Slovenija

'Protestiramo, ker se je vlada odrekla socialnemu partnerstvu'

Ljubljana, 23. 06. 2021 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
304

Po več kot letu dni opozarjanja na odsotnost socialnega dialoga so se sindikalne centrale odločile za bojkotiranje sej ESS in napovedale, da bodo, če bo vlada še naprej vztrajala pri zavračanju socialnega partnerstva in ignoriranju sindikatov, v jesenskih mesecih organizirale sindikalne proteste. Udeležili pa se bodo tudi petkovega protesta.

"Zatem, ko smo več kot eno leto opozarjali na odsotnost socialnega dialoga, ignoranco sindikatov in na zgolj navidezno delovanje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), nam konec maja letos ni preostalo drugega, kot da začnemo bojkotirati udeležbo na sejah ESS," so sindikalne centrale zapisale v izjavi za javnost in dodale, da odnos vlade do socialnega partnerstva spremljajo z začudenjem in obžalovanjem.

Podpisnika izjave za javnost sindikalnih central sta tudi Branimir Štrukelj in Lidija Jerkič.
Podpisnika izjave za javnost sindikalnih central sta tudi Branimir Štrukelj in Lidija Jerkič. FOTO: Damjan Žibert

Spomnili so na najbolj pereče zakone, s katerimi je po njihovem mnenju vlada posegla oziroma želi poseči v položaj zaposlenih v Sloveniji in v njihove pravice:
• Zakon o nacionalnem demografskem skladu, ki celotno premoženje države centralizira in prepušča v upravljanje političnim strankam, hkrati pa postavlja v negotovost 900 milijonov evrov sredstev javnih uslužbencev in 500 milijonov evrov sredstev zaposlenih v zasebnem sektorju, ki so jih ti privarčevali v pokojninskem skladu;
• Zakon o debirokratizaciji, ki – namesto da bi zmanjšal administrativne ovire – želi vpeljati t. i. socialno kapico oziroma bogataško kučmo;
• paket davčnih zakonov, ki znižuje davke zlasti za najpremožnejše, razbremenjuje premoženje in povečuje neenakosti ter razslojenost prebivalstva.

Kot poudarjajo, so bili vsi omenjeni zakoni na vladi sprejeti mimo socialnega dialoga, ne da bi bili usklajeni (ali celo brez vsakršnega usklajevanja) s sindikati. 

Pod izjavo so podpisani: Lidija Jerkič, predsednica Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije; Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam; Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije; Peter Majcen, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije; Evelin Vesenjak, predsednica KNSS-Neodvisnost.

"Ker nam ni vseeno in menimo, da dogovarjanje, pogajanja in usklajevanje zakonskih predlogov predstavljajo pravo pot h kakovostnim in splošno sprejemljivim rešitvam ter da so bistvo socialnega partnerstva, smo 3. junija letos na Vlado RS naslovili poziv k sklenitvi dogovora, s katerim bi odpravili razloge in ponovno omogočili delovanje ESS v skladu z njegovimi pravili, sindikati pa bi se lahko vrnili za skupno pogajalsko mizo," so zapisali. 

A kot kaže, vse do danes niso prejeli niti odgovora vlade niti "vsaj vljudnostnega odziva resornega ministra (ministra za delo)". "Nasprotno, v tem vmesnem času se nadaljuje priprava zakonov, kot sta Zakon o urejanju trga dela in Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki so bili ves čas v zgodovini Republike Slovenije predmet socialnega dogovarjanja," so dodali.

"Naša zahteva je jasna: biti enakovreden socialni partner"

"Ko postaneš za mizo nezaželen gost, ti žal ne ostane drugega kot dostojno izražati svoja stališča na druge načine – eden od teh so tudi mirni protesti," so prepričani. Pet sindikalnih central je tako podprlo proteste, ki so potekali 28. maja, z njimi pa so želeli širšo javnost opozoriti na nesprejemljivo situacijo ignoriranja ESS pri oblikovanju zakonskih predlogov, s čimer je "vlada ESS odvzela sam smisel njegovega obstoja". Pri teh prizadevanjih so jih podprli evropska združenja sindikatov, Mednarodna organizacija dela in Evropska komisija.  

A kot pravijo, se stanje do zdaj ni niti malo izboljšalo, zato se bodo sindikalne centrale udeležile tudi protesta, ki je napovedan 25. junija. "Sindikati razumemo in spoštujemo heterogenost civilnodružbenih skupin, ki se udeležujejo protestov, ter njihove raznolike pozive, a naša zahteva je jasna: biti enakovreden socialni partner, ki se v socialnem dialogu dogovarja, usklajuje in pogaja o ustreznih rešitvah za delavke in delavce v zasebnem in javnem sektorju," so zapisali.

"Za Slovenijo in vse njene prebivalke in prebivalce, zlasti pa za članstvo, ki to od nas pričakuje," so dodali in pojasnili, da pozivi njihovih članic in članov, da je čas za prave sindikalne proteste, saj dialoga že dolgo ni več, postajajo vse glasnejši. "Če bo vlada še naprej vztrajala pri zavračanju socialnega partnerstva in ignoriranju sindikatov, bomo sindikalne centrale, podpisnice te izjave, v jesenskih mesecih organizirale sindikalne proteste," so napovedali.

Generalni sekretar EKS ostro o stanju socialnega dialoga v Sloveniji

Generalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov (European Trade Union Confederation, ETUC) Luca Visentini v posebnem pismu, naslovljenem na predsednika Vlade RS, izraža resno zaskrbljenost zaradi napadov na socialni dialog v Sloveniji. 

V ETUC-u, ki je glas evropskih delavcev in predstavlja 45 milijonov članic in članov v 38 državah Evrope, so globoko zaskrbljeni zaradi popolnega zapostavljanja tako sindikatov kot socialnega dialoga pri nas. V minulih nekaj mesecih sta namreč slovenska vlada in parlament sprejela množico odločitev, ki bodo imele globok in dolgotrajen vpliv na družbeno-ekonomski položaj zaposlenih. "Skrajno zaskrbljujoče je, da te odločitve kršijo vzpostavljene procese oblikovanja rešitev, ki predvidevajo njihovo sprejemanje v socialnem dialogu s socialnimi partnerji."

Generalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov Luca Visentini v posebnem pismu, naslovljenem na predsednika Vlade RS, izraža resno zaskrbljenost zaradi napadov na socialni dialog v Sloveniji.
Generalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov Luca Visentini v posebnem pismu, naslovljenem na predsednika Vlade RS, izraža resno zaskrbljenost zaradi napadov na socialni dialog v Sloveniji. FOTO: Dreamstime

Opisano dogajanje ogroža dosežke socialnega dialoga v Sloveniji, kjer so se standardi socialnega dialoga in partnerstva ter medsebojnega zaupanja med partnerji gradili postopoma skozi zadnja tri desetletja, je zapisano v pozivu generalnega sekretarja. "Za ETUC je zato nesprejemljivo, da politična oblast v Sloveniji načrtno izključuje socialne partnerje, skuša zaobiti socialni sporazum, zanemarja socialni dialog in spodkopava njegove temelje," je zapisano. 

ETUC zato vnovič pošilja poziv slovenski vladi, naj prekine s trenutno prakso ter oživi tridesetletno tradicijo aktivnega posvetovanja in sodelovanja s socialnimi partnerji o vprašanjih trga dela in družbenih vprašanjih. "Trenutno ravnanje slovenske vlade je v celoti nasprotujoče evropskim vrednotam, obenem pa bi zlasti v teh časih potrebovali učinkovit socialni dialog za vzdržno in pravično okrevanje," je še zapisano, ETUC pa je hkrati že pozval tudi Evropsko komisijo, naj z vlogo avtoritete poskrbi, da bo slovenska vlada prenehala s kršitvami pravil in standardov, na katerih temelji EU.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
24. 06. 2021 09.55
+0
Sindikati zapustijo pogovore in jokajo, da se vlada ne pogovarja z njimi.
Redžepi
23. 06. 2021 21.49
+1
A to so oni od sindikata ko imajo večjo plačo kot predsednik države....
Mene briga
23. 06. 2021 18.46
+4
Hahaha, admin mi sporoča, da vsebuje komentar nedovoljene besede. V celem svojem tekstu sem našel zgolj besedo "zadnjica", ali po domače r.....
Betuul
23. 06. 2021 17.02
+0
⛑💰Ja g. Jerkič ! Vlada se je odrekla temu zato! Ker imajo to za zrihtat sindikati! Včasih so rekl ! Da je sindikat kot prva stopnja obravnavanja delavskih pravic ! 🍻e(k)ss velja🍻
Uroš
23. 06. 2021 15.35
+9
Ne razumem, kako je lahko nekdo član sindikata in mu celo plačuje članarino, sindikat pa ne deluje v interesu člana. To je norost.
SDS_je_poden
23. 06. 2021 15.05
-1
Moj malo zapozneli odgovor Dark Knight- u i ostalim podobnim. Oglejte si prispevek o Švici, kako tam deluje socialna država, kjer so nizki davki na osebne dohodke. Vrtec ni subvencioniran, otroci nimajo organizirane prehrane v šoli, kaj šele, da bi revni dobili subvencijo za šolsko prehrano, zdravstveno zavarovanje je drago in ima odbitne franšize.... in to v najbogatejši državi v Evropi. Kako vam ni jasno da se z manjšanjem pobranega denarja iz naslova davkov, ne more obdržati enak obseg storitev? Jutri imam spet zobarja, pri privat zobozdravniku, brez koncesije. Nazadnje me je za plombo olupil za 75 ojrov, jutri pričakujem približno enak znesek. Meni to ni problem plačat, verjamem pa, da bi marsikomu to predstavljalo prevelik znesek, sploh tistim z minimalno plačo.
SDS_je_poden
23. 06. 2021 15.07
-2
Še to.... cena polnega programa v vrtcih pri nas, je glede na starostno skupino od 300 do 400+ ojrov. VSAK MESEC! Kdo si lahko to privošči?
SDS_je_poden
23. 06. 2021 15.08
-4
Nataliteta nam bo narastla, pravi Jajo, če zmanjša davek na osebni dohodek in se podraži vse ostalo.
Profesormarck
23. 06. 2021 14.52
+3
za mojo voljo,lahk plešete,pojete al gonite bicikle.Jaz grem z družino veselo izkoristit že drugo leto zapored bone.Ni je boljše države daleč naokoli,če pa to ni socialno,da lahk vsak dopustuje zastonj,kaj pa pol sploh je ?
SDS_je_poden
23. 06. 2021 14.57
-2
Nič ni zastonj in tudi te boni ne bodo. Dobro jutro tudi tebi.
SDS_je_poden
23. 06. 2021 15.14
+2
Profesormarck: Je pa res, da ste zastonjkarji najhuše sorte ljudi.... vse bi imeli zastonj, nič plačali, zahtevali pa najvišjo kvaliteto storitve.
Profesormarck
23. 06. 2021 17.22
-4
nealažite levaki,denar da furs,ta pa pobira davke....sam vrne nam jih janez,ne pa da ga pobere recimo državni zbor in javni sektor.Levak je znan po tem,da laže hitreje,kot pes lahk teče.Sram vas bodi-sram !
plavimil
24. 06. 2021 08.47
+1
In ti si prvi, ki si jih izkoristil, vse se zve, vse, tako, da ne laži.
Voyager3000
23. 06. 2021 14.47
+7
Nisem podpornik potez te vlade, vendar absolutno nisem na strani sindikatov, ki so v 90 letih povzročili uničenje večjega dela gospodarstva zaradi nerazumevanja reševanja pozitivnih jeder starih podjetij ob prehodu iz Juge v samostojnost.
ZigaZois
23. 06. 2021 14.38
+4
Sindikat ZSSS je postopoma izpodrival druge sindikate in se dogovarjal z delodajalci in vlado, da imajo drugi sindikati slabši pogajalski položaj. S tem pa so učili vodilno politiko - kako se dela in sedaj so izločili še njih. Kmečki punt se je zgodil zaradi 10% davka. Koliko ga plačamo mi?
zoran pušenjak
23. 06. 2021 14.35
+4
Sedaj pa bomo te obraze spet gledali en teden, samo da poštenemu delavcu pokvarite lepe dneve. Res nimate boljših tem kot da gledamo take, ki se borijo proti boljšemu življenju delavca, sami pa se niti ne vejo sami obleči
Matthaios
23. 06. 2021 14.30
+7
Ker ne naredijo točno to kar mi hočemo se ne bomo več pogovarjali. Pa kaj je to? Združanje 3 letnikov?
puspan
23. 06. 2021 14.11
+17
Lepo, da ste se podpisali pod izjavo vsi tisti, ki se borite za vaše mošnjičke od 7.000€ in navzgor, za delavce pa vas briga bore malo. Jaz bi vas vse poslal za kakšno leto na prakso v Nemčijo, kjer bi prvič v življenju spoznali, kaj sindikat sploh je.
puspan
23. 06. 2021 14.01
+7
Vi kar demonstrirajte, saj živimo v diktaturi, kjer je vse dovoljeno.
nnnnnnnnnnn
23. 06. 2021 13.47
+17
Teli sindikati so sami sebi v namen. Prvič sem vidu da jim ni blo kul če delavcu več ostane.
Gemma 1961
23. 06. 2021 13.39
-2
Hoteli smo svojo drzavo , svojo vlado govorilo se da denar odteka v Beograd in ce nebi bi bili druga Svica .Zdaj imamo svojo drzavo ,ki je vse dtugo kot nasa mati imamo vlado ki krade kot sraka , kje pa je ta denar ki je odtekal v Beograd
ReginaPhalange
23. 06. 2021 14.01
+8
Na žalost je tako, da se je naša država odcepila od Yugoslavije, problem pa je v tem, da je Yugoslavija nato prišla v Slovenijo in še danes ona in njeni potomci z juga, protestirajo z YU zastavo in rdečo zvezdo. Tako, da smo se res odcepili, nismo pa ODREZALI parazitov. Zato pa nas zdaj ti južni komandirajo v lastni državi. Vse kar se sedaj dogaja, je samo zvijanje, ko jim Janša hoče pokazati, da smo v tej državi gospodarji mi Slovenci. Očitno se bomo morali spet odcepiti od YU.
Gemma 1961
23. 06. 2021 14.25
-3
Regina mene zanima kje je denar ,se to v parlamentu je 90% domacinov a smo potem tolk neumni
kadabra
23. 06. 2021 13.09
+18
Js bi več denarja zase in manj za državo. Jaz ne bi reševal slabih bank ampak bi raje vsako leto dobil turistične bone. Jaz bi manjši davek in manjše prispevke, ker ne bi rad reševal državo in stvari, ki so jih zasrali tisti, ki jih vodijo in ne jaz oz mi. Jaz nisem ne levi in ne desni, ne bel in ne rdeč, ne komunajzar in ne domobranc,... a bi lahko delali v korist navadnim državljanom in ne vam, ki imate polne denarnice denarja?
srečen
23. 06. 2021 13.47
+5
Banko naj rešuje tisti, ki je denar ven jemal! Država ga ni jemala, jest pa tudi ne!
kadabra
23. 06. 2021 17.56
-1
plavimil
23. 06. 2021 13.04
+14
Ogabno s strani rdečih džihadističnih sindikalistov, kateri se futrajo iz žuljev delavcev, VSI VEN , saj ne mislite, da delajo za vas, NE za svoje mastne plače.
prinašalec2
23. 06. 2021 13.02
+19
Sindikat, ki je izgubil povezavo s člani. Povejte svojim članom kaj o tem kako se plačujete iz njihove članarine.
srečen
23. 06. 2021 13.48
+6
Stane Adami?
23. 06. 2021 12.49
+17
Dva zažiranca v pridne delavska roke.
Fery Zaka
23. 06. 2021 12.47
+15
Ajde, javni sektor, pospešite tempo. Niste še komplet okradli gospodarstva, še malo manjka. Zato kar brž. Se mudi.
daiči
23. 06. 2021 12.53
+7
ja čist do konca ga pa vseen ne upajo pokrast, ker pol bo pa pršla zloglasna trojka, pa jih zradirala več ko pol...