Slovenija

Protestniki opozorili na nevzdržne razmere v centru za tujce v Postojni

Postojna, 25. 08. 2020 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več nevladnih organizacij je danes pred centrom za tujce v Postojni pripravilo protest v podporo "zaprtim v tem koncentracijskem taborišču". Protestniki - zbralo se jih je okoli 50 - so opozorili na nevzdržne razmere v centru in kršitve pravic tam nastanjenih tujcev. Na policiji očitke zavračajo.

Protestniki so na današnjem shodu izrazili solidarnost z zaprtimi tujci in zahtevali, da se to "koncentracijsko taborišče" nemudoma zapre.
Protestniki so na današnjem shodu izrazili solidarnost z zaprtimi tujci in zahtevali, da se to "koncentracijsko taborišče" nemudoma zapre. FOTO: Damjan Žibert

V nevladni organizaciji Delovna skupina za azil opozarjajo, da v centru prihaja do hudih zlorab človekovih pravic. "V njem se lahko znajdete, če ste tujec in niste uspeli pravočasno urediti bivalnih dokumentov, zaprti pa ostanete tudi do enega leta, največkrat brez stika z zunanjim svetom ali možnosti pritožbe," so sporočili.

Zaprti tujci po navedbah organizacije pripovedujejo, da je center slabši kot navaden zapor, saj tam vsaj veš, zakaj si zaprt in koliko časa boš ostal, lahko dobiš odvetnika, tu pa si prepuščen na milost in nemilost enega inšpektorja. Poskusi samomorov so zato nekaj vsakdanjega, opozarjajo v Delovni skupini za azil.

Nevladniki poudarjajo, da so "to sramotno taborišče" v zadnjih mesecih še razširili, saj je država tja začela zapirati tudi prosilce za azil, od tam pa jih vrača naravnost hrvaški policiji. Zaradi prenatrpanosti je policija vzpostavila tudi "kontejnerski oddelek" v velikem, z rešetkami zaprtem skladišču, kjer prosilci za azil brez osnovne oskrbe, mnogi še poškodovani in brez čistih oblačil, po tedne in mesece čakajo na odločitev ministrstva, opozarjajo. Kot dodajajo, stanovalci hrano prejemajo prek rešetk, za njihovo zdravstveno varnost pa ni z ničimer poskrbljeno.

Prebivalci centra se zato upirajo in zahtevajo svobodo, javnost pa poskušajo na brezupen položaj opozoriti s protesti in gladovnimi stavkami, so sporočili iz Delovne skupine za azil.

Protestniki so na današnjem shodu izrazili solidarnost z zaprtimi tujci in zahtevali, da se to "koncentracijsko taborišče" nemudoma zapre. Zahtevali so tudi ustavitev sistema množičnih izgonov na Hrvaško. Na policiji očitke nevladnih organizacij zavračajo in poudarjajo, da vsi postopki potekajo v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo ter mednarodnimi konvencijami.

Po navedbah policije ne držijo trditve, da bi bili tujci v centru nameščeni brez odločb. "Vsi nastanjeni tujci imajo izdane odločbe o nastanitvi na podlagi zakona o tujcih ali pa s sklepom odrejeno omejitev gibanja na podlagi zakona o mednarodni zaščiti," so za STA sporočili s policije.

Če v postopku ugotovijo, da obstajajo zadržki za vračanje, to upoštevajo in postopek vračanja prekinejo. V vseh primerih jim je zagotovljeno pravno varstvo, prav tako imajo na razpolago zdravnika in psihosocialno pomoč, so navedli na policiji.

Zatrdili so tudi, da v centru ne poteka gladovna stavka. Kot so pojasnili, nastanjeni tujci svoje nestrinjanje s postopki ali nastanitvijo oz. omejitvijo gibanja občasno izražajo na različne načine, eden od načinov pa je tudi, da občasno odklanjajo hrano. Tako v enem od preteklih dni na enem od oddelkov niso hoteli prevzeti večerje, saj se ne strinjajo z omejitvijo gibanja, so navedli na policiji.Prav tako zavračajo očitek, da bi stanovalcem hrano razdeljevali preko rešetk, saj da to ni možno zaradi velikosti embalaže, ki je večja od odprtine rešetk na vratih.

Na policiji so še navedli, da je v postojnskem centru trenutno nastanjenih 93 tujcev, njegova zmogljivost pa je 180 oseb ter 84 oseb v bivalnih kontejnerjih, zato zavračajo očitek o prenatrpanosti. Od 93 nastanjenih tujcev jih je 68 v postopku mednarodne zaščite in 25 tujcev na podlagi zakona o tujcih, ki so trenutno še v postopkih vračanja, so pojasnili na policiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
26. 08. 2020 16.46
+3
.prisesanci"" so tudi zato , in to , da nikoli ne bodo postali kanonfutr , kar
Grma53
26. 08. 2020 15.37
+8
Protestirajo seveda tisti, ki so prisesani na državne jasli. Naj zacnejo delati, in ko bodo služili, jih bodo lahko vzeli k sebi domov, kolikor jih bodo zmogli. Nihče ne bo imel nic proti. Če pa protestniki že sedaj živijo na tuj račun, potem pa bolje da dajo mir, in ne jezijo tistih, ki se trudijo za vsakdanji kruh z žulji svojih rok.
Maks Novak
26. 08. 2020 15.16
+6
Največja Bosanska stranka SDA Bakira Izetbegoviča pod nujno zahteva vojsko na mejo in popolno prepoved prihoda migrantov na njihovo zemljo.In kaj vam to pove o teh migrantih,če to zahteva in reče človek njihove vere?
Maks Novak
26. 08. 2020 14.07
+6
Koncentracijsko taborišče? mar ne dobijo treh toplih obrokov za nič dela? nimajo strehe nad glavo? marsikateri Slovenec ivi v slabših razmerah kot tile zajedalci pa to nobenega ne gane ,marsikateri Slovenski otrok nima treh toplih obrokov pa to nobenega ne gane.
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 14.21
-5
In ti boš meni predaval o pljuvanju? Ni čudno, da te blokirajo. Sicer pa če bi bil malce bolj razgledan, bi vedel, da je migrantom ONEMOGOČENO delati. Če povem drugače - NE SMEJO delati. In to je najhuje, kar se jim lahko zgodi - dneve, tedne, mesece so tam notri zaprti in gledajo v luft in čakajo, da bodo dobili odločbo, da lahko začnejo živeti, delati,... In ti jim tega ne privoščiš! 🤮
zelo star kavkaški ov?ar
26. 08. 2020 14.50
+3
Izkušnje z migranti kažejo, da jih preko 90% ni pripravljenih delati ali pa so za delo povsem nesposobni. Večina jih konča na socialnih transferjih, ki pa zelo obremenjujejo proračun.
Offizier
26. 08. 2020 14.57
-4
Mesečev sij ti si navaden iz trebek ki moti dobro voljo ostalih bralcev spletne strani 24 ur.
Maks Novak
26. 08. 2020 14.58
+4
V Bosni imajo proste izhode in kaj delajo? vsakodnevni pretepi,kraje,prodaja droge itd pojdi v Veliko Kladušo,Bihač in tam ljudjem povej kako ubogi so tile tvoji delomrzneži pa boš videl kakšno bro v rit boš dobil od domačinov,ki pravijo ,da so jim pripeljali pekel na njihovo zemljo s tem tvojim pridnim migrantom.
Malinha
26. 08. 2020 15.39
+1
Trije svečkarji in njih domorodna pamet, katera se sprašuje zakaj je svet dvodimenzionalen. Kakor Andreja Valič Zver, ki od leta 2008 vodi Študijski center za narodno spravo, ki se ukvarja s proučevanjem totalitarnih režimov, katero je ta isti Študijski center pozval k razrešitvi, ker očitno ne more svečkarje spraviti z lastno pametjo, ker je itak ni, njena sama je pa uokvirjena v sam totalitarizem, katerega tako zvesto poučuje, ki poziva ravno nasprotno, kakor pa k spravi. Če ne drugo, svečkarji zaslužite en piškot. Za katerega se boste med sabo stepli. Pa seveda izdali. Kar itak ni problem, saj imate to v genih.
Maks Novak
26. 08. 2020 15.47
-3
Kdo ti brani ,da greš v boljši svet,kjer ni svečkarjev v tvoj preljubi Pakistan,Afganistan,severna koreja in podbno.
Malinha
26. 08. 2020 15.48
+3
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 15.54
+2
Spoštovani Missas,... ne priporočam, saj si boš pokvaril svoj kulturno-umetniški dan.
Malinha
26. 08. 2020 16.06
+2
Ja ma po drugi strani se mi pa splača, saj sam ne vem kdaj sem omenjal boljši svet, pa to, da mi nekdo nekaj brani, ter celo, da so naštete države moje "preljube". Sem pa včeraj gledal neko oddajo, kjer se mi je nekaj še dodatno razjasnilo: nek violinist je omenil Mozarta, Beethovna in ostale, da so bili svojevrstni glasbeni geniji. "Ampak Bach," doda, "on je pa Bog." Slično je z diamantom in ostalimi dragimi kamni. Bassanio pa na svojstven način izbere pravo skrinjo.
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 16.16
+1
Včeraj sem nekje ujela, da (bo)ste na vašem koncu imeli predstavo Beethovna, kot ga še ne poznamo, ... verjetno si mislil to. Eh, varljivi diamanti... lepi, bleščeči,... ubijalski.
Millady
26. 08. 2020 16.35
+1
Velik +++ za Misso in Mesečev sij ➕➕➕➕➕
Malinha
26. 08. 2020 21.34
+2
Hvala Millady. Mesečeva, zakaj varljivi, ubijalski?
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 21.41
BesnoJezen
26. 08. 2020 13.41
+10
Dokaz, da je Levica antislovenska stranka.
Maks Novak
26. 08. 2020 13.39
+11
Včeraj 15 .10 mesto Bihač sredi ulice so se kar med seboj obdelovali z noži in vi si to želite v Slovenijo?
Looneh
26. 08. 2020 12.36
+11
Če jim kaj ni všeč gredo lahko nazaj od koder so prišli. Noben jih ne sili bit v Sloveniji.
radar
26. 08. 2020 12.12
+13
Lahko gredo prostovoljno nazaj od kjer so prišli. Ne bomo nič užaljeni in jezni... ravno obratno. Lp
JApajaDAja
26. 08. 2020 12.04
+11
naj jim prostovoljne aktivistke polepšajo dneve, predvsem pa noči-vsaj to bi lahko naredile dobrega!
Offizier
26. 08. 2020 11.10
+5
,,Nevladniki,, sramota za tole besedo ker to kar naj bi pri nas predstavljali ti isti je daleč od tega.Te osebke je kot prvo potrebno naučiti delovnih navad šele potem jim pa lahko dodelimo naziv človeka ter posledično volilno pravico. 😎
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 10.48
-12
Tule gor je eno samo nabijanje ... Ne razumem zakaj se "najboljši medij v regiji" spušča na raven NoreTv in dopusti "komentiranje", oziroma pljuvanje čez vse in vsakogar, ki se zavzema za človečnost. Navadno so tragične zgodbe zaklenjene. Admin,... ali ti morda veš?
zelo star kavkaški ov?ar
26. 08. 2020 11.04
+9
Človečnost je dopuščanje kriminala, vdiranja čez meje, neupoštevanje vseh pravil??? Je človečnost tudi to, da ti jaz vdrem v stanovanje/hišo in zahtevam vse od tebe??? Si predstavljaš kaj pomeni v praksi, da ti na deset tisoče migrantov prosto hara naokoli? To niso tragične zgodbe, to je invazija, ki jo je potrebno ustaviti, če ne nas ne bo več.
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 11.18
-10
Ali lahko skromno zaprosim za podatek, kje so migranti komu vdrli v stanovanje in kaj zahtevali od stanovalcev? To so navadni stereotipi, ki so se pri nas očitno odlično prijeli, nimajo pa nobene zveze z realnostjo. Strinjam se, da je problem veliko število migrantov, ampak zatiskanje glave v pesek še nikoli ni rešilo problema.
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 11.19
-6
zelo star kavkaški ov?ar
26. 08. 2020 11.35
+11
Si bil kaj v Beli krajini mogoče? Jaz sem bil, malo vprašaj ljudi o vlomih, uničenjih, obiskih na vrtovih in zahtevah ? Predlagam, da greš en dan tja in malo vidiš kako to izgleda v realnosti. Če nekomu dovoliš, da ne upošteva nobenega zakona, nasilno vdre čez mejo, ja naslednji korak so vdori v stanovanja, ker oni to lahko ker so pač "oni" in verjemi, če bi se upoštevalo predloge nevladnikov in bi po državi prosto haralo nekaj 10.000 migrantov, kaj misliš bi se zgodilo, si o tem kaj premišljal ali popolnoma nič?
Offizier
26. 08. 2020 11.41
+4
Mogoče bodo Bundes-Polizei zadosten ter verodostojen vir podatkov o kriminaliteti, ki naj bi jih tvoji ,,stereotipni,, prišleki izvajali zadosti,da vsaj malo začneš razmišljati, če seveda imaš s čim.😉
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 11.53
-9
Hahahaha,... Dali,... sva se preselila? In povzemaš moj izrek. Daj spomni se svojega😉. Kar pa se tiče nemške policije, ste pa že miljavžentkrat dokazali, da nabijate v prazno. Karkoli se v Nemčiji zgodi v sferi "črne kronike", so po vašem za vse krivi migranti. Dejansko pa Nemčija relativno dobro upravlja z migracijami. In to kažejo mnoge študije, ki si jih izvoli prebrati. Res pa je, da se vmes najde tudi kakšno gnilo jabolko. To je pa itak tako kot povsod drugod, ali ne?
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 11.57
-6
Kavkaški,... vem, da imajo v obmejnih zaselkih s tem probleme. Ampak ali res misliš, da je ta problem mogoče rešiti s tem, da migrante zapreš in jim odrekaš pravice, ki so univerzalne človekove pravice? In to se je začelo dogajati NEMUDOMA potem, ko se je zaprla vzhodna balkanska pot. Pa mi ti povej, kaj bi ti storil, oz. kako bi nameraval preživeti, če bi bil ti v njihovi koži? Pa prosim, prihrani mi teze o legalnem vstopu v državo, potnimi listi iz Luxemburga ipd, potovanju z letalom, itd. Menda smo zdaj že dojeli, da je ta osnova popolnoma nerealna.
zelo star kavkaški ov?ar
26. 08. 2020 12.42
+9
Problem je večplasten, pojem človekove pravice je postal povsem zlorabljen za slabo. Kakšne pravice pa naj bi imeli? Če prideš ilegalno, brez vsakega dokumenta, potem ne moreš pričakovati, da lahko počneš kar želiš, se prosto giblješ itd.. Meje so vzpostavljene z namenom, pravi red tudi, drugače nastane anarhija, kjer velja pravilo: "ko je jači, taj tlači", bi živel v anarhističnem svetu brez pravil? Takim masam migrantov, kot smo jim priča sedaj, ne moreš dovoliti, da se prosto gibajo, ker to pomeni veliko nevarnost za prebivalstvo. Jaz bi tudi vse ulovljene migrante zaprl in potem vrnil nazaj. To je dobro sporočilo, da se preko Slovenije ne splača iti. Če bi ravnali po predlogu nevladnikov, bi kmalu dobili cele trume migrantov, za katere ne bi mogli poskrbeti, posledično bi se hitro začele težave. Lačni in razočarani ljudje, naredijo vse ker nimajo kaj izgubiti. Potem je tukaj naslednje dejstvo, to ni enkratni dogodek temveč proces, ki bo trajal 10 ali več let, več ko jih spustijo v državo brez posledic, več migrantov se odloči za pot. Pravice lahko upoštevaš dokler imaš možnost in dokler je število ljudi majhno, žal pa živimo v časih, ko se je vse izrodilo. Si predstavljaš na meji 100.000 migrantov, kakšne pravice pa bi jim lahko priznali? Misliš, da je v praksi mogoče poskrbeti za pravice tisoče in tisoče migrantov? Enostavno ne gre, če tudi bi si zelo želeli. Tudi ti verjetno ne moreš nahraniti celega naselja ne? Mogoče bi rad, pa ne moreš. Narediti je potrebno vse, da se da jasno sporočilo, da ne bo šlo, potem bo tudi interes migrantov manjši. Če bi bil jaz v njihovi koži, jah ne vem kaj bi naredil, se težko vživim v njihovo mentaliteto. Vem kako je bilo z begunci v času vojne v Jugoslaviji, mi osebno smo imeli doma begunce iz Bosne in to na lastne stroške, samo je bila med temi begunci in današnjimi migranti, ogromna razlika. Jaz ne bi nasilno vdiral v države in zahteval pravic in privilegijev, poizkušal bi legalno priti na željeno destinacijo. Vse tole je pa umetno sforsirano, migratni so ravno tako žrtve kot ljudje, kamor migranti pridejo. In eni in drugi so samo orodje velikih za desego mračnih ciljev. Če bi spustili vse migrante v državo, bi bilo stanje kmalu kaotično in s tem ne bi rešili ničesar, samo uničili bi vse kar še ni uničeno.
marker1
26. 08. 2020 13.25
+3
Migranti se bodo pri nas samo spočili in najedli, zamenjali oblačila, potem pa bodo popihali na sever k Angeli, pa ne delat, ampak samo po socialne ugodnosti. Avstrijci in Italijani pa bodo zaradi tega jezni in nam jih bodo vrnili. Kar na Mesečev sij naj jih dostavijo.
Maks Novak
26. 08. 2020 13.35
+1
V B osni se kar sredi mesta koljejo,to se je zgodilo včeraj v mestu Bihač in to sredi belega dne ,imaš posnetek.
zelo star kavkaški ov?ar
26. 08. 2020 13.38
+5
To se dogaja na dnevni bazi, Bosanci jih imajo vrh glave.
Maks Novak
26. 08. 2020 13.44
-1
In ti si seveda izvzet? poglej si svoje komentarje,eno samo pljuvanje nikoli pa še nisem zasledil ,da bi te zablokirali se pravi eni lahko vse ,drugi takoj izbrisani?
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 14.16
-2
Kavkaški, resnično bi ti nasula plusov, če bi lahko. Pa ne zato, ker bi se s tabo strinjala, pač pa zaradi presunljivega presenečenja, da tule obstaja človek, ki zna pod temo o migrantih normalno argumentirati svoje stališče, brez pljuvanja, poniževanja, žaljenja, itd. Resnično je to izjemno. Zgleda, da še obstaja upanje za našo civilizacijo. Glede tvojih argumentov pa je potrebno povedati, da si že uvodoma pozabil bistvo, in sicer to, kakšne so naše zaveze (EU, Evrope, »zahodne hemisfere«, itd.), in to, da ja EU pravzaprav zrasla na človekovih pravicah (vladavina prava, spoštovanje mednarodnih pogodb in konvencij,…). In težko bi se bilo strinjati s tvojim stališčem glede zlorabe človekovih pravic. Dejstvo je namreč, da so človekove pravice univerzalne, kar pomeni, da veljajo za vse (čeprav jih ponekod seveda ne spoštujejo, pa to ne pomeni, da jih mora zato »pozabiti« tudi EU). In ena temeljnih človekovih pravic je pravica do svobode. Nihče te NE SME zapreti brez zakonite sodbe sodišča. In tule je siva cona v toliko, da je zaradi okoliščin migrante enostavno treba nekam namestiti in jim omejiti gibanje, vendar zgolj ZA RAZUMEN ČAS, dokler trajajo postopki ugotavljanja upravičenosti do azila oz. mednarodne zaščite. Drug problem pa je, ker ne moreš nekoga kar poriniti nazaj na HR (kar se v resnici pravzaprav dogaja) brez, da bi NAJPREJ ugotovil, ali je skladno z mednarodnim pravom upravičen do pravice do azila (sicer je to kršitev mednarodnega prava). Ta obveza pa ne poteka na prostovoljni bazi držav, pač pa je jasno določena v Splošni deklaraciji o človekovih pravicah, ki jo je OZN sprejel davnega 1948. leta, po 2. sv.v., ko je nastal globalni problem begunstva. To splošno deklaracijo je sprejela večina držav, zato se jo morajo tudi vse države podpisnice tudi držati. In tu sploh ne bi smelo biti nobene dileme. Glede na izjemno visoke številke migrantov pa je jasno, da bi se morale VSE DRŽAVE ČLANICE SKUPAJ, na ravni EU dogovoriti, kako rešiti ta problem. Ograjice in grožnje pač ne zaležejo. Očitno. Pa tudi s tem, ko naši policaji porinejo migrante nazaj na HR, niso naredili nič, ker si lahko prepričan, da bo poskušal drugič, tretjič, četrtič, ... petnajstič,… priti nazaj, dokler mu ne bo uspelo. Koga zdaj s tem vračanjem »farbamo«? In teza »privleka« je veljala zgolj na začetku, ko je Merklova obljubila migrantom, da jih bo sprejela, nato pa so navalili, no vsaj tako je izgledalo, čeprav mnoge študije ugotavljajo, da teza privleka ne drži. Ker migranti se bodo še vedno raje zadrževali v bližnjih državah, kjer so jim bližnje kulturne, verske, socialne, itd…. vezi. Problem pa je, ker so te bližnje države prenasičene. Zato nastopi »sekundarni« migrantski val, ko se migranti odločajo za pot na sever. In seveda se absolutno strinjam, da bi nenadni naval na meje bil katastrofa. Zato pa se je treba dogovoriti enotno. Jaz se sicer bolj zavzemam za finančno pomoč državam, ki so blizu njihovim, postavitvi začasnih begunskih centrov v njihovi bližini,…itd. Predvsem pa ne bi zaprla balkanske poti. Ker s tem so se začeli ilegalni prehodi. Zdi se mi bolje, da EU sprejme več migrantov, ki jih lahko na cestnih mejnih prehodih evidentira, kot pa da rinejo skozi hoste v številu, ki ga nihče ne more niti slučajno točno oceniti, po drugi strani pa se s to »ilegalo« vzdržuje trgovina z ljudmi, ki na leto obrne nekaj MILIJARD EVROV! Da ne omenjam hudega problema kriminalitete, ki nujno nastane potem, ko je z »ilegalo« dosežen cilj. In kako bi ti ravnal, če bi bil v njihovi koži, ni stvar mentalitete, vere, ipd., pač pa preprosto preživetja. Ravno tako bi s kakšne njive spulil kakšen krompir, odrezal solato, vdrl v kakšno osamljeno kočo, da si odpočiješ, itd. Pač čisto človeško. Človekov nagon po preživetju ni nič kaj drugačen od živalskega. Skratka, ta problem bo ostajal v takih razsežnostih dokler se ne bodo države članice skupaj dogovorile kako rešiti problem – najprej dol v izvornih državah, pa tudi s kvotami prišleke enakomerno porazdelile po dr
Offizier
26. 08. 2020 15.07
-7
Upam da srečaš enega ilegalca, da ne bi prišlo do pomote, ker migrant je pravno statusno druga oseba ter mu probaš zadovoljiti vse njegove potrebe ter želje tudi če ne boš želela ali pa ti slučajno ne bo po godu. Za soljudi je potrebno poskrbeti pa četudi ti ne paše.😉
zelo star kavkaški ov?ar
26. 08. 2020 15.09
+2
Jaz vidim edino, trajno rešitev problema na naslednji način, takojšnje prenehanje vseh vmešavanj v BV in Afriko. Finančna pomoč deželam iz koder prihajajo migranti na način, da bi s finančno pomočjo, ponovno vzpostavili gospodarstvo in ustrezne pogoje za življenje. To je seveda utopija in iz vsega skupaj ne bo nič. Legalizacija balkanske poti bi na pot spravila nove milijone migrantov..., kar bi povzročilo kolaps vsega in vseh. Seveda obstajajo univerzalne človekove pravice, vprašanje pa je, če je to vedno izvedljivo. Zakaj sem omenil, da se pojem človekove pravice hudo zlorablja? Zato ker so sedaj časi povsem drugačni in, če bi vsem upoštevali vse pravice, ki jih imajo, bi vzporedno propadlo vse. Azil, inštrument za zaščito preganjanih iz takih ali drugačnih razlogov, vendar se sedaj čarobna beseda azil zlorablja. Prvotno je bilo mišljeno, da se to uporabi za ljudi, ki bežijo iz vojnih področil, do prve varne države (navadno ta, ki neposredno meji na vojno področje) in za razne politične preganjance. Danes pa se s to besedo zlorablja sistem in prosilci to izkoristijo, da gredo lahko nemoteno naprej v ciljno državo. Problem je, ker prekoračijo več kot deset varnih držav, v iskanju najbogatejše, najbolj na udaru je Nemčija. Ja, vsi bi prišli v raj, samo v raju ni prostora za vse, tako kot ga ni v tvojem avtu....oz. kolesu. Logično je, da na poti tudi kradejo, bi jaz tudi, osebno pa ne bi rinil čez deset držav ampak bi šel v prvo varno državo, če bi bil razlog res preganjanje. Če pa je razlog iskanje materialnih koristi, za nič dela, potem ja pa to hudo narobe in je zadevo potrebno preprečiti. Kot sem že navedel, to ni enkratno dejanje ampak proces, ki bo trajal mogoče več kot 20 let. Ob rodnosti kot jo imajo na BV in Afriki to pomeni neusahljiv vir migrantov. Če se tega ne zaustavi, bo rezultat huda in krvava vojna, ker drugače po naravnih zakonih ne more biti. In kaj bi EU dosegla z legalizacijo prihodov in evidenco prehodov? Se ti ne zdi, da bi to sprožilo podoben plaz kot ga je povzročila ga. Merkel s svojim pozivom? Ne smemo zanemariti še enega dejstva, kulturne razlike so prevelike, da bi mirno sobivali vsi skupaj, vedno želi ena stran prevladati tako ali drugače. To se že kaže v EU, kjer je masa migrantov velika, oni spreminjajo svet v svet, od koder so prišli in ne obratno. Zadeva ne pije vode ne glede kako jo obračaš. Še komentar na vdiranje v koče, pred kratim sem bil v Beli krajini in obiskal ljudi, ki tam živijo. Veš kaj so mi povedali (več njih), razumejo, da se vlomi v zidanico z namenom, da se človek spočije, prespi, se zaščiti pred zunanjimi vplivi...ampak na terenu se dogaja sledeče. Zidanice v katere vlomijo povsem demolirajo, posrejejo se po celi hiši, na postelje mize, sesuvajo križe s sten in rišejo njihove arabske znake po stenah (zadevo sem videl na lastne oči, nekaj pa tudi s fotografij razdejanj, ki so mi jih pokazali domačini). Ko vse to vidiš, normalnega človeka postane strah, človek, ki bi prihajal z dobrimi nameni bi tudi vlomil, ampak bi samo prespal, sunil kako konzervo in šel dalje, uničevanje, sranje in risanje islamskih simbolov je pa nekaj povsem drugega. Dosti sodelujem s policisti, veš kaj so mi povedali (spet več njih), da ko vprašajo migrante zakaj so prišli v EU je njihov odgovor navado: širiti seme, širiti islam...., tega seveda v medijih ne boš zasledila, žal pa je res tako. Delati ne nameravajo ker je njihov cilj povsem drugje. Med njimi je ogromno teroristov, ex vojakov, zapornikov itd.. Prvi migrantski val, ko so bili Sirijci, ja tisto je bila povsem drugačna zgodba, družine, spoštljivi itd..., tole seda je pa vse prej kot nekaj, kar bi si človek želel v svoji bližini. Zapomni si še nekaj, z liberalnim in odprtim pristopom, se jih še xxx krat več odpravi na pot, kaj potem?
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 15.51
+1
Če bi bila EU enotna in močna, bi seveda lahko posegala v spore na BV, tako pa… Glede na to, kar si opisal, da se dogaja v Beli krajini, samo še bolj potrjuje moje mnenje, da bi morala biti balkanska pot (omejeno) odprta, sicer imaš vse živo po hosti, po drugi strani pa sploh ne veš kdo vse prihaja v EU in koliko jih je. Že zato. Mislim, da to ne bi preveč obremenilo balkanske poti (seveda bi bilo bolje, da bi bili migrantski centri, kjer bi šli čez »prvo sito«, že dol – bližje njihovim izvornim državam). Glede azila se pa 100 % motiš. Najhuje je ravno to, da mnoge vrnejo, še preden ti utegnejo zaprositi za azil. To je dejstvo. Praviš, da prečkajo preko 10 držav,… hmmm – Turčija ima nominalno največ imigrantov (cca. 4 mio.), kar pomeni, da je že itak prenatrpana,… Libanon je relativni rekorder, saj je v zgolj nekaj letih na račun priseljencev povečal svoje prebivalstvo za TRETJINO. Jordanija je tudi že bolj kot ne natrpana. Drugega pa nimaš več. Izraelci se raje obesijo, kot da bi sprejeli kakšnega, Sirija je sesuta, Egipt jih je tudi vzel kar precej, ima pa tudi precej svojih problemov, enako kot Grčija (po sodbi ESČP ni dovoljeno migrantov iz severa vračati nazaj v Grčijo, ker ta sploh nima nikakršnih pogojev za človeka vredno življenje), približno enako tudi jug Italije. Kam torej? Kar se Merklove tiče, ki jo vsi kritizirajo – ženska je s tem zagotovila gospodarsko rast za naslednjih 20 let. Ali misliš, da jo je vodilo zgolj usmiljenje? Nemci zelo dobro vedo kako se tem stvarem streže, … in kot vedno izidejo zmagovalci. Skratka nikoli nisem v zvezi z migracijami mislila na liberalni in odprt pristop, pač pa zgolj skladen s pravom in kolikor toliko spodoben. To je vse.
wolfterier
26. 08. 2020 10.23
+17
A so kaj prispevali,tile protestniki.Vsak naj ene dva domov vzame !
zelo star kavkaški ov?ar
26. 08. 2020 09.58
+17
Tile nevladniki so navadna sramota in škodljivci, ilegalci se nimajo kaj pritoževati, vdrli so ilegalno, sedaj pa mislijo kaj, da bodo dobili gradove, avtomobile, ženske??? Vse skupaj naterat nazaj od koder so vdrli, zraven pa spokati še nevladnike. Tem nevladnikom je potrebno obvezno ukiniti vsako obliko financiranja.
kaktusar1
26. 08. 2020 08.04
+24
domov si naj jih vzamejo...
priželjc
25. 08. 2020 21.54
+38
Zakaj naše preljube nevladne organizacije ne opozarjajo na naše penzjoniste? Nekteri se morjo preživlat z 380 euri penzije! Tud naši ljudje živijo v bedi in na razpolago nimajo bio pa eko hrane in pozim jih zebe k nimajo za ogrevanje! Pa so pošten delal! Kje so nevladne organizacije za vse tiste k se morjo žvet z minimalcem!! Vsi tisti k so protestiral si lohk ene dva vzamejo k seb domov pa jih žvijo!
Promotor
25. 08. 2020 21.53
+23
Vsi ilegalni migranti iz vzhoda: V S L O V E N I J I N I S T E Z A Ž EL J E N I....!
Ciril Jenko
25. 08. 2020 21.43
+19
Fajonova bo zmagala na kongresu SD. Potem bomo šele imeli migrantov. Ko
mertseger
25. 08. 2020 21.41
+33
V siriji in turčiji vam bo lepše, verjemite. Pa tudi leti dol sedaj niso dragi, vsaj 20 krat ceneje kot ste za gor plačali.
Reality check
25. 08. 2020 21.39
+39
Ne verjamem da je obstaja eden sam protestnik ki bi k sebi domov vzel te migrante brez dokumentov in dokazil od kod prihajajo.
zmago56
26. 08. 2020 08.13
+12
Fajonova bi jih lahko s svojo plačo kar nekaj redila. Namesto, da nam v oskrbo vsiljuje bi jim lahko doma piške pekla.
zelo star kavkaški ov?ar
26. 08. 2020 10.18
+6
Tile protestniki so navadno brezdelna druščina, ki živi na plečih očijev in mamic, se pa gredo neke mesije in bogove, hkrati pa se sploh ne zavedajo kaj zahtevajo. Recimo zahteva, da se migrantov ne vrača na Hrvaško v praksi pomeni tole: 400 na dan X 365 dni je 146.000 letno. Ne smemo pozabiti na dejstvo, če Slovenija ne bi več vračala na Hrvaško, bi to še dodatno okrepilo prihode, tako da bi jih letno fasali med 300 in 500 tisoč. Kaj to v praksi pomeni, si tile nevladniki niti v sanjah ne predstavljajo. To bi pomenilo kaos in totalno uničenje Slovenije, ogromno smrtnih žrtev in kolaps vsega in vseh. Če si to kdo želi, je bolje da zelo počasi stori samomor, ker je tako ravnanje enako samomoru.
Offizier
26. 08. 2020 21.10
+1
Reality check
25. 08. 2020 21.38
+38
Morate vedeti da so ti “prosilci za azil” prišli v državo NELEGALNO , BREZ DOKUMENTOV. Mislite da so vsi reveži , ki bežijo? Mnogo jih je članov kriminalnih združb ali celo teroristov .Verjetno ne ampak obstaja možnost. In vi bi jih gostili v hotelih z 5* z prostimi izhodi in vrhunsko hrano. Te ljudi je freba preveriti če so res tisto za kar se izdajajo.