Slovenija

Proslava nabita s čustvi

Koper, 14. 09. 2008 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kopru so obeležili 61. obletnico mirovne pogodbe, po kateri so velik del Primorske priključili nazaj Sloveniji. Premier Janša je na proslavi poudaril, da je pred Slovenci 'čas sodelovanja'.


Pred Slovenci je "čas sodelovanja", je na proslavi ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini poudaril predsednik vlade Janez Janša, ki je izrazil prepričanje, da bo enotnost primorskega duha prišla v vse pore slovenstva. Premier je še ocenil, da moramo ne glede na zamere in razhajanja "znati črpati iz tistega, kar nas kot narod povezuje".

Proslava ob priključitvi Primorske
Proslava ob priključitvi Primorske FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik vlade je na današnji osrednji državni proslavi ob omenjenem prazniku, ki je potekala na koprskem Ukmarjevem trgu, vrnitev Primorske uvrstil med izjemna zgodovinska dejanja, ki so Slovence izoblikovali kot narod. "Slovenija je z vrnitvijo Primorske po bolečem razkosanju dobila nazaj svoja pljuča in okno v svet – postala je celota," je spomnil premier.

Slavnostni govornik na proslavi je bil premier Janša.
Slavnostni govornik na proslavi je bil premier Janša. FOTO: POP TV

Janša je za Primorce dejal, da so slovenskemu nacionalnemu značaju med drugim dodali tudi zavedanje o pripadnosti matični domovini, saj je po Janševem mnenju na Primorskem ta občutek še posebej močan. "Primorska je tudi v najtežjih časih dihala kot eno, v boju za svobodo je bila pripravljena žrtvovati največ. Ta enotnost se je izklesala skozi soteske in ovinke primorske zgodovine," je poudaril.

Proslava ob priključitvi Primorske
Proslava ob priključitvi Primorske FOTO: Dare Čekeliš

Dolgoletno fašistično nasilje je med Primorci oblikovalo drugačno lestvico vrednot, zaradi katerih so si bili primorski Slovenci enotni, da je fašizem največje zlo, je nadaljeval premier. "Tudi zato na Primorskem ni prišlo do bratomorne vojne," je še dodal.

Janša je opozoril, da mora spoštovanje do narodne zavesti primorskih Slovencev kot tudi vseh ostalih Slovencev v Italiji postati naša zaveza "za vse bolj prepleteno sodelovanje med matično domovino in rojaki, ki ohranjajo slovenstvo v nekdanjem zamejstvu". "V tem istem duhu bomo uresničevali našo skrb za italijansko narodnost, ki živi v Sloveniji," je ob tem napovedal Janša ter spomnil na nove priložnosti, ki jih je prinesla združitev slovenskega kulturnega prostora kot posledica padca notranjih meja EU.

Proslava ob priključitvi Primorske
Proslava ob priključitvi Primorske FOTO: Dare Čekeliš

Janša se je v govoru zahvalil zamejskemu Slovencu Borisu Pahorju, "velikemu Slovencu in demokratu". Pahor je po Janševih besedah namreč "simboliziral vest tega prostora" ter bil "luč na strmi in težki poti", po kateri je skozi 20. stoletje stopal slovenski narod.

Osrednje državne proslave se je udeležil tudi predsednik države Danilo Türk.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ro-Zy-YoZi
15. 09. 2008 10.08
klasik: popolnoma se stribnjam s teboj.
silva24
15. 09. 2008 09.56
Janša združuje??? Ne me spravljat v smeh, ker je ta zelo grenak. Samostojna Slovenija še nikoli ni bila tako razdeljena kot pa je zdaj.
Ferdo Crni
15. 09. 2008 09.50
Pkorosec - tvoje teze o klerikalni zalegi, ki naj na primorskem ne bi obstajala in s tem tudi bratomorne vojne ne je n zelo trhlih ideoloških nogah. Če česa, tam dolgo časa ni bilo komunistične \"zalege\". Trigrovci so bili organizirani še pred časom, ko je Komunistična partija paktirala s Hitlerjem in organizacijo so sestavljali v glavnem krščanski mladeniči. Duhovniki na takrat okupiranem primorskem (italija) so bili nosilci slovenske besede. Izdajali so slovenske časopise in bilio zaradi tega tudi preganjani. Dejstvo je, da je tam, kjer so komunisti že med vojno \"spreminjali družbeno ureditev\" oziroam se šli sovjetsko komunistično revolucijo, tam so bila na delu grozodejstva in se je rodilo strahovito sovraštvo. TIGR pomeni Trst, Istra, Gorica, Reka. Trst in Gorico so nam popokali italijani, Reko in Istro Hrvati. Tako so nas osvobodili komunisti.
kler
15. 09. 2008 09.18
Ma kam je izginil moj komentar???
pikanet
15. 09. 2008 09.06
Ja pa glih tebe smo čakal,da bomo sodelovat začel.Mislim,da je blo sodelovanja zlo velik že pred 61 leti,ko so primorsko osvobodil,da taki lahko zdaj slavospeve pojejo na predvolilnih kampanjah na državni račun in zasluge drugih.Prav nč niste mel pr temu,ker ste sodeloval z drugo opcijo.
Ulikses
15. 09. 2008 08.50
dragi vsi, brez primorske ne bi bilo slovenije.
tomi.passion@gmail.com
15. 09. 2008 08.46
Bravo premier Janša! Odličen govor, bravo PRIMORCI, odlična proslava. Takšne stvari nas zbližujejo in povezujejo. Janez Janša se je odlično odrezal in še enkrat več pokazal in dokazal, da je človek, ki zbližuje. To je dokazal že leta 88, ko so ga komunisti s Kučanom na čelu zaprli, to je dokazal leta 91, ko je komunistična JLA napadla Slovenijo, medtem, ko so se slovenski komunisti Kučan, Ribičič itd. skrivali po pisarnah in to je dokazal Janez Janša ponovno danes, ko je ponudil roko sodelovanja VSEM. Žal pa naša levica oz. njeni politični predstavniki še vedno ne zmorej opustiti okovo komunistične ideologije in poskušajo deliti narod ter širiti laži in nestrpnost. Metode izpred 60 let. Ko bo tudi naša levica postala moderna, evropska levica in ne partijska cokla, potem bomo resnično zaživeli in zadihali kot pravi narod. A neglede na vse, čestitke PRIMORCEM in vsem Slovencem.
kler
15. 09. 2008 08.23
MA S KAKŠNIMI ČUSTVI??? ŽALOSTI???? Osebno sem se predstave udeležila in sem bila pošteno razočarana. Ob govoru Janše bi lahko odremala tistih 20 min njegovega dolgočasnega govora. Otroci so svoje opravili z odliko, vse ostalo je bilo zelo privlečeno za lase! Da ne govorim o plavajočem odru na morju, ki je bil kot eno odprto gradbišče! Sramota in brez spoštovanja do nastopajočih! Ma kaj nam je bilo tega treba včeraj nisem še čisto dobro razumela - 61. obletnica - rajše nič, kot vse narejeno s tako površnostjo!!! In ognjemet?!?! Ha ha ha vse lepo in prav ma je zelo smrdelo po volitvah!!!
snss.slovenija
15. 09. 2008 08.06
dobra proslava ni kej. sam kdaj bomo dobil nazaj preostalo primorsko ki nam pripada????!!!!
Tonček Balonček
15. 09. 2008 07.43
Največja državna skrivnost je, kdo Janši piše govore, ki jh potem bere pred publiko in radiodifuzijo! Ali je tistega, ki mu je podtaknil Blairove traktate, zamenjali? \"Pozabil\" je omeniti odlično sodelovanje med fašisti in ljubljansko škofijo v času okupacije vodstvom Ljubljanske pokrajine za časa okupacije in učinkovito zastraševanje in deportacije tistih, ki sso se temu upirali, npr. raznih komunistov in drugih, ki se niso strinjali s tem uvozom \"Evrope\"! Še dandanašnji smo ponosni na Škofa Rožmana, belogardiste in druge vizionarje, kar 45 let smo morali čakati, da se uresničijo njihove sanje,da je prišla demokracija in šele leta 2004 prava svoboda, ko smo končali zgodbo z levaki! Za vse to je zaslužen predvsem gospod Janez Janša in seveda ves slovenski narod pod njegovim modrim vodstvom! Bravo!!
punca08
15. 09. 2008 07.39
pkorosec - g. Janši je vse jasno.
punca08
15. 09. 2008 07.39
Bravo g.Janša, bravo organizatorji proslave
1P2L
15. 09. 2008 07.33
Bravo Primorci..dobro proslavo set naredili.Ponosna sem na vas. Le govorniku so sle nekatere besede težko iz ust..Zanima me,zakaj je bil on govornik?Njegove besede niso bile iskrene..sicer pa... tako ljudje ne lbodo pozabili na vse \"grehe\" te vlade in bodo očitno njenemu prvaku podelil namesto novega mandata kazen...
Alojz Železnik 1
15. 09. 2008 05.49
Kampanja, ki jo organizira opozicija, temelji na blatenju in ne samo to! V tem blatenju prikazujejo, da jim je vseeno, če Slovenijo navzven oblatijo in uničijo, le da oni pridejo na oblast. :( Upam, da bomo Slovenci na volitvah imeli vsaj malo duha Primorcev pod italijanskim škornjem!
Uporabnik113189
15. 09. 2008 05.00
Janša opeta s časom sodelovanja za slovence. Še ena predvolilna traparija. On je tisti, ki je razdelil slovenijo na dva odkrito sovražna pola, črne in rdeče. Kdor tega ne vidi je slep, poglejte samo pričakovani volilni izid. Črni bodo kao zmagali za malenkost proti rdečim. Ostali pa so porazdeljeni z bolj ali manj nepomembnimi odstotki.. TO JE POLITČNO DEJSTVO. Ali res verjamete v sodelovanje nekomu, ki je ves narod razdelil? Kaj vam pa je? Samo da minejo volitve, če bo mogel še enkrat zajahati oblast se bo takoj izkazal v vsej veličini in tisti trenutek pozabil na obljube o sodelovanju. Represija sledi. To ni človek, ki je sodelovanja sposoben. Nikoli ni bil..
zakretene
15. 09. 2008 00.53
@Lutkašenko: TIGR NI bil teroristična organizacija, kot ste to vedno trdili partajčki in fašisti.
Goky
15. 09. 2008 00.44
(Meri.m) Nekaj lun sem že preživel na tem svetu nisem pa še slišal, da so primorci imeli 40 -45 leta POP TV. Za delovanje z okupatorjem so bili pa krivi bogataši, ker niso hoteli pomagati partizanom in so se raje spajdašili z okupatorjem.
CezDrnInStrn
15. 09. 2008 00.10
Čestitke Primorcem
titovka
14. 09. 2008 23.57
zanimiva zadeva...potem takem so primorsko osvobodili:črnosrajčniki, hitler in njegovi zvesti pejsi klerodomobranci!!!!!
Meri.m
14. 09. 2008 23.23
@pkorosec Sem Primorka in mi je popolnoma jasno zakaj na primorskem ni bilo bratomorne vojne. So se pa tudi tu dogajale likvidacije. Dolenci pa na žalost niso imeli POPTVja, da bi jim povedal na katero stran se morajo obrniti. V cerkvi so poslušali župnika, v vas so prihajali neki tako imenovani partizani, ki so jim jemali krave iz hleva. Nemci so prišli v vas samo, ko so jih ti partizani sprovocirali. Najprej so si organizirali vaške straže, ki so se kasneje preimenovale v DOMO brance. Za nobeno višjo politiko niso vedeli. Brez POPTVja se je bilo pač težko odločiti.