Slovenija

Najboljši prostovoljski projekt postal #ProjektVida društva Humanitarček

Ljubljana, 26. 11. 2020 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.V., Neža Pušnik
Komentarji
4

Mladinski svet Slovenije je tokrat prejemnike priznanj natečaja Prostovoljec leta 2019 zaradi izrednih razmer razglasil po spletu. Najboljši prostovoljski projekt leta 2019 je #ProjektVida. Ninna Kozorog, prvo ime društva Humanitarček in projekta Vida, nam je povedala, da jih razveseljuje predvsem, koliko ljudi so uspeli prebuditi in koliko se jih poskuša aktivirati samih.

Na natečaj se je letos prijavilo 128 posameznikov in 49 projektov. Podelili so nazive za najboljšega prostovoljca in prostovoljko v treh starostnih skupinah, najboljši prostovoljski projekt, najboljšo mladinsko voditeljico in najboljši mladinski projekt, poleg tega pa še dve priznanji za posebne dosežke.

Najvišje priznanje za prostovoljsko delo in s tem naziv 'Naj prostovoljski projekt leta 2019' je prejelo društvo Humanitarček za projekt Vida (#ProjektVida). "Gre za izjemno odmeven projekt, namenjen osveščanju o položaju in stiskah starostnikov (z objavljanjem njihovih življenjskih zgodb), ki je dosegel širok krog izvajalcev – institucij in več kot 700 prostovoljcev, ki so se vključili v mrežo," so zapisali pri mladinskem svetu. Namen Projekta Vida je bil spodbuditi ljudi, da se ozrejo okoli sebe in pomagajo starejšim.

Pogovarjali smo se tudi z Ninno Kozorog, zdravnico in humanitarko, ki je v okviru društva Humanitarček začela tudi s projektom Vida. Dejala je, da so priznanja veseli in da si lani, ko so s projektom začeli, niso mogli niti predstavljati, da jim bo uspelo prebuditi toliko ljudi. "In ravno dejstvo, da se ljudje poskušajo aktivirati sami, je tisto, kar nas še bolj razveseljuje. V letu dni nam je uspelo zgraditi mrežo ljudi, vpetih v svoje lokalno okolje, ki imajo odprte oči, ki jim ni vseeno," nadaljuje. 

"Predvsem pa smo veseli, da ljudje počasi spoznavajo pomembnost prave pomoči pravi osebi. Se pravi, da se zavedajo, da ima 80 odstotkov starostnikov pridružene bolezni in da ni vsaka hrana primerna, kot ni primerno deljenje naslovov po zasebnih sporočilih, saj na ta način spodbujamo zlorabe," pove, kaj jim je v letu dni projekta uspelo doseči. Pa tudi to, zakaj se ne izdaja TRR, kako lahko vsak pomaga do varstvenega dodatka svoji starejši sosedi ter da obstaja izredna socialna pomoč – sistemske rešitve, za katere starejši navadno ne vedo. "To so majhne zmage, na katere smo ponosni," doda.

Ninna Kozorog
Ninna Kozorog FOTO: Nejc Falež

"Zagotovo pa nas skrbi prihajajoča zima. Epidemija je čez rob pahnila ogromno število starostnikov, ki so prej nekako zmogli. Nato pa sta jih spomladi tista položnica za razkuževanje večstanovanjskih stavb in dejstvo, da niso mogli do znižanih izdelkov, potisnila čez rob. Zavedamo se, da bo zima težka za vse nas, a ne skrbi nas za tiste #Vide, ki jih ulovimo in ki so del našega programa, temveč za tiste, ki poskušajo zimo preživeti ob 'cukru' na žlico in razredčenem čaju ter v neogreti sobi," opozori na stisko, v katero je epidemija covida-19 pahnila starostnike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Projekt Društva informacijski center Legebitra Živa knjižnica – Ne sodi knjige po platnicah! je postal "Naj mladinski projekt leta 2019", s katerim želijo izvajalci "prispevati k osveščanju o človekovih pravicah, predsodkih in stereotipih".

Posebno priznanje za projekt leta 2019 je prejelo Športno društvo Šentviška Gora, in sicer za festival Gora Rocka 2019, ki zbrana sredstva namenja za različne projekte in organizacije. Tako so v letu 2019 gostili 12.000 željnih zabave in zbrali 27.000 evrov donacij. 

Najboljši prostovoljci

"Najmlajši (do 19 let) naj prostovoljec je postal Kristjan Veber, in sicer na predlog Celjskega mladinskega centra. Prostovoljec je v letu 2019 organiziral številne humanitarne dogodke, zaradi katerih je bil že v lokalnem okolju izbran za najboljšega prostovoljca in faco leta 2019."  V kategoriji "Naj prostovoljka" pa je v isti starostni skupini na predlog Slovenske filantropije postala Nives Žlof Androjna. "Mlada prostovoljka je svojo pot pričela z nudenjem učne pomoči otrokom priseljencev, vendar ni ostalo zgolj pri tem; svoje izkušnje namreč upodablja tudi s fotografijo, videom in celo gledališko predstavo."

V starostni skupini od 20 do 19 let je najboljši prostovoljec postal aktivni skavt Miha Ivanetič, ki vodi tudi vsakoletni projekt Luč miru iz Betlehema. Na predlog Javnega zavoda Mladi zmaji pa je najboljša prostovoljka v omenjeni starostni skupini postala Blažka Tana Logar. "Delo prostovoljke zajema številne aktivnosti, tako v okviru mladinskega centra kot zagona mladinskega programa v Logatcu in dogodkov na Fakulteti za socialno delo. Njena zagnanost se kaže pri vzpostavljanju različnih mladinskih aktivnosti v različnih organizacijah različnih občinah."

Prostovoljci so v letu 2019 opravili več kot 11 milijonov ur prostovoljnega dela.
Prostovoljci so v letu 2019 opravili več kot 11 milijonov ur prostovoljnega dela. FOTO: Dreamstime

Zvonko Polanič, aktivni član Mladinskega društva Prlekije in gasilskega društva, ki v prakso vnaša medgeneracijsko sodelovanje, pa je postal najboljši prostovoljec v najstarejši starostni skupini, 30 let ali več. V tej kategoriji se mu je kot najboljša prostovoljka pridružila Stanislava Žagar, ki redno dela z gluhoslepimi.

Za svoj doprinos k prostovoljstvu pa je posebno priznanje za svoje prostovoljsko delo na predlog Zavoda za razvoj zavesti – Družinskega gledališča Kolenc prejela Anka Kolenc. Od leta 1977 deluje "v več lokalnih organizacijah in je bila aktivna na področju kulture, umetnosti, etnologije in naravoslovja".

Kot aktivna skavtinja ter vodja lokalne enote in partnerskega projekta s Karitas pa je priznanje za mladinsko voditeljico leta 2019 prejela Mirjam Tolar.

Prostovoljcem se je zahvalil tudi predsednik Pahor

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prostovoljce je ob zaključju natečaja nagovoril tudi predsednik RS Borut Pahor. Spomnil je na vsakoletna srečanja in podeljevanja priznanj na Brdu pri Kranju. "Te trenutke si bom za vselej zapomnil. So poseben navdih, ki je zame zelo dragocen." Pahor je povedal, da se je letos marsikaj spremenilo, "vendar se je nekaj ohranilo". "Nekaj najdragocenejšega. Navdihujočega. To ste vi, dragi prijatelji, prostovoljke in prostovoljci. Prišla je nova bolezen, spremenila je naša življenja, ni pa spremenila naše človečnosti in ljubeznivosti. Ko smo se znašli v stiski, ste nam ponudili roko. Za to smo vam vsi iz srca hvaležni."  V letu 2019 je prostovoljsko delo opravljajo več kot 284.000 ljudi, opravili pa so več kot 11 milijonov ur prostovoljnega dela, je še poudaril predsednik. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pojtrarara
26. 11. 2020 18.20
+2
Res vse pohvale Humanitarcku za projekt Vida in ves trud in delo in tudi vsem prostovoljcem, ki pomagate
Kroko23
26. 11. 2020 17.55
+5
Pohvale vsem, ki pomagate! Hvala, ker prispevate k boljši družbi!
ho?emVšolo
26. 11. 2020 16.48
+3
ina5785
26. 11. 2020 15.31
+1
Pahor, a je MOŽNO da ti je SLUČAJNO padlo v glavo; HALLOOOO. . . . . . . . a to se dogaja v SLO, ki naj bi veljalo SPOROČILO pred 30 leti - SLO BO DRUGA Švica!!! Bil si v politiki že v socializmu, pridno nosil RDEČO PARTIJSKO KNJIŽICO. Non-stop v politiki - POGLEJ SI DANES KJE SMO!!!! PRIDNO SI PRIPOMOGEL K TEMU KLAVRNEMU STANJU in držal ŠTANGO TAJKUNOM. Sedaj bi jih celo še POMILOSTIL??? Tisti ki imaj kaj soli v glavi, tvojih FLOSKUL VEČ NE posluša - ŽE DOLGO NE, nekateri pa celo prešaltamo na drug program, ker se nam tvoje laži in populizem upirajo!!!!!