Slovenija

KPK pozdravlja Žerjavov poziv k izstopu Kanglerja iz SLS: Tako to gre v razvitih demokratičnih državah

Maribor, 15. 11. 2012 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./STA/N.D./M.K.
Komentarji
934

Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je mariborski župan Franc Kangler večkrat deloval koruptivno. Sam obtožbe zanika, a Radovan Žerjav ga kljub temu že poziva k izstopu iz stranke.

Klemenčičeva komisija je ugotovila, da je Kangler v primeru poslovanja družbe Farmadent deloval koruptivno. Kot so sporočili, bodo začeli tudi preiskavo v zvezi s postavljanjem mariborskih radarjev, saj se tudi v tem primeru pojavljajo sumi korupcije in sum, da je šlo za nasprotovanje interesov.
Klemenčičeva komisija je ugotovila, da je Kangler v primeru poslovanja družbe Farmadent deloval koruptivno. Kot so sporočili, bodo začeli tudi preiskavo v zvezi s postavljanjem mariborskih radarjev, saj se tudi v tem primeru pojavljajo sumi korupcije in sum, da je šlo za nasprotovanje interesov. FOTO: Jani Dolinšek
V SLS zaradi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije pozivajo župana Mestne občine Maribor Franca Kanglerja, naj izstopi iz stranke, je danes pred vrhom koalicije v Ljubljani izpostavil prvak SLS Radovan Žerjav.

Sumi glede koruptivnih ravnanj mariborskega župana Franca Kanglerja so bili upravičeni, so danes sporočili iz protikorupcijske komisije. Komisija ugotavlja, da je Kangler z osebami, povezanimi s poslovanjem družbe Farmadent, d. o. o., večkrat izpolnil znake korupcije. Župan odgovarja, da poročilo temelji na pristranskih izjavah nekdanjega direktorja podjetja Leopolda Donka.

Komisija: Farmadent sklenil svetovalno pogodbo s Salutorjem, katerega lastnik je Sašo Peče

Poziv predsednika SLS komisija pozdravlja kot pomemben korak na eni strani k uveljavljanju odgovornosti in na drugi strani kot praktični prikaz spoštovanja institucij pravne države, ki je sicer značilen za razvite demokratične države. Protikorupcijska komisija

Kot pojasnjujejo, je "v nasprotju s svojimi pooblastili in dolžnostmi posredoval in vplival na direktorja družbe Farmadent, ki je v posredni lasti Mestne občine Maribor, da je ta sklenil svetovalno pogodbo z družbo Salutor, d. o. o., katere lastnik in direktor je Sašo Peče, bivši poslanec Državnega zbora RS, ki je s tem pridobil neupravičeno premoženjsko korist v višini 98.400 evrov“. Tedanji direktor Farmadenta je bil Leopold Donko, ki mu komisija očita, da ni prekinil pogodbe o svetovanju z družbo Salutor, čeprav je vedel, da se namen pogodbe ne uresničuje.

Poleg tega na komisiji ugotavljajo, da je s koruptivnimi dejanji dosegel imenovanje Dušanke Jurenec za prokuristko družbe Farmadent, ki je s tem pridobila premoženjsko korist v višini 9.899 evrov mesečne bruto plače. Enako naj bi nato po ugotovitvah komisije dosegel sklenitev pogodbe z odvetnikom Zvonkom Kolškom, ki je s tem pridobil premoženjsko in nepremoženjsko korist, v nasprotju s svojimi pooblastili in dolžnostmi pa naj bi posredoval in dosegel tudi sklenitev kreditne pogodbe med Farmadentom in družbo RTS, d. o. o., v višini 100.000 evrov.

KPK: Sistematičen klientelizem župana na škodo javnih sredstev

Komisija je glede na zbrane podatke in dokaze tudi ocenila, da izkazana ravnanja župana Franca Kanglerja predstavljajo ponavljajočo in sistematično zlorabo javne funkcije, pooblastil ter drugih pristojnosti v nasprotju z zakonom in pravno dopustnimi cilji ter s tem ravnanje v nasprotju z minimalnimi standardi integritete javnega funkcionarja. Kot so zapisali, je šlo za "sistematičen klientelizem župana in z njim povezanih oseb na škodo javnih sredstev ter javnih podjetij“.

Zadevo predali policiji

Komisija za preprečevanje korupcije: Gre za sistematičen klientelizem župana in z njim povezanih oseb na škodo javnih sredstev ter javnih podjetij.
V zaključku je komisija sprejela tudi več sklepov, naslovljenih na mestni svet in družbo Farmadent, z namenom odprave škodljivih posledic, svoje ugotovitve pa je skupaj s pridobljeno dokumentacijo in drugimi dokazili kot ovadbo odstopila pristojnim organom odkrivanja in pregona.

Komisija: Kanglerjev odgovor poln neresničnih in žaljivih izjav

Namestnik predsednika protikorupcijske komisije Rok Praprotnik je naknadno razložil, da so zadevo javno objavili, ko so od državnega tožilstva dobili odgovor, da to ne bo motilo njihovih procesov. Dodal je tudi, da so sami že dobili tudi Kanglerjev odgovor, v katerem jim je sporočil, da se z njihovimi ugotovitvami ne strinja. Kot je dejal Praprotnik, je bil Kanglerjev odgovor poln neresničnih in tudi žaljivih izjav.

Franc Kangler, mariborski župan
Franc Kangler, mariborski župan FOTO: Mia Media

Kanglerjev odgovor: Poročilo temelji na pristranskih izjavah Leopolda Donka

Mariborski župan je za danes ob 13.30 sklical tiskovno konferenco, na kateri je dejal, da poročilo komisije očitno temelji na pristranskih izjavah nekdanjega direktorja Donka. Pravi, da slednjemu ni nikdar naročil ali vplival nanj, da bi sklenil posel s Sašem Pečetom.

"Kot župan je moja dolžnost, da če izvem, da neki direktor občinskega podjetja v letu dni porabi 200.000 evrov za reprezentanco in za službeno pot v Moskvo 25.000 evrov, moram v skladu z akti družbe ukrepati oziroma predlagati. In zato sem tudi predlagal prokuristko," je odločitev, da na to mesto postavi svojo nekdanjo vodjo kabineta Duško Jurenec, pojasnil Kangler.

Župan ni pozabil omeniti niti po njegovem spornega nakupa zemljišča s skladiščem na Teznem. Za omenjeno nepremičnino, ki naj bi bila povrhu vsega še neprimerna za uporabo, je Donko po Kanglerjevih besedah odštel kar 900.000 evrov, čeprav je bila ponujena izklicna cena na dražbi le nekaj več kot 270.000 evrov in s tem omogočil zaslužek "svojim prijateljem".

Glede Kolška je komisiji odgovoril, da mu ni nikdar naročil, da bi moral opravljati storitve za družbo. "Odvetnik Zvonko Kolšek že več kot 20 let dela za JP Nigrad in nekatere druge družbe in v času mojega županovanja ni sklenil nobenega aneksa ali pogodbe o zastopanju,'' je zapisal in dodal, da ga odvetnik ni nikoli zastopal na sodiščih.

Kangler: Dokazal bom, da nisem kriv!

V zvezi z zahtevami protikorupcijske komisije pa je sam pristojne služne Mestne občine Maribor že zaprosil, da to obravnavajo na prvi seji nadzornega odbora občine in na seji mestnega sveta naslednji teden. Kot je dejal, bo tam tudi sam svetnikom pojasnil vse skupaj, še posebej pa ga veseli, da bodo na sejo povabili tudi direktorja Farmadenta Aleša Mlinariča, ki bo lahko povedal marsikaj o reviziji poslovanja te družbe. Kot je dejal, o odstopu ne razmišlja, saj bo tako v tem primeru, kot tudi v vseh ostalih, za katere je že bil ovaden, dokazal, da ni za nič kriv, zato upa, da se mu bo nekdo v prihodnosti za vse skupaj opravičil. "Če pa bom spoznan za krivega, pa odstopim takoj," je zatrdil mariborski župan.

Rok Praprotnik
Rok Praprotnik FOTO: Blaž Garbajs

'Ugotovitve komisije so objektivne!'

Na protikorupcijski komisiji se nikakor ne strinjajo z današnjimi pojasnili in odgovori mariborskega župana. Na njegove očitke, da so ugotovitve gradili zgolj na izjavi nekdanjega direktorja Farmadenta, odgovarjajo, da je senat opravil razgovor z Donkom, pooblaščenci pa so se pogovorili tudi z nekaterimi ostalimi osebami. Pridobili so tudi podatke, obsežno dokumentacijo ter informacije s strani družb Farmadent in Salutor ter s strani Okrožnega državnega tožilstva in Okrožnega sodišča v Mariboru. "Ugotovitve komisije so objektivne,“so zapisali.

Na besede župana, da je Pečetova izjava overjena pri notarju, odgovarjajo, da to izkazuje zgolj, da je izjavo podala podpisana oseba, ne izkazuje pa resničnosti izjave. Pridobljeni podatki naj bi po njihovih besedah kazali, da je komisiji poslana izjava neresnična.

Kangler se čudi, da se je iz obravnave zadeve Farmadent izločila namestnica predsednika komisije Liljana Selinšek. Izločitev je predlagala sama, dejanje pa je bilo nujno. "Tako ravna odgovoren funkcionar, da se izogne nasprotju interesov in zaščiti objektivnost ter integriteto organa,“ pravijo in dodajajo, da se prav nasprotju interesov Kangler ni izognil.
 

Ugotovitve KPK v zvezi z sumi korupcijskih dejanj Franca Kanglerja
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (934)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
16. 11. 2012 07.08
+10
Pa žerjav bi moral tudi odstopit. Kaj je pa drugega od njegove funkcije kot zdaj tale izstop kanglerja? Kaj je kot gospodarski minister naredil za dvig proizvodnje, nova delovna mesta, vračilo pokradenega v bankah in nekoč cvetočih tovarnah. Nič! Popoln nič. Še v medijih ga več ne vidiš in ne slišiš. Vleče samo svoje in za svoje potomce. Amen!
Zavojy
16. 11. 2012 07.13
+11
Počasi se le kaj premika v pravo smer!!!! Preveč počasi!
dr.dare
16. 11. 2012 06.41
-15
Lepo vam je včeraj pri odmevih Franca povedal da ni kriv in kako stvari stojijo! Ovce kot ste pa se pustite pumpat!
zombie 1
16. 11. 2012 07.35
+7
Ne piši neumnosti,pa te ljudje ne bodo zmerjali!!!
dr.dare
16. 11. 2012 07.42
-9
Sem ti povedal kaj si mislim o tebi... če pa ti misliš da bo par jajc na fasadi odgnalo edinega poštenega politika v mb se pa motiš! Veliko je naredil za mb in še veliko bo v prihodnje!
dr.dare
16. 11. 2012 07.42
-6
Sem ti povedal kaj si mislim o tebi... če pa ti misliš da bo par jajc na fasadi odgnalo edinega poštenega politika v mb se pa motiš! Veliko je naredil za mb in še veliko bo v prihodnje!
zombie 1
16. 11. 2012 08.51
+2
Tom Jones 1
16. 11. 2012 11.59
+3
kokicas
16. 11. 2012 05.53
+16
V Mariboru majo Kangleja, v Ljubljani je Jankovič, kradejo in delajo kar čjo, še poscal se bo na volilce, pa ga boste še volil, norci, naj jih čim prej en pospravi, pa bo mir. Lepo je blo takrat, ko so bli kriminalisti pr njima, sta se pa mal ustrašla in izginla za kakšna 2 mesca iz javnosti a ne???
hotchilipoper
16. 11. 2012 07.34
+3
rengla
16. 11. 2012 05.47
+5
Prestolnica naše države bi morala bit MARIBOR,pa bi se gospodje lopovi naučili reda.Janezek v šoli ,vpraša,tršica ja kje pa radarji padajo kot gobe po dežju? ja Janezek neveš,v Mariboru...
janezpodre
16. 11. 2012 05.37
+13
Vse je eno samo sprenevedanje. Mariborčanom po 4 letih šerifovanja ni bilo jasno kdo je Kangler in so ga še enkrat izvolili, znoreli so, ko jim je stopil na žulj s svojo semaforsko norostjo, ostalih njegovih norosti pa niste videli, ker vas niso udarile direktno po žepu. O protikorupcijski komisiji pa nima smisla izgubljat besed. Ko, da ni bilo v 6 letih signalov in prijav iz Maribora. Sedaj, ko gori, ste pa navalili in na koncu boste junaki. V stranki pa isto. Kako, da žerjav ne ve nič o tem, kaj vrabci čivkajo.
brinamm
16. 11. 2012 05.32
+5
A tega pa mu jasnovidka ni napovedala? :)
dreko123
16. 11. 2012 03.55
+5
naj mariborčani pridejo še v ljubljano to južno zalego mal poštimat...
?enka
16. 11. 2012 10.29
+3
deteljc
16. 11. 2012 01.36
+17
v ljubljani je velik fenomen. jankovič se lahko na polovico ljubljančanov poserje in poščije pa mu še vedno dajo glas na volitvah. to nekateri fdv jevci tudi proučujejo. podpiram mariborčane za uničevanje in vandalizm kanglerizma. v ljubljani se vam pridružim. lp ljubljančan
Miki777-
16. 11. 2012 00.44
+13
Tako! Zdaj pa naj Pozitivna Slovenija izloči še Jankovića iz stranke, saj je prav tako v kazenskem pregonu!
BlackBirdy
16. 11. 2012 00.49
+16
Pol pa še vse ostale politike, ki imajo posla s sodišči. Te pa jih tak žiher od nekod uvozimo, ker jih bo pri nas zmajnkalo. Novih pa tak ni tolko na razpolago.
BlackBirdy
16. 11. 2012 00.40
+9
Spet ena kost za glodat. Bo treba v trgovini popaziti, kaj se bo vse v tem času podražilo in bo šlo kar mimo.
formabob
15. 11. 2012 23.21
+10
GOSPOD FIŠER sprašujem glede na časopise, se bo kaj zgodilo???? drugo a ni to stvar za postopek po uradni dolžnosti že od pojava prve omembe nepravilnosti v letu 2010.... To danes je pa višek.. Obenem spet na podlagi časopisnih člankov, ELEKTA, pa mladi Jankovič, a ni to za kazenski pregon po uradni dolžnosti, a ne gre tu za krajo in zavajanje, goljufanje, izčrpavanje, države, s tem da je račun te osebe in znjim povezanih oseb na cipru... No isto velja za g,Hildo, Bavčarja, Volkove, Zidarja; Dolamiča itd,itd Mislim da premalo pravzaprav nič ne naredite... Kaj pomeni izčrpavanje in nato uničenje firme z 700 zaposlnimi, za koliko denarja je oškodovana država... TO je že po ustavi nesprejemljivo, tudi po kazenskem zakoniku vendar naprej pa vidimo gospod državni tožilec... Na vseh malo večjih procesih zgubljate, no mogoče vam je v interesu, za onega ki je vzel korenček na tržnici pa... Pišem v upanju, sicer pa nič ne bo,oni za krajo korenja na tržnici za 4,5 evrov pa v čuzo..
formabob
15. 11. 2012 23.20
+17
ŽERJAV Kaj imate pozivati lopova da izstopi iz stranke... če ste to za kar se predstavljate in trdite, ga je treba izključit in predat organom pregona, še prej pa preventivno zablokirat vsa njegova udejstvovanja.. toda to pri nas ni mogoče z obilno vašo osebno in strankarsko pomočjo bla, bla bla bla , no saj se bo vse odkrilo žal spet z vašo osebno nesposobnostjo in kolaboracijo prepozno pa, pa papapapa hvalabogu da sem vas spregledal
pkorosec
15. 11. 2012 23.01
+5
Bojim se, da bo Pahor kot bodoči predsednik šel Kanglerju zelo na roke in mu pać zrihtal eno drugo funkcijo. Ker on je povezovalen kot kot v primeru D. Rupla. Boste videli, da bo tako.
iGURT
16. 11. 2012 00.04
-3
Ni bodoči predsednik? NI ker ga podpira pre-Virant in janša
mali_mali
15. 11. 2012 22.59
+20
Kdo mu kaj naredil ko je pa celo familijo kriminalsita na visokem položaju zaposlil na občini. Tak se to dela, zdaj mu pa noben nič ne more, razen koga ki mu bo počil film in bo naredil to po dupleško z lato čez hrbet.
starakadilka
15. 11. 2012 23.10
+6
starakadilka
15. 11. 2012 22.54
+11
Položnice za kazni so že zunaj. Me je poklical kolega, da so mu kar bančni račun blokirali, ker je ni poravnal. Žalostno, da se mora narod upreti, da začnejo v SLS razmišljati o kazni za oderuha in da KPK ni prej reagirala. Oderuh je uničil volilno bazo SLS-a v MB.
pkorosec
15. 11. 2012 23.03
+14
volilna baza SLS nosi levji delež za trenutno gospodarsko situacijo slovenske periferije. To je ze Ivan Oman rekel takoj po osamosvojitvi, da je pri kadrovanju na javne funkcije vseeno če je polpismen, glavno da je naš, krščanski. In potem se čudimo kot Bigsonovemu delcu.
faronika
15. 11. 2012 22.45
+7
mariborska gverila deluje.... :-))
faronika
15. 11. 2012 22.51
+1
a tale minus mi je pa zalivalka pritisnil??
starakadilka
15. 11. 2012 22.55
+1
Res deluje. Pa ne preko medijev. Osebni stik je najmočnejši.
faronika
15. 11. 2012 22.56
+0
starakadilka
15. 11. 2012 23.04
+3
Dobro razmišljaš. Da nisi jasnovidec ježovit.
faronika
15. 11. 2012 23.31
+2
malce ja.....ampak tako temeljit kot ježevita pa ne.....talismanov ne prodajam!!! :-)))
populus
15. 11. 2012 22.44
+17
pa kdaj bomo tem hobotnicam rekli ne!kdaj bomo prijeli kakega politika za vrat in ga fu,, nali na cesto .kdaj bo holazen začela odgovarjat in se zavedat da je to naš denar ne njihov privaten denar!res je čas za revolucijo v sloveniji !čimprej tem boljše!!!
starakadilka
15. 11. 2012 23.03
+2
faronika
15. 11. 2012 22.35
+2
..pa si kangla upa pod noč na cesto brez spremstva??
starakadilka
15. 11. 2012 23.03
+10
Ne. Ne upa. Pa Barada se neprestano vozaka okoli občine. HA, si misli, da bo prestrašil ljudi. Kak je nor, še on bo ob ugled, ki si ga je ustvaril s trdim delo in batinami,ki jih je moral prenesti.
Uporabnik113189
15. 11. 2012 22.27
+11
Če to ni zelo podobno neki svetopisemski zgodbi.. Ubogi Franc je jedel prepovedan sadež (evre) z drevesa spoznanja (radarjev) in bo izgnan iz raja. Goljufiva kaća (Šešok) pa nič..
starakadilka
15. 11. 2012 23.06
+4
Pa saj je vse dogajanje posnetek zgodb iz Svetega pisma. Zato pa je Biblija knjiga knjig. Samo brati je treba, pa se ti odpre videnje realnosti.
Miki777-
16. 11. 2012 00.45
+4
Biblija je okultistična knjiga in nima veze z realnostjo
BlackBirdy
16. 11. 2012 00.52
+4
Biblija. To je ena pravljica, ki pomaga cerkvi kopičiti denar.
Purgatory
15. 11. 2012 22.24
+18
Naj gre iz stranke s polnimi žepi kot Jeršič kajne Žerjav !!!!!! ne delaj se norca s folka ..tipični Janšist si !
noire
15. 11. 2012 22.36
+1
Purgatory
15. 11. 2012 22.49
+9
...vsi ti umetni dildoti v vladi se tresejo od pohlepa brez izjem ! pa še jim ni dosti ...radi bi imeli radarje na vsake 10 metrov, ker njihovi žepi nimajo dna !
starakadilka
15. 11. 2012 23.07
+5
Pa saj veš, da normalni ljudje ne vstopamo v politiko.