Slovenija

Protestno pismo zaradi vojaških vaj pri Postojni

Postojna, 27. 03. 2019 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Občina Postojna je na Mors poslala protestno pismo zaradi ponavljajočih se vaj Slovenske vojske na vadbišču na Počku, ki potekajo tudi pozno v noč. Slovenska vojska odgovarja, da upošteva dogovor, od katerega je Občina Postojna odstopila decembra lani.

Težave za Slovensko vojsko na Počku se vlečejo že leta, pred časom so na Občini Postojna svetniki nastopili proti njihovi povečani prisotnosti na vadišču. Obrambni minister Karl Erjavec je s postojnskim županom napovedal iskanje drugih možnosti za uporabo osrednjega vadbišča, če vojska tam ne bo več zaželena. Minister je takrat izjavil, da je na potezi občina – in tako so 6. februarja svetniki enotno zahtevali, da se "osrednje vadišče v Postojni nemudoma ukine in se vse že napovedane, nenapovedane in predvidene vaje odpovejo".

Z Občine Postojna so danes sporočili, da vaje na Počku še vedno potekajo, in čeprav so bile najavljene pred časom, so upali, da bo Mors upošteval njihovo mnenje in mnenje občanov, da se prekine streljanje s težkim orožjem. Zaradi neodzivnosti so na Mors poslali protestno pismo, kjer so izpostavili "njihovo ignoranco vseh naših pogovorov z njimi. Že večkrat smo poudarili, da bi si želeli, da se vsaj tuje vojske umaknejo s tega majhnega vadišča pri Postojni, da se na ta način zmanjša hrup in neugoden vpliv na okolje."

Vaja Poček - 20
Vaja Poček - 20 FOTO: Miro Majcen

Župan občine Igor Marentič nam je pred kratkim prav tako dejal, da občino motijo predvsem velike vaje, na katerih sodelujejo tudi tuje sile. "Ne gre samo za pilatuse, ti so še najmanjši problem. Gre za letala F-16, ki priletijo iz Aviana, za Mirage oziroma reaktivna letala drugih sil." STA poroča, da se na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni v teh dneh usposabljajo usmerjevalci združenega ognja iz enot Slovenske vojske in sedmih zavezniških tujih oboroženih sil v okviru mednarodnega šesttedenskega tečaja. Piloti pa v času usposabljanja vadišče preletavajo vsak dan.

'Vojska upošteva pogodbo, od katere je občina odstopila lani'

Za odziv smo se obrnili tudi na Slovensko vojsko oziroma Mors, s katerega so nam sporočili, da so "pri načrtovanju aktivnosti Slovenske vojske na OSVD Poček za marec dosledno upoštevali, da se nočni čas šteje skladno z javnim redom in mirom med 22. in 6. uro, skladno z dogovorom (od katerega je Občina Postojna odstopila) pa izvajamo nočna streljanja od ponedeljka do četrtka največ 10 dni."

Vaja Poček - 38
Vaja Poček - 38 FOTO: Miro Majcen

V razlagi so predstavili omejitve, ki jih izvajajo v skladu s pogodbo, od katere je občina odstopila, in sicer da se streljanje ob sobotah, nedeljah in praznikih ne bo izvajalo, "razen ob usposabljanju enot, popolnjenih s pogodbeno rezervo SV in vojnih enot SV". Marca bodo izvajali nočno streljanje štirikrat. 25., 26., 27. in 28. marca. Prve tri dni do tretje ure zjutraj, 28. pa le do polnoči. 

Čeprav so z občine sporočili, da komunikacija med ministrstvom in občino ni zgledna, Mors vztraja, da "se z vodstvom Občine Postojna pogovarja o vseh odprtih vprašanjih v povezavi z osrednjim vadiščem na Počku". Te pogovore naj bi vodila posebna delovna skupina, ki bo pooblaščena za nadaljevanje tega dialoga. Dialog je slab, saj je, kot so zapisali na občini, " pot prek Morsa več kot očitno nemogoča, brez vsakršnega razumevanja za naše razmere z njihove strani. Nimamo podpore pri ministru za obrambo, na vse proteste in dejanja Občine Postojna se ni odzval niti vrhovni poveljnik oboroženih sil predsednik Borut Pahor."

Po naših informacijah Mors pospešeno išče alternativne lokacije za uporabo težkega orožja in letalskih vaj, a se zapleta, saj se občine ne želijo zavezati za podpis kakršnekoli pogodbe, ne da vojska jasno opredeli načine in velikost vaj. Večina se namreč boji postojnskega primera, ko bodo vaje postale moteče in bi lahko negativno vplivale na okolje in ljudi.

Vaja Poček - 3
Vaja Poček - 3 FOTO: Miro Majcen

Občinski svetniki za zaprtje vadišča na Počku

V občini so svetniki glasovali za ukinitev vseh napovedanih vaj, ki naj bi se izvajale na Počku. Glasovanje je bilo, z izjemo dveh, enotno in je presegalo strankarska nesoglasja. Tako so za zaprtje osrednjega vadbišča glasovali vsi štirje svetniki stranke SDS, stranka Levica in ostale koalicijske stranke, tudi stranka DeSUS ministra za obrambo Karla Erjavca. Svetnica Tina Žigon je v sporočilu za javnost navedla, da ostro nasprotujejo vadišču, ker "Slovenska vojska in vojske imperialističnih zaveznikov s svojimi aktivnostmi ogrožajo vire pitne vode". Na območju Počka je tudi del zajetja Malni, ki z vodo oskrbuje 21.000 ljudi.  

Vaja Poček - 12
Vaja Poček - 12 FOTO: Miro Majcen
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vostro
03. 04. 2019 18.13
+11
V času juge ni noben ropotal, da mu smeta hromenje in bobnenje... zdej pa vsi neki mirovniki... mislm da se gre tukaj samo za pokup zemlje ki jo bi lahko čimprej iztrebli določeni posamezniki... nisem vojak ampak sem za to, da določeni objekti ostanejo last vojske, policije... ki so skriti pred očmi javnosti in mene...
User1538643
01. 04. 2019 10.15
+6
Civilisti zidajo brez vseh dovoljenj, pol pa naenkrat zaropota ☺
RUGIEVIT
28. 03. 2019 17.03
+7
Kar naj se urijo
ozne o
28. 03. 2019 09.49
+2
Nočno streljanje lahko organizirajo v zimskem času ob 17h...ponoči rabimo mir!
yaxscdvf
28. 03. 2019 07.51
+7
Če čmo imet svojo vojsko mormo met tut poligon.
Chon
27. 03. 2019 20.09
+4
Ma naj se tile Postonjčani izselijo stran od poligona! Poček je edini vojaški poligon, ki ga ima SV v Slovenijo, kar pomeni da gre za objekt nacionalnega pomena. Vedno je bilo tako in edino pravilno, da tako ostane tudi v prihodnje. Vojska pa tam vadi neprestano zato, ker so jih maloumni občinski svetniki pregnali od povsod, kot da so zver, ki jo je treba preganjati. Država mora svoje oddelati in ta prostor za vselej dodeliti v uporabo vojski tako, da enkrat za vselej zapre apetite raznih lovcev in ostalih pametnjakovičev, ki bi se radi polastili ozemlja vadbišča. Loviti in sprehajati se lahko gre tudi kam drugam, vojska pa drugega vadbišča nima!
giffig
27. 03. 2019 20.22
+2
A ti bi se odselil stran, če ti pridem nacionalno butat pred vrata. Sam vprašam?
Da se mene pita..
27. 03. 2019 19.54
+10
Vsaka vojska naj bi imela kakšen poligon v lastni državi. Ker se na vajah strelja na tarče in ne igra šah in domine, niso žaželjeni nikjer.Ena od rešitev je ukint vojsko, pa naj skavti in taborniki nase prevzamejo breme obrambe domovine. Vse je ok v mirnodobskem stanju, da bi vsaj tako ostalo..
giffig
27. 03. 2019 20.02
+14
Jaz rabim ponoči mir, da grem službo naslednji dan, kjer zaslužim zase in za državo in za vojsko, ne pa, da mi še ponoči nabiva po glavi. Če že, naj streljajo podnevi, ne pa ob 2 zjutraj.
giffig
27. 03. 2019 19.47
+8
...od Postojnčana.... Danes so ob 2 uri zjutraj streljali...pa ne z jagerskemi puškami, ampak s haubicami. So se šipe tako tresle, da sta se mi oba mulca zbudila in jokala, ker sta pač mislila, ne vem kaj, da je. A mislite, da smo drugi dan fraj, da chilamo ob pivu ali pa morda imamo službe? A mislite, da smo v Siriji?? Nekdo, ki nima preverjenih info., je napisal, da dobivamo odškodnine. Hahaha, kake odškodnine, človek??? Saj, če bi podnevi, ajde, samo neeee, danes je cel dan mirno, vojaki lepo počivajo po šotorih in vojašnicah in imajo MIR!!!, začeli pa bodo ob kaki 21.00, pa do 3 zjutraj, ko je treba seveda nočno fronto izvajat . A se vam zdi to normalno? Kaka vojska ljudje...vojne so se vedno odločale za mizo... Zasledil sem tudi, da je bilo vadbišče Poček tu že od vedno...ne bo držalo, Postojna je bila tu prva!!! In zato se toliko pritožujemo, ker bi se tudi VI, če bi vam butalo in se treslo zraven bajt! No, lep pozdrav, pa mirno in predvsem tiho noč vam želim :)
Krajnc22
27. 03. 2019 19.49
-12
Chon
27. 03. 2019 20.11
-3
Bitke se večinoma izvajajo ponoči. Kdor se ne uri v takih razmerah je v slabšem položaju.
giffig
27. 03. 2019 20.14
+6
Preden obsojaš, se malo umiri, saj ti nobeden nič noče. Vidim, da si malo živčen, čeprav ti ni potrebno biti. Nekaj pišeš v zvezi s Srbijo in pomoje samo ti veš, zakaj si to napisal. Jaz ne vem, ker sem iz Postojne in se ne morem nazaj v Srbijo odselit... Umiri se, človek :) Mirno noč ti želim ;)
Kollerik
27. 03. 2019 19.47
-1
...nacifašizem spet dviguje glavo, zato bi morali uvesti nazaj obvezno vojaški rok in TO! Postojnčanom pa izplačat odškodnine za hrup in nato vaditi z še večjo ostrino!
Frane Šajn
27. 03. 2019 19.12
+1
Če bi tu streljali samo naši bi še šlo ampak tile reveži privlečejo zraven še pol NATA. Pol se pa daj. Postojnčanom dam čisto prav. V stari Yugi so tam kanonirali noč in dan , menda že v stari Avstriji, Razumem, da imajo ljudje vsega dovolj.
Krajnc22
27. 03. 2019 19.23
-13
To so nasi zavezniki in se premalo strrljajo skupaj...to ni tvoja jugoslavija
caspera1
27. 03. 2019 19.25
+10
Verjetno jih je res za razumet, glede na to, da tole traja že desetletja, bi mogoče za začetek sami občani predlagali kakšno drugo lokacijo. Naj še v tej smeri sodelujejo. Se pa bojim, da bodo kmalu razne civilne iniciative znorele že ob kakšnem malo večjem preletu pikapolonic. Vsi so že proti vsemu.
Kollerik
27. 03. 2019 19.48
+5
....naše jugoslavije so se vsi bali, zdaj imamo pa v svojih vrstah spet peto kolono tvojga kalibra. In nihče nas ne šljivi.
Kollerik
27. 03. 2019 19.48
+0
Krajnc22
28. 03. 2019 08.20
+0
Jugoslavije pa bali ja hsha v 60ih mogoce...90ga je bla juga ze velika tuga...30 let za modernim svetom...slovenci smo se takticno in bojno otresli te rdece nesnage v 10dneh...
sodelujem
27. 03. 2019 19.08
+11
Zahtevamo,da se prekine ves promet od 22-6 zjutraj,ker nas moti.!Grmi,smrdi in hrup..... tako se ne da živeti....
tiffany1
27. 03. 2019 19.06
+4
sisko lesjak je pravi naslov saj je bil njegov poligon vsem na oceh in pred vsemi skrit
proofreader
27. 03. 2019 19.02
+3
Par očal za VR kupijo in vadijo na računalniku.
MačekMuri
27. 03. 2019 18.51
+12
Občina premalo plačana. Še čebele jih bodo motile čez par let
rdecikomunist
27. 03. 2019 18.28
+42
samo za denar se gre za nič drugega,ko je bila tam JNA ste bili tiho danes pa udri po vojski,ko pa ti vojaki zvecer napolnijo gostilne ste pa tiho.Ste čisto navadni hinavci ki bi imeli vojsko samo ne pri nas ali pa odškodnina pa bomo tiho
apolon
27. 03. 2019 18.49
-7
Mauzahecmauzares
27. 03. 2019 18.23
-7
Lovci z ročno obračajo na nebu?
Krajnc22
27. 03. 2019 18.22
+23
Vsi okol nas se oborozujejo in modernizirajo..mi pa trpamo miljone v udbasko zdravstvo in v nevladnike itd...
JB
27. 03. 2019 18.19
+10
Mogoče bi jih moral organizirat Šiško, on se bori za oprostilno sodbo.
laycan
27. 03. 2019 18.09
+20
to svetnico bi morali malo po zdravju vprašat,imperialističnih zaveznikov.kolikor vem,so ZDA,v zvezi NATO,in prav tako tudi,naša SLOVENSKA VOJSKA,in naj se ta svetnica,izkašlja,kako je takrta volila,ZA,ali PROTI zvezi NATO.
Krajnc22
27. 03. 2019 18.06
+6
Bač je malo naprej od pocka..to bi se moglo zdruzit v eno in imeti se vecje vadbisce...druga edina moznost za streljanje z tezkimi zadevami sta pa edino se Primozi in koče...druga pa slovenija nima...in se ena vrjanta je da se cim prej nabavi lovska letala in se poveze z crno goro okol usposabljanja vojske in souporabo njihovih vadbisc...vojake posiljamo preko morja do crne gore in prav tako z letali drzimo linijo in naso mejo na jadranu..z veckratnim vadbeno bojnim letov med slovenijo in crno goro..direkt cez tisti piranski dimnik...plus crnogorci uporabljajo iste helikopterje kot mi..bell 412...
Janko3
29. 03. 2019 16.51
+2
Upam da čez tvojo hišo streljajo z haubicami 😃