Slovenija

20. protest posvetili tudi žvižgačem

Ljubljana, 04. 09. 2020 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Katarina Matejčič, Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
754

Protivladni protestniki na ulicah, predvsem Ljubljane, vztrajajo že 20. teden in kot pravijo, ne nameravajo odnehati. Znova je bilo slišati zahteve po odstopu celotne vlade ter koalicijskih poslancev, a so tokratni protest posvetili tudi "opogumljanju žvižgačev". Nekaj protestnikov je že popoldne pred vhodom v stavbo Finančne uprave RS delilo piščalke in letake, na katerih so priporočila za žvižgače, ki bi želeli opozoriti na nepravilnosti, s katerimi se srečajo pri delu.

Protestniki vseh starosti so se s kolesi odpravili na "klasično" traso Slovenska-Aškerčeva-Prešernova in Cankarjeva, protest pa zaključili pred parlamentom, kjer so pripravili poseben program. Množico, mnogi so imeli zaščitne maske, je ves čas spremljala policija. Protestniki so se med pohodom ustavili pred stavbo parlamenta in s Trga republike skandirali gesla "policija - represija".

Protest posvetili tudi "opogumljanju žvižgačev"

V govorih na Trgu republike, ki so ga protestniki spet napolnili, so znova glasno zahtevali odstop celotne vlade in koalicijskih poslancev. Kritike so letele na pritiske na policijo, pa tudi na račun ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec in nepravilnosti, ki se ji očitajo. "Pivčeva je odletela, Pivčeva je gotova! DeSUS se je končno zbudil," je ocenil govorec Jaša Jenull.

"Vsako uro te vlade se pridela 150.000 evrov primanjkljaja. Medtem ko se je za vojsko namenilo 780 milijonov evrov," je opozoril Jenull. Glasne žvižge je sprožil, ko je izpostavil predloge medijskih novel. "Že 20 petkov smo na ulicah, pa vlada še ni odstopila. A je to sploh še smiselno početje?! Je! Ker smo glas upora," je poudaril Jenull. "Opozarjamo, da se je starostnike hotelo trpati v kontejnerje, opozarjamo na poskuse uničevanje narave, že 20 petkov branimo svobodo medijev. Zakon o RTVS ne bo sprejet, tega ne bomo dopustili. Cela Slovenija je združena v tem boju," je še dodal Jenull.

"Ta hiša iz kart se že maje in prej ali slej bo padla," je še dejal množici, ki je nazaj vzklikala in ga spodbujala. Nekateri protestniki nosijo tudi transparente z različnimi gesli, znova tudi z napisi "Smrt janšizmu." Svoboda vsem. Preden so zapustili Trg republike, so protestniki ob skandiranju gesla "Vlada pada" plakate položili pred stavbo parlamenta, pred policijski kordon.

Nekaj protestnikov je že popoldne pred vhodom v stavbo Finančne uprave RS (Furs) delilo piščalke in letake, na katerih so priporočila za žvižgače, ki bi želeli opozoriti na nepravilnosti, s katerimi se srečajo pri delu. Pridružil se jim je tudi izpostavljeni uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale. "Slovenija je majhna in vse se razve. Kaj pa, če bi se dalo zažvižgati povsem varno in anonimno in pri tem ne tvegati vsega, kar imaš. Misliš, da še ni prepozno za pošten svet? Postani žvižgač, uporabi portal zvizgac.si za varno in anonimno posredovanje vseh informacij v javnem interesu," so zaposlenim svetovali protestniki.

Tožilstvo odločilo, da nošenje parole "Smrt janšizmu" ni kaznivo dejanje

Ta teden je protestnikom še dodaten zagon dala odločitev tožilstva, da nošenje parole "Smrt janšizmu" ni kaznivo dejanje. S tem so zavrgli kazensko ovadbo policije proti več osumljencem, ki so maja na več shodih nosili transparente s tem geslom. 

Odločitev tožilstva je manjši udarec tudi za premierja, saj je policija predkazenski postopek začela prav na podlagi njegove prijave. Janez Janša je namreč ocenil, da gre pri tem za organizirano grožnjo s smrtjo njemu osebno in volivcem SDS, s čimer pa se tožilstvo ni strinjalo. 

Teden prej je svoje mnenje izrazil tudi varuh človekovih pravic, ko je dejal, da se ne strinja s pretiranimi ukrepi policije. Tudi to je protestnike še dodatno spodbudilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (754)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravi?nik2
08. 09. 2020 13.11
g.Gale,morda bo pa nekdo žvižgal tudi proti vam,kako se za lepo plačo poležavali v službi v kateri ste efektivo opravljali svoje delo dve uri na dan,kjer se nič ne dogaja desetletja.Ko ste morali zmigati svoje pisarniške riti v krizni situaciji se pa sklicujete na kršitve ustaljene prakse naročanja in drugo.Ker ste bil priča dogodkom kako se je naročalo bi od vas pričakoval,da poveste javnosti kako bi se moralo naročati,da bi javnost spoznala,da mask nikoli ne bi dobili. Vsem žvižgačem,ki so žvižgali v prazno brez epiloga bi sodil za blatenje vlade in namernim zavajanjem javnosti,ki je v takih trenutkih občutljiva in jo s podporo medijev hitro zavedemo.
pravi?nik2
08. 09. 2020 12.24
Kadar nekdo žvižga in se nič ne zgodi,mu je žvižganje nekdo plačal ali pa še bo.V zbirokrateni Sloveniji bi maske dobili,ko bi bilo vsega konec.Bravo Počivalšek in vsi,ki ste mu pomagali v nelojalni vojni za maske in respiratorje.Veliko si tvegal in si upal,to dokazuje,da si mož z jajci.Veliko zaposlenih v turizmu,ki so obdržali službe in kmečkih turizmov si rešil.Baje te hvalijo tudi levičarji kateri so prvi porabili turistične bone.
slovenecavt
06. 09. 2020 10.32
+2
Po fizionomiji sodeč so sami balkanci , a sedaj že hodijo iz balkana na enodnevne izlete v Ljubljano.
-1
Čudna zadeva.Namreč je po zadnjih raziskavah vsak dan ogromno število levakov kateri pristopajo k podpori delovanja nove desne vlade saj spoznavajo,da so bili manipulacijsko zavedeni in sploh niso vedeli zakaj se udeležujejo protestov. Obljubljene so jim bile denarne nagrade za udeležbe a tih sedaj niso prejeli zato proteste zapuščajo saj so spoznali bluzača Jenulija.
Recenzor
05. 09. 2020 19.02
+3
Pravijo, da ima vsak človek ob rojstvu tak obraz kot mu ga mati narava nameni. Ko pa si star čez 40 imaš pa takega kot zaslužiš! Gale ima obraz špeckahle
JApajaDAja
05. 09. 2020 12.49
+8
upam da se protestniki,ki so zadovoljni z inkriminacijo "smrt janšizmu" ( recimo, da je to neko gibanje) strinjajo ,če nekdo drug napiše "smrt fajonizmu, kordišizmu, brglizmu,kučanizmu....."!
area51
05. 09. 2020 10.16
+4
Gledam slike slovenskih mest iz osemdesetih let v jugi, propadajoče fasade, strehe pokrpane z 10 različnimi vrstami kritine, žalostne skoraj prazne na pol razsvetljene izložbe z nekakšnim v socialističnem gospodarstvu narejenim klumpom, ki se pokvari še preden ga prineseš domov, po ulicah hitijo ljudje naveličani vse te svinčene sive brezperspektivnosti, brezizhodnosti, propadajočih firm, večnega menjavanja ničvrednih dinarjev v nemške marke, vedno nižjega standarda, propadajočih republik juge, propadajoče same nekdaj v lažnivih sanjah in obljubah tako svetle in perspektivne Jugoslavije...Nenazadnje, vas ta beda in brezperspektivnot je potem eksplodirala v osamosvojitvenem referendumu z neverjetnim dobesedno vesoljskim rezultatom......Leto 2020: v večini slovenskih mest, centirh mest, že zdavnaj vse obnovljene fadsade, vse strehe obnovljene z enovito kvalitetno kritino, predpisano skladno s spomeniškim varstvom, vsi tlaki trgov in ulic novi, na novo asfaltirane ulice, v ličnih izložbah prepolno najrazličnejšega blaga in praktično celega sveta, urejena so predmestja, urejeno je podeželje, vse ceste asfaltiranem vozni park prebivalstva neverjetno sodoben, kupna moč povprečneža, glede na leto 1980 vsaj podeseterjena .....JA, vse to je ustvarilo SLOVENSKO PRIVAT PROSTOTRŽNO KAPITALISTIČNO GOSPODARSTVO!!!!!!....V slabih 30 letih je vso državo pravzaprav zgradilo na novo in obnovilo...Na žalost pa so se v JS in podsistemih ohranili komunistično socialistični parazitski ostanki, ki bi še kar naprej radi živeli po starem, to je parazitirali na račun delovnih ljudi, parazitirali na račun kapitalističnega gospodarstva brez dela, in ti ostanki preteklosti in bolne parazitske miselnosti v glavah, zdaj zganjajo proteste po Ljubljanskih ulicah, saj se bojijo, da bo še njih zajel vsesplošen družbeni red, ko je treba za svoj standard resnično delati in kjer se ti rezultati dela merijo in nagrajujejo po učinku, vedno znova in znova, in ne po nekem podarjenem ali podedovanem statusu iz prejšnjih desetletij.....in v tem je vsa poanta teh protestov....
drejc79 1
05. 09. 2020 12.37
+5
Vse lepo povedano, ampak a ni v Sloveniji veliko večino časa da sedaj bila levica? Ali je nemara JJ v 5 letih vladanja za vse našteto poskrbel, levica je pa v 25 letih zgolj in samo kradla (kar je do določene mere seveda dejstvo)?
Izak 52
05. 09. 2020 12.44
-1
Ne vem če ti je jasno, kaj je levica, Cerar, ki je hodi v cerkev, Šarec, ki hodi v cerkev? Janša, bivši komunist? Pahor, ki je Janšev podpornik?
brezveze13
05. 09. 2020 16.06
-1
izak 52 res ne veš kaj pomeni levica , če to ločuječ glede na to kdo hodi v cerkev ali kdo je bil partijec, Zvrst levica ali desnica se opredeljuje glede na miselno aktivnost, levica bi načeloma naj bila razvojno naprednejša nova miselnost kar v našem primeru tudi levica ne pozna svojega poslanstva ampak sili v nostalgične čase ker se jim ne ljubi delati, samega pomena levica pa ne pozna.Sicer če poslušaš Kordiša on nekaj tvezi v pravo smer samo da on kar z (kako že rečejo , z rokami naredi z ritjo podre)
ariane68
05. 09. 2020 10.07
+10
Kako lahko jennul govori medijam da je cela Slovenija podpira ta nedovoljena kolesarjenja, on naj goviri zase ne pa v mojem imenu, fašističnikomunist, smrt komunizmu!!!
zmago56
05. 09. 2020 10.22
+5
Tudi v mojem imenu in imenu večine poštenih Slovencev, ki si na pošten način z delom kruh služijo ne more govoriti, da lenuhe in delomrzneže podpiramo.
bysaRD
05. 09. 2020 10.25
+0
Zakaj so nedovoljena po tvojem? A se protestirat proti ljubljenemu vodji ne sme??
zmago56
05. 09. 2020 11.38
+2
bysard, ...... vsi protesti so pri nas dovoljeni, le da so protesti lenuhov proti tistim, ki delajo četudi z napakami v najboljšem primeru zelo nemoralni in neupravičeni.
drejc79 1
05. 09. 2020 12.39
+1
Od teh protestnikov jih je 5% nevladnikov, ostali so pa ljudje, ki za svoje preživetje trdo delajo.
nekodnas
05. 09. 2020 15.22
+0
Oni ki za preživetje trdo delamo v petek popoldne počivamo po napornem delu. teh 17 % nevladnikov ( če je vseh nevladnikov cca 24000 jih je 4000 potem 17 % ) pa naj protestira in biciklira v ponedeljek dopoldne in izvaja razne že dolgočasne traparije....
provni
05. 09. 2020 09.42
+0
Iz Dela: "Dvajsetič bomo na ulicah. SPET SE NAS BO ZBRALO 10.000 NA KOLESIH! Preplavili bomo celotno Ljubljano! Vsem bo jasno, da ne bomo odnehali vse dokler ta zločinska STRAHO-VLADA ne pade! "
Skdesni
05. 09. 2020 09.25
+6
Sami pridaniči.
Bolfenk2
05. 09. 2020 09.21
+7
Nič ne bo z uličarskim rušenjem vlade. Tudi medijski linči so na četrtkovi Tarči povsem pogoreli. Na volitvah čez dve leti se bo odločalo o novi vladi. Tokrat bom izjemoma šel na volitve, ne da volim Janšo ampak da glasujem proti Fajonki. Izločiti je treba najhujše politično zlo.
Brakedirt
05. 09. 2020 09.26
-1
kr_en_moz
05. 09. 2020 10.55
+3
V komu pa ti vidiš rešitev? Fajonki? Serpetinšku?
Uporabnik1956583
05. 09. 2020 09.20
+2
Tisti, ki kritizirate kolesarje se spomnite kako so vas vozili z avtobusi na golaž pred sodišče.
Razmisljajoc
05. 09. 2020 09.17
+9
Butalci neumni ... katera vlada od leta 1991 si zasluzi kredibilnost in super pohvale ???
pravisprehajalec
05. 09. 2020 09.19
+1
Edino še tista v letih 2004-2008. Drugo je bilo vse farsa. Sploh zadnjih 5 v desetih letih.
marmilan
05. 09. 2020 09.17
-8
Ti svečkarji lažnjivi. so kot muhe tečni, speljite se na noro tv, lažnjivci lopovski, saj ste združba kriminalcev.
pravisprehajalec
05. 09. 2020 09.19
+2
Saloreich
05. 09. 2020 09.39
+1
Brakedirt
05. 09. 2020 09.16
-5
ekdanja članica največje opozicijske stranke SDS nam je v pogovoru razkrila podrobnosti delovanja verige poveljevanja v komentatorski vojski. "Navodila za komentiranje prihajajo s sedeža stranke v Ljubljani, in sicer na lokalni izvršilni odbor, kjer nato ukaze posredujejo članom, ki so zadolženi za komentiranje," pojasnjuje in dodaja, da je bilo v njihovem lokalnem odboru aktivnih do deset komentatorjev, ki so morali biti ob izrednih dogodkih stranki na voljo tudi med delovnim časom. "Če je bil tak ukaz, si moral spustiti lopato in komentirati," pripoveduje.
pravisprehajalec
05. 09. 2020 09.21
-1
To govoriš po svojih izkušnjah iz časa, ko ste vi imeli oblast, v socializmu. Ko je vsak časopis še topel šel na mestni komitet v pregled. Predno je šel na prodajna mesta. In ti boš nam o demokraciji.
Brakedirt
05. 09. 2020 09.23
+2
Brakedirt 05.09.2020, 9:10:25 Komunajzli ste dolga leta v partiji grobo krsili clovekove pravice, tako da sedaj nimate kaj omenjati demokracije in svoboscin.
saturnsky23 saturnsky23
05. 09. 2020 09.16
+5
Poglejte ta lepi obraz na sliki Katerine Matejčič, pa ta mrki, sovražni obraz Jugooficirja. Ljubi on Slovenijo, rad ima Galeta.
pravisprehajalec
05. 09. 2020 09.22
-3
Gale, Sokole v letu, plaše ga se po celome svetu....
pogan
05. 09. 2020 09.14
+10
Jaz bi te protestnike spostoval, ce bi protestirali tudi proti Jankoviću oz. g. 10%,proti bančni luknji, proti kraji pri tes6, drugi tir, osnovni šoli Kamnik, maketa, analiza domov za starostnikov......
marmilan
05. 09. 2020 09.13
-3
Ne vem, kaj delajo na tujem portalu, ki je za te lopove svečkarske lažnjive, lažnjivi portal, te ovce svečkarske lopovske.
Leviizgubljeni
05. 09. 2020 09.13
+12
Bogi revcki, prejsnjic so skandirali v podporo policiji! A danes pa kar policija represija? Ti ljudje ne vedo, kaj je to represija, nonstop si izmisljijejo, kako jim je pod to vlado hido in ne argumentirajo! Kje so bili v caau 24 let trajajoce.leve vladaviine in njenega unicenja zdravstva, gospodarstva, penzionistov, bank, korupcije, v izginjanju milijard? Revcki so!
pogan
05. 09. 2020 09.10
+12
99% bo gale naredil politično stranko. Imenovala se bo galetova stranka za pravična naročila za blagovne rezerve. Jenull pa bo blagajnik stranke.