Slovenija

Po zaslugi prostovoljcev dvorec Viltuš dobiva lepšo podobo

Maribor, 14. 07. 2019 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
8

Na Štajerskem že desetletja klavrno propada nekoč eden najbolj romantičnih dvorcev pri nas – Viltuš pri Mariboru. Država ga je že večkrat zaman poskusila prodati. Dvorec je do danes že močno načel zob časa, ropali in uničevali so ga tudi vandali. Več desetletij je bil zanemarjen tudi grajski park, ki pa po zaslugi prostovoljcev postopoma dobiva lepšo podobo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castrum
15. 07. 2019 10.08
+5
Naši bodoči rodovi bodo šele glasno spregovorili o katastrofi slovenske kulturne dediščine, ki jo je za seboj pustil komunizem ! Velik je SAMO tisti narod, ki spoštuje svojo kulturno dediščino!
Miran Vovk
15. 07. 2019 19.29
Ne drži povsem. Jaz sem s svojim programom rešil dvorec Štatenberg v obdobju pred osamosvajanjem za naslednjih petdeset let. Uničujejo ga po osamosvajanju. Sredstva so zanj so odobrili iz tiste kvote soldov, ki so bili namenjeni za nerazvito Kosovo. Danes s sugestijami volontersko sodelujem pri revitalizaciji gradov po vsej Vzhodni Evropi, s Slovenijo pa se ne ukvarjam več, ker ne ceni sugestij izven njihove "stroke". Čisto dovolj mi je, če tu in tam realizirajo mojo sugestijo. Ne delam za epolete ali denar, sem pa na svoje delo ponosen. Če bi z mojim programom nadaljevali revitalizacijo Štatenberga, potem bi že dvajset let bil popolnoma prenovljen, baročni vrt pa bi pričel izžarevati svojo lepoto. Tako so pa z novimi posegi uničili vso baročno nastavitev vrta. Več jim je za vsako pijanko, kot pa za adaptacijo dvorca.
Miran Vovk
15. 07. 2019 19.35
Tudi za Viltuš sem že leta 1989 imel izdelan celoten program. S tem mislim na samo revitalizacijo in njegovo namembnost po revitalizaciji. Takrat so mi dali na voljo da izbiram: Fužinski grad v Ljubljani ali Štatenberg. Odločil sem se za Štatenberg, Vultuš so adaptirali sami, Viltuš pa bi moral biti moj drugi grad v Sloveniji - po Štatenbergu.
Miran Vovk
15. 07. 2019 19.36
Popravek: ... Fužinski gad so adaptirali sami, ...
Miran Vovk
15. 07. 2019 19.38
Pa možnost korektur bi tudi lahko bila odprta vsaj za pet minut, da bi "gad" lahko postal "grad". Eni pišemo z več kot tristo udarci na minuto in potem je možnost tudi za kakšno napako v stavljenju.
brezveze13
15. 07. 2019 09.01
+0
ja država je kar je njej zanimivo enostavno zaplenila sedaj bi od tega smo kasirala seveda brez vlaganja v drugo kot inkasanta, tako ne gre naj se odloči ali vzdrževati ali prodati oziroma oddati nekomu ki je pripravljen to infrastrukturo obnoviti in vzdrževati država se naj samo dogovori da bo kupec vršil obnovo v prvobitno podobo, in se v drugo ne vmešava. Bi rekel da je zgodovinski in kulturen pomen lastnine za državo boljša promocija kot pa morebitni dohodek od nje ,zato jo je potrebno čim prej prodati ali dati v prave roke da se lahko obnova prične dokler je še kaj obnavljati
Miran Vovk
15. 07. 2019 19.50
Slovenski gradovi, kar je bilo celega, so po drugi SV postali večinoma državni. Spremenili so jih v hiralnice, bolnišnice, domove za ostarele itd., itd., nekaj najlepših in ohranjenih pa za državno reprezentanco. Niso pa nič vlagali v njih, veliko pa je bilo preseljevanja umetnin iz enega na drugi, bolj ohranjen grad. Danes se mnogi gradovi po Sloveniji, in tudi mnoga stanovanja, dičijo z umetninami vzetimi z drugih gradov. Eno alt deutsch spalnico iz Štatenberga, so pred časom prodajali celo na Bolhi. Opozoril sem na to, izginila je iz ponudbe, mogoče zgolj slika. Ne vem da bi kdo ukrepal, ker ni vrnjena na dvorec Štatenberg. Kar se prodaje tiče pa bi to bilo slabo. Običajno take objekte kupijo premožni posamezniki, ne premorejo pa arhitekturnega in drugega vedenja, potrebnega za podobne objekte. S svojim denarjem naredijo še več škode in s tem uničijo še tisto, kar je preživelo zob časa.
Miran Vovk
15. 07. 2019 19.56
Brez sodelovanja s strokovnjaki spomeniškega varstva, se ne počne nič. Ravno tu je keč in na to novopečeni lastniki hitro pozabijo. Potem prično delati po svoje... - in prepiri ter splošno nezadovoljstvo so tu.