Slovenija

Prostovoljec pri skavtih osumljen spolne zlorabe mladoletnih oseb

Ljubljana, 21. 12. 2023 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, N.L.
Komentarji
0

Iz Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov so sporočili, da je eden izmed njihovih prostovoljcev osumljen kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb. Načelnica Tjaša Sušin je povedala, da jih je situacija zelo pretresla, a da so se takoj odzvali in osebo umaknili iz vseh aktivnosti. Načelnik Nejc Kurbus pa je dodal, da so situacijo vzeli skrajno resno in da se zavezujejo, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bodo poskrbeli za varno vzgojno okolje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nov sum spolne zlorabe
    02:57
    Iz 24UR: Nov sum spolne zlorabe
  • Iz SVETA: Sum zlorabe pri skavtih
    02:24
    Iz SVETA: Sum zlorabe pri skavtih

 

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) je bilo v preteklem tednu obveščeno o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb, ki naj bi ga zagrešil eden izmed tamkajšnjih prostovoljcev. "Situacija nas je zelo pretresla, smo pa se takoj odzvali in sprejeli sklep, da se osebo umakne iz vseh aktivnosti. Oseba je sklep sprejela in ga tudi upošteva," je povedala načelnica Tjaša Sušin.

Do razjasnitve okoliščin so to osebo umaknili iz vseh skavtskih aktivnosti in stikov z otroki in mladimi. Kot so sporočili, bodo s pristojnimi organi dejavno sodelovali za razjasnitev okoliščin. Glede osumljene osebe sicer predhodno niso prejeli nobenih pritožb. 

Načelnik Nejc Kurbus, ki je prav tako povedal, da jih je situacija zelo prizadela, je zatrdil, da so poskrbeli za to, da se njihove aktivnosti še naprej izvajajo v varnem okolju. Pojasnil je, da skavti sodijo med največje mladinske organizacije v Sloveniji in da se zavedajo, da je njihova odgovornost, da ravnajo preventivno. "Kot vzgojna organizacija verjamemo v preventivo. Trenutno situacijo smo vzeli skrajno resno in se zavezujemo, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bomo poskrbeli za varno vzgojno okolje znotraj in zunaj skavtstva," je povedal. 

Povedal je, da imajo vsi prostovoljci na voljo številna izobraževanja, dvakrat na leto pa se jih na izobraževanju zbere več kot 400. Sušinova je dodala, da prostovoljec, ki dela z mladimi, običajno izhaja iz članskih vrst. "Lahko je bil prej član, ni pa nujno. Gre pa čez določena usposabljanja in da tudi skavtsko obljubo. Doseči mora osnovno in skavtsko večinsko znanje, potem pa se trudimo, da bi imel dostop do izobraževanj v naši organizaciji," je povedala in pojasnila, da sicer niso obvezna, a da se jih večina od 1200 prostovoljcev udeležuje. 

Sicer je v njihovo organizacijo včlanjenih okoli 6000 skavtov. "Vzgajamo otroke in mlade, stare od 6 do 21 let. Prostovoljci so stari od 18 oz. 21 let dalje. Povprečna starost naših prostovoljcev je 24 let," je pojasnil Kurbus. 

Vodstvo je stopilo v stik s starši mladih, ki bi lahko bili prizadeti, in se z njimi tudi pogovorilo. Kot pravijo, so zagotovili tudi ustrezno psihosocialno podporo. "Staršem, skrbnikom in prostovoljcem smo posredovali smernice za pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Na večino novinarskih vprašanj sicer zaradi varovanja osebnih podatkov oškodovancev in osumljenca niso želeli odgovoriti. Med drugim niso želeli razkriti, za koliko mladoletnih oseb gre, od kod prihajajo ali koliko približno so stare. Tudi podatek o tem, kje in kdaj naj bi se zlorabe zgodile, so zadržali zase, znano pa ni niti, kdo je podal prijavo. 

Povedali so, da gre za odprt postopek, da je preiskava čisto na začetku in da je sum kaznivega dejanja zoper spolne nedotakljivosti mladoletnih oseb sum, ki še ni potrjen. 

Dodali so, da lahko starši in skrbniki svoja opažanja ali skrbi o morebitnih odklonih posredujejo na naslov: starsi@skavti.si.

"Kot vzgojna organizacija je naša naloga, da zagotavljamo varno okolje za naše člane. Varnost, zaščita naših članov in dobrobit skavtov je temelj našega vzgojnega dela," so poudarili in dodali, da od leta 2016 razvijajo program Nisi sam, katerega namen je krepitev duševnega zdravja posameznika. "V okviru programa zagotavljamo podporo in pomoč prostovoljcem, ki zaznajo ali so soočeni z nasiljem," dodajajo. 

Pravijo, da so kot organizacija zavezani spodbujanju varnega okolja in vzgajanju svojih prostovoljcev in članov v nenasilni komunikaciji, prepoznavanju stisk in odgovornemu ravnanju. "Poslanstvo ZSKSS je s pomočjo skavtske vzgoje prispevati k polnemu biološkemu, spoznavnemu, duhovnemu, čustvenemu, moralnemu in socialnemu razvoju mladih ljudi, da bodo lahko postali zrele osebnosti, odgovorni državljani ter dejavni člani krajevnih, narodnih in mednarodnih skupnosti," poudarjajo. 

"V ZSKSS se bomo še naprej trudili ozaveščati, kakšno odgovornost nosi vsakdo med nami, ki dela z mladimi, za njihovo varno odraščanje in celosten razvoj," so še zapisali v sporočilu za javnost. 

Na Policiji so nam potrdili, da so bili prejšnji teden obveščeni o sumu storitve kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost. "Kriminalistična preiskava je v teku, drugih podatkov o preiskavi ni mogoče podati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka."

Sum spolne zlorabe mladoletne osebe tudi pri tabornikih, osumljena oseba v priporu 

V začetku septembra je o prijavi suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb poročala tudi Zveza tabornikov Slovenije. Prijava je bila podana zoper člana vodstva enega izmed njihovih rodov. Zoper osumljeno osebo je bilo odrejeno pridržanje.

Poudarili so, da sta varnost in spolna nedotakljivost zanje na prvem mestu, zato so do razjasnitve okoliščin osebo umaknili iz vseh taborniških aktivnosti in nalog. 

Na Policiji so nam potrdili, da kriminalistična preiskava intenzivno poteka, kriminalisti pa zbirajo obvestila še o morebitnih drugih kaznivih dejanjih in drugih žrtvah. Osumljena oseba je še v priporu.