Slovenija
Oglas

Proteini – vse o beljakovinskih napitkih na enem mestu

Ljubljana, 22. 01. 2021 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Proteini oziroma beljakovine so pomemben gradnik našega telesa. Zaradi lažjega vnosa beljakovin obstajajo tako imenovani proteinski napitki.

Na trgu obstaja ogromno izdelkov, ki jih poznamo pod imenom proteini. Poleg tega, da obstajajo bolj ali manj kvalitetni izdelki je pomembno, da poznamo različne vire proteinskih napitkov in posledično tudi njihovo namembnost.

Proteini
Proteini FOTO: Arhiv ponudnika

Kako lahko ločimo kvalitetne proteine od ne kvalitetnih?

Prvi in tudi najpomembnejši podatek je vsebnost beljakovin oziroma proteinov. Veliko izdelkov na trgu nosi ime proteini, vendar če podrobneje pogledate njihovo sestavo boste hitro ugotovili, da gre za napitek, ki ima predvsem nizko vsebnost beljakovin.

Proteinski napitek mora vsebovati vsaj 70% beljakovin. Višji kot je odstotek beljakovin nižja je vsebnost ogljikovih hidratov, sladkorja in maščob. Posledično je višja kvaliteta samega proteinskega pripravka.

Poleg vsebnosti beljakovin v proteinskem napitku je pomembno tudi iz katerega vira so narejeni. Najkvalitetnejši proteini so narejeni iz sirotke in jih poznamo pod imenom »Whey proteini«. Za sirotkine whey proteine je značilno, da imajo popolno aminokislinsko sestavo in visoko biološko vrednost, kar pomeni da imajo visok izkoristek.

Proteini
Proteini FOTO: Arhiv ponudnika

Nato sledijo proteini na osnovi mlečnih beljakovin oziroma kazeina. Šele nato so po kvaliteti beljakovinski napitki narejeni iz rastlinskih beljakovin kot so grah, riž in konoplja. Vendar je prednost proteinov iz rastlinskih virov v tem, da niso alergeni in jih lahko uporabljajo posameniki, ki so intolerantni na laktozo. Poleg tega pa predstavljajo odličen vir beljakovin za vegetarijance in vegane.

Pester izbor kvalitetnih proteinov najdete v naši THE Nutrition spletni trgovini.

Sirotkini whey proteini

Skozi leta so znanstveniki ugotovili, da imajo sirotkini whey proteini veliko pozitivnih učinkov na naše telo in blagodejno vplivajo na zdravje, imunski sistem ter dobro počutje. 

Tekoča sirotka, ki je stranski produkt pri pripredelavi mleka in jo lahko kupimo v trgovini z živili ni enaka sirotkinim beljakovinam v prahu. Sirotkini whey proteini so narejeni s posebnimi postopki, tako se ohranijo vse pozitivne lastnosti le-teh. Šele predelana tekoča sirotka v prahu ima vse omenjene pozitivne učinke na naše telo katere vam bomo razkrili v nadaljevanju.

Proteini
Proteini FOTO: Arhiv ponudnika

Pozitivni učinki sirotkinih whey proteinov

Preprečevanje razgradnje mišične mase

Raziskave so pokazale, da so prav sirotkini whey proteini tisti, ki preprečujejo razgradnjo mišične mase oziroma pospešujejo proces regeneracije. Njihova prednost je tudi v tem, da se hitro absorbirajo, imajo hiter prehod v kri in se zaradi tega uporbljajo neposredno po treningu.

Hitrejše pridobivanje mišične mase

Pri podjetju THE Nutrition smo že pred časom razvili prav poseben proteinski napitek THE Amino Whey, ki vsebuje sirotkine beljakovine in ima ekstra dodane aminokisline ter kolagen. Visok delež BCAA aminokislin je ključen za sintezo beljakovin in pospešuje izločanje anabolnih hormonov (rastni hormon, testosteron). Prav zaradi tega so sirotkine beljakovine pomembne kadar želite pridobiti mišično maso in izboljšati regeneracijo po telesni aktivnosti. Dodan kolagen v izdelku pa pomaga pri lepši in elastični koži ter izboljšuje strukturo las in nohtov.

Proteini
Proteini FOTO: Arhiv ponudnika

Hitrejše hujšanje

Whey proteini kot je THE Amino Whey vsebuje 86% delež beljakovin in so zelo priporočljivi v fazi hujšanja. Večji vnos beljakovin v prehrani pa je ključnega pomena kadar želite shujšati. Poleg tega kvalitetne sirotkine beljakovine kot je THE Amino Whey skoraj ne vsebujejo ogljikovih hidratov ter maščob in predstavljajo idealen beljakovinski napitek v fazi hujšanja.

Whey proteini in imunski sistem

Glutation je najbolj razširjen antioksidant v našem organizmu in je kot antioksidant zaslužen za delovanje imunskega sistema, kar posledično vpliva na krepitev odpornosti našega organizma. Poleg tega ščiti možgane, lajša simptome alzheimerjeve in parkinsonove bolezni ter izboljšuje funkcijo jeter. Glutation je sestavljen je iz aminokislin glicin, cistein in glutamin. Prav sirotkine beljakovine so tiste, ki vsebujejo veliko omenjenih aminokislin in pomagajo pri tvorbi glutationa. 

Koliko sirotkinih whey proteinov je priporočljivo zaužiti

Glede na spol, strost in telesno aktivnost imamo posledično različne potrebe po beljakovinah. Glede na splošna priporočila in raziskave se lahko držite naslednjih smernic:

- Moškim priporočamo, da po telesni aktivnosti zaužijejo 40-45g THE Amino Whey

- Ženskam priporočamo, da po telesni aktivnosti zaužijejo 30-35g THE Amino Whey


Sirotkini whey proteini niso le hrana za športnike ampak imajo ogromno pozitivnih učinkov na naše telo.

 

 

Naročnik oglasa je T.H.E. d.o.o.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3