Slovenija

Protestna vožnja taksistov: 'Naš pogoj je opravljanje dejavnosti brez testiranja'

Ljubljana, 16. 02. 2021 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Več kot sto taksistov je danes z vožnjo in hupanjem v središču mesta izrazilo nestrinjanje z vladnim odlokom, ki jim nalaga obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirusom na vsake tri dni. Sindikat taksistov in krovni Sindikat delavcev prometa in zvez sta napovedala, da bodo protestne aktivnosti, če ta pogoj ne bo odpravljen, stopnjevali. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je prepričan, da je ukrep zahtevanega testiranja taksistov na okužbo z novim koronavirusom na tri dni pravilna poteza. Hkrati je še dejal, da bo taksiste vseeno povabil na sestanek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Protest taksistov
    02:25
    Iz 24UR: Protest taksistov
  • Iz SVETA: Protestna vožnja taksistov
    03:28
    Iz SVETA: Protestna vožnja taksistov
  • Izjava taksista
    00:33
    Izjava taksista
  • Izjava podpredsednika sindikata taksistov Janka Belopavloviča
    00:35
    Izjava podpredsednika sindikata taksistov Janka Belopavloviča
  • S protestno vožnjo so taksisti vlado pozvali k odpravi obveznega testiranja
    01:21
    S protestno vožnjo so taksisti vlado pozvali k odpravi obveznega testiranja
  • Izjava  Saške Kiare Kumer iz Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije
    00:47
    Izjava Saške Kiare Kumer iz Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije

Vladni odlok o izvajanju javnega prometa za taksiste uvaja bistveno strožje omejitve kot za druge izvajalce javnega prometa, opozarjajo v sindikatu. "Ostali lahko opravljajo svoje delo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) brez testov, pri taksi službah pa so zahtevani testi, in sicer na vsakih 72 ur," je navedla generalna sekretarka sindikata prometa in zvez Saška Kiara Kumer.

"Odlok bomo spoštovali, ne gre za poseganje v strokovne kriterije. A želimo opozoriti, da je neživljenjski in diskriminatoren v primerjavi z ostalimi izvajalci javnega prevoza," je poudarila Kumerjeva. Taksisti so v obeh valih epidemije covida-19 opravljali prevoze v skladu z vsemi priporočili NIJZ in brez večjih izbruhov okužbe, je dodala.

Taksisti trenutno ustvarjajo le od 20 do 40 odstotkov prometa glede na leto 2019, je povedal predsednik sindikata taksistov Dejan Jefim. Kljub temu morajo še vedno od osem do deset ur stati na ulici, tudi če voženj ni. Kljub manjšemu prometu je njihov delovni čas enak.

Velika večina taksistov je samostojnih podjetnikov, zato ukrepi, kot je čakanje na delo ali skrajšan delovni čas, zanje ne pridejo v poštev. Mnogi imajo ob tem visoke stroške, denimo stroške lizinga in goriva. Nekaj pomoči so od države sicer prejeli, a ta ni zares rešila njihovih težav. "V primerjavi z gostinci taksisti niso sedeli doma, še vedno so morali biti na ulici," je navedel predsednik sindikata.

"Eno leto so bili 'dobri', da so zamenjali ves javni promet, nihče jih ni vprašal, ali imajo zaščito. Zdaj, ko se ukrepi sproščajo, pa je vlada zanje sprejela najhujši ukrep morda celo najhujši na svetu," je opozoril Jefim.

Za taksiste ob tem testiranje, četudi je obvezno na tri dni, ni urejeno prioritetno, kot denimo velja za zdravstveno osebje, učitelje in zaposlene v trgovinski dejavnosti. Večina jih je sicer v zadnjem tednu – odlok velja od prejšnjega ponedeljka – testiranje lahko opravila na brezplačnih točkah, a so te točke precej zasedene. Tako lahko taksisti na testiranje čakajo tudi po dve uri ali več.

"Naš pogoj je opravljanje dejavnosti brez testiranja – tako je denimo v Avstriji. Če že, pa naj bo vsaj tako kot v drugih dejavnostih v Sloveniji, na sedem dni," je dejal Jefim. Od vlade pričakujejo, da se bo odzvala na seji že ta teden.

"Taksisti nismo proti testiranju. Zaupamo stroki – če se je treba testirati, se je treba. A če nikjer v Evropi ni testiranja za taksiste, zakaj je pri nas?"
"Taksisti nismo proti testiranju. Zaupamo stroki – če se je treba testirati, se je treba. A če nikjer v Evropi ni testiranja za taksiste, zakaj je pri nas?" FOTO: Bobo

"Taksisti nismo proti testiranju. Zaupamo stroki če se je treba testirati, se je treba. A če nikjer v Evropi ni testiranja za taksiste, zakaj je pri nas?" je vprašal podpredsednik sindikata taksistov Janko Belopavlovič. Poudaril je tudi, da se je za taksiste s sproščanjem ukrepov končno znova začelo obdobje, ko bi ob koncu meseca morda lahko v denarnici ostal kakšen evro. "A če bomo hodili vsake tri dni na testiranje, se ne izplača delati," je menil.

Taksist Boštjan Kompare je dodal, da je bila v času epidemije večina njihovih strank starejših ljudi, med drugim takih, ki so jih vozili na testiranje ali cepljenje. "Če se boste postavili pred Polikliniko, boste videli, kakšna frekvenca prevozov je tam. Kako se bodo ti ljudje znašli, če ustavimo svojo dejavnost?" je dodal Belopavlovič.

Če jim vlada ne bo prisluhnila, so taksisti pripravljeni stopnjevati svoje protestne aktivnosti. V Ljubljani je okoli 800 taksistov, od tega jih je danes po strogem središču mesta po oceni sindikata krožilo okoli 150 ali 200, promet je zaradi tega na več ulicah praktično zastal. "Lahko si predstavljate, kako bo, če nas bo 500," je dejal Belopavlovič.

Za Vrtovca testiranje taksistov prava odločitev, a napoveduje pogovore

Vrtovec je v izjavi za medije po današnji novinarski konferenci sindikata taksistov in njegovega krovnega Sindikata delavcev prometa in zvez podčrtal, da se mu zdi testiranje taksistov na tri dni smiselno."Napoved protestov me ne skrbi, ker ocenjujem, da smo naredili prav," je dejal.

Jezo taksistov sicer razume in tudi zagotavlja, da sliši njihove pozive. S sindikalisti se tudi namerava sestati in prisluhniti njihovim predlogom. A testiranje je "ukrep, ki krepi našo skupno varnost", je poudaril Vrtovec. "V tem občutljivem času, ko vse sproščamo, tega ne smemo delati nepremišljeno, v naglici, ampak preudarjeno, da ne bo prišlo čez 14 dni do dodatnih zaostrovanj po celotni državi," je menil.

Jernej Vrtovec: "Napoved protestov me ne skrbi, ker ocenjujem, da smo naredili prav."
Jernej Vrtovec: "Napoved protestov me ne skrbi, ker ocenjujem, da smo naredili prav." FOTO: POP TV

Pojasnil je, da je vlada položaj taksistov izenačila s položajem inštruktorjev v avtošolah. V obeh primerih gre za dve osebi v enem avtomobilu. Hkrati ne gre za mehurček, kot denimo v primeru učiteljev v razredih, med voznikom in potnikom pa ni mogoče vzdrževati razdalje, kot to velja na avtobusih. Nenazadnje se bo s sproščanjem večjega dela gospodarskih dejavnosti pogostost taksi prevozov povečala, prav tako bo lahko šlo za vožnje na daljše razdalje, denimo v drugo občino, je spomnil minister. "Testiranje na tri dni ni noben takšen ukrep," je ocenil.

Za ta teden torej za sejo vlade zaenkrat ni pripravljen nikakršen predlog sproščanja veljavnega ukrepa testiranja taksistov na 72 ur. Je pa Vrtovec obljubil, da se bo sestal s strokovnjaki in ponovno ocenil smiselnost ureditve. Zelo hitro pa je lahko ukrep odpravljen, če se bo epidemiološka slika še naprej izboljševala, je dodal. Glede same organizacije testiranja oz. vprašanja, ali bi lahko bilo to tudi za taksiste prioritetno, je Vrtovec napovedal odprtje diskusije z ministrstvom za zdravje. Je pa zatrdil, da v skladu s sedmim protikoronskim zakonom strošek testiranj za gospodarstvo krije država. "To bo veljalo tudi naprej," je dejal.

Levica: Novi pogoji za taksiste so absurdni in diskriminatorni

Na stisko taksistov so opozorili tudi v stranki Levica, kjer so ocenili, da novi pogoji za opravljanje taksi službe v epidemiji "niso le neživljenjski, ampak tudi do obisti absurdni in diskriminatorni". Na vlado so naslovili pobudo, da v roku 24 ur prekliče zahtevo po hitrem testiranju na okužbo z novim koronavirusom na vsakih 72 ur in zagotovi nediskriminatoren in javnozdravstveno strokovno podprt način obveznega testiranja za opravljanje dejavnosti taksi prevozov.

Sicer pa so v sporočilu za javnost opozorili še, da vprašanje zdravja delavcev taksistov in njihovih potnikov ni pod vprašajem le zaradi epidemije, ampak je njihov položaj obupno slab tudi zaradi prekarizacije, praktično neomejenega delovnega časa in nizkih plačil. "Namesto da bi ta ali prejšnje vlade naslovile izkoriščevalski in tvegan položaj voznikov taksistov, počnejo ravno obratno. Minister Vrtovec se je odločil odpraviti še obstoječe, že tako minimalne zakonske standarde, ki varujejo taksiste," so opozorili v Levici.

Deregulacija, ki jo prinaša pred novim letom predlagana sprememba zakona o prevozih v cestnem prometu, je namreč po njihovi oceni pisana po meri korporacije Uber in drugih multinacionalk, katerih poslovni model sloni na deregulaciji, prekarizaciji in manku delavskih pravic.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
16. 02. 2021 19.27
-1
če velja za vse prevoznike oseb bo moralo tudi za njih lahko pa tudi ostanejo doma saj jim nihče ne brani, hkrati pa tudi vrnejo pomoč ki so jo dobili od države vsled korone ali pa test in normalno delat, jaz se že ne bi peljal s taksistom ki nima opravljenega testa
flojdi
16. 02. 2021 18.09
+0
.pa ej . kuplene palčke je treba ponucat . zdej so že naročil nove . pa ej.... dejte mal sodelvat ; četudi S ma fi jo . / fasat palčko nekamnekam je pa ja UŽITEK . sploh če narobe pove …. ali pa tudi kdaj prav
flojdi
16. 02. 2021 18.13
-1
patria
16. 02. 2021 17.46
+10
Vitalni del družbe je vlada. Če ni vodenja države je kaos, tako da predlagam, da se vladajoči testirajo vsake dva dni. Za dobro Slovenije in naše blagostanje.
Fluxx
16. 02. 2021 17.53
+5
patria
16. 02. 2021 17.55
+2
Ma ne, bi se našel kdo, ki bi preveč užival:)
Johanna Solus Lupus
16. 02. 2021 17.41
+6
Dokler vsi ne koncajo tisto prevaro nic se ne bo zgodilo.
anticorona7
16. 02. 2021 17.37
+11
Ajde gremo usi na strajk!!
Johanna Solus Lupus
16. 02. 2021 17.41
+2
Jaz sem v strajkubod Marca in bom do konca te prevare.
Kleopatra 79
16. 02. 2021 17.36
+8
Bravo, vsaj eni ki imajo jajca v tej bedni državi 💪
Johanna Solus Lupus
16. 02. 2021 17.41
+1
rb63
16. 02. 2021 17.30
+8
G8J
16. 02. 2021 17.07
+10
Kaj vam ni jasno? Cilj je uničiti ves narod in njihova življenja ter jih preprečiti normalno funkcioniranje in opravljanje dejavnosti. Včasih je bilo to kemično orožje in omamljanje, danes je to kovidovanje. Samo v zadnjem tednu poznam 5 oseb ki so jih delodajalci silili da se cepijo in jim dajali odpovedi v kolikor se niso oziroma so jim pisali penale v kolikor jih dajo sami in gredo drugam. Dosti jih je tudi naredilo samomor ker nimajo za osnovno funkcioniranje in s tem preživetje, saj se ogrevanje in ostalo samo še draži, dela pa praktično ni, saj vse stoji. Veliko taksistov enostavno zapira svoje dejavnosti in gre drugam ali pa dela na črno oziroma se znajdejo po svoje. Kdaj boste dojeli da je cilj COVID19 in sedaj še COVID21 uničevanje naroda in proizvajanje nesposobnih sužnjev?
tolu
16. 02. 2021 17.07
-8
Ti oderuski taxisti naj se malo umirijo.ce se nocejo testirat,naj jim pa prepovejo delat,bodo hitro plosco obrnili.
Melita Medved
16. 02. 2021 17.05
-7
Navadni torkovi protestniki. Kje so zdaj policaji z globami zaradi hupanja ?
glavni Baja
16. 02. 2021 17.19
+4
RED_line
16. 02. 2021 17.50
+1
Lumpe?ka
16. 02. 2021 16.58
+12
Pa še to... Nobene stranke nisem okužla in tud stranke mene ne, čeprav se niso vse držale pravil, karantena pa tu, zdej pa naj grem u eno zdravstveno ustanovo ali pač kje teste delajo pa se naj tam okužim.... Banda vladistična in njeni podrepniki skupaj z zdravstvom... Fuj in fej..
Letmethink
16. 02. 2021 16.55
-8
Fichte, Black cars matter! Ni razlik v laku! Vsi so na vodni osnovi.
Melita Medved
16. 02. 2021 16.54
-6
Morali bi jim omogočit, da se jim ni potrebno testirat. Ampak samo tistim, ki ne bodo vozili.
Na Brezno 50 Brezivica
16. 02. 2021 16.56
+3
?atež
16. 02. 2021 17.06
+2
Lidija Volk zakaj bi se pa sploh testirali ce niso bolani pa testi niso taprava resitev ker ne pokazejo pravilno a da ti skurijo mozgane al kaj kar pojdi namesto mene tudi .
Johanna Solus Lupus
16. 02. 2021 17.43
+0
Letmethink
16. 02. 2021 16.54
+1
Ok, testiranje ni slaba zadeva, pod pogojem, da so testi izpravni in finančno dostopni oz. kriti s strani države. Nesprejemljivo pa je, da državljani vemo koliko je bila nabavna cena tega testa, sedaj pa nam ga preprodajajo po desetkrat večji ceni, ob tem pa hočejo še spremembo plačnega sistema javnega sektorja, da si bodo lahko izplačali nagrade za to? Upam, da se eno rezidentsko rezervirano mesto na zasebni kliniki down under res špara za supreme leaderja. Nekako si ne predstavljam, da bo prišel frajer z našo zdravstveno kartico na golnik. Skrbi me, da nebi zdaj, ko se epidemija umirja, možakar izgorel od skrbi, ker kot kaže vojska ne bo mogla zapirat cest in tankov premikat po Ljubljani.
tomjaz
16. 02. 2021 16.48
+6
Jernej Vrtovec: Napoved protestov me ne skrbi, ker ocenjujem, da smo naredili prav. Te bo skrbelo k boste leteli, ko bodo ljudje začeli množično protestirat, no takrat tekli boste tako kot ste iz parlamenta zaradi potresa. Tisti ki podpira vlado in kul mora malo res razmisliti koga podpirajo...
podpiram_v
16. 02. 2021 16.40
-2
RED_line
16. 02. 2021 16.56
-1
?atež
16. 02. 2021 17.03
+6
Fichte
16. 02. 2021 16.36
-4
To niso taksisti. V urejenem mestu so vsi taksiji ponavadi enake barve. V Ljubljani pa vsak po svoje. Banda.
wii1
16. 02. 2021 16.56
+3
Uporabnik1725083
16. 02. 2021 18.35
-1
@Fichte Ti imaš resne zdravstvene težave. Resne. Vprašaj svojo mesijo Janeza, če ima kakšno posteljo frej v Avstraliji.
jspatipaon
16. 02. 2021 16.32
+15
Vsi na ulice!!! Dovolj represije!!
Frankenstajn
16. 02. 2021 16.30
-7
sam pritožujete se tako kot šolniki sedaj ko lahko delate pa vam ni do tega ste raje doma in vam država plačuje nadomestilo.
dfhlsjf
16. 02. 2021 16.27
+11
bravo taksisti!!!!