Slovenija

'Proti nagrajevanju okupatorja'

Ljubljana, 01. 08. 2007 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po mnenju SNS paket vojnih zakonov ne sme spreminjati zgodovine, samo zato, ker tako želi oblast.

V Slovenki nacionalni stranki (SNS) poudarjajo, da paket t.i. vojnih zakonov ne sme spreminjati zgodovine, ki je uveljavljena povsod po svetu, samo zato, ker tako želi aktualna oblast. Kompromisa o tem, do katere mere se bo "nagrajevalo okupatorja, njegove potomce in ostale, ki so sodelovali na njegovi strani", ni mogoče najti, je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec SNS Sašo Peče. Zakoni iz vojnega paketa bodo lahko po njegovem mnenju sprejeti izključno s preglasovanjem.

Peče poudarja, da bodo zakoni iz vojnega paketa lahko sprejeti izključno s preglasovanjem.
Peče poudarja, da bodo zakoni iz vojnega paketa lahko sprejeti izključno s preglasovanjem. FOTO: POP TV

Peče je ob tem izrazil obžalovanje, da premier in predsednik SDS Janez Janša ni usklajen s svojimi poslanci glede tega vprašanja. Poudaril je, da je v obdobju druge svetovne vojne obstajala "pozitivna stran, ki jo v širšem pogledu lahko označimo z udeleženci NOB".

Kot je znano, je SDS v začetki tedna napovedala, da bodo tri največje koalicijske stranke jeseni v parlamentarno proceduro vložile novelo zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki nima soglasja niti v koaliciji, usklajen pa ni niti z opozicijo. Premier je v ponedeljek ponovil svoje stališče, da "nima smisla pokopavati mrtvih s preglasovanjem". Treba se je predvsem uskladiti s ključnimi opozicijskimi strankami, saj bo le to zagotovilo za neko trajno rešitev, je poudaril premier.

SDS: Zagotoviti pravice prezrtim

DeSus v primeru sprejetja zakona o žrtvah vojnega nasilja grozi z izstopom iz koalicije
DeSus v primeru sprejetja zakona o žrtvah vojnega nasilja grozi z izstopom iz koalicije FOTO: POP TV

V poslanski skupini SDS so pred dnevi pouadarili, da so s predlogom zakona želeli določiti krog oseb, ki imajo status in pravice žrtev vojnega nasilja v skladu z Ustavo in načeli enake obravnave. Pri tem so imeli v mislih sistemsko in ideološko prezrte žrtve, katerim je potrebno zagotoviti enake pravice ne glede na povzročitelja; to je mobilizirance in otroke, ki so se rodili staršem, ki so bili izgnani, internirani ali so prestali kakšen drug prisilni ukrep, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je že napovedal, da bodo svetu stranke prav gotovo podali predlog za izstop iz koalicije, če bo novela zakona o žrtvah vojnega nasilja omogočila "uveljavitev statusa žrtve vojnega nasilja tudi sodelavcem okupatorja oziroma narodnim izdajalcem". V poslaski skupini SD pa je predlog zakona nesprejemljiv, polega tega pa so izrezili začudenje, da je bil predlog oblikovan brez predhodnega dogovarjanja z drugimi parlamentarnimi strankami.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
01. 08. 2007 18.27
Gen, partija ne izgine čez noč. Ljudje so ostali in veselo gonijo naprej svoje.
DarthRevan
01. 08. 2007 17.47
Clementia, najbolj se kolca po starih časih tistim, ki se bojijo lastnega življenja. Ko je bila še partija si lahko vsaj vso krivdo za svoje neuspehe obesila nanjo...zdaj ko je več ni, se je z njimi malo težje spopasti, ne res? ;)
kriss714@amis.net
01. 08. 2007 17.38
V slveniji so živeli sodelavci srbske (jugoslovanske) okupacije, ki se je končala z desetdnevno vojno.
clementia555@yahoo.com
01. 08. 2007 15.45
dark dog: Kolikor je meni znano t.i. kolaboranti (ali raje recimo anti-komunisti) niso živeli v Sloveniji, temveč so bili kruto pobiti po vojni z številnimi drugimi, ki niso bili po godu novi oblasti. Njihovi otroci so živeli brez staršev, brez kakršne podpore, brez pomoči, medtem ko so razni partijski razvajenci in "majski hrošči" živeli z zlato žlico v roki. Običajno je tako, da tistim, ki so nekoč bili blizu korita, se danes kolca po starih časih. Peče je še en lep primer Štajerca, ki vpije v kolaboraciji domobrancev. Kaj pa na tisoče štajerskih fantov, ki so vstopili (prostovoljno ali neprostovoljno) v nemško vojsko? Ko so partizani razhajkali Dolenjsko in Notranjsko med 1941-43, ne pomnim, da bi se na Štajerskem odvijal kakšen velik NOB boj.
Matej Rojc
01. 08. 2007 15.35
Sedaj sledi, da bodo nemci sprejeli zakon, češ da Hilter in nemčija niso bili okupatorji in da so se samo bojevali proti komunizmu, ter da jih je zato potrebno rehabilitirati :)))
hinko.murovec@siol.net
01. 08. 2007 15.15
In vendar se bodo našli tudi taki, verjemite. Kaj pa , če ni potomec kakšne dalne Stalinove žlahte in so ga rdečkarji podtaknili , sedaj pa hoče zahrbtno rušit pošteno vlado JJ. Vsekakor je nekaj na tej frdamani farbi. Tisto o zgodovini in dejstvih nima nobene veze , to je zarota. LP
dark dog
01. 08. 2007 15.14
res je da so trpeli in na eni in na drugi strani, pa vseeno zakaj bi kolaboranti dobivali karkoli, dovolj jim je že to da lahko živijo, oz. so lahko živeli v sloveniji ...
DarthRevan
01. 08. 2007 14.54
Hja no, komur se Peče zdi rdeč, temu pa res ni več pomoči.
Darth Sidious
01. 08. 2007 14.49
Heh že vidim kako se bo zopet udrihalo po rdečih in belih...