Slovenija

Protest v Trbovljah: za ogrevanje in komunalo tudi več kot 500 evrov mesečno

Trbovlje, 18. 01. 2023 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sandra Boršič
Komentarji
262

Trboveljčani so na nogah. Decembrske položnice za ogrevanje so podivjale, nekateri bodo morali za ogrevanje in komunalo plačati tudi več kot 500 evrov. Okoli 100 obupanih ljudi je zato pred trboveljsko komunalo protestiralo, na robu solz pripovedujejo, da z nizkimi pokojninami in plačami takšnih zneskov enostavno ne zmorejo plačevati. Da 500 evrov ne prejema niti pokojnine, pa znesek na položnici znaša ravno toliko, pripoveduje ena izmed udeleženk protestnega shoda. "Brez toplovoda in samo dva radiatorja prižgana. Oba sva bolna, bolnika z rakom, pa zmrzujeva," dodaja.

Protest domačinov v Trbovljah zaradi vrtoglavih, že astronomskih zneskov na decembrskih položnicah za ogrevanje in komunalo, tudi več kot 500 evrov na mesec. Na robu solz pripovedujejo, da z nizkimi pokojninami takšnih zneskov ne zmorejo plačevati. "Samo v dnevni (sobi) imam en radiator. To je mafija, kje je župan, kje je premier? Ko je potreboval naš glas, smo se odzvali, kje je pa danes?" se sprašuje občanka. 

Na komunali medtem pojasnjujejo, da so se stroški ogrevanja zvišali zaradi nižjih decembrskih temperatur in da so z januarjem ceno daljinskega ogrevanja znižali. Jutri pa naj bi predstavili tudi konkretne ukrepe za pomoč.

Račun za ogrevanje in komunalo.
Račun za ogrevanje in komunalo. FOTO: Sandra Boršič

"Naj vidi, kdor želi. Ne bojim se. To ni pošteno, to ni pošteno," ob tem, ko pokaže na znesek na položnici, je obupan eden od prebivalcev Trbovelj. Njegova položnica za ogrevanje znaša 217 evrov, prejšnji mesec je bila skoraj 50 evrov cenejša. "In zdaj naj mi dokažejo, od kod to. Pridem sem in so vedno zaprti. Nekaj je narobe," pripoveduje in doda, da je lani plačal dvakrat manj.

Drugi podobno: Znesek na položnici za ogrevanje znaša 260 evrov. Obupani in na robu solz ne vedo več, kako bodo to plačali. "Plus komunala 350 evrov. Za jesti nimam, kako naj zmorem, če je pokojnina 600 evrov?" pripovedujejo. "Delamo še samo za položnice, na jok ti gre. Prej si si lahko vsaj enkrat na leto privoščil sedemdnevni dopust prek kakšnega društva, ker je najceneje, letos niti pod razno ne. Regres bomo pustili, da bomo imeli jeseni za ogrevanje."

In tudi rekorderji s skoraj 500 evri in več visokimi zneski na položnicah: December je bil topel, pripovedujejo, nekateri so zapirali radiatorje, v stanovanju imeli 19 stopinj Celzija in kljub temu so v nabiralnike dobili težke položnice. "170 evrov je samo gretje, pa je vse zaprto."

Med obupane občane je danes stopil tudi direktor tamkajšnje komunale.

Cena daljinskega ogrevanja v Trbovljah oktobra: približno 201 evro za megavatno uro brez DDV-ja, novembra in decembra okoli 185 evrov, januarja so jo znižali na okoli 160 evrov. In zakaj divji stroški ogrevanja? Povišali so se zaradi nižjih decembrskih temperatur, poskuša pojasniti tamkajšnji direktor. "Bomo poiskali možnost in predstavili način in obseg pomoči vpliva na znižanje položnic za mesec januar, glede na to, da se tem nižajo in nadaljnja znižanja cen ogrevanja od 1. februarja dalje," obljublja direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič.

A očitki gredo dlje, da ima zadeva že dolgo brado, težava naj bi bila v prejšnjem vodstvu. "Ta, ki je bil prej direktor, ki je čakal, da bo plin cenejši, da ga bo potem naročil, to luknjo plačujemo mi, državljani," je bilo danes moč slišati. "Poiščimo ga in v zapor. Ne vem, kam to pelje." Da je to je zadeva preteklosti, ki se mora doreči na drugem mestu, pravi tudi Glušič.

In kaj bo v prihodnje? To bodo pokazale razmere, pojasnjuje direktor, cene energentov na trgih padajo, a so še vedno trikrat višje, kot so bile pred letom in pol. Ukrepe za pomoč približno 3700 gospodinjstvom, ki so priključeni na daljinsko ogrevanje, pripravljajo, jutri jih bodo tudi predstavili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ribežn
19. 01. 2023 16.15
+1
zibertmi, Vidim da si okužen z Jajotovo boleznijo.. Za vse v Trbovljah je kriv Jajo. Za to izjavo se ti lohk smeji celo Zasavje ;) Tet6 pa Vizjak?? Mhm.. Odgovorni so tedanji predsednik vlade Borut Pahor, ministra Matej Lahovnik in Roko Žarnić, prvi mož holdinga HSE Borut Meh in direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Uroš Rotnik. Dela fobija..Bo treba tablet uzet. Še veča nebuloza je pa ta, da Trbovlje obvladuje SDS mafija. Da obnovimo mestno vodstvo..Janez Malovrh (ZLSD), Ladislav Žgajnar (LDS), Vili Treven (SD), Barovič (SNS), Gabrič (Lokalna), Poznič (SD).. Dej za zihr še en tablet. jaooo
jodr
19. 01. 2023 12.02
-1
Trbovlje je bilo in je še vedno tako rdeče, da bi jim moralo biti že od tega vroče.
zibertmi
19. 01. 2023 13.31
+3
in politično ga vodi prvi sekreta stranke sds.za zdravje skrbi dr forte.direktor tet je bratranec prvega sekretarja sds.direktor rth v zapiranju je pa do pred kratkim bil ,dokler ni zmanjkalo še zadnjih 7 milijonov,ki jih je prejšnja vlada dala za to sanacijo.gospod ,ki je bil tudi v petrolu in slabi banki,ter se,ker se je slaba banka ukinila vrnil na prvo zaposlitev.sedaj se vrti okoli petrola,ki ga nadzira sds.mogoče bo presedlal v luko koper ali slo železnice,mogoče dars,telekom ,hse ,gen i.vsepovsod so svojim odprta vrata
jodr
19. 01. 2023 13.51
-2
Hvala za izčrpno pojasnilo. Ampak dejstvo ostaja.
El pi5tolero
19. 01. 2023 11.53
+1
Na postenku en rece da so se oni odzvali ko je premije rabio njihov glas, da kje je pa zdej premije ko ma poloznico za 300 efrov za en radijator na trojki?! Ja ni ga! Briga goloba za vas ovce! Nateg slovenije je to bil, vi pa zdej izklopte gretje pa plesite noc in dan! Lol
enkve
19. 01. 2023 11.58
+3
Še prevod tega zapisa zgoraj bi bil dobrodošel.
hipi007
19. 01. 2023 11.27
+1
Za to vse je kriva ukrajina in podpora bruslja "demokraciji" v ukrajini
enkve
19. 01. 2023 11.56
+0
Ah kje pa, po razlagi svečkarjev je za vse kriv Golob verjetno tudi za krizo v Evropi, to so pač posledice 5x izgubljenih volitev in referendumov, travme še vedno trajajo in očitno bodo še dolgo 😜
Rafael Kramar
19. 01. 2023 11.19
+0
Bivšega direktorja bi v zapor, ker je čakal, da bo cenejši plin!? Pa takim bụdalam prav privoščim 500e za ogrevanje pa 350 za komunalo!! Seveda, se je zašpekuliral. Ampak, kaj pa bi bilo, če bi plin kupil takrat in bi se potem 4x pocenil?? Kaj, spet v zapor???
Ricketts
19. 01. 2023 11.06
+2
Za stanje (sr-nje) kakršnega imamo smo si krivi sami občani Trbovelj.
Krneki 00
19. 01. 2023 10.55
+1
Svobodni ste....to ste hoteli...uživajte...greje naj vas ples....
enkve
19. 01. 2023 11.53
+1
Gleda ne tvoj visoki IQ sigurno veš, kaj ima pri računih komunalnega podjetja vlada, daj nas razsvetli.
Cene Novak
19. 01. 2023 10.20
+2
Bog Trbovle trese, kje imate pa kolm?
zibertmi
19. 01. 2023 10.35
-2
janez ga je uničil,kot tudi uredil ,da je padel referendum o izgradnji tet 2,da se je lahko izpeljal projekt teš 6,katerega podpisnik je bil vizjak.brez provizije ni šlo.pa potrebno je bilo uničit gospodarstvo zasavja.tudi stt je dobil v last eden od tajkunov od desne politike,samo ga je pa te dni dohitela sodba.upam ,da se počasi skupaj najdejo pastriji kriminala in družno v špalirju,kot to kletarji znate,pospremite svoje idole v novi dom
Krneki 00
19. 01. 2023 11.03
+2
večina domačino je bila proti ne bluzi....zdravje so izbrali.....
zibertmi
19. 01. 2023 13.32
+1
odločiš se kot ti je servirano v medijih,pomagat si pri teh stvareh ne moreš veliko.voliš tudi .pa tvoj favorit ne zmaga
enkve
19. 01. 2023 10.07
+5
Komentar prebivalca Trbovelj: Jaz ne vem kaj delajo. Sem iz Trbovelj in živim na 65 kvadratov. V stanovanju imam 23 stopinj in račun za december je bil 190€. Račun je bil 25€ višji od lanskega leta za enako obdobje. Govorim o celotnem računu za Komunalo – ogrevanje; vodarina, smeti in vse kar je na računu. Od kje tem ljudem taki zneski jaz ne vem. Mislim da je pri njih problem topla voda; ki je kubik 60€. Mi pa imamo bojler in plačujem samo mrzlo vodo in elektriko posebej za ogrevanje vode. Mi pa ne gre skupaj; da upokojenka; ki živi sama dobi položnico 400€. Ker moja mama tudi živi sama na 72 kvadratih in je dobila 198€.
zibertmi
19. 01. 2023 10.17
+4
mislim da ni čisto tako.kot sem spodaj napisal,pa to je prišlo od zaposlenih na komunali.se v trbovljah cena razlikuje tudi od tega kako daleč od toplarne živiš.da ne omenjamo drugih postavk.za ceno so pa predvsem starejše lepo napeljali k trajniku in za 10 mesecev isti znesek,navedli so ceno ogrevanja,ki naj bi še veliko povečala čez sezono.tašča mesečno plačuje komunale skupno 240 evrov mesečno,.po 10 mesecih bo obračun,verjetno se ji mesečna položnica ne bo znižala-smo pač banka javne oskrbe.pokrili bomo luknjo županje,ki se vleče že dolgo ,za ocvirke bo pa občina izgubila še tožbo,ker je županja zapustila ceros,ki je imel ogromno minusa
Mor4na
19. 01. 2023 10.02
+3
Se vid da 3/4 folka nima pojma kaj piše! Problemi s ceno ogrevanja so se začeli že slabe 2 leti nazaj, ko je vrli direktor z žegnom takratne županje Jasne začel špekulirat z nakupom plina! Pa so se lepo zaračunali, in zdj je sedanji župan na tapeti za "mutne" posle prejšnje garniture! Upam da bodo malverzacije in spletke prejšnjih dobile epilog na sodišču, v kar sicer močno dvomim a vseeno upam, da pridejo papirji na dan! V kateri tabor paše pa prejšnja županja pa ni treba razlagat, saj je bila ona tista ki je na vso moč vabila "čelavga dolenca" in njegovo vlado v Trbovlje, ko se ji je pa narod uprl in ko je morala prejšnja vlada dobesedno bežati iz Trbovelj, je pa županja stisnila rep pod krilo in se odločila da ne bo več kandidirala! Svečkoti iz kleti na Trstenjakovi znate pa samo pisati naj ljudje plešejo, ker se tudi vaš gospodar zaveda, da več kot "plešite" niste sposobni napisati kaj bolj argumentiranega kot to, da o daljših besednih zvezah sploh ne govorim! Neka normalna argumentirana debata je za vas nuklearna fizika, ki je niti v sanjah ne razumete, kaj šele da bi jo bili sposobni razumeti v življenju! Pa da ne bo pomote, "čelav dolenc" in "taubi" sta zame čisto enaka, le pobarvana z drugo barvo političnega pola! Vsi tisti, ki imate toliko za povedati o Zasavju, Revirjih in Zasavcih nasploh, pa ne pozabite da ste se v rani mladosti greli s premorom iz teh krajev, prižigali luč z elektriko iz Termo elektrarne Trbovlje, gradili ceste in stavbe s stroji iz Strojne tovarne Trbovlje in prejemali pokojnine iz blagajne, v katero so veliko prispevali knapi iz Zasavja! Nismo plesali za "taubija" in kolesarili za "svobodo" uprli smo se da se je cela Slovenija končno rešila oblasti mafijske družine ki se skriva za imenom SDS!
Ricketts
19. 01. 2023 11.09
+1
To, kar si napisal je enostavno ena sama laž.
periot22
19. 01. 2023 09.54
+2
Obrnite se na direktorja in župana!
zibertmi
19. 01. 2023 10.18
+2
direktorja ,ki je to zakuhal in županje ni več
Ricketts
19. 01. 2023 11.03
+1
zibertmi
19. 01. 2023 13.33
+1
kje je pa zapuščina.kruh si naročil prej ,po ceni za dobo,ki, si jo dogovoril.na novo boš sklenil pogodbo,ko bo ta potekla
enkve
19. 01. 2023 09.43
+5
Kaj ima Golob z daljinskim ogrevanjem nekega komunalnega podjetja mi ni čisto jasno, kom. Trbovlje pojasnjuje na svoji spletni strani: Za gorivo uporabljamo zemeljski plin, ki je najčistejše fosilno gorivo z najmanjšo emisijo prašnih delcev PM10 pri izgorevanju in visoko energijsko učinkovitostjo, kar prispeva k okoljski prijaznosti ter nizki proizvodni ceni toplote v primerjavi z drugimi gorivi. Kaj ima pri tem vlada in Golob?
andro69
19. 01. 2023 09.41
+1
Ja in...tudi v privatnih hišah se je ogrevanje zelo podražilo...samo primerjajte ceno pelet...
Krneki 00
19. 01. 2023 09.37
-4
pravilno še premalo... kar ste hoteli to sedaj imate...rovte zahojene
zibertmi
19. 01. 2023 10.36
+1
sem prepričan ,da kletarji ne hodite sami po mestih.vedno najmanj v paru.eno zaradi varnosti in drugo,da imeta skupaj, mogoče, končano O Š
Krneki 00
19. 01. 2023 10.55
-1
socialc žibert...2 stanovanja imam v LJ živel sem tam sedaj sem na podeželju.... ti pa si verjetno še kr pri mami pri 40 ih ....
zibertmi
19. 01. 2023 13.34
+1
pri 80, 20 v pokoju v svoji hiši,ki smo jo zgradili s svojim denarjem,tebi so pa starši dodali tole poleg polnega hladilnika.
andro69
19. 01. 2023 09.28
-4
Janša vam je ponudil roko pa ste jo zavrnili...
zibertmi
19. 01. 2023 09.47
+3
janša nam je uničil gospodarstvo in nič drugega,njegovi služabniki pa razprodali imetje teh podjetij
andro69
19. 01. 2023 11.28
+0
andro69
19. 01. 2023 09.26
+0
Robert Golob se vam zahvaljuje za vaš glas...
periot22
19. 01. 2023 10.00
+2
andro69 in kakšno vezo ima tukaj Golob? Ni župan in ni direktor komunale!
andro69
19. 01. 2023 11.29
+1
Rezervni Kristus
19. 01. 2023 09.21
+1
Kakšna pomoč, prosim vas, ne nasedajte spet temu! Vlada nikomur NE pomaga, vse je goli blef, pomagati si moramo sami s kolektivno nepokorščino, ter ultimatom vladajočim. Ne pričakujte rešitve od zločincev! Vlada zbija krsto za Državo!
Glotis
19. 01. 2023 09.21
-1
Kar so izvolili, to imajo. Položnice pač bodo morali pačat!!!
Ricketts
19. 01. 2023 09.08
+5
Kar smo izvolili, to pač imamo. Še slabše bo, če verjamete ali pa ne.
medvedJEkriv
19. 01. 2023 09.06
+5
Nateg! Banda!
Ricketts
19. 01. 2023 09.11
-1
Za rdeče Trbovlje je kriv vse Janša, čeprav je pred dvema letoma v Trbovlje prinesel 10 milijonov evrov pomoči.
Ricketts
19. 01. 2023 09.21
+0
O teh desetih milijonih Trboveljčani nočejo vedeti, nekaj jih pa ne ve.