Slovenija

Protestniki od varuha človekovih pravic pričakujejo preiskavo zakonitosti

Ljubljana, 13. 10. 2020 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
60

Predstavniki protestnikov so varuhu človekovih pravic predali zahtevo za preiskavo glede uporabe pooblastil policije na nedavnih protestih v Ljubljani. Varuha so obenem tudi pozvali, naj nadzoruje delovanje policije na prihodnjih protestih. Pri varuhu bodo zahtevo proučili in nato podali mnenje.

Predstavniki protestnikov so ob 14. uri varuhu človekovih pravic predali zahtevo za preiskavo zakonitosti in sorazmerne uporabe pooblastil policije na petkovem protestu, 9. oktobra, ter za nadzorovanje delovanja policije na prihodnjih petkovih protestih.

Predstavnik protestnega gibanja Jaša Jenull je po predaji zahteve v izjavi za medije dejal, da protestniki zaznavajo več grobih kršitev ustave in človekovih pravic v delovanju vlade in policije, predvsem nesorazmernost in nezakonitost Odloka o začasni splošni omejitvi, politično zlorabo pooblastil in trenutne zdravstvene situacije za preprečitev svobode izražanja ter politično motivirano policijsko represijo nad protestniki.

"Protestnice in protestniki zahtevamo urgentno preiskavo varuha človekovih pravic o delovanju policije na protestih, ki so potekali na Trgu republike in pred Policijsko postajo Ljubljana Center," so uvodoma zapisali v zahtevi. "Varuha človekovih pravic prav tako pozivamo, da nadzoruje delovanje policije na prihodnjih petkovih protestih." Kot pravijo, zaznavajo več grobih kršitev ustave in človekovih pravic v delovanju vlade in policije.

Po oceni protestnikov se z omenjenim odlokom posega v z ustavo urejeno osnovno človekovo pravico do izražanja, ukrepanje policije pa je bilo politično motivirano.

"Izvajanje odloka se namreč ne odraža pri delovanju gospodarskih dejavnostih, na primer delovanju gostinskih lokalov in obratov, ali na drugih javnih krajih in prireditvah ter cerkvenih dogodkih, kjer objektivno obstaja enako ali še hujše tveganje za širjenje okužb," je opozorilo iz zahteve navedel Jenull. Izpostavil je, da prav tako v času protesta ni bila razglašena epidemija, hkrati s protesti je potekala a primer tudi Odprta kuhna, javni dogodek, kjer se je zbralo večje število ljudi, ki so brez mask, varnostne razdalje stregli in uživali hrano, vendar pa tam ni bilo policijskega nadzora ali legitimiranja ljudi, zastraševanja in groženj s kaznimi.

Protestniki so pred petkovim protestom javno in množično pozivali k spoštovanju varnostnih ukrepov za zagotavljanje zdravja, v skladu z usmeritvami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kar se je na samem protestu tudi upoštevalo, je zatrdil. "Protestniki so bili med protestom v gibanju /.../ in se niso zaustavljali ali zbirali. Prav nasilno in neupravičeno posredovanje policije pa je povzročilo neupoštevanje varnostnih razdalj," so navedli.

"Kljub temu, da se je torej upoštevalo varnostna navodila, je bilo več kot 60 ljudi legitimiranih s strani policije, štirje tudi nasilno pridržani in odpeljani na neznano lokacijo. Policija je zoper mirne in nenasilne protestnike, ki so vzdrževali varnostno razdaljo, uporabljala nesorazmerno silo, jih zbijala na tla, vklenjala, vlekla po tleh in nasilno odstranjevala s Trga republike," je dejal.

"Ukrepanje policije ravno na protestih, kjer se udejanja pravica do izražanja, je bilo politično motivirano. Minister v nepreklicnem odstopu, Hojs, je že pred samim protestom medijsko napovedoval, da bodo tarča policije prav petkovi protesti. V svojih izjavah ni opozoril na druga množična zbiranja, kjer bi bil morebiten poostren nadzor, temveč samo na proteste, ki izražajo kritiko do trenutne oblasti. Na tej točki je pomembno tudi še enkrat poudariti, da NIJZ ne razpolaga s kakršnimi koli podatki, ki bi kazali na to, da se je na katerem koli izmed 25 petkovih protestov zgodil en sam primer širjenja virusa," dodajajo protestniki.

Ker je bila po Jenullovih besedah protestnikom kljub spoštovanju vseh varnostnih ukrepov kršena človekova pravica do svobode gibanja, izražanja in združevanja, od varuha človekovih pravic predstavniki protestnikov zato pričakujejo, da bo nemudoma sprožil ustrezne postopke in izvedel preiskavo zakonitosti.

Pri varuhu so ob tem dejali, da bodo zahtevo predstavnikov protestnikov v skladu s svojimi pooblastili in pristojnostmi proučili. Po preverbi vseh relevantnih okoliščin bodo tudi podali mnenje.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pri predaji zahteve sicer ni bil prisoten, saj je zaradi stika z okuženim s covid-19 v samoizolaciji in delo, še vključno danes, opravlja od doma, so pojasnili pri varuhu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prinašalec2
15. 10. 2020 08.19
Če pa se ti sedaj še pritožujejo in terjajo varstvo človekovih pravic, potem pa del naroda te države izvaja diktaturo nad ostalim, večinskim delom. Primerjajte obnašanje policije v drugih državah s tem, kako so posebej previdno vedli do teh bolanih, izprinjenih, nasilnikov, ki izzivajo, se derejo, da se kar penijo....A, to je normalno novinar, ki si napisal tale članek?
bogdajmir
14. 10. 2020 19.28
+2
Jaz tudi protestiram proti medijskem enoumju Rtv Slovenija, pa nisem prejel milijonov na račun svoje nevladne organizacije, kot jih je Jenull ... me bo varuhinja upoštevala??
Bavci11
14. 10. 2020 17.02
+2
a te klosarje ki jemljejo denar slovenskim delavcem se vedno reklamirate. Delat jih nagnat pa bo.
Uporabnik1095190
14. 10. 2020 16.21
+4
Smešno je gledati te "protestnike",kako jamrajo o represiji,medtem pa jim ni prav nič težko prejemati denar od te zatiralske in fašistične države. Za nobeno delo seveda. Jenull in teh par hipijev ne bo spremenilo nič. Oni so enaki kot tisti "protestniki" v Ameriki,lenuharski kriminalci v preobleki.
Iztok Draksler
14. 10. 2020 15.07
-1
berem zanimivo novico.....kaj se dogaja z nizozemsko....a ....Hitro širjenje novega koronavirusa na Nizozemskem že ogroža javno zdravstvo. V Amsterdamu, Rotterdamu in Haagu so morali že začasno zapreti nujno pomoč v nekaterih bolnišnicah, je danes v parlamentu v Haagu sporočil vodja mreže za akutno medicinsko pomoč Ernst Kuipers....norrro..kaj se dogaja z nizozemsko.....a....kam gre ta svet
Iztok Draksler
14. 10. 2020 15.03
+4
v nemciji jit tepejo..pr nm jih pa božajo...tezka diktatura...ni kaj
Iztok Draksler
14. 10. 2020 14.59
+4
ste vedeli da je jenula mama ..na zatožni klopi..denar via lichenstein...no tko...sam povem..le kaj potem dela njegov oce...da se zadeva nikamor ne premakne...a....ja je tožilec...ja...le kako kaj voliva na to...me prou zan ima...a
Iztok Draksler
14. 10. 2020 14.56
+2
kaksni so seaj postali tipi..deci...cisto mehkužni....haha..zakaj jst nimam tezav s policijo....ti pa majo...a.....
User1063544
14. 10. 2020 12.43
-3
Če želite vedeti proti kom se borite samo poglejte: Kdor cenzurira, Kdo laže in manipulira s podatki, Kdo govori eno in počne drugo, Kdo je resnico označil za sovražni govor, Kdo kriminalno obsoja žvižgače????
User1063544
14. 10. 2020 12.44
-4
Takoj ko vlada označi resnico kot kriminal, potem vedite da vam vladajo kriminalci.
Bavci11
14. 10. 2020 12.47
+6
manj pij pa vec delaj in bos dlje zivel. Pa se slovenski delavci bodo hvlaezni ker ne bos cuzal socialke.
User1063544
14. 10. 2020 13.50
-3
Bavci11: Če si preskočil prvi korak, se takoj uležeš, sčisti sinuse in grlo vse nesnage, in pljuni pravokotno navzgor.. Poičakaš cca 0,9 sekunde da prejmeš moj odgovor.
wolfterier
14. 10. 2020 15.58
+3
Ti shodi niso prijavljeni in niso zakoniti.In sedaj zahtevajo ugotavljanje zakonitosti...noro !
User1063544
14. 10. 2020 12.37
-3
Drugače pa bo tako ali drugače vse apatične maskirane koronazastopnike tudi doletela karma... potem pa me zanima komu bodo oni moralizirali, ko boso ostali sami. Zdaj ste vsi en narod v eni državi po eno ustavo (teoretično) Ko bo ta scenografija z drugim valom zaključena, p aboste videli kaj vas čaka... Obvezna cepljenja, cepilni potni listi, sledljivost eprek vseh medijev, predvidevam da bo tudi socialno točkovanje itd... Sami ste letos pokazali in dokazali da takih ovc kot ste, niti ne moreš načrtno vzgojiti. Vlada je ponosna na vas, zelo vas obožuje in upa vaše sodelovanje vsaj do leta 2022... Do takrat pa se bo v vse ključne položaje etablirala klikka ki bo lepo pridno še naprej delovala v lastnem interesu... Zamislite, koliko knjig je bilo napisanih o osamosvojitvi in o korupciji itd... A ste vi resnično 100% prepričani, da so vse te knjige in pričanja LAŽI??? Hmmm... Nič od tega ni res, vse je izmišljeno? Ok.... Skratka, koronazastopniki in maškare; Na vas se vlada naslanja in ozira ter pričakuje da boste stali v vrsti, ko bo od vas zahtevano. Nas nasprotinike pa treba strogo cenzurirati, kaznovati, obsoditi, diskreditirati in po možnosti zapreti.. Dobrodošli v svobodni Sloveniji 2020!!!!
Bavci11
14. 10. 2020 12.47
+5
User1063544
14. 10. 2020 13.49
-2
Bavci!: Poglej prvo steno ki jo vidiš, vzami zalet koliko gre in nagni z glavo naprej...
User1063544
14. 10. 2020 12.30
+1
MNENJE PA BO: Ni zaznanih znakov kršitev!
ale999
14. 10. 2020 11.59
+7
Ja, kaj ste pa mislili, da te bodo božali ????
Bavci11
14. 10. 2020 11.29
+8
Pobrat "socialke" in "umetniske podpore" tmle klosarhjem pa poslat delat.
resslovenka
14. 10. 2020 10.28
-9
Bil je dan odprte kuhinje in bili so istega dne zvečer protesti. Ko se je jedlo in pilo, seveda brez mask in predpisane razdalje, policije ni bilo nikjer. Kaj šele v bojni opremi. Zvečer "robocopov" napram protestnikom na kolesih in z maskami in primerno razdaljo, za ne prešteti. Seveda to so striktno politične "manire" te vlade, ki se drži položaja kot "pijanec " plota. Brezkompromisno in za vsako ceno. Ko bodo protesti vseslovenski, kar se zna zgoditi, bodo na cesto poslali še vojsko. Povejte mi, kdo se boji lastnih državljanov in kdo ima pravico teptati njihove ustavne pravice? Hojs, Janša & Co.? Ne, ta država je last vseh državljanov. To je dejstvo, pa nič drugega. Ljudstvo nastavi in odstavi tiste, ki delujejo v nasprotju z Ustavo RS. Kaj pa "sveta" koalicija poreče na vse to? Nič. Seveda pa, glasuje za "naše" in glasuje proti "vašim". Pa če je to v dobro ljudstva, ali pa ne. Ma, da jih ni sram! 😎
Bavci11
14. 10. 2020 11.26
+7
uh ne pij navsezgodaj tole nima repa ne glave. Itak ko bodo temle kolesarckom pobrali socialke in umetniske "podpore" si bodo Slo delavci vsaj mal oddahnili
wolfterier
14. 10. 2020 10.01
+8
So shodi prijavljeni,niso.Primer zaključen !!!
wolfterier
14. 10. 2020 10.07
+9
Apostol1
14. 10. 2020 10.13
-3
wolfterier ............ Glede na to da je odstopila zakonita vlada , je tudi tale tvoja sektaško rdeče obarvana vlada nezakonita , ker bi tista marioneta od predsednika morala razpisati volitve KAPISCH🐑🐑🐑🐑
resslovenka
14. 10. 2020 10.33
-5
Kaj vse je skregano z našo zakonodajo in Ustavo RS, imamo priložnost spremljati vsak ljubi dan. Pomoli zakone pod nos tistim, ki jih kršijo sleherni dan in ki se s svojo politiko vtikajo v izvršilno , neodvisno vejo oblasti. Pa se nimajo pravice. 😎
wolfterier
14. 10. 2020 16.01
+2
Vlada,ki je odstopila,je bila manjšinska,torej opravilno nesposobna,če si pozabil,Apostol!..
ROMELS
14. 10. 2020 09.09
+6
Naj ji kaznujejo maximalno, ker ogrožajo zdravje drugih ljudi.
JE-BI-GA
14. 10. 2020 09.04
+3
Protestniki sami zvezdaši in teh resno ne jemlje nihče, po vrhu pa še na socialni podpori.
muci007
14. 10. 2020 08.49
+3
Protestniki, v vseh dosedanjih petkovih protestih ste pokazali, da ste politično motivirani. Kot davkoplačevalec imam pravico, da se ne okužim. Zato prosim, ne sirite virusov dalje na petkovih protestih.
resslovenka
14. 10. 2020 10.35
-5
Dvomim, da si ob tistem času tam, kjer so protestniki. Prej v cerkvi ali kakšnem shopping centru. Tam boš Covid staknil prej. Torej kdo te ogroža? 😎
prinašalec2
14. 10. 2020 08.44
+4
Preiskavo dela policije? ha, ha. Poglejte posnetke na TOP. Jenul se je penil tako je kričal kot da je v afektu, pod "vplivom", kdo ga ne bi odstranil? in, njega tako niso, ne? Dragi "protestniki" pa še za kulturnike se imate, gledamo vas na tv, kako vas zakaj takšnega ni sram? To ni protest zoper vlado, to je afirmacije vaših notranjih demonov, bolezni, sovraštva.... Ljudje s periferije nimajo časa prit tja in prikazati kako jim gre, kako so se preživljali vsa leta vladavine vaše politične opcije. Mar ste res vsi "okuženi"?
resslovenka
14. 10. 2020 10.37
-7
O notranjih demonih govoriš? 😁 V vladi je notranjih zolov in demonov, da jo kar razganja. 😎
zoran pušenjak
14. 10. 2020 08.30
+3
Te lenuhe dat delat za tekoči trak 10 ur dnevno pobrati socialen privilegije pa bomo videli. En dan za trakom ne bi zdržali lenuhi