Slovenija

DZ s 53 glasovi za in enim proti sprejel prvi 'protikorona' paket

Ljubljana, 02. 04. 2020 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
V.Š./ A.K.
Komentarji
1512

Poslanci državnega zbora so s 53 glasovi za in enim proti sprejeli predlog zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, s katerim namerava vlada priskočiti na pomoč tako državljanom kot gospodarstvu. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa naj bi od razglasitve epidemije do konca maja, morda mesec dni dlje. Janša je ob začetku seje dejal, da bo prvi protikorona paket ukrepov financiran drugače, kot smo vajeni. Številni opozicijski poslanci so se glasovanja vzdržali.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izjave na izredni seji DZ
    01:22
    Iz 24UR: Izjave na izredni seji DZ
  • Iz 24UR ZVEČER: Prvi paket pomoč že na mizi
    04:02
    Iz 24UR ZVEČER: Prvi paket pomoč že na mizi

Državni zbor je potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje. Poslanci so po večurni razpravi potrdili le dva amandmaja, ki so jih vložile opozicijske stranke. Na koncu so se številni opozicijski poslanci vzdržali glasovanja, tako je od 87 prisotnih za zakon glasovalo 53 poslancev, proti pa eden. Zakonu je nasprotoval poslanec Levice Miha Kordiš, medtem ko preostali poslanci te stranke niso glasovali.

Največ pripomb je bilo na 103. člen, ki podeljuje policiji dodatna pooblastila, med drugim za začasno omejitev gibanja, privedbo, zbiranje in obdelavo osebnih podatkov. Ta pooblastila bodo veljala le za čas veljavnosti zakona, torej do konca epidemije, je zatrdil finančni minister Andrej Šircelj. Vendar opozicije s tem ni prepričal in Nataša Sukič iz Levice je napovedala, da bodo zakon poslali v ustavno presojo.

V poslanskih skupinah so se sicer strinjali, da mora država priskočiti na pomoč prizadetim, pri čemer so poslanci opozicije menili, da bi morali krog upravičencev precej bolj razširiti.

Janša: 'Protikorona' paket se bo financiral drugače, kot smo vajeni doslej

Vlada je še pred razpravo preko Twitterja sporočila, da se bo tri milijarde težak 'protikorona paket 1' financiral "drugače, kot smo vajeni doslej. Manevrski prostor za to sta postavili Evropska centralna banka in Evropska komisija."

Kot je sporočil predsednik vlade Janez Janša smo v situaciji, ko je nevidno roko trga začela zamenjevati vidna roka države. "Sprejeli bomo polno intervencijskih ukrepov, ki jih nobena vlada nikjer na svetu, ki ima tržno gospodarstvu, sicer ne bi sprejela," so njegove besede tvitnili na vladi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Delamo za zajezitev epidemije in delamo za to, da bi kapacitete tudi v naslednjih dneh in tednih bile zadostne, da se bo lahko pomagalo tistim, ki bodo potrebovali bolniško posteljo in zdravstveno nego," je še dodal Janša. Po njegovih besedah žeijo s prvim 'protikorona' paketom "vzpostaviti finančno blazino, da bodo za čas po epidemiji ohranjeni potenciali v gospodarstvu, kulturi, znanosti, in v vsem, kar se potrebuje za normalno življenje."

Ta paket pa, je priznal Janša, ni popoln, "kajti nemogoče je ob zbirokratiziranosti aparata pripraviti v tako kratkem času brezhibno zakonodajo. To je le prvo poglavje nadaljevanke. Pripravljamo drugi paket za reševanje likvidnosti gospodarstva."

Premier je nato napovedal tudi tretji paket, v katerem "bo treba sprejeti strategijo za čas, ko epidemije ne bo več."

"Kdaj bo nastopal ta čas, ne vem. Bo pa točka preloma dan, ko bo katerakoli svetovna zdravstvena institucija patentirala cepivo in ko bo dovolj cepiva za množično uporabo," še meni Janša.

Ukrepi bodo zajeli širok nabor upravičencev

Prvi del prvega paketa predlaganih ukrepov izboljšuje socialni položaj ljudi. Po predlogu bo država izplačala poseben solidarnostni dodatek širokemu naboru upravičencev – od delavcev in upokojencev do samozaposlenih, študentov, družin in prejemnikov denarne socialne pomoči.

DZ potrjuje tri milijarde evrov 'težak' paket ukrep za zajezitev posledic epidemije koronavirusa v Sloveniji.
DZ potrjuje tri milijarde evrov 'težak' paket ukrep za zajezitev posledic epidemije koronavirusa v Sloveniji. FOTO: POP TV

Podjetjem bo pomagala tako, da bo v času epidemije namesto delodajalcev tako nadomestila plače kot tudi prispevke vseh zaposlenih na čakanju plačala država. Za delavce, ki v tem času delajo in prejemajo plačo, pa bo poravnala prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Predvideno je tudi izplačilo posebnega kriznega dodatka za tiste, ki so v času epidemije najbolj obremenjeni.

Prizadeti samozaposleni in kmetje bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka in oproščeni plačila prispevkov. Nadomestila za vse bolniške odsotnosti v času epidemije od prvega dne dalje bo namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica.

Da bi zagotovili spoštovanje sprejetih ukrepov za zajezitev širjenja virusa, namerava vlada z zakonom dati policiji nekatera dodatna pooblastila, kar pa je v javnosti naletelo na precej pomislekov. Odbor za finance jih je zato v sredo nekoliko omilil, vseeno pa je še vedno slišati opozorila o neskladnosti z ustavo.

Odbor raztegnil veljavnost ukrepov – veljali bodo od 13. marca, ne 1. aprila

'Megazakon' in njegove dopolnitve je v preteklih dneh obravnaval odbor DZ za finance in ga v sredo tudi potrdil. Odborniki so še odločili, da bodo ukrepi za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa veljali že od 13. marca, ko je bila epidemija razglašena. Dopolnili s takšnim besedilom so vložili poslanci tako opozicije kot koalicije in odbor ju je skoraj soglasno podprl.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po predlogu vlade naj bi se zakon uporabljal od 1. aprila do 31. maja, z možnostjo podaljšanja do konca junija, a so nato v sredo vložili dopolnilo. Kot so ob tem zapisali v SDS, SMC, NSi in DeSUS, je namen ukrepov iz predloga zakona omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo, ki je bila razglašena 13. marca.

Opoziciji pa ni uspelo z zahtevo, da se v času mirovanja odplačevanja posojil, kar je tako fizičnim kot pravnim osebam in tudi drugim subjektom omogočil v nedeljo uveljavljeni zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, na odloženi del glavnice ne bi smele obračunavati obresti. Finančni minister Andrej Šircelj je pojasnil, da bodo banke obresti morale obračunavati, v nasprotnem primeru bi ta posojila dobila status slabih posojil, to pa bi vplivalo na kapitalsko ustreznost bank in njihov likvidnostni položaj. Opozicijskih poslancev s tem ni prepričal.

Bodo podjetja kalkulirala in na koncu leta prilagajala svoje poslovanje?

Burna razprava se je razvnela tudi ob določbah, po katerih bo podjetjem, ki bodo zaradi zmanjšanja obsega dela kot posledice epidemije poslala zaposlene na čakanje, nadomestila plač za te delavce poravnala država. Marko Bandelli (SAB) je denimo opozoril, da so kriteriji za uveljavljanje te pomoči zgrešeni. Eden od pogojev namreč je, da prejemnik te pomoči v letošnjem drugem polletju ne bo presegel prihodkov iz enakega obdobja lani za 20 odstotkov. Da jim pomoči ne bo treba vračati, bodo podjetja po koncu krize namenoma prilagodila svoje poslovanje tako, da tega kriterija ne bodo dosegla, meni.

Čeprav je odbor sprejel dopolnilo, po katerem bodo ukrepi po tem zakonu veljali že od 13. marca, pa bo povračilo nadomestila plače za čakajoče delavce mogoče uveljavljati šele od 1. aprila. Člani odbora namreč niso podprli ustreznega dopolnila, vloženega k temu členu.

Enako velja za nekatere druge ukrepe, med njimi oprostitev prispevkov za pokojninsko zavarovanje za zaposlene v zasebnem sektorju, ki v času epidemije delajo. Te prispevke bo torej poravnala država za meseca april in maj, z možnostjo podaljšanja do konca junija.

Samozaposleni in kmetje bodo po predlogu prejeli pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, in sicer 350 evrov za marec ter po 700 evrov za april in maj. Je pa odbor zavrnil dopolnilo SD, po katerem bi bili zneski višji, ukrep pa bi veljal tudi za tiste, ki delajo po avtorskih ali podjemnih pogodbah.

Opozicija: Vlada je vse naše predloge povozila

Opozicijske stranke so pred začetkom izredne seje DZ, na kateri poslanci obravnavajo predlog zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, znova izpostavile, da jih je vladna stran "povozila". Sprejet ni bil noben amandma opozicije, širjenje policijskih pooblastil pa je v zakonu za pomoč gospodarstvu neprimerno, so enotni.

"Kar doživljamo danes, ni ne skupna, ne povezana borba proti epidemiji, morala bi pa biti," je ob prihodu v DZ v izjavi za novinarje dejal prvak SD Dejan Židan. "Niti en amandma opozicije, ki bi bil nujno potreben, da se izboljša na nekaterih področjih izrazito slab zakon, ni bil upoštevan. Upoštevano ni bilo mnenje gospodarstva, ne sindikatov, ne nevladnih organizacij," je bil kritičen.

V SD bodo tekom današnje seje še skušali z amandmaji "preprečiti kako neumnost, ki jih je v zakonu kar nekaj", in glede na odziv koalicijske strani se bodo odločali o končni podpori zakonu.

Opozicija opozarja, da vlada ni sprejela niti enega od njihovih predlogov.
Opozicija opozarja, da vlada ni sprejela niti enega od njihovih predlogov. FOTO: Miro Majcen

"Želimo biti konstruktivni in delovati tako, da bi se ukrepi čim prej začeli izvajati," se je strinjal predsednik LMŠ Marjan Šarec. A je bil hkrati do t. i. mega zakona in njegovega sprejemanja zelo kritičen.

"Precej nas čudi in je nedopustno, da se v paket zakonodaje, ki bi reševala gospodarstvo, meša tudi člene s policijskimi pooblastili. Ti nameni, zakaj se to daje zraven, nam niso čisto jasni," je izpostavil Šarec. "Ne želimo, da se situacija izkorišča za t. i. začasne rešitve, ki pa vemo, da lahko postanejo tudi trajne," je dejal.

Hkrati v LMŠ niso za pretirano hitenje, sploh ob dejstvu, da bo zakon veljal za nazaj. Šarec je sicer zatrdil, da v LMŠ zakonu ne bodo nasprotovali, ker ga Slovenija potrebuje, "je pa vprašanje, kako bo to v praksi izvedljivo".

Levica je dala h korona zakonu 35 amandmajev, zelo konkretnih, vsebinskih, pa je poudaril Luka Mesec iz te stranke. "Ampak se je koalicija odločila, da bo prižgala valjar in zapeljala čez opozicijo. Še celo tam, kjer so popravljali, pa so imeli identičen predlog kot opozicija, so dali svoj amandma, da ne bi dali slučajno na kakšni točki opoziciji prav. Ta vlada hoče vso oblast zase," je bil kritičen.

V Levici ostro kritizirajo tudi načrtovano širjenje policijskih pooblastil. "Vlada želi krizo izkoriščati za svoje ozke politične interese, to, da smo v epidemiji, želi spreminjat v razpoloženje, kot da smo v invaziji," je dejal Mesec. Prav policijska pooblastila bodo ključna za podporo Levice končnemu zakonu.

Država bo izplačala poseben solidarnostni dodatek širokemu naboru upravičencev - od upokojencev in delavcev do samozaposlenih, študentov, družin in prejemnikov denarne socialne pomoči. Opozicija s predlogi za še širši krog upravičencev ni uspela.
Država bo izplačala poseben solidarnostni dodatek širokemu naboru upravičencev - od upokojencev in delavcev do samozaposlenih, študentov, družin in prejemnikov denarne socialne pomoči. Opozicija s predlogi za še širši krog upravičencev ni uspela. FOTO: Shutterstock

Levico je zmotilo določilo, po katerem bo krizni dodatek za nadpovprečno izpostavljene v boju z epidemijo različen za zaposlene v javnem in zasebnem sektorju. Medtem ko naj bi se v javnem sektorju gibal med 10 in 100 odstotki urne postavke osnovne plače zaposlenega, pa je v zasebnem sektorju predlagan v enotni višini 200 evrov.

Vlada je določila, da si podjetja in samozaposleni, ki bodo prejeli pomoč države po tem zakonu, letos ne bodo smeli izplačevati dividend in nagrad, sicer bodo morali denar vrniti. V Levici so menili, da bi morali dodatno zahtevati, da ne smejo odpuščati, a s predlogom niso uspeli.

Predvidena tudi dodatna pooblastila policistom, referendum na zakon vendarle dovoljen

Bandelli je sicer menil, da se marsikateri delodajalec kljub pomoči države ne bo mogel izogniti odpuščanjem. Zato se je vprašal, ali so tako visoke globe, kot so predvidene, smiselne.

V SAB so bili neuspešni tudi s predlogom o uvedbi posebnega nadzornika, ki bi bdel nad izplačevanjem pomoči prizadetim.

Za namen zajezitve in obvladovanja epidemije predlog zakona vsebuje tudi dodatna pooblastila policistom, med drugim dostop do posebej občutljivih zdravstvenih podatkov. Po pojasnilih vlade naj bi to veljalo za tiste, ki denimo ne spoštujejo odrejene karantene, vendar je pravnica DZ opozorila, da gre za preširoka pooblastila, saj bi lahko v času epidemije veljala za prav vse državljane.

S tem se zastavlja tudi vprašanje skladnosti zakona z ustavo, zato so v opoziciji zahtevali črtanje teh določb. Odbor tega ni storil, jih je pa na predlog koalicije nekoliko omilil. Poleg tega je črtal člen, s katerim je nameravala vlada onemogočiti možnost razpisa referenduma o tem zakonu.

Pasica posebne novice POP TV
Pasica posebne novice POP TV FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1512)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik-1452211
03. 04. 2020 14.01
-2
vertex
03. 04. 2020 13.57
+1
Sds fdv komunisti bodo razdelili svojim in zapufali slovenijo...ko preberete ta zakon bolj podrobno je to jasno
weber1
03. 04. 2020 13.57
+0
Opozicija opozarja, da vlada ni sprejela niti enega od njihovih predlogov.... No.. sedaj se vse vrača.. Serpentinšek je pozabil, da se je pod njegovo vlado dogajalo enako.. Žal je in bo vedno tako.. Ta kratko pa itak potegnemo mi davkoplačevalci...
puntova
03. 04. 2020 13.10
+5
Levičarske stranke so dolgo vladale, a vsaka vlada za 2 leti, ker se nikoli niso mogli med sabo zmenit kako voditi državo in sprejet tudu težke odločitve. Kdor je bil prepričan, da se bodo leve stranke sedaj kaj dogovorile z desnimi strankami ali sredinskimi, je en velik Utopist. Če Nisi sposoben, da se med sabo dogovoriš se tudi z drugimi Ne boš. Priliko so imeli za dogovor. Kot pravi starii pregovor; Vsaka prilika zamujena, se Ne vrne Nobena.
travc
03. 04. 2020 12.49
+5
Zidan..Ostani doma.
puntova
03. 04. 2020 12.46
+4
Edina prava pot je pomoč gospodarstvu, kmetijstvu in ustvarjanje delovnih mest. Vse ostalo lahko počaka na boljše čase.
Amasakul
03. 04. 2020 12.32
+0
Ta -barka pluje proti veilikim skalam, rezultati pa bodo vidni čez 1 mesec.
Tir1
03. 04. 2020 12.05
+12
3 milijarde težek paket pomeni, da če bi vsakemu Slovencu dali enak delež, bi vsak dobil 1500 eur. Kam gre ves denar? Katerim podjetjem ga boste dali? To je ogromno denarja.
aljosasaherl
03. 04. 2020 11.39
+0
Ne zastopim ...Tajkuni so rabili 20 let da so naredili 5 milijard veliko proračunsko luknjo...za tri mesece krize koronavirusem, pa potrebujemo 3 milijarde... me res zanima kam bo šel ves ta denar.....
Jožajoža
03. 04. 2020 12.01
+1
MMIRKO
03. 04. 2020 11.27
+13
Da ne pozabite na vplivno družino Janković. Tudi njim je potrebno pomagat. Ljubljana ja namreč najlepše mesto v Evropi
Tir1
03. 04. 2020 12.09
+2
Saj bodo dobili - ta zakon ne pomaga ljudem, ampak kapitalu. Ljudje dobijo drobtinice. Izračunaj si 3mrd na 2 mio Slovencev...to je 1500eur na državljana govorimo pa o 150 in 200eur...
User300173
03. 04. 2020 11.21
+7
Ta intervencijski zakon je kupovanje volivcev. Trenutno sredstva potrebujejo zaposleni zaradi znižanja plač, samozaposleni. Ni potrebe študentom, upokojencem, družinam z otroškimi dodatki ne glede koliko so velike. Podjetjem kasneje mesečno ob dokazilu sofinancirati kakšne fiksne stroške, nikakor pa ne izpada dobička. Trenutno financirati le kar je direktno povezano z zdravstvom in epidemijo (bolnišnice itn). Nikakor izplačevati vnaprej brez dokazil o dejanskih izgubah zaradi epidemije.
omega _v6
03. 04. 2020 13.26
-3
Ti imenuješ pomoč revežem kupovanje glasov?? Pa ravno levičarji ste v 12. letih povzročili največ revščine!! Seveda vam bi pasalo,da si nevladniki in FDV-jevci ta denar razdelite ostalo pa bi dali v banke in nato bi si iz bank dvigovali "nepovratna srectva"!!
Navara
03. 04. 2020 14.15
+4
User300173
03. 04. 2020 14.44
+0
omega, prečitaj in razumi, potem komentiraj.
puspan
03. 04. 2020 11.13
+2
Kadar se gre pa za denar, so si pa vsi enotni, skoraj vsi.
omega _v6
03. 04. 2020 11.07
-9
Kako sramotno se mi zdi,da stranke levice niso podprle tega zakona!! Kako jih ni sram ne privoščijo teh nekaj 100 evrov revežem,ki so pod pragom revščine in tja ste jih ravno pripeljali levaki,ki ste z 12 letno vladavino naredili ste ogromno škodo narodu!! Kaj se pa tiče vojske na mejah pa je sramota nepopisna kako jih ni sram bojijo se lastne vojske jutri se bodo pa bali lastnih senc!! Stranke LMŠ Levica in SD so izdale lastan narod!! Vse države v okolici imajo vojsko na mejah le Slovenija ne,ker se Židan močno boji,da bodo ulovili njegove pri švercu migrantov!!
Paskakvali
03. 04. 2020 11.18
+7
Take škode kot ste jo povzročili vi 2004-2008 in 2013 ni bilo še nikdar!
Navara
03. 04. 2020 14.21
+2
tebi se pa vidi da imaš oprane možgane. Kaj mešaš jabolka in hruške. Zdej se desničarji duvate, kmalu pride vaš konec.
mačo123
03. 04. 2020 09.07
+11
Dobro je da je Šarec hodil na lesarsko šolo,da bo znal napravit krsto za stranko,ki počasi gre cugrund.
Paskakvali
03. 04. 2020 11.19
+1
Kuki12
03. 04. 2020 08.41
+5
Mesečev sij že trobi v prid levakov, pogrešam pa volkabrenina, ki je včeraj res opravil levji delež pri komentiranju 37.a člena in piljana. Toda težko je ljudi prepričati, da ste izdali domovino, še težje pa boste to razložili vnukom, če jih seveda boste imeli.
Jožajoža
03. 04. 2020 09.01
+1
ljudje še dobro vemo,kdo nas je leta 41 izdal. bili smo boj na dveh frontah.
Kuki12
03. 04. 2020 09.03
+2
Joža, zgodovino pišejo zmagovalci...sedaj je pa leto 2020 in močno dvomim, da se spomnite leta 41....lahko pa da prejemate borčevsko penzijo, to je pa verjetno.
Paskakvali
03. 04. 2020 11.22
+5
Točno tako! Zgodovino pišejo zmagovalci in v vseh zgodovinskih knjigah ste opisani kot kolaboranti in izdajalci.......ne samo domačih temveč tudi tujih......žal.....
Zmaga Ukrajini ...
03. 04. 2020 14.32
+5
Kuki,... kako bodo šele tebe preklinjali tvoji vnuki, če vam svečkarjem uspe uničit Slovenijo. In poskusi že enkrat dojeti, da nimamo varnostnega problema, pač pa zdravstveni. Prav nobene potrebe ni po zmanjševanju demokracije in svoboščin. Je pa vseeno nenavadno, kako se vam - zgodovinskim kvizlingom, vedno uspe postaviti na napačno stran. Daj malo razmisli o tem.
Jožajoža
03. 04. 2020 08.40
+2
če misli, da si je s temi 3. miljardami davkoplačevalskega denarja kupil volitve, se je zelo zmotil.
Ejga-Tega
03. 04. 2020 08.40
+10
Malo hipotetično...so levičarji imeli prav, ko so zahtevali predčasne volitve🤣 jih izvedemo sedaj? Gladko bi levaki izpadli iz parlamenta. Narod vas je prebral, pokazali so svoj pravi obraz
Navara
03. 04. 2020 14.26
-2
pogledd
03. 04. 2020 08.33
+5
Levičarji se bojijo in ne marajo Slovenske vojske, ker je premagala agresorsko JLA zato so proti aktivaciji 37. a člena, ki bi dal vojski začasno dodatna pooblastila. V interesu Slovenije in njenih državljanov je popolni nadzor nad južno mejo. Kdor v času pandemije in težav z migranti temu nasprotuje je protidržavni element. Levičarska abnormalnost je vse bolj prozorna, spregledana...
mačo123
03. 04. 2020 08.21
+14
Ha,ha.Podpora vladi več kot 57%,podpora ukrepom pa krepko čez 80%.Popora SDS se veča,mizar in stranka pa drsita navzdol.Vem to je zelo hudo za levičarje.Več kot 75% jih meni da bi vojska morala na meje in dobit prava pooblastila kot se za vojsko tudi spodobi.Počasi bo narod sprevidel ,kakšni pokvarjeni politiki so nam vladali.
Navara
03. 04. 2020 14.29
+3
res je, počasi bo narod sprevidel kakšni pokvarjeni politiki NAM VLADAJO!!!!
Uporabnik458403
03. 04. 2020 08.04
+22
Poslusam levake kako argumentirajo, da je aktivacija 103 clena protiustavna, krsi clovekove pravice in ne vem kaj vse.............. Gre za aktivacijo in ne za sprejem clena............... TOREJ BI TA CLEN MORAL ZE BITI LETA IN LETA PROTIUSTAVEN, MORAL BI ZE LETA IN LETA KRSITI CLOVEKOVE PRAVICE............... A pri aktivaciji oni najdejo taksne razloge...... PA TO JE ZE SMESNO KAKO SE SMESIJO