Slovenija

Prostora za ostarele ni

Ljubljana, 22. 07. 2009 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kar 17.398 slovenskih upokojencev čaka na posteljo v enem izmed 91 domov in posebnih zavodov, v katerih je sicer 18.494 postelj, ki pa so zasedene. Čakalne dobe so predolge.

Zaradi vse daljše življenjske dobe se število razpoložljivih mest v domovih za ostarele iz leto v leto manjša. Čakalne dobe naj bi se raztezale od nekaj mesecev pa do nekaj let. Kar nekaj upokojencev že ob dopolnjenem 65. letu, torej takoj, ko je možno, vloži vlogo za sprejem.

Kje poiskati prostor za mirno starost?
Kje poiskati prostor za mirno starost? FOTO: iStockphoto

Pa tovrstne vloge res pomagajo?

Kot so nam povedali v domu za ostarele Vič Rudnik, se take vloge sicer zavedejo in arhivirajo, nikomur pa ne zagotavljajo sprejema v dom po svoji izbiri, saj se prioritetne liste sestavljajo na temelju zdravstvenih in socialnih razmer, vseeno pa imajo tisti, ki vlogo oddajo predčasno, rahlo prednost.

Mnogi za svojce iščejo oskrbovano posteljo po vsej Sloveniji, nekaj več možnosti za uspeh naj bi imeli na vzhodu Slovenije, kjer so čakalne vrste krajše. Več o tem, kje do podatkov o čakalnih vrstah za sprejem v dom za ostarele, o cenah oskrbe in o tem, kaj storiti, če pokojnina ne zadošča za pokritje stroškov oskrbe v članku: Koliko stane bivanje v domu za ostarele? na cekin.si.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Inspire
22. 07. 2009 16.24
Mojega komentarja očitno nista prečitala pozorno Tonček Balonček in ŠPICELJ .V dom maj gredo ljudje takrat ,ko so druge možnosti že vse izčrpane .
SPICELJ
22. 07. 2009 14.21
tukaj se poraja vprašanje,kam je pa šel denar,ko je bilo zaposleni-upokojenec 1 proti 3,zgleda,da isto v napačne investicije tako kot pri Vzajemni in mnogih državnih firmah,ki so bile nekoč zlato jajce proračuna,nekaj pa ga je končalo tudi na privat računih........spet bodo najbolje prišli čez tisti,ki nimajo nič,niso nikoli delali ali pa so spretno dejstvovali na črnem trgu in so se skrbno izogibali lastništvu...za nas ostale pa je edina rešitev,da umremo mladi in predvsem hitro brez muk,da ne bremenimo še zdravstvene blagajne....
Tonček Balonček
22. 07. 2009 14.04
Pa kaj nam pomaga večna rodnost, prispevke v pokojninsko blagajno zagotavljajo zaposleni, ne pa vsi odrasli. Tistzi, ki čakajo v vrstah na zavodih za zaposlovanje, tisti, ki delajo na črno ali pa sploh ne, tisti ki prejemajo nadomestila in socialne prejemke so za penzuioniste čista izguba, ko bodo stari bodo pa ravno tako v domovih upokojencev, čeprav brez delovne dobe sploh nisi upokojenec ampak samo star!! In večja kot bo rodnost, več bo slednjih. Če bi imeli pred 20 leti npr. še enkrat večjo rodnost, recimo 40.000 otrok na leto, bi imeli zdaj etmu primerno več brezposelnih. In kaj naj bi imeli od tega upokojenci ali SPIZ?
SPICELJ
22. 07. 2009 13.39
pod nujno bi morali ukiniti obvezno plačevanje v pokojninsko blagajno,saj se bo itak kmalu sistem zrušil,rodnost pada,ljudje pa živijo dlje...če bi človek tistih 15% od plače,ki jih sedaj odvaja za pokojnino nalagal v kakšen sklad,obveznice ali kakšno rentno varčevanje,bi bil po 40 letih dela brez skrbi za jesen svojega življenja,če pa bi prej slučajno odšel v raj,bi bili pa potomci zelo veseli,v tem sistemu pa še zadnje pokojnine ne dobijo,če se stegneš pred 15-tim v mescu.... kdor pa ne bi vlagal pa bi bil pač na cesti,kar mu pa itak sledi tudi v tem sistemu,za pokojnino čez ene 20 let ne bo mogel niti dva deci spiti na dan...
Tonček Balonček
22. 07. 2009 13.30
Inspire, ne gre za postoriti par stavri, dementni in senilni, nepokretni itd. pač en morejo biti po pol dneva sami, še par minut je včasih vprašanje. In za take ej dom, ne az tiste, ki en morejo v trgovino ali k zdravniku, tak rabijo občasno pomoč. Domovi starejših občanov niso namenejni reševanju stanovanjskih problemov vnukov. Družabne zstike lahko ohranjajo z obiski, za igranje šaha in tretjo univerzo ni treba stanovati v domu!
SPICELJ
22. 07. 2009 13.20
inspire...ti si pa res smešen,kako boš ti nekoga oskrboval,če potrebuje pomoč 24 ur na dan.???'mladi hodijo v službo,imajo svoje družine in obveze,še varstva za svoje otroke ne morejo urediti,kaj šele,da bi nekoga gledali cel dan,drugo pa za to potrebuješ tudi znanje in potrpljenje,stari so tečni,bolani in ne vem kdo bi bil zmožen nekoga previjati,ga dvigovati in poslušati stalne obtožbe... sploh pa si ne predstavljam,da bi naprimer moja žena previjala mojega očeta,psihično in fizično tega ni zmožna...nekateri to še delajo,ampak zgolj zaradi pokojnine in dodatka za pomioč,so pa vezani in leta in leta ne morejo nikamor,na koncu itak izgorijo in jim tudi denar ne pomaga.......
Inspire
22. 07. 2009 13.07
Jaz bi pa mladim priporočal ,da raje sami prihajajo domov k svojim staršem postorit tisto ,kar sami več ne zmorejo --ali pa s težavo. Dom upokojencev je zelo drag ,pa še idiličen ni tako ,kot nam to prikazujejo na TV.Sem obiskal enega starejšega kolega ,ki mi je potožil ,da ni vse rožnato .Delavke so preobremenjene ,zato se ne morejo veliko posvečat oskrbovancem. V dom naj gredo ljudje takrat ,ko res ni druge rešitve ! Mladim bi zastavil eno vprašanje : kako se boste vi počutili ,če vas bodo vaši otroci želeli na vsak način strpati v Dom upokojencev ? Nekaterim se gre samo za dediščino ,zato premislite tisti ,ki preveč zaupate svojim otrokom ,komu in na kak način boste svoje premoženje zapustili ! Oporoka je za vas najbolj pameten način ,če ne želite ostati brez hiše ,avta itd. Darilna pogodba je za nas poguba ,ker lahko ostanemo na cesti ! Toliko v premislek .
SPICELJ
22. 07. 2009 13.05
cena ni previsoka,dan oskrbe v dvoposteljni sobi pride okoli 20€ na dan,če si pokreten seveda...se pravi,če bi imeli normalne evropske penzije tam okoli 800€ bi to zadostovalo,pa še za dva deci bi ostalo.......pri teh plačah pa je taka penzija nemogoča,kakšno šparanje skozi življenje za starost pa ZF......
Uporabnik215111
22. 07. 2009 12.58
Pa saj tudi če bi bilo dovolj domov je cena za bivanje previsoka in si ga lahko privošči malokdo. Žalostno je to da si po 40ih letih trdega dela ne more privoščiti dostojno življenje človeka. Vsi bomo enkrat stari in bom potrebovali pomoč.
Tonček Balonček
22. 07. 2009 12.46
Spicelj, seveda, ko pa njihovi otroci pri 65 letih hodijo šemv službo in ne morejo skrbeti zanje. Sicer pa današjni otroci itak ne bomdo dočakali pokojnih, pol bo bresposelnih in ne bodo vplačevali ter bodo na stara leta v breme sociale, ne pokojninske blagajne, ostali bodo morali pa delati do 80-leta, domove za starejše bodo pa spremenili v delovno varstvene centre.
manco-capac
22. 07. 2009 12.02
Saj bodo gradili domove, takšne, ki bodo za bivanje zaračunavali 800€ na mesec. Samo ne vem za koga...
SPICELJ
22. 07. 2009 11.33
vrtce zapirajo,domovi za starčke pa so prepolni...nekaj je hudo narobe s to državo....
Northwest
22. 07. 2009 11.17
No ja tudi Katarina Kresal si je izbrala starega desca pa se odvetnika povrhu da jo lahko brani z ozadja...
3-2
22. 07. 2009 10.42
Protikomunistični eseji nimajo nobene vrednosti za rešitev starostniškega problema Zamera protikomunistov je samo tolikšna, koliko so si takšne in drugačne oblike združevanja znali razlagati Ljudje še danes delajo zgago in pridno sortirajo ljudi: po okolici, po računalniškem brskanju, pa drugih virih zabeleženosti Mislijo, da so z niki, psevdonimi ali s svojimi skritimi imeni neznani. Enako sledi tudi meni osebno. Slovenski kretinizem je že od ustoličevanja knezov pod rubriko: Privzeto Preverjanja, preverjanja z vezami, preverjanja s poznanstvi, brskanja po vseh mogočih kanalih in si spet ustvarjati negativno sliko o nekomu, ki rad gasi žejo
SPICELJ
22. 07. 2009 10.37
morali bi se zgledovati po Janši,ko je spoznal da starček in politično nepomemben se je oženil z 20 let mlajšo zdravnico,ki bo gledala na njega v pozni jeseni njegovega življenja....
Tonček Balonček
22. 07. 2009 10.01
Pa saj so vsi želeli, da se že enkrat konča ta komunistična tortura s penzijami in urejenim zdravstvom. Naveličali smo se in se končno osvobodili! Imamo lastno vojsko, evro in šengen ter o naši prihodnosti ne odločajo več v Beogradu ampak v Bruslju! Kaj bi še več? Jasno so nam povedali, ta tako ne gre in moramo znižati plače, penzije in delati praktično do smrti. Arbeit macht frei!
me22
22. 07. 2009 09.39
BOGI starejši ljudje...pri nas...
GAYPROPAGANDA
22. 07. 2009 09.34
Prvo Borec Se strinjam. Vsi bomo nekoč stari in bomo potrebovali pomoč
Prvo Borec
22. 07. 2009 09.22
Družina sedi pri mizi. Stari oče počasi je in zaradi starosti, se mu tresejo roke in po nesreči razbije krožnik. Njegov sin znori in reče : od sedaj naprej boš jedel z leseno žlico. Zjutraj sin vidi svojega sina , kako nekaj rezbari. Vpraša ga : Ja sine, kaj pa delaš ?? Pa mu sin odgovori : Zate oče !! Kaj nas bo še doživelo in razmislite o tej zgodbi. Prodali so nam tovarne, sedaj pa še želijo, da čimprej pomremo, ko dobimo odločbo za upokojitev.
Tonček Balonček
22. 07. 2009 09.21
Prej ali slej bo Slovenija tako obubožala, da bo za osskrbnino v domu imeli le še posamezniki, razni tajkuni bodo špa an stara leta itak kje na Floridi ali Karibih, ob Žeenvskem jezeru itd.