Slovenija

'Protest ni prava pot'

Ljubljana, 05. 09. 2006 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministru za delo Janezu Drobniču se napovedani protestni shod zdi nepotreben in poziva k dialogu.

Sedem sindikalnih central je za petek pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve napovedalo protestni shod zaradi nezadovoljstva s potekom pogajanj o spremembah zakona o delovnih razmerjih. Nasprotujejo zmanjševanju delavskih pravic in načinu pogajanj, v katerih minister za delo Janez Drobnič po oceni sindikatov daje prednost predlogom delodajalske strani.

V petek bo protestiralo sedem sindikalnih central
V petek bo protestiralo sedem sindikalnih central FOTO: POP TV

Protest, ki naj bi se ga udeležilo od 400 do 500 članov vodstev sindikatov, pripravljajo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), KNSS Neodvisnost, Pergam, KS 90, zvezi sindikatov Solidarnost in Alternativa ter Konfederacija sindikatov javnega sektorja.

Drobnič poziva k dialogu

"Ni potrebno, da se reševanje te problematike preseli na ulice, saj po poletnem dopustu pričenjamo nov krog usklajevanj, ki sem jih predlagal že za konec tega tedna. Na ulici ni socialnega dialoga in zato protest ni prava pot," je Drobnič zapisal v odzivu.
Napoved protestnega shoda ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča preseneča, shod pa se mu zdi nepotreben. Še posebno ne, dodaja minister, ker je v tem času z delom že nadaljevala delovna skupina, ki je sestavljena iz predstavnikov vseh treh partnerjev, in ker je za sredo na sestanek povabil tudi predstavnike sindikatov. Poleg tega so konec prejšnjega tedna socialni partnerji prejeli tudi čistopis predloga zakona kot podlago za nadaljnje usklajevanje.

"Sam sem se vedno in se bom tudi v prihodnje zavzemal za socialni dialog. Menim, da je treba z nadaljevanjem usklajevanj sprememb zakona nadaljevati, saj smo v preteklih mesecih od približno stotih členov večino že uskladili," pravi Drobnič. Kot dodaja, je v sklopu iskanja rešitev za boljši položaj delavcev predlagal povečanje denarnih nadomestil za čas brezposelnosti in povečanje sredstev za aktivno politiko zaposlovanja. Predlagal je tudi, pravi, da bi starši šoloobveznih otrok lahko teden dni dopusta koristili v času šolskih počitnic, ter ohranitev dodatnih dni dopusta za šoloobvezne in za invalidne otroke.

"Poudarjam, da se kot minister za delo pri usklajevanju zakona zavzemam za uveljavitev t.i. skandinavskega modela zaposlovanja, ki bo omogočil prožen trg dela in več zaposlitev, več investicij, več delovnih mest in večjo socialno varnost. Globalizaciji se ne moremo izogniti, se pa lahko z njo odgovorno spoprimemo. Reforme, ki smo si jih zastavili, sledijo lizbonski strategiji in so del širšega evropskega procesa," je še zapisal Drobnič.

Sindikati: 'Delavska ustava' samo s konsenzom
Minister Drobnič poudarja, da se zavzema za skandinavski model zaposlovanja, ki naj bi omogočil prožen trg dela in več zaposlitev
Minister Drobnič poudarja, da se zavzema za skandinavski model zaposlovanja, ki naj bi omogočil prožen trg dela in več zaposlitev FOTO: POP TV

S protestom želijo ministru Drobniču dati priložnost, da "uresniči, kar govori v javnosti, to je, da zastopa interese najšibkejših", je na novinarski konferenci vseh sedmih sindikalnih central v Ljubljani pojasnil predsednik Neodvisnosti Drago Lombar. "S shodom želimo doseči, da bo minister deloval bolj modro, delodajalci pa razumeli, da so s predlogi šli predaleč," je dejal predstavnik Alternative Zdenko Lorber.

Sindikati moramo braniti princip, vgrajen v zakon o delovnih razmerjih, princip, da je zakon nastal in bil sprejet s konsenzom socialnih partnerjev, je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič. "Minister ne želi slediti temu načelu, podcenjuje vlogo sindikatov, zato je prav, da ga opozorimo, da mora bolj spoštovati interese in poglede sindikatov," je poudaril predsednik največje sindikalne centrale.

Predstavniki delavcev poudarjajo, da je zakon o delovnih razmerjih za delavske pravice ključnega pomena, predstavlja tako imenovano malo delavsko ustavo, njegove spremembe pa so možne le s konsenzom. Predsednik Pergama Dušan Rebolj ob tem dodaja, da sedaj niti ne vedo, kaj so cilji sprememb zakona, kaj je smoter zakona. "Ta se zvito pokriva z nujnostjo po večji fleksibilnosti trga, kot da je ta le v zakonu o delovnih razmerjih, ne tudi v novih delovnih mestih, bolj izobraženi delovni sili," je dejal.

Še ostrejši ukrepi?

Predsednik Pergama Dušan Rebolj poudarja, da niti ne vedo, kaj so cilji sprememb zakona, kaj je smoter zakona.
Predsednik Pergama Dušan Rebolj poudarja, da niti ne vedo, kaj so cilji sprememb zakona, kaj je smoter zakona. FOTO: POP TV

Sindikati so prepričani, da pogajanja o spremembah zakona ne potekajo na enakopravni ravni, da minister prisluhne predlogom delodajalcev bolj kot predlogom sindikalne strani, kar po njihovih navedbah napoveduje zmanjševanje osnovnih pravic delavcev. Na zmanjševanje pravic, kot so dodatki na delovno dobo, odmor za malico, regres, odpravnine, sindikati ne bodo pristali, četudi bodo morali poseči po ostrejših ukrepih.

Po Reboljevih besedah ministrstvo pri nekaterih rešitvah zakona sploh ne izraža stališča. To pa je nesprejemljivo predvsem za zaposlene v javnem sektorju. "Za javni sektor je vlada delodajalec, tukaj se ne more izgovarjati, da se ne bo opredelila in čakati na konec pogajanj med predstavniki sindikata in delodajalcev," je opomnil predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Ne gre za številčnost

Semolič je izpostavil, da pri petkovem protestu poudarek ni na množici, vabljena so le vodstva sindikatov, lahko pa dokažejo tudi množičnost, če bodo izzvani. "Če minister ne bo resno sprejel opozorila, se bodo zadeve zaostrile - tudi z množičnimi demonstracijami in referendumom," je dejal Semolič in dodal, da sindikatu 40.000 podpisov za nasprotovanje znižanju osnovnih pravic, ne bo težko zbrati. "Naredili bomo vse, da usklajevanje zakona pripeljemo do konca s konsenzom, če konsenza ne bo, pa bo govorila ulica," je dejal predstavnik Solidarnosti Slavko Pungeršič.

Sicer pa sindikate predvsem skrbi, da bo minister v parlamentarno proceduro podal med socialnimi partnerji neusklajen zakon, a dodajajo, da bo v tem primeru za tak korak moral sam prevzeti odgovornost. "Na konsenz minister ne računa. Večkrat je poudaril, da bo dal tudi neusklajen predlog v proceduro," je dejal Rebolj.

Zato zadnje izjave ministra, da se s pogajanji ne mudi, saj predlog zakona v parlament še ne bo vložen septembra, po mnenju sindikatov, ki so čistopis predloga zakona prejeli šele v ponedeljek, niso na mestu. "Doslej se mu je mudilo, celo zatrjeval je, da bo dal v parlamentarno proceduro neusklajen zakon," je dejal Rebolj.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej.rajh@ibe.si
08. 09. 2006 09.30
Le zakaj bi se ubadali s pogajanji, če bi lahko zadevo uredili mimo delodajalecev? Prepričan sem, da bi tak referendum uspel, volilna udeležba bi bila zelo visoka, odgovor in volja ljudstva pa enoumna
andrej.rajh@ibe.si
08. 09. 2006 09.26
Sem za to, da se razpiše referendum, kjer se bo odločalo o minimalni plači. Spodnjo mejo bi (najnižjo plačo) zakonsko določil na 2000 Evrov bruto. Referendumsko vprašanje bi se glasilo: Ali ste za to, da bi minimalna plača znašala 2000 Eurov bruto?
pomi@auspuh.com
06. 09. 2006 11.40
Zadnji čas za metanje gnilih jajc v parlament. Indoktriniranega Jakata37 pa obesit za jajca, če jih sploh ima (dvomim).
kgb@akcija.net
06. 09. 2006 11.30
mislim da se zadnje čase preveč igrajo z delavci, pa ne samo pri nas in ko bo enkrat počilo bo hudo
jaka37
06. 09. 2006 11.23
Eh, volitve so blizu in Kučan je že dal ukaz Semuliču, Rebolju in Štruklju, da naj spet igrajo klovne in mahajo z zastavicami. Ukinit sindikate, ki to sploh niso. Verjel bom pa tistemu sindikalistu, ki bo delal brezplačno in ne za 700.000 ali celo več SIT na mesec.