Slovenija

Protest proti referendumu

Ljubljana/Koper, 31. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.J./I.P./STA
Komentarji
0

V Ljubljani in Kopru so s protestnim zborovanjem opozorili na nepotrebnost nedeljskega referenduma in pozvali k njegovemu bojkotu.

Izbrisane so podprli tudi kulturniki  (Foto: POP TV)
Izbrisane so podprli tudi kulturniki (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Protestniki so se zbrali na pobudo podpredsednika mednarodnega društva PEN Borisa A. Novaka, predsednika društva izbrisanih Aleksandra Todorovića, gibanja Dost je! in Foruma za levico. Svojo podporo izbrisanim so s kratkimi nastopi izrazile številne osebnosti iz kulturnega, znanstvenega in javnega življenja, zborovanje pa so spremljala gesla kot "Z domišljijo nad histerijo", "Pesnik piše, slikar riše, politik briše" in "Referendum je bleferendum".

Boris A. Novak: Večina nima pravice odločati o človekovih pravicah manjšine
Boris A. Novak: Večina nima pravice odločati o človekovih pravicah manjšine FOTO: POP TV

Za nastali položaj v zvezi z izbrisanimi so odgovorne prav vse politične stranke, je prepričan Boris A. Novak. Nekatere zaradi svoje agresivne ksenofobne politike, druge pa zaradi pripravljenosti za barantanje s človekovimi pravicami. Stranke, ki so že dolgo na oblasti, so imele dovolj časa, da bi problematiko izbrisanih rešile, pa tega niso storile, je prepričan eden izmed pobudnikov zborovanja. Referendum je popolnoma nepotreben in vsiljen, zato so ga organizatorji poimenovali kar "bleferendum". Namen današnjega zborovanja je referendumu vzeti legitimnost in hkrati pozvati k nujnosti reševanja vprašanja izbrisanih in spoštovanju odločbe ustavnega sodišča. Referendum je nelegitimen tudi zato, ker večina nima pravice odločati o človekovih pravicah manjšine, je pojasnil Novak.

"Slovenski politični razred kompenzira svoje skrajno hlapčevsko ponižnost do najbolj brutalnih in reakcionarnih sil v mednarodni politiki s tem, da v Sloveniji poskuša poniževat državljane, prebivalce Slovenije," pravi Miklavž Komelj, umetnostni zgodovinar.

Pobudniki zborovanja so opozarjali, da pobuda ni politična, pač pa je motivirana z etičnimi razlogi. Tudi predsednik društva izbrisanih Aleksandar Todorović je potrdil, da zborovanje ni politično, želijo le še zadnjič vplivati na slovensko javnost. Referendum o tehničnem zakonu o izbrisanih pa je po njegovem mnenju "brez primere v normalni demokratični družbi".

Med množico je bilo opaziti tudi ljubljansko županjo Danico Simšič, ki je ravno tako prepričana, da referendumi o človekovih pravicah niso dopustni, glede nedeljskega referenduma pa je postavila - za izbrisane - črnogledo napoved.

(Foto: POP TV)
(Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Poziv k bojkotu tudi v Kopru

Protireferendumski pobudi v Kopru pa so se pridružili predstavniki Foruma za levico, Mladega foruma Združene liste, DEA kluba in Združenja Mediteran, ki so v kavarni Loggia sklicali novinarsko konferenco in na njej med drugim potrgali ducat vabil na nedeljsko farso.

Akcija v Kopru: Reciklirajmo vabila na referendum  (Foto: POP TV)
Akcija v Kopru: Reciklirajmo vabila na referendum (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Razloge za bojkotiranje nedeljskega referenduma je v svojem nastopu naštel tudi predstavnik Foruma za levico Gorazd Kovačič. Poleg dejstva, da o človekovih pravicah ni mogoče odločati na referendumu, je referendum odveč tudi zaradi zaščite ustavne ureditve v Sloveniji. "Referendum je zloraba demokracije za nedemokratične namene," je povzel Kovačič, ki je nedeljskemu referendumu dodal še pridevnika "ciničen" in "brezpredmeten". Glavni razlog, da na referendumu ne moremo glasovati za tehnični zakon o izbrisanih, pa je dejstvo, da ta izbrisanim prinaša trikrat manj pravic, kot jih določa odločba ustavnega sodišča, je še pojasnil predstavnik Foruma za levico. Namen današnjega zborovanje pa je po njegovih besedah odvzeti legitimnost desnici in razkrinkati dvoličnost t.i. levice.

Predsednik društva izbrisanih Aleksander Todorović med podporniki
Predsednik društva izbrisanih Aleksander Todorović med podporniki FOTO: POP TV

Podporo izbrisanim so s svojimi nastopi izrazile številne javne osebnosti, med njimi Ervin Fritz, Aleš Debeljak, Barbara Korun, Marko Kravos, Maja Vidmar, Aleš Šteger, Rastko Močnik in Marko Brecelj, ki je v znak protesta celo poskušal izvesti manjši samozažig.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou