Slovenija

Protestniki poslance SMC in DeSUS pozivali k vnovičnemu premisleku o koaliciji s SDS

Ljubljana, 28. 02. 2020 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
U.Z. / STA / D.F. / Ti.Š.
Komentarji
4563

"Danes ni mogoče, da sovraštvo vlada samo. Politika strahu, nasilja in okoljskega uničenja lahko zavlada le, če SDS podprejo stranke, ki trdijo, da bodo skrajno desničarskemu sovraštvu dale 'človeški obraz', so na Facebooku zapisali organizatorji protesta, ki so poslance SMC in DeSUS na shodu pozvali, naj se ne odločijo za vstop v koalicijo s SDS.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Shod Proti koaliciji sovraštva
    05:26
    Iz SVETA: Shod Proti koaliciji sovraštva
  • Iz 24UR: Shod proti koaliciji
    01:39
    Iz 24UR: Shod proti koaliciji
  • Iz 24UR: Protestniki jasno izrazili nasprotovanje koaliciji
    01:55
    Iz 24UR: Protestniki jasno izrazili nasprotovanje koaliciji

Koalicija posameznikov, nevladnih organizacij, podjetij in drugih akterjev je v središču Ljubljane pripravila shod Brez strahu: Shod proti koaliciji sovraštva, na katerega so pozivali preko družbenega omrežja Facebook. Udeleženci današnjega protestnega shoda so med drugim opozorili tudi na prelomljene predvolilne obljube zlasti SMC in DeSUS, ki sta ta teden podpisali koalicijsko pogodbo s SDS. Poslance teh dveh strank pa so pozivali, naj premislijo o svoji odločitvi glede vstopa v Janševo koalicijo.

Udeležbo je na Facebooku napovedalo več kot tisoč ljudi.
Udeležbo je na Facebooku napovedalo več kot tisoč ljudi. FOTO: Aljoša Kravanja

Protestniki so se zbrali ob 17. uri na križišču Šubičeve in Beethovnove ulice v Ljubljani, kjer ima sedež SMC. Opremljeni so bili s transparenti in plakati. "Še je čas za odgovornost", "Nočemo ignorance okolja in zanikanja podnebne krize," je bilo brati z njih. Nekaj po 17. uri so se pričeli tudi govori, prva je pred zbrane stopila Svetlana Slapšak. "Lopovi, lopovi," se je slišalo ob tem.

Organizatorji so shod sicer prijavili, a kot pravijo na Policijski upravi (PU) Ljubljana, prepozno. "Kot določa zakon, bi ga morali na pristojni upravni enoti prijaviti najmanj tri dni prej, organizatorji pa so to storili 26. februarja," je za 24ur.com pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi PU Ljubljana Tomaž Tomaževic. Policija ta shod zato obravnava kot prekršek.

Na transparentih in letakih so se zavzeli še za dostojno in legitimno slovensko vlado in ugotavljali, da so 'levo'-sredinske stranke zamenjale sklepanje kompromisov z desnico za "direktno kolaboracijo". Stranki SMC in DeSUS so razglasili za grobarje demokracije.

Podali so tudi nekaj sporočil ljubezni in miru, med drugim so se opremili z rdečimi baloni v obliki srca in na enega od transparentov zapisali, da se želijo igrati z igračami in ne z orožjem.

Med protestniki pa je bilo opaziti tudi nekaj znanih obrazov, med drugim režiserja Dragana Živadinova, nekdanjega direktorja pediatrične klinike Rajko Kendo, pa tudi poslanca Levice Miho Kordiša.

Ob 17.40 so se protestniki sprehodili od sedeža SMC do okoli 700 metrov oddaljenega sedeža DeSUS na Kersnikovi ulici.

Udeleženci - po nekaterih ocenah se je zbralo nekaj več kot tisoč ljudi, organizatorji pa poročajo o več kot 3000 protestnikih - so se sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS. S tem so želeli po besedah enega od organizatorjev Filipa Dobranića sporočiti, da ne sprejemajo tega, da nekateri poslanci snedejo svojo besedo. Poleg tega pa so opozorili, da se jim zdi ravnanje SDS popolnoma nesprejemljivo.

Udeleženci shoda so politikom sporočali, da se jim zdi ravnanje stranke SDS popolnoma nesprejemljivo. A tudi, da ne sprejemajo tega, da nekateri poslanci ne držijo besede, je pojasnil eden od organizatorjev shoda Filip Dobranić.

Na družbenih omrežjih pa so ob sestavljanju nove koalicije opozarjali tudi na obljube in zapise strank ter poslancev. Med drugim so zbrali tvite, ki so jih objavili poslanci SMC in DeSUS. V njih pa predvsem kritizirajo delovanje SDS. Objavljeni so na strani dogodka in na profilu inštituta Danes je nov dan.

"Ljudi je treba spomniti, kdo so ti poslanci in poslanke ter na njihove obljube in obljube strank, ki so jih javno predstavljali na televiziji, spletu ali v tiskanih medijih. To je ključen del našega sporočila. Dali so obljubo, na podlagi katere so ljudje oddali svoj glas. In zdaj bodo to obljubo požrli," je poudaril.

Protestniki so se sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS.
Protestniki so se sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS. FOTO: Aljoša Kravanja

Na shod pa se je 'odzval' tudi poslanec SDS Zvonko Černač, ki je delil objavo neimenovanega uporabnika, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Je že minilo kar sem koga dobro nalomil in teh rdečkarjev, ki ne razumejo poante volitev, imam počasi dovolj."

Černač, sicer tudi predsednik Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki med drugim obravnava tudi zakone policije in drugih represivnih organov, se sicer omenja za naslednjega ministra za notranje zadeve v novi vladi, ki jo bo sestavljal Janez Janša.

Na družbenih omrežjih razburja tudi poslanec SDS Zvonko Černač, ki se ga omenja kot kandidata za novega ministra.
Na družbenih omrežjih razburja tudi poslanec SDS Zvonko Černač, ki se ga omenja kot kandidata za novega ministra. FOTO: Twitter

Se je pa na protest s sporočilom na Twitterju odzvala tudi stranka SMC. Zapisali so, da protestnike podpirajo v njihovem prizadevanju za krepitev demokratičnih standardov, "a jih moramo spomniti, da k temu vodi samo spoštljiv in ne izključujoč dialog". Pravi naslov za očitke protestnikov pa je po mnenju SMC "v drugem nadstropju stavbe, pod katero so se zbrali. Če ne bi bilo nepremišljenega odstopa predsednika vlade, se tudi pogovori o novi večini ne bi začeli".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odziv na shod je prišel tudi iz DeSUS. "Ohranjamo vrednote in pogled na polpreteklo zgodovino, a gledamo naprej, predvsem v skrbi za starejšo generacijo, naše programske vsebine, zato vstopamo v to programsko vlado. Čas je, da se prenehamo deliti in da začnemo delati za ljudi. Vsak miroljuben protest pa je za nas popolnoma legitimen, saj živimo v svobodni družbi," so zapisali v izjavi.

Shod proti koalicija sovraštva
Shod proti koalicija sovraštva FOTO: Aljoša Kravanja

Po mnenju generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča so protesti, še preden se je vlada sploh oblikovala, "zelo nekorektni". Vsaka vlada, ne glede na to, ali je leva ali desna, si zasluži prvih 100 dni miru, da začne delati, je opozoril na novinarski konferenci.

Predsednik SD Dejan Židan pa je v izjavi za medije pojasnil, da SD ni med organizatorji, in izrazil pričakovanje, da nihče ne bo grozil ne protestnikom in ne poslancem. Grožnja enega od tviterašev uperjena proti protestnikom, ki jo je retvital poslanec Černač, je na družbenih omrežjih namreč sprožila polemiko. Govorci na shodu so sicer danes pozivali zbrane, naj ne nasedajo provokacijam.

Protestniki so se zbrali ob 17. uri. Kasneje so se sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS.
Protestniki so se zbrali ob 17. uri. Kasneje so se sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS. FOTO: Facebook
Poslancem obeh strank so v pismu, ki so ga prebrali, sporočili, da so jih izvolili, da bi delali dobro za Slovenijo in da je od njih "odvisno, ali bomo dobili vlado, ki tvori Orbanovo zavezništvo, od katerega se distancira vsa Evropa". "Glas za novo koalicijo je glas za izredna stanja," so še ocenili. V govorih so tako poslancem dali 'zadnjo priložnost', da prihodnji teden na glasovanju o mandatarju Janezu Janši glasujejo, kot so obljubili, pri tem pa jih s transparenti spodbudili h glasovanju brez strahu, saj je glasovanje tajno.

"Nastajajočo koalicijo drži skupaj strah pred odgovarjanjem za svoje delovanje na volitvah in želja, da se za vsako ceno obdržijo na oblasti. Toda v resnici dogovor vsebuje vse najslabše, kar združuje skrajno desnico in liberalno sredino: represijo, protisocialne ukrepe, službovanje kapitalskim interesom in vizijo družbe, reducirane na kompetitivnost in individualizem. To ni vizija družbe solidarnosti in sobivanja, temveč vizija džungle, v kateri moraš imeti pravilno zveneč priimek in dovolj debelo denarnico, če hočeš preživeti," pa so že pred shodom sporočili iz Levice in zapisali, da takšno vizijo najostreje zavračajo.

Na to, da je "demokracija v Sloveniji ogrožena", je opozorilo tudi 147 zaskrbljenih podpisnikov akademske peticije proti avtoritarni oblasti. Kot so zapisali, na podlagi svojih presoj in spoznanj z znanstvenih področij, ki jim pripadajo, svarijo pred političnim mešetarstvom in posledicami Janševe vlade.

Pred protestom se je oglasilo tudi Društvo Alternativna akademija in v sporočilu pozvalo poslance SMC in DeSUS, naj znova razmislijo, ali so pripravljeni prevzeti osebno in politično odgovornost s tem, ko prihodnost Slovenije predajajo v roke politiki, "ki še pred izvolitvijo niti malo ne skriva svojega resničnega obraza in se odkrito spogleduje s totalitarnostjo".

V Levici so že pred shodom pritrdili organizatorjem, da sta SMC in DeSUS pred volitvami nedvoumno obljubili, da ne bosta vstopili v koalicijo pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše. Kot so sporočili iz Levice, je shod "zadnji poziv strankama sredine, naj ne prelomita svojih obljub v imenu oportunizma in strahu za stolčke".

Ob shodu so se oglasili tudi predstavniki znanstvenega in akademskega življenja, ki so nedavno v javnem pismu izrazili zaskrbljenost zaradi političnih dogovorov o koaliciji pod vodstvom SDS. Prvopodpisani pod pismom, sociolog in politolog Rudi Rizman je sporočil, da se je število podpisnikov povečalo s 75 na 147. "Vsi skupaj pa delimo prepričanje o upravičenosti naših skrbi," je zapisal.

"Podpisnice in podpisniki tega poziva smo resno zaskrbljeni vpričo trenutnih političnih dogovorov ob nastajanju Janševe koalicije, saj menimo, da lahko državo hitro popeljejo v krog tistih držav članic Evropske unije, ki so danes na črnem seznamu kršiteljic temeljnih načel varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic," so zapisali v javnem pismu in pojasnili, da svoje prepričanje utemeljujejo na dosedanji škodljivi, radikalno nestrpni in izključujoči politiki stranke SDS, za katero so prepričani, da v slovenski politični prostor ne more prinesti napovedane politične stabilnosti in družbenega razvoja, ker je nesprejemljiva na več ravneh.

Podrobnosti si lahko preberete v spodnjem dokumentu.

Shod se je začel pred sedežem SMC v središču Ljubljane, protestniki pa so se potem sprehodili še do sedeža DeSUS. Strankama očitajo, da sta snedli predvolilne obljube, ko sta vstopili v koalicijo s SDS. Te stranke so namreč skupaj še z NSi v tem tednu podpisale koalicijsko pogodbo, v torek pa bo DZ odločal o prvaku SDS Janezu Janši kot novem mandatarju.

Janša, ki bo, kot kaže, vodil novo vlado, pa se je na Twitterju na proteste odzval s fotografijo izrazov protesta proti njegovi politiki izpred let na programskem svetu Radiotelevizije Slovenija in napis "smrt janšizmu" pospremil z besedami, da "gre v tem primeru seveda za izraz ljubezni" do plačnikov rtv-prispevka. V uradnem listu je sicer ravno danes objavljen poziv h kandidaturam za osem novih programskih svetnikov.

Med strankami na levici očitki o 'krivdi' za oblikovanje Janševe vlade

Ob robu današnjega protesta pa se je vnela tudi polemika na levem delu političnega prostora o tem, kdo nosi krivdo, da je SDS sploh dobila priložnost za sestavo vlade. V stranki Levica so namreč shod, uperjen predvsem proti strankama SMC in DeSUS, javno podprli.

Do Levice je bil v današnji izjavi kritičen generalni sekretar SAB Pavlič: "Da stranka, ki ni želela ne v levo ne v desno vlado, protestira in želi predčasne volitve, da bo po njih ponovno delovala v opoziciji in ne šla ne v levo ne v desno vlado, je skrajno neresno."

Na shod je v minulih dneh preko družbenega omrežja Facebook vabila koalicija posameznikov, nevladnih organizacij, podjetij in drugih akterjev. Javno pa so ga podprli tudi v Levici.

Prvak SD Židan pa je v odzivu na protest navedel, da ni nobene potrebe, da bi protesti "zameglili realno situacijo". "Do tega, da bo verjetno nastala desna oziroma desnosredinska vlada, je prišlo zaradi ravnanj Levice in gospoda Marjana Šarca. To si moramo zapomniti tudi za zgodovino," je poudaril Židan.

"Navajeni smo, da korumpiranci s sredine radi kažejo s prstom na Levico, a obešati na nas krivdo za nastanek Janševe vlade, je smešno," pa se je v sporočilu za javnost odzvala Levica. "Mi z Janšo v vlado ne gremo, pač pa gresta DeSUS in SMC. Mi nismo zrušili Šarčeve vlade, pač pa je koalicija, v kateri sta bila tudi SAB in SD, raje začela sodelovati z Zmagom Jelinčičem (SNS) in prekinila sodelovanje z nami, kot da bi ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje," so ponovili.

A bili so še bolj ostri: "Razumemo, da Alenki Bratušek, ki je kot ministrica v odstopu s Kolektorjem podpisala še 600.000 evrov težek aneks za drugi tir, gre medijska zgodba o Levici na roko, da se ne bi govorilo o njenih grehih. Dejanu Židanu pa odgovarjamo, da ni zmanjkalo poguma, nasprotno: nismo tako strahopetni, da bi mislili, da je naša vloga v politiki pokrivati hrbet SD-jevemu političnemu kadrovanju po državnih podjetjih in javnih institucijah, da bi napajali lastna omrežja."

"Vlado Janeza Janše bo omogočil zgolj in samo oportunizem in nenačelnost strank Šarčeve koalicije, ki so lastne interese sistematično postavljale pred interese ljudi," so še dodali.

Vaša odgovornost je, spoštovana stranka Levica, za vlado Janeza Janše krivda, ki si jo delite skupaj z odstopljenim Marjanom Šarcem. Levici sporočajo v SD

Na trditve stranke Levica so se še enkrat nato odzvali v stranki SD. "Socialni demokrati smo se ves čas trudili, da bi na levici in na sredini premostili razlike in našli pot za obstoj našega sodelovanja. Stranka Levica je žal dokazala, da ji je politični prestiž pomembnejši od vsebine in dejanskega odpravljanja problemov ljudi, naših socialnih sistemov in izzivov prihodnosti. Zato je postavljala ultimate, namesto da bi skupaj s partnerji usklajevala rešitve. Tako v politiki žal ne gre," so navedli v sporočilu za javnost.

Socialni demokrati to obžalujejo. "Vtis, da nam gre za kadrovanja, pa je stranka Levica ves čas podpihovala, nazadnje s pravljico o kadrovanju v kulturi. Žal se je ponovno pokazala stara resnica: medtem ko na levici tekmujemo, namesto da bi sodelovali, slavi desnica," menijo v SD.

147 podpisnikov akademske peticije proti avtoritarni oblasti
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4563)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MilošObili?Srbin
01. 03. 2020 18.20
+1
Common_sense
01. 03. 2020 14.28
-4
Tu vas ene par hard core simpatizerjev onanira. Itak ste margina in prav je tako. Od revolucionarnih socialistov se nikoli v zgodovini ni nic dobrega nastalo. Za ljudstvo namrec. Za rdeco elito pac.
Common_sense
01. 03. 2020 14.29
-1
Pomemben detajl: hard core simpatizerjev Levice. Ki je pravi duhovni organizator petkovega shoda.
leon18
01. 03. 2020 11.19
+1
Desni JUNAK
29. 02. 2020 21.59
+5
@Missa: Res se čudim, da vsega svojega znanja ne vnovčiš … na primer v tujini … ali pa tudi doma – ampak raje udarjaš po tastaturi in 16h na dan garaš za drobtinico suhega kruha. Kako to, da te nobena stranka »z leve« ne potegne v svoj vodstveni kader, če ne drugega bi bil odličen PR. Nooo – še bolje bi bilo, razodeni se vendar, povej kdo si in postavili - izglasovali te bomo na OBLAST – da rešiš narod pred JJ !? Bi šlo ??? Skrajni, res skrajni čas je, da se nehaš udarjat - tolči po prsih !!! Kadi se iz tvoje glave, samo zdaj res ne vem, ali zaradi slame ali zaradi skurjenih celic.
Smalcat
01. 03. 2020 10.28
+1
Common_sense
01. 03. 2020 14.31
-1
Missin intelekt, znanje, vescine in izkusnje pac niso izvozno blago. Pa tudi na domacem trgu mocno dvomim, da bi ga nekdo prostovoljno kupil. To tudi sam ve, zato pa se je zaredil v JU, kjer je njegova eksistenca neodvisna od realne dodane vrednosti tej druzbi.
Desni JUNAK
29. 02. 2020 21.40
+6
Ampak res zanimivo, tako SD, SAB, .. so malodane okrcali te proteste, ... češ, da naj krivca za sestavljanje JJ vlade raje iščejo pri Šarcu in Levici. Se pravi, Levica protestira - proti temu, kar je sama zakuhala - da ima JJ sploh možnost sestavljanja vlade. A lahko kdo to razume ? Kartonaste parole , ki so jih nosili v večini pripadniki LGBT pa je na Metelkovi po vsej verjetnosti spisal Missasolemnis.
Malinha
29. 02. 2020 21.48
-5
Ej, lolek, kako boš komentiral moj zapis ob 21:26:44?
Malinha
29. 02. 2020 21.55
-3
Ahaaa, ... ni pojasnila, ... lahko do jutri počakam, ... spiši kak esej, kot so te učili na Trstenjakovi.
Desni JUNAK
29. 02. 2020 21.56
+2
Lolek je zdajle v spalnici .... pr ženi ....
ina5785
29. 02. 2020 21.57
+0
MISS - Je pa zanimivo, kako so desni pogruntali da si Pribac. No, meni je on zelo všeč. Me pa čudi, da komentirajo in celo PAMETUJEJO glede Žižka. . . . . . . . . ??? Ojoj, kako pa lahko desni razume Žižka, ki je zame svetovna klasa št.1 !!!!!!!
ina5785
29. 02. 2020 21.37
-2
Upam da ste mnogi podpisali peticijo - MLADINA! proti orbanizmu in desnemu ekstremizmu!!! Jaz sem včeraj, podpisi se kar vrstijo. . . . . . . . . .
Malinha
29. 02. 2020 21.40
-4
Dober večer, ina. Smo podpisali, ne skrbi.
ina5785
29. 02. 2020 21.42
-6
MISS lepo pozdravljen!!! ČESTITAM ljubljančanom, da so se tako množično udeležili shoda proti podjarmljanju naše mini državice. Filip Dobranič me je zelo navdušil. . . . . . . . . . . desni NE kapirajo intelektualcev!!!!
Desni JUNAK
29. 02. 2020 21.42
+5
Hahahahahahaha .... kok plenic na dan zamenjate ?
poneumljanje
29. 02. 2020 21.43
-2
Dober večer ina, cel dan te ni blo, mi se moramo pa branit napadanja !
Malinha
29. 02. 2020 21.47
-5
Tisti skrajni desni kapirajo samo prepisovanje, kaj pišejo, pa sploh ne vedo. Stvar je pač posrečena, ker za svečkarje prihajajo iz štaba komande, plonk lističi in že na posamična enostavna vprašanja ne znajo odgovoriti. En sam dolgčas... kot njihov Điđi..
poneumljanje
29. 02. 2020 21.48
-2
Desna FRONTA se je skrhala, pričela je z žaljenjem !
ina5785
29. 02. 2020 21.51
+0
poneumljanje - A veš da skoraj NE morem več brat teh desnih neumnosti. . . . . . . . !!! Ko mi je, pogledam in preberem "NAŠE", desnih pa NE zmorem več!!! In ti ljudje si upajo govoriti o spravi - RAZDIRALCI naroda. In NE razumem Pivčeve, ki se sedaj tako spreneveda. Lepo je zadnjič komentiral Ivo VAJGL in tudi sedaj izstopil iz DESUSa!!!
poneumljanje
29. 02. 2020 21.58
-5
Ina, saj bo Vseslovenski protest, pa bodo leteli za vedno !
Arguss
29. 02. 2020 21.31
-2
A smo se Slovenci že zedinili in združili na sredini.Edina rešitev za našo Slovenijo.
poneumljanje
29. 02. 2020 21.37
+0
Možno je, če tavariš Janez izstiopi iz politike in prepusti vodstvo drugemu napr. ( Logar), samo to je utopija !Izstop iz politike je že obljubil, ampak saj ga vsi poznamo, mene je nategnil že pri nalaganju orožja za hrvaško in nikoli več me ne bo !
Arguss
29. 02. 2020 21.47
-2
Janez bo še ustoličil zadnji ego in bo odšel.Naprej bo pa itak Logar prevzel.Sposoben izobražen človek.Tako bo ane.
poneumljanje
29. 02. 2020 21.53
+3
Janez do smrti ne bo pustil, isto kot Maršal Broz !
InterReflectlons
29. 02. 2020 21.27
+4
V Bruslju so vsi poslanci, razen SDS-ovih podpisali nasprotovanje desnemu ekstremizmu. Vam to kaj pove?
Paskakvali
29. 02. 2020 21.29
+2
Desni JUNAK
29. 02. 2020 21.31
+3
Daj ne zavajaj in povej dejstva ... od 700 poslancev jih je to skropucalo podpisalo 40 !!!
Cervantes Saavedra
29. 02. 2020 21.52
+0
ZA Desna: Se strinjam, da se ne sme zavajati. – Evropski parlament je na januarskem plenarnem zasedanju z veliko večino potrdil resolucijo, ki pravi, da se je stanje na področju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem po sprožitvi 7. člena pogodbe Evropske unije poslabšalo. RESOLUCIJO JE PODPRLO 446 POSLANCEV, proti jih je bilo 178, 41 pa vzdržanih. Evropski parlament je v resolucijo, ki jo je Z VELIKO VEČINO PODPRLA TUDI EVROPSKA LJUDSKA STRANKA (ELS), med drugim tudi zapisal, da je nujno treba uvesti mehanizem EU za demokracijo, pravno državo in temeljne pravice. Med tistimi, ki so bili proti, sta seveda tudi oba poslanca SDS, edina taka glasovala iz Slovenije. – Desni, hitro se preimenuj, recimo v skropucalo, ampak je prepozno, potrdil si, kdo zavaja. Desničarji, kaj pravite? Argumenti?
Malinha
29. 02. 2020 21.26
-1
Grimmi je tvitnil: "Včeraj je bilo na protestih vsega, samo slovenskih zastav, slovenskih simbolov in domoljubja pa popolnoma nič!" Dne 10. 10. '19, na Vseslovenskem protestu, kjer so med drugim podpisali peticijo "za ohranitev slovenskega jezika", so bili protestniki, ki so nosili transparente v angleškem jeziku. Fotografije izvrstnega domoljubja še dandanes obstoje na sami strani sđs. Ampak, Grimmi je pač domoljubno zagledan preko meje v tiste njegove migrante.
InterReflectlons
29. 02. 2020 21.22
-2
nas je več takih, ki se z njihovim početjem ne strinjamo in da če bodo hoteli s tem nadaljevati še naprej, da se bo moral boriti proti lastnemu narodu. Nočemo ponoviti preteklost naših prednikov in zato bomo podpirali prebivalstvo, ki nam je po drugi svetovni vojni dalo veliko podporo pri obnovitvi povojne Nemčije." No, pa da vidimo, a bo desnemu ekstremizmu uspelo utišati evropsko mladino. Najhuje je, ker so bodo morali spraviti tudi na lasten narod in ne samo na migrante. Pa tudi Evropski poslanci so podpisali peticijo glasnemu NE desnemu ekstremizmu! Na srečo so v veliki manjšini in upam, da bo tako tudi ostalo!
Arguss
29. 02. 2020 21.36
+1
TheVenusProject tvoji komentarji ne odražajo projekta pokojnega Jacque Fresco.Ti izločuješ on je pa zagovarjal sobivanje simbiozo ne izločevanje naroda.Občudovanja vreden človek.
Cervantes Saavedra
29. 02. 2020 21.56
-2
Sobivanje z ekstremizmom ni možno. Ga sami ekstremisti nočejo.
Desni JUNAK
29. 02. 2020 21.14
+2
Sprašujem Mesečev sij / Missasolemnis (ista megla samo v drugi kugli) - kako bi mi na svoj svojstven psihoanalitičen način (brez vnašanja filozofov iz 13ga in 15ga stoletja in njihovega mnenja) meni kristjanu desnemu svečkarju, razložila dejstvo - da je vaš ljubljeni vodja ob vsem tem, da mu je ob diktatorskemu vodenju države največja prioriteta zapiranje ter pobijanje novinarjev in novinark ki mislijo drugače kot on - namreč ob vstopu v Rusko kapelico na Vršiču je priklonil svoje telo, se 3x prekrstil, vstopil v kapelico in 3x poljubil sliko velikega Jezusa Kristusa? Prosim za globoko tako duševno kot psihoanalizo - kajti s tem človekom nekaj ni v redu !!? In podvprašanje - glede na to, da sem zaradi zgoraj opisanih dejstev zmeden - namreč sprašujem - kaj je ta človek ; desničar, ateist, levičar, vesoljc - prosim za podrobno obrazložitev, brez da trosiš besede kot traktor gnuj.
Zmaga Ukrajini ...
29. 02. 2020 21.24
-3
In kdo naj bi bil po tvojem moj ljubljeni vodja? .... "se 3x prekrstil..." V kaj se je prekrstil? Skratka, Watson, daj malce natančeje...
Desni JUNAK
29. 02. 2020 21.28
+1
Če znaš brati - potem ni potrebno pojasnjevati za kaj se gre - to je čist vsakdanja razgledanost, očitno pa jo tebi primanjkuje. Vedel sem, da razgledanost ne seže dalj od domačega naslonjača.
Malinha
29. 02. 2020 21.34
-2
Niti sam ne vem na katerega "ljubljenega vodjo" misliš. V življenju nisem nikoli imel "ljubljenega vodje", edino temu najbliže je Moja Ljubljena Žena. Watson, spij enega kratkega, pa še enkrat napiši.
Desni JUNAK
29. 02. 2020 21.45
+0
Ahaaa, ... ni pojasnila, ... lahko do jutri počakam, ... spiši kak esej, kot so te učili na FDVju ....
Zmaga Ukrajini ...
29. 02. 2020 21.56
-1
V zadnjem stavku si napisal, da si zmeden in ne morem se bolj strinjati!
Smalcat
01. 03. 2020 10.14
+3
@desna fronta, slabo pišeš, ni po slovensko pa še preveč svojih idej s katerimi se ne strinjamo napišeš not , potem te je pa težko razumeti. Dajva počasi: se 3x prekrstil (verjetno hrvatizem in misliš 3x prekrižal?)... vaš ljubljeni vodja, diktatorsko vodenje, zapiranje in pobijanje novinarjev... Po vsem temle predvidevam da pišeš o Putinu? No če sem vse prav razumem, tule je moj odgovoro, tebi desničarju in kristjanu: Putin je avtokrat, despot oz absolutist. Vso oblast ima skoncentrirano v lastni osebi, čeprav menja pozicije (predsednih republike, predsednik vlade)... Meni je izredno antipatičen, navkljub temu da je za Rusijo v ekonomskem in političnem smislu potegnil ven iz dreka in spet predstavlja silo v mednarodnih odnosih. Ampak demokracija mu je pa tuja. Stvar, ki jo najbolj zamerim vam podpornikom g. Janše, je ravno to da razumete in si želite takšno koncentracijo oblasti. V resnici vam je kateri pol (npr janša je bil komunist, socialdemokrat, desničar) je dol visi, važno da ima ta prav oblast. No meni zato g. Janša in Putin nista všeč, ker imam rad demokracijo. In v demokraciji imamo oblast ljudje in politiki bi se morali bati nas vladarjev.
Zmaga Ukrajini ...
29. 02. 2020 21.09
-3
Na spletnih straneh FDV je najti zanimiva in za današnje dogajanje precej aktualna dejstva iz daljnega leta 1994, in en izsek se glasi: V devetdesetih letih je začela delovati »novodobna SDV«, ki je izšla iz vojaške obveščevalne službe (Vomo). Z nedovoljenimi sredstvi je spremljala znane politike in druge javne osebnosti, zlasti tiste, nasprotne Janezu Janši, zaradi česar je prišla v spor s policijo (afera Depala vas). V novonastali tranzicijski državi z napol privatiziranimi represivnimi organi in zgolj formalnimi demokratičnimi institucijami pravno ni bilo mogoče dokazati tako rekoč ničesar, marsikdo v tožilsko-sodnem aparatu pa se je tudi močno potrudil, da bi stvari zastarale, dokazi izginili. A to ne pomeni, da ne moremo dati zgodovinske ocene. Še najbliže neposrednim dokazom o delovanju »novodobne SDV« je bilo nadzorovanje prof. dr. Rudija Rizmana s Filozofske fakultete v Ljubljani, ki je bil v osebni korespondenci do Janše zelo kritičen. Zato so se Janševi privrženci v različnih krogih in na različnih ravneh zelo potrudili, da bi Janšo razbremenili odgovornosti in relativizirali primer, ki je dobil mednarodne razsežnosti in bil omenjen tudi v letnem poročilu ameriškega State Departmenta. Ob pomoči prijatelja v Clintonovem kabinetu je Rizmana načelno s pismom podprl celo sam Clinton, v pismu Drnovšku skupina vplivnih intelektualcev iz različnih držav, o aferi pa so pisali tudi nekateri tuji časopisi. Rudi Rizman je 4. januarja 1994 prijatelju Allenu (Kassofu) v ZDA s Filozofske fakultete v Ljubljani poslal na roko napisano pismo, datirano z 12. decembrom 1993, nato pa 6. januarja 1994 še obširnejši telefaks (datiran s 4. januarjem 1994) prijatelju Wolfu Dietrichu Narru na Freie Universität Berlin s prošnjo za pomoč. Rizman je dobival anonimna pisma in telefonska sporočila s smrtno grožnjo, če ne bo nehal s »protislovensko intelektualno aktivnostjo«, opazil pa je tudi, da nadzorujejo njegovo hišo in mu sledijo z namenom, da bi ga prestrašili. S pomočjo enega od bivših študentov je ugotovil, da to prihaja od vojaške obveščevalne službe. Navedel je še nekatere primere podobnega zastraševanja drugih kritičnih intelektualcev. V pismu Narru se je kritično izrazil o Janševi nacionalistični politiki in avtoritarnem odnosu do prebivalcev iz drugih republik ter opisal njegove politične obtožbe o »udbomafijski zaroti« (primerjal jo je s Stalinovo in Hitlerjevo doktrino »židovsko-komunistične« in »doktorske« zarote) in o tem, da naj bi veliko intelektualcev skrivaj delalo za vrnitev Slovenije v Jugoslavijo. Vsebina pisma (poslanega v ZDA) je prišla v javnost 26. marca 1994 (mesec po odstavitvi Janeza Janše s položaja obrambnega ministra). Predstavila ga je nacionalna televizija, ki je Rizmanovo pisanje označila kot del zarote za rušenje Janeza Janše. Novinarke in novinarje te televizije, ki ob primeru Meršol danes s tujimi besedami moralizirajo o »hrbtenicah, srcu in možganih«, je treba spomniti, da se je nacionalka v obračunavanju s kritičnim intelektualcem postavila na stran »novodobne SDV« in jo zaščitila, slovenski javnosti so njeni novinarji lagali o izvoru dokumenta, češ da so ga dobili iz slovenskih izseljenskih krogov, čeprav sta naslovnik in pisec zatrdila, da ga nista pokazala nikomur, izgovarjali so se – tja do tedanjega direktorja Ž.P. –, da je pismo javno, ker je bilo poslano z državne univerze! Zadeva se je po preizkušenem receptu skušala obrniti v nasprotno obtožbo. Rizman je bil obtoževan nepatriotizma in žalitve Janeza Janše, namestnik javnega tožilca v Ljubljani D.G. (sicer tudi član posebne skupine tožilcev, ki jo je vodila B.B.) je proti Rizmanu 11. avgusta 1994 vložil obtožni predlog, ker naj bi bil o državnem organu (ministrstvu za obrambo) in o uradni osebi (Janezu Janši) v zvezi z izvajanjem funkcije v tem organu trdil in raznašal nekaj, kar lahko škoduje njuni časti in dobremu imenu in ima hude posledice za oškodovanca. Rudi Rizman je pred tem, 5. aprila 1994, vložil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca
Zmaga Ukrajini ...
29. 02. 2020 21.10
-2
.... Rudi Rizman je pred tem, 5. aprila 1994, vložil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi kaznivega dejanja kršitev tajnosti občil. Obe ovadbi sta bili nekaj let kasneje ovrženi (prvega aprila 1997, ker jo je umaknil tožilec sam), čeprav je policijska preiskava pokazala, da so Rizmanu odpirali tudi drugo pošto (korespondenco z Noamom Chomskim), del pošte, naslovljene nanj, pa je bil odvržen v grmovje, kjer ga je po naključju našla neka gospa in ga poslala Rizmanu. Predstavniki Voma so v času postopka novembra 1994 celo klicali Rizmana zaradi suma storitve kaznivega dejanja, izdaje uradne skrivnosti in vohunstva, pri čemer se je skliceval na zahtevo temeljnega tožilstva v Ljubljani (tožilca T. M.).
Zmaga Ukrajini ...
29. 02. 2020 21.11
-2
Naš današnji problem ni SDV iz prejšnjega sistema, pač pa uporaba njenih organizacijskih izkušenj in metod (zbiranje in ponarejanje podatkov, diskreditacije, sledenje, izsiljevanje …) v dvajsetletnem obstoju države. »Rizmanov primer« je – podobno kot orožarske in vrsta drugih afer, ki so se izgubile v sodnih labirintih in nikoli končanih poročilih preiskovalnih komisij – postopoma razvodenel, pokazal pa je, kot so kritični intelektualci opozorili že v tistem času, »na nevarnost, da si kaka stranka prek novinarjev, tožilstva in ministrstva zagotovi tolikšno oblast, da z njo ogrozi demokracijo, svobodo informiranja pa spremeni v propagando lastnih ciljev in za gonjo proti njihovim kritikom. Vse politične stranke v Sloveniji takšnih apetitov še niso opustile.«
Desni JUNAK
29. 02. 2020 21.15
+3
Desni JUNAK
29. 02. 2020 21.15
+3
Desni JUNAK
29. 02. 2020 21.16
+3
Zmaga Ukrajini ...
29. 02. 2020 21.20
+1
jankomat
29. 02. 2020 21.07
+4
Počakajme na prve sarkastične izjave Janeza,saj me zanima do kdaj bo zdržal z diplomatskim obnašanjem.Upam,da ne bo takoj začel z Kučanom,,...partizani ampak da bo delal in tud kaj naredil.
Malinha
29. 02. 2020 21.09
+0
Tvoj komentar je v redu, ampak, oprosti, od "da bo" in naprej se mi je pa zataknilo.
poneumljanje
29. 02. 2020 21.13
+1
Ne bo treba dolgo čakat, njegov nivo komunikacije ja jasen. Prav tako kot nivo Črnača in Vinkora, samo Grimsspress je zadnje čase nekam umirjen !
Zmaga Ukrajini ...
29. 02. 2020 21.15
+1
Mislim, da nekdo, ki je 25 let metal polena pod noge aktualnim vladam, niti ne zna delati. Vsa njegova bit je sestavljena iz sovraštva do gospoda Kučana, gospoda Drnovška, danes gospoda Šarca,... Razen stalnega ustvarjanja "kriznih" razmer, ki so edino okolje, v katerem prosperira, oz. mu je domače, pač ne zna delovati. In ja, zanimivo bo videti, kaj bo naredil. Upam samo, da za Slovenijo ne bo preveč boleče.
Malinha
29. 02. 2020 21.29
+1
Spoštovana. Ob vaši včerajšnji omembi določenega poštnega nabiralnika se mi je utrnila neka misel. Ampak, vraga... ne da se mi razmišljat in sestavljat stavke. Bom že...
mallonge
29. 02. 2020 21.03
+1
Ti naši policaji so skrbniki nasilja z levim pedigrejem! Bobnarca bravo!
poneumljanje
29. 02. 2020 21.06
+1
A ti policiste, ker niso policaji kakor običajno žališ z " psi ". Ti bo že upam da zaradi žalitev moderator dal po prstih, ker vedno žališ !
Gorazd Petek
29. 02. 2020 21.01
-1
Spodaj smo spet priča kričanju "o zločinih" Janše,OK,ampak je so dokazi? Razen nekih rekla-kazala za sodišče verodostojnih dokazovni. Z podobnimi abotnostmi je na sodišču operiral peinkirher in prilagal Šurc-zgagove "resnice",ki jih je sodnica zavračala,kot "junk" brez dokazov in Peinkirherja nagradila z izgubleno tožbo. Težava je v tem,da se te laži brez dokazov ne sankcionirajo.
Malinha
29. 02. 2020 21.07
-1
"Dokazovni"? Oho! Ostalo, kar pišeš o Peinkirherju in sodišču je neresnica, oz. točneje rečeno, nepoznavanje sodnih praks in postopkov. Skratka, mlatiš že itak prazno slamo praznega populizma.
poneumljanje
29. 02. 2020 21.07
+3
Če ne bi bilo te težave bi ti že zdavnaj kar nekaj časa sedel na hladnem !
Covid 19
29. 02. 2020 20.55
+0
Slovenci smo zgleda čisto izgubili kakršenkoli smisel za verodostojno politiko,vsi in tudi hrvati nas prehitevajo po obeh straneh,drugi nas ocenjujejo kot nesposobne klovne,en avstrijski prijatelj je rekel,da imamo pri nas zabavno politiko,danes pa sem srečal na ulici možaka z majico,na kateri je pisalo NISEM JANSHIT..jao,kam gre zaradi vseh teh "vsako prase rije zase"naša sicer zelo lepa slovenija.
poneumljanje
29. 02. 2020 20.51
+4
Spoštovani komentatorji, levi in desni, predlagam, da tovariša Gorazda Petka upravljalcu portala predlagamo za nagrado " Viktorja za vztrajnost pri ponavljaju laži,podtikanju ,lepljenju itd "
Malinha
29. 02. 2020 20.54
+2
Nagrada je ena bolj švoh klofuta, ker močnejša itak ne bi pomagala. 😂
Gorazd Petek
29. 02. 2020 20.33
-1
V Sloveniji je neka zanimiva stvar..................... Ko je kaj narobe "pravi" mediji takoj za komentar pokličejo Tov. Milana. Seveda pa je zadeva smešna,,zadeva izgleda kot bi danes v Nemčiji za komentiranje ,demokracije poklicali Honeckerja,na Poljskem pa jaruzelskega,skratka lapsus je popoln. Nekdo,ki je bil nekoč na vrhu represivne hirarhije obrazlaga in uči demokracijo. Nak to ne gre. Ne pozabit nekaj CK-ZKS ali J je odrejal zapiranja,pregone,likvidacije,umore in še kaj ki jih je izdvajala SDV--torej nič kaj demokratična zadeva.
ivan.z Doba
29. 02. 2020 20.39
+2
Kaj pa nekdo, ki je rinil na vrh tako goreče, da do ga zbrcali?!
poneumljanje
29. 02. 2020 20.41
+2
Res lažniv komentar s sovražnim govorom, kakšne pregone, kakšne likvidacije, koga so umorili, ne bluzi in ne izmišljaj si stvari. Če imaš podatek o tem prijavi, ne bluzin na pamet iz listka ! Res ste indoktrinirani do kraja !
ivan.z Doba
29. 02. 2020 20.41
+4
Likvidacije in umore?....Ti ubogi stvor! ...Idrija? Studenec, morda Hrastovec? Od kod se javljaš?
Gorazd Petek
29. 02. 2020 20.45
-2
Glej tepček,s tabo nima smisla,ne moreš kot "Naš Marjan" Zakaj,ker je predsednik CK ZK v SFRJ imel povsem neko drugo težo kot "titekov omladinac" . Z ljudmi,ki zadev ne razumejo ali ne poznajo načeloma ne komuniciram,ker nima smisla,no pri tebi sem obrazložil,upam da boš razumel,drugače,podoben tvoj "umotvor" naslednjič na "ignore" kar naredi vsak razumen.
Malinha
29. 02. 2020 20.48
-1
Veš zakaj je bil tvoj Điđi izključen iz ZK? Ker je želel izvajati 'orto' levičarstvo. Hotel je uvajati marksizem in leninizem še bolj, kakor je to ZK imela v programu. Stvar je bila smešna sama na sebi, ker je s tem posegal v sfere teorije, ki so bile že itak daleč od družbenorealnega. In dandanes je ta isti Điđi še vedno smešen sam po sebi, ker posega v skrajno drugo stran, v orto desnico, v orto avtoritarnost. Se sploh zavedaš kakšna dobesedno neumnost je zapisana v imenu njegove stranke: demokratska?
Malinha
29. 02. 2020 20.52
+2
Gorazd, tudi tvoja demokracija leposlovja zgornjega komentarja je odlična: naštel sem deset pravopisnih napak. Koliko jih našteješ ti?
Malinha
29. 02. 2020 21.00
+1
Gorazd, poleg tega je tvoja komentatorska sofisticirana esejistika na vso moč izvirno poetično avantgardna. Tvoji trije zadnji komentarji se začnejo z: Glej tepček, Glej neumnež, Glej bedak.
Gorazd Petek
29. 02. 2020 21.06
-3
Očitno si ti hudo omejen-a si ti sploh kdaj doumel kakšna je bila moč CK ZKS? Očitno ne z tabo nima smisla svetujem branje kakega Omerze in šekoga. Samo zate,ki imaš težave CK ZKS,je odločal o življenju in smrti,likvidacijah,zaprtju,uničenju kariere,odpustu iz službe,pregoni,razbitju družine itd-tvoj intelekt tega ne razme,ker ni živel v tem časuljudje na teh mestih so pošiljali ljudi v smrt,ali jim uničevali življenja. Preden bluziš malce poznavanja zgodovine ne škodi.
Gorazd Petek
29. 02. 2020 21.09
-1
Glej tepček,tebe ne motijo napakeampak boleča resica,ki smo jo videli oni dan "Ubi janšu",ni pomembno ,da je to Janša ampak vsak,ki ne tuli z temi psihopati. Očitno je to prenaporno zate,tako da nima smisla s tabo.
Malinha
29. 02. 2020 21.14
+3
Omerze? HA HA HA HA HA..... Tebi pa svetujem, da sploh nehaš brat in gledaš raje filme Godzile.
ivan.z Doba
29. 02. 2020 20.32
+2
"Po zadnjih volitvah se je Janša znašel na robu, ker je ekstremni desničar. Janez Janša je oportunist. Konec sedemdesetih let je bil komunist, v osemdesetih borec za človekove pravice in nato socialdemokrat. Po letu 2002 se je njegova stranka spreobrnila v konservativno stranko. V devetdesetih letih se je imenovala socialdemokratska stranka, da bi se pozneje preoblikovala v slovensko demokratsko stranko. Ko je Janša leta 2012 postal predsednik vlade, je postal še radikalni neoliberalec in je trdil, da bo resetiral Slovenijo. Osredotočil se je na privatizacijo in zategovanje pasu. Po letu 2015 je postal ekstremni desničar kot sta Salvini v Italiji in Orban na Madžarskem. Torej, on je politik, ki je zamenjal vse politične barve."
Nimasmisla
29. 02. 2020 20.26
+1
vsi se pač borimo za boljše službe in zaslužek