Slovenija

Protestno kajenje

Ljubljana, 10. 10. 2007 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Biba Jamnik
Komentarji
312

Najbolj ogroženi lokali bodo svojim gostom dovolili protestno pokaditi cigareto.

V Združenju ponudnikov gostinskih storitev so se odločili, da bodo lokalom, ki so eksistencionalno najbolj ogroženi, predlagali, da za uro do dve gostom dovolijo kaditi. "Na ta način želimo državo opozoriti na stanje v gostinstvu, prosili pa bomo tudi, naj gostincev ne kaznujejo, saj gre za odraz obupa,“ je za 24ur.com povedala predstavnica združenja Esmeralda Canjuga Vidmar.

Dan nepokorščine bodo določili na seji upravnega odbora. "Predvidoma bo to v petek ali v soboto prihodnji teden,“ je še pojasnila Vidmarjeva.

Visok upad dohodka

Kazen za kajenje v lokalu se giblje od 2 do 32 tisoč evrov.
Kazen za kajenje v lokalu se giblje od 2 do 32 tisoč evrov. FOTO: Reuters

Združenje ponudnikov gostinskih storitev je pri agenciji Odmev naročilo raziskavo razmer v gostinskih lokalih po uvedbi protikadilskega zakona. V raziskavi so zajeli 1012 gospodarskih subjektov (gostinski lokali, bari, restavracije).

Esmeralda Canjuga Vidmar, predstavnica Združenja ponudnikov gostinskih storitev je povedala, da več kot 70 odstotkov gostincev po uvedbi zakona beleži upad prometa. "Vsakemu šestemu je promet upadel za več kot 50 odstotkov.

Najvišji upad beležijo na Koroškem. "Na Koroškem po sprejetju zakona, kar 88 odstotkov gostincev beleži upad prometa,“ je še povedala Vidmarjeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (312)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
04. 11. 2007 21.18
SMOV EU,DRŽIMO SE REDA.
Olga Matijasevic
18. 10. 2007 18.22
LUP; zdaj se pa počasi že sprašujem, v katerem jeziku bi morala napisati, da bi razumel, da nimam prostora za kadilnico in da ne razumem, zakaj se sama ne morem odločiti, da želim kadilski lokal nekadilci se nimate kaj bati, saj bi nekadilski lokali prevladali, glede na to, da vas je toliko, ane?
lup1
16. 10. 2007 10.57
Prvo Borec No, ko hodim po ulicah pač vidim da so (ste) kadilci pripravljeni leteti iz lokala in ga povleči tam (dim seveda) ter potem leteti nazaj v lokal. Tega vidim kar veliko. Najbrž pa je res noro pričakovati, da bi kadilci raje kadili v topli kadilnici, kot na mrzli ulici.
Prvo Bore
16. 10. 2007 09.32
lup Ti si nor ali pa se delaš norega. Kot kadilec, da bi šel v kadilnico, enega povlekel- dim mislim- in potem nazaj tekel, da bi še dobil tisti užitek, ko spiješ expresso. Ma jok brate odpade !! Tolk pa še imam ponosa, da več ne zahajam po lokalih, da bi tako kadil in pil kavo. Tudi sami "kafičarji" so dobro zaslužili z nami kofetkarji, čeprav lahko priznamo, da jih je prizadejal alkoholni zakon, potem so nivelirali cene, glede na € - tukja bi bila zelo močna debata in sedaj pa so še nas kadilske kofetkarje napodili ven. Ja, ja splačalo se je imeti v Sloveniji lokal do 30 kvadratov. Samo na kofetih si lahko marsikaj zaslužil. Če Vas država jebe ali muču, sedaj pa smo vas še mi. Znižajte cene pred uvedbo €, pa Vam bomo pomagali kadilci, do takrat pa imejte prazne lokale. Saj nismo ovce, da nas strižete, kakor VI želite.
bluzer
16. 10. 2007 08.50
ne da s4e mi vsega brat... ker sem že ob sprejetju zakona vse povedal... naj povzamem: edino pravilno bi bilo: svobodna izbira gostincev: pa naj nastanejo nekadilski lokali, me zanima, kako dolgo bodo laufali... v lokale, kamor zahajam, nekadilci ne morejo sedet za mizo na vrtu ali terasi, če ni zraven vsaj en kadilec: lastniki lokalov imajo vso pravico, da jih odstranijo, pa tud raje imajo kadilce, ker najmanj 10x več porabijo sam poznam že več lokalov, ki imajo zadaj privat prostor, kamor je vstop dovoljen samo " osebnim znancem" lastnika, not so pingpong mize, pa kadi se lahko vse, ne samo čiki, pa kelnerce ti tud prinesejo pijačo tja, ker je prostor za šankom, je PRIVAT, in inšpektor sploh nima vstopa vanj... nekadilcev je pa v lokalih cca 10%, pa še ti so škrti in zategnjeni: dokazano je, da so kadilci bolj veseli in zanimivi ljudje od zadrgnjenih nekadilcev, kar je povedala že Michelle Pfeifer! nekadilci: obesite se!
lup1
16. 10. 2007 08.08
cadzika In kako ste prej leta in leta v tako majhnem lokalu zagotovili ločenost kadilskega in nekadilskega prostora? Pričakoval bi, da boste kadilnico postavili v tisti prostor, ki je bil prej namenjen kadilcem (če že nimate drugih idej). Če vas pravilno razumem, torej pravite da uspehi našega gostinstva temeljijo na ohranjanju nezakonitega stanja? Ko že govorite o slovenskem, dokaj prepričan sem, da je to (tudi) balkansko. Saj niste resno pričakovali, da bo možno ohranjati nezakonito stanje v nedogled? Ali pač? Ko boste postavili kadilnico, šele takrat bom verjel, da ste sploh poizkusili pritegniti goste. Niti toliko kadilnic ni, da bi lahko z gotovostjo govorili o tem, da kadilci neradi gredo v kadilnico. Lahko o tem samo filozofiramo, saj meritev ni. Lahko filozofiramo tudi o tem, da gostov morda ni, zato ker ni kadilnice. Ker je nihče ni postavil tudi za to ne obstajajo meritve. Morda pa vsi računajo, da bo mogoče "živeti" nezakonito? Morda ne postavijo kadilnic zato ker kadilcev ni toliko, da bi se poznalo na prometu?
Olga Matijasevic
15. 10. 2007 23.34
lup, v svojem lokalu nimam kadilnice postaviti kam, lokal je v pasaži, kar pomeni, da se niti tam ne sme kaditi, leta in leta zahajajo k nam redne stranke, sami kadilci, niti deset nekadilcev nimamo, pa tudi njih dim ni motil, zato malo težje razumem, zakaj se sama kot lastnica ne morem odločiti, kakšne vrste lokal želim delo natakarjev pa ni treba podcenjevati, vseeno pa lahko še enkrat preberete, o čem sem pisala, ker ste čisto zgrešili bistvo
Olga Matijasevic
15. 10. 2007 23.24
lastovka 3, beseda "kafičarji" se pri vas kar naprej pojavlja, glede na to, da ste najbolj razgledana od vseh, ki sodelujemo v tej debati, bi nam lahko razložila, kaj si predstavljate pod to besedo in kakšna je razlika med kafičarji in gostinci osebno imam v najemu majhen lokal, vozim avto l 95, sama naredim 250 ur mesečno, imam dve punci zaposleni, eno sem nažalost že morala prijaviti na zavod, vsak dan razmišljam, kako bom mamici dveh punčk rekla, da je brez dela, če bo promet še naprej tako drastično upadal tudi sama spadam v vašo kategorijo kafičarjev?
lup1
15. 10. 2007 23.22
Oprostite, protestno kajenje nima dosti z državljansko nepokorščino. Nobeden od gostincev niti ni poskusil postaviti kadilnice (vsaj v upanju, da bi tako zadržal goste). Kako mi lahko govorijo o izgubi, če se ne trudijo, da je nebi imeli? Kako mi lahko resno govorijo, da jim je zakon odgnal kadilce, če pa ne uredijo kadilnic? Vsi jokajo kako lepo je bilo prej, ko bi morali po zakonu imeti ločene prostore za kadilce in nekadilce, ki pa jih seveda spet niso imeli. Že prej niso urejali in se trudili za dobiček. Zato ne nakladajte o ustvarjalnosti in škodoželjnosti. Če pa mislite, da je to, da natakar skuha kavo ko jo naročim ustvarjalnost, ali sploh nekaj posebnega, potem ne vem v kateri jami živite.
Olga Matijasevic
15. 10. 2007 23.10
peter klepec? BRAVO, boljšega vzdevka vam še kadilci ne bi izbrali, glede na razmišljanje mogoče edino črka T namesto kl, škoda da za take ne obstaja dovolj dober zdravnik in morate sami s sabo živeti in se prenašati celo življenje paše malo pljuvati po drugih, da pozabite za trenutek na svoje komplekse?
Olga Matijasevic
15. 10. 2007 23.04
kako lepo prikazujemo svojo slovensko mentaliteto, tipično, sočloveku želimo najslabše, uživamo, medtem ko drugi propada, ker tako manj boli lasten neuspeh prepričana sem, da niti eden od vas, ki ste tako zelo sovražno nastrojeni proti kadilcem in lastnikom majhnih lokalov, ni v življenju ustvaril kar si je želel in tuj neuspeh je za vas nekaj najlepšega vsak uspešen človek uživa, da vodi, vendar pravi človek uživa v svojem in tujem uspehu
zupancicevajama@email.si
15. 10. 2007 11.00
nemejugat Ocitno si nevosljiv gostincem. Sam nimas jajc in verjetno niti znanja, ter tudi ne kapitala, da bi sam odprl prcvarnico?
zupancicevajama@email.si
15. 10. 2007 10.56
lastovka3 Tvoje znanje je izredno.Torej ima po tvoji logiki trgovina z tekstilom od zadaj sivalnico in modeliranje? Ali orda pricakujes od kafica, da ima spodaj vinsko klet, kjer zori vino, v drugi polovici lokala pa mini pivovarno? hahahaha kaksne neumne.Sem NEKADILEC. Tak zakon je enostavno nasilje vecine nad manjsino. Izgovarjanje na mnenje vecine je zavajanje, saj vecina prebivalstva ne kadi.Pa tudi vecina prebivalstva ne zahaja v lokale, vendar so zajeti v vecinsko mnenje.Zakaj bi o kajenju v lokalu odlocala npr zenicka stara 70 let?
dejaniva
15. 10. 2007 10.48
Vidim , lastovka , da ste zelo dobro poučeni o gostinstvu..... celo o dodani vrednosti se že lahko menite , zanimivo.......samo res ne vem nečesa.....kako ,da potem ne sprejmete moje ponudbe in mi dokažete , da nimam prav? Je to morda zato , ker so vas le besede ....ali se enostavno bojite ugotoviti , da morda pa le niste vedno najbolj informirani..... Jaz namreč pišem le o osebnih izkušnjah.....PA VI ?
slivov knedl
15. 10. 2007 00.42
dejaniva,cadzika:Kafičarji,ki samo preprodajajo pijače,kavo etc. in pravi gostinci s celovito ponudbo so dobro leto prej vedeli,da bo zakon sprejet,za prilagajanje niso storili niso nič ali pa bore malo.Pričakovali so upad obiska,dvignili so cene,da bi bili potem na istem dobičku.Nabavna cena kave,piva VS prodajna cena?!Kakšno dodano vrednost pa ustvari kafič pri pivu?Iz priročnega skladišča na šank!
Olga Matijasevic
14. 10. 2007 23.38
lastovka3, vidim da obvladate trženje, samo ne vem, kako lokal kamor leta zahajajo redne stranke, kadilci, spremeniti čez noč, seveda je potreben čas, do takrat ga bomo pa zaprli in trije zaposleni pristali za zavodu rs za zaposlovanje hvala za nasvet nekoga, ki vrjetno o gostinstvu ne ve nič, razen da se ne sme več kaditi
DarthRevan
12. 10. 2007 12.47
Dejaniva, anede. Čisto prav imaš.
dejaniva
12. 10. 2007 12.46
Ampak nekaj je pa zelo lepo.... Namreč preprost račun........ V sloveniji je recimo 10000 lokalov , ki se jim je zmanjšal promet in v povprečju to znese 1000 evrov DDV-ja na mesec manj......kako bo lepo , ko bo državi kapnilo 10 mio evrov manj na mesec in torej 120 mio evrov manj na leto samo od DDV ja........Še lepše pa bo , ko bo približno 15 % gostincev moralo zapreti lokale in namesto , da bi ustvarjali dohodek državi , se bodo raje prijavili na ZAVODU za zaposlovanje in pač živeli na račun države......tisti pristaši tako ekstremnega zakona pa boste kot zavedni in ZDRAVI državljani plačevali toliko večje prispevke v proračun......
dejaniva
12. 10. 2007 12.38
Vidim , da nekateri tukaj (naprimer lastovka)izredno dobro poznajo problematiko kot tako........cene pa še bolj........Želte kavo po euro?......malo preglejte po Ljubljani , osebno imam v svojem lokalu kavo po en euro........ Lastovka , tudi PIVO po 1,7 eura obstaja SPLOH pa , vsi , ki tako super poznate gostinstvo in zaslužke.....VABLJENI ; vam oddam lokal za VIŠINO MINIMALNE PLAČE IN PLAČILO PRISPEVKOV, pa si ustvarite dobiček........ DA VAS VIDIMO JUNAKI , KOLIKO VAS JE V HLAČAH !!!
Biofrutekk
11. 10. 2007 19.56
Haha...kr nej začnejo stavkat. Tam vas bo pa čakal 20 inšpektorjev pa boste visi evre pluval pol bi vas pa rad vidu heroje še kšno pržgat pa neke stavke zganjat. Tisti pajzli pa nej kr propadejo....ljudi prvabš z ponudbo in postrežbo ne pa možnostjo kajenja v prostoru. Če je lokal kvaliteten ne bo propadu. Kadilci namesto da ves trud usmerjate v spremembo zakona bi blo laži vo to energijo prenest v to da prenehae kadit anede...