Slovenija

Protestni shod proti vladi

Ljubljana, 08. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je, potem ko njeni predstavniki s kmetijskim ministrom Francem Butom niso uspeli doseči dogovora glede zmanjševanja sredstev za kmetijske strokovne službe, pred vladnim poslopjem organizirala shod, na katerem se je zbralo nekaj sto protestnikov.

Nekaj je treba spremeniti, je prepričan But
Nekaj je treba spremeniti, je prepričan But FOTO: POP TV

Pred poslopjem vlade je protestnike nagovoril But, ki je povedal, da so na seji vlade dosegli dogovor, da bo kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) odvzetih le 230 milijonov tolarjev. S tem pa po besedah predsednika KGZS Petra Vriska na zbornici še vedno niso zadovoljni.

Predstavniki kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije so pred shodom kmetijskemu ministru Butu izročili seznam protestnih zahtev. Zahtevajo namreč, da morajo sredstva za kmetijske strokovne službe tudi po rebalansu ostati taka, kot so jih predvideli v programu in potrdili na vladi.

V zbornici so nezadovoljni s predlogom kmetijskega ministrstva, ki zaradi rebalansa proračuna predlaga, da se sredstva za strokovne službe zmanjšajo za 372 milijonov tolarjev. Prepričali jih niso niti argumenti kmetijskega ministra Franca Buta, ki jim je na sredinem večernem sestanku pojasnil, da v trenutnih javnofinančnih razmerah ni mogoče drugega kot varčevati.

But je predstavnikom zbornice na sestanku pojasnil, da se je treba v razmerah, ko morajo vsi varčevati, dati prednost subvencijam in razvoju podeželja pred delovanjem sistema. "To ne pomeni ukinjanja služb, temveč zgolj znižanje sredstev, še vedno tako ostane okoli 3,8 milijarde tolarjev," je pojasnil minister. "Ne moremo hkrati imeti evropskih subvencij in dvakrat več denarja za razvoj podeželja v prihodnjem letu, na drugi strani pa nikjer ničesar spremeniti," je dejal But.

Vrisk: Degradacija strokovnih služb

Predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Peter Vrisk: Zmanjšano financiranje pomeni odpuščanje strokovnih sodelavcev
Predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Peter Vrisk: Zmanjšano financiranje pomeni odpuščanje strokovnih sodelavcev FOTO: POP TV

Po besedah predsednika KGZS Petra Vriska pa zadnja dogajanja kažejo na počasno degradacijo služb zbornice, zato se s tako kmetijsko politiko ne morejo strinjati. Upravni odbor zbornice je sicer že v torek na izredni seji izrazil odločno nasprotovanje vsakemu nadaljnjemu zmanjševanju sredstev za strokovne službe, ki delujejo pod okriljem KGZS. Kot so prepričani v zbornici, dodatno zmanjševanje sredstev za strokovne službe pomeni postopno ukinjanje teh služb in zmanjševanje števila zaposlenih, kar postavlja pod vprašaj tudi izvajanje rejskih programov in pomeni velike težave pri izpolnjevanju programov do EU.

Zmanjšanje sredstev v višini 372 milijonov tolarjev po Vriskovih besedah predstavlja približno 10 odstotkov vseh sredstev, namenjenih strokovnim službam, oziroma bi pomenilo približno 50 do 80 manj zaposlenih v kmetijskih strokovnih službah. V kmetijskih strokovnih službah je zaposlenih približno 800 ljudi, od tega dobra polovica v kmetijski svetovalni službi, slaba polovica pa v kontroli selekcije v živinoreji.