnjim časom. Vsakdo danes je odgovoren čisto sam, kakšno pokojnino bo prejemal na stara leta. Je pa tudi res, dobrih pokojnin ni, razen, če se ves čas dela zavedaš, da bo preteklo veliko znoja in odrekanj, preden prideš do tega.
CIGU MIGU
27. 06. 2020 20.27
+9
zgodovino teptajo le poraženci in ljudje ki se sramujejo lastnih prednikov,saj vemo kje in kaj so bili,,,,,,,,,,,,,,,,,,srečno
Gorazd Petek
27. 06. 2020 21.25
+1
Kje imaste "zmagovalko SFRJ" Zmagovalci" ? Sam vprašam.
kl3m3n22
27. 06. 2020 20.20
-3
Za sLOVEnijo, s SDS naprej!
provni
27. 06. 2020 20.24
+3
S princem teme na čelu, bivšim zapornikom ?
tovarišinajuriš
27. 06. 2020 20.24
+1
kl3m3n22
27. 06. 2020 20.25
+5
Gorazd Petek
27. 06. 2020 21.27
-4
Jep! In še odškodnino za neupravičen zapor in ponižanje bo pokasiral. Spet bo nosil kufre denarja je levi ste garant ,da Janez bogati.
Jenkec
27. 06. 2020 20.10
+5
Vsaka čast Šarcu da se ni udeležil te domobranske proslave
MiroF
27. 06. 2020 19.17
+19
Kdo pa razvaja ??? Par nergačev in hujskačev iz RTV-ja in Kulture, Jugo fanatiki in v glavnem Rdeči , Vsi rdeči mediji !!!! Mediji ste pa največji podpihovalec razdvajanj, ker ste plačani za to početje iz/od F21 in G.D !!! Poznam kar nekaj Levičarjev, ki tudi točno potrjujejo moje navedbe !!! Skratka na račun tega se stranka SDS samo krepi !!!!
Metabo
27. 06. 2020 19.23
+13
Pop tv-ju je sponzor forum21!samo poglejte kdo je lastnik tega pop beograda pa vam bo vsem jasno!
saturnsky23 saturnsky23
27. 06. 2020 19.29
+8
Tako razmišlja in je prepričanih 90set% Slovencev.
Cervantes Saavedra
27. 06. 2020 19.31
+13
ZA Miro: Pravo razdvajanje Slovencev se je začelo konec 19. stol., ko je bodoči škof, bojeviti Anton Mahnič, jasno ločevalno izjavil: "Kdor ni z nami, je proti nam!". In da kdo ne bo dvomil, koliko je v njem domoljuba: "Raje vidim 10 slovenskih študentov na nemški teološki fakulteti v Avstriji, kot tisoč slovenskih šol." To v času, ko Slovenci nismo smeli imeti niti ene popolnoma slovenske srednje šole, kaj šele kakšne fakultete ali, Bog ne daj, univerze (Italijani so takrat imeli dve v Avstro-Ogski!). So ob takih stavkih rodoljubno ogorčeni samo desni, znani borci za slovenstvo, ali tudi levi?
tovarišinajuriš
27. 06. 2020 19.57
+0
...se pravi razdvajamo vsi,razen vas 12%...vi ste pa enotni,da mi je kar malce sumljivo... je forint narasel ???
Malin3
27. 06. 2020 19.17
+3
ANTIJANŠA,je to vsa alternativa levakov?
Cervantes Saavedra
27. 06. 2020 19.40
+0
za Malin: Tako je. Levaki bi morali imeti za program prizadevanja za demokracijo, svobodo govora, enakopravnost žensk, razcvet kulture, skrb za marginalne skupine prebivalstva, boj zoper korupcijo, nepotizem, klientelizem… A kaj, ko ima vse to že J.J. v svojem političnem programu.
Jagenjcek
27. 06. 2020 19.15
+3
Če pustimo politiko,lahko rečemo,da je bila to najlepša proslava po osamosvojitvi.
tovarišinajuriš
27. 06. 2020 19.58
-6
picijulka1
27. 06. 2020 19.10
+2
Najbolje placan najslabsi novinar dobil 56 k ojrotov za cenenost.
provni
27. 06. 2020 18.59
+6
Proslava je bila brez vojnih veteranov, ki so osvobodili Slovenijo in njihovih praporščakov. Sramota.
Gorazd Petek
27. 06. 2020 19.31
-3
Oni niso osvobodili nič-raje si preberi knjigo Omerze in tvoji NOB jevci NISO NAREDILI NIČ ZA Slovenijo-še 91 so posali ,da je treba osamosvojitev ustaviti,fašiste,ki razbijajo njim ljubo SFRJ pa polikvidirati-tako ,da SPOKAJ.
saturnsky23 saturnsky23
27. 06. 2020 19.32
-6
Kaj rojeni leta 1960set so osvobodili Slovenijo.Megla.
Cervantes Saavedra
27. 06. 2020 19.43
+6
ZA provni: Bi kdo od minusarjev lahko razložil, zakaj ne vidi teh veteranov na državni proslavi? Razen, da tako meni Veliki Vodja.
provni
27. 06. 2020 20.12
+10
Na proslavi ni bilo vojnih veteranov za Slovenijo iz leta 1991 in njihovih praproščakov. Žalitev.
Gorazd Petek
27. 06. 2020 21.04
+0
Daleč od tega tisti ki prisegajo na JNA in rdeče packe in NOB komunizem nimajo nič s Samostojno slovenijo.
andrejbrezovica
27. 06. 2020 18.56
+12
Proslava enotnosti, ki razdvaja pise. Kaksna proslava enotnosti in kaksen praznik enotnosti naj bi to bil? Ce prav razumem je to proslava ob dnevu, ko smo se uprli okupatorski rdeci zvezdi in si izborili svojo drzavo. Izborili smo si jo sami, prepreciti pa nam je to zelela JLA pod svojim krvavim znakom rdeco zvezdo. Sploh ne bom omenjal zlocinov po drugi svetovni vojni, ker to nima s to proslavo nic skupnega. Dejstvo pa je , da je bila rdeca zvezda in njeni takratni pristasi (tudi Slovenci in tudi del slovenske politike) na nasprotni strani. Zakaj bi potem morali biti na proslavi prisotni, saj niso popoloma nic prispevali. Prej nasprotno. Saj imajo svoj dan OF, pri katerem jim nihce ne oporeka mahanja s prapori in rdevo zvezdo. Zdaj pa naj bi nek pisun odlocil, da je slo za praznovanje enotnosti. Bil sem zraven. Sem vezeran vojne za Slovenjjo in ne zelim, da se mi na tej proslavi kadar koli zraven pojavi prapor NOB in rdeca zvezda. Proznam jim vse potrebne zasluge za NOB za tisti del , kjer si rok niso mazali z zlocini. Pri osamosvojitvi pa niso imeli vloge. Iz ust takratnega milicnika, na proslavi pred parlamentom pa sem izvedel kaksno je bilo stalisce in obnasanje nekaterih takratnih vodilnih politikov. Joze Skoljc je na oloscadi glasno jokal in rotil, da naj se osamosvojitev ustavi, ker je JLA premocna in ker ji ne bomo kos. Taksna je tudi se sedaj drza levnuhov. Mocni na jeziku nic od nic pa v hlacah.
Metabo
27. 06. 2020 19.20
+1
Ja sj.poglej tipa psihopata,ki je kazal smrdljivo rdeco rit na čobanskih protestih!zdj joka in prosi,da naj ne pisejo vec o njem,ker kao trpi njegova druzina zdj!je pa ucitelj na srednji soli!cist po levuharsko.na gobci glasni,ko zagusti pa v jok pa na drevo!samo tistga janulla poglej.korajzn na polno,ko ga pa za rokco bogo zagrabjo pa joce ko otrok!levaki propadate,vsak dan bolj in prav je tako!
picijulka1
27. 06. 2020 19.35
+2
In kje je bil prapor "tvoje " enote ki se je borila v vojni za osamosvojitev. Verjetno je sploh ne poznaš.
tovarišinajuriš
27. 06. 2020 18.48
-3
...jaz sem ponosen državljan in s ponosom NE proslavljam propada naroda,države,domovine,zapovedanega janšizma ...
tovarišinajuriš
27. 06. 2020 18.52
+3
...in s ponosom proslavljam 27.april in 1. maj...
Onxxx13
27. 06. 2020 19.12
+5
Metabo
27. 06. 2020 19.30
+1
Kok te ni sram s to zastavo smetit tuki gor?ti si sramota slovenskega naroda!
Metabo
27. 06. 2020 19.30
+3
Gorazd Petek
27. 06. 2020 19.32
-2
1Slovenka
27. 06. 2020 18.37
+4
Najlepša proslava do sedaj, polna slovenskih pesmi in misli. Meni je to veliko lepše kot ženska, ki doji psa ali razreže slovensko zastavo in ji zato podelijo nagrado.
Jenkec
27. 06. 2020 18.26
+7
Na proslavi pa sami obrazi ki sistematično uničujejo Slovenijo že leta
Smešno
27. 06. 2020 18.25
-4
“ Proslava enotnosti, ki razdvaja “ Razdvajanje. Zanimivo. Mi Slovenčki, nismo razdvojeni, mi smo “RAZKROJENI”. Razkrojeni že več kot pol stoletja s strani političnega idiotizma. Katerega? Levega in desnega. A roko na srce, levi idiotizem oz. indoktrinacija je prevladujoča, močnejša, “uspešnejša”. Tako imenovani “Janšizem” je le prepotrebna antimaterija za dosego željenega cilja. Utopičnega socializma.
o22
27. 06. 2020 18.25
+8
Težnje po italijanskem ozemlji ? hallloooo ,se je Vam z kritično raji vred čisto odpeljalo????