Slovenija

VIDEO: Janković: Očitke v celoti zavračam, saj gre za stare zadeve

Ljubljana, 08. 01. 2013 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neda Došenović/V.L.
Komentarji
1068

"KPK v mojem primeru ne ugotavlja korupcije, ampak zgolj možnost korupcijskega tveganja, kar pa odločno zavračam," je v prvem odzivu na ugotovitve komisije zapisal Janković. Protikorupcijska komisija Jankoviću med drugim očita, da ni prijavil 2,4 milijona evrov prihodkov.

Komisija v primeru predsednika vlade in SDS Ivana Janeza Janše ter župana MOL in predsednika PS Zorana Jankovića nima zakonskih možnosti zahtevati njuno razrešitev z javnih funkcij. Protikorupcijska komisija

Protikorupcijska komisija je opravila nadzor nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank, ki so hkrati funkcionarji in zavezanci na tem področju. Nepravilnosti so ugotovili pri aktualnem predsedniku vlade Janezu Janši ter vodji največje opozicijske stranke in ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću. Poročilo o premoženju omenjene dvojice si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Komisija je v postopku nadzora nad Jankovićevim premoženjskim stanjem ugotovila, da je Janković med 17. novembrom 2006 in 24. majem 2012 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije. Od 5. junija 2010 pa je kršil tudi določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o obveznosti sporočanja podatkov o svojem premoženjskem stanju.

Janković: Očitke komisije v celoti zavračam

Potem ko se Zoran Janković na ugotovitve komisije čez dan ni odzival, je zvečer le podal svoje stališče. "Očitke Komisije za preprečevanje korupcije v zaključnem poročilu v celoti zavračam, saj gre za stare zadeve, ki so bile javnosti že velikokrat pojasnjene," je zapisal Janković.

"Kot ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije, izvor mojega premoženja ni sporen, glede očitkov, da o spremembi višine premoženja nisem redno poročal, pa vztrajam pri tem, da poročanje ni bilo potrebno, ker se višina mojega premoženja ni spreminjala," še dodaja. Poudarja, da Mestna občina Ljubljana ni bila oškodovana. "KPK v mojem primeru ne ugotavlja korupcije, ampak zgolj možnost korupcijskega tveganja, kar pa odločno zavračam," še zapiše Janković.

Podrobnejša pojasnila bo župan Janković podal na novinarski konferenci jutri ob 13. uri v Mestni hiši.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Damjan Žibert

Dvakrat lastništvo prijavil naknadno, nekaterih stvari pa komisiji sploh ni prijavil

Janković komisiji v zakonskem roku ni prijavil lastništva dela nepremičnin, ki jih je imel v lasti že leta 2006 in bi jih zato moral oddati že s prvim obrazcem za poročanje, ki ga je oddal leta 2006. Te nepremičnine je prijavil šele v predvolilnem obdobju leta 2011. V zakonskem roku prav tako ni prijavil lastništva vrednostnih papirjev, in sicer 980 delnic Luke Koper, ki bi jih moral prijaviti najpozneje v 30 dneh po prejemu dohodninske določbe za leto 2007. Te vrednostne papirje je prav tako prijavil šele v predvolilnem obdobju leta 2011.

Komisiji pa sploh ni prijavil lastništva in poslovanja z vrednostnimi papirji Krke med letoma 2007 in 2009, katerih vrednosti so presegale mejno vrednost za poročanje o spremembah premoženjskega stanja.

Prav tako ni prijavil razpolaganja z gotovino, položeno na transakcijski račun pri bankah v višini 29.500 evrov v letu 2007. Prijavil pa ni niti razpolaganja oziroma pridobitve denarnih sredstev velikih zneskov, ki po ugotovitvah komisije izhajajo iz nakazil različnih pravnih oseb kot poplačilo dolga. Spremembe, o katerih ni poročal, so:

- v letu 2007 ni poročal sprememb denarnih sredstev v višini 167.983,57 evra,
- v letu 2008 ni poročal sprememb denarnih sredstev v višini 631.449,71 evra,
- v letu 2009 ni poročal sprememb denarnih sredstev v višini 304.835,67 evra,
- v letu 2010 ni poročal sprememb denarnih sredstev v višini 361.609,82 evra,
- v letu 2011 ni poročal sprememb denarnih sredstev v višini 273.732,38 evra.

Janković je na razgovoru komisiji dejal, da se njegovo premoženje glede na prijavo iz leta 2006 ni povečalo: "Glede sprememb preprosto ne vem povedati. Nisem čutil potrebe, ker se premoženje ni spremenilo."

V nadzorovanem obdobju je Janković največji del sredstev, ki jih ni prijavil komisiji, prejel od družb Electa, Electa naložbe in KLM. Gre za podjetja, ki so lastniško in osebno povezana z Jankovićevo družino.

V letu 2011 Janković porabil 11-krat več denarja, kot ga je dobil z župansko plačo

Finančna analiza odhodkov in prihodkov je pokazala, da je Jankovićeva tekoča poraba bistveno presegla višino njegove plače oziroma dohodkov, ki jih prejema kot župan MOL.

Leta 2009 je na primer Janković prejel približno 32.000 evrov neto plače, v istem letu pa je glede na odlive s TRR porabil okoli 370.000 evrov. To pomeni, da je za financiranje svojih življenjskih stroškov porabil 11-krat več, kot je znašala njegova funkcionarska plača. Komisija je razložila, da to samo po sebi ni sporno, če to ni obremenjeno s korupcijskimi tveganji in ima funkcionar neodvisen ter transparenten dodaten vir premoženja. A v tem primeru po ugotovitvah komisije ni tako.

Glavni vir Jankovićevega premoženja in prihodkov namreč predstavlja vračanje dolga Jankoviću na podlagi posojilne pogodbe med družinskim podjetjem Electa in Jankovićem. Pri tem pa podjetja v vplivnem krogu Electe znaten del poslov opravljajo v povezavi z nepremičninami na območju ljubljanske občine. Dodatno pa je komisija ugotovila, da posredni ali neposredni vir poplačila dolga Jankoviću v določenem delu predstavlja tudi podjetje, ki veliko posluje z MOL.

Sporne verižne transakcije imajo svoj začetek v Grepu

Komisija je ugotovila, da je Janković med 17. novembrom 2006 in 24. majem 2012  kot poplačilo dolga od različnih pravnih oseb dobil najmanj 2,4 milijona evrov. Od tega je v štirih mesecih leta 2011 Janković na svoj TRR prejel skupno 208.000 evrov. Ta denar je po ugotovitvah komisije dobil iz vzporednega oziroma verižnega prenakazovanja med računi gospodarskih subjektov v vplivnem krogu družine Janković.

Začetek denarne verige je pri podjetju Grep, ki posluje z ljubljansko občino. Komisija je na primer ugotovila, da je v letu 2011 v sistemu Electa zmanjkalo likvidnih sredstev, hkrati pa je (skoraj) nelikviden na svojem osebnem računu postal tudi Janković. V tem primeru je likvidna sredstva, ki so delno končala na Jankovićevem osebnem računu, zagotovil ravno Grep.

Komisija pravi, da so te transakcije zaradi načina, okoliščin, dinamike in zneskov obremenjene z izrazitimi korupcijskimi tveganji, tveganji, povezanimi z nedopustnim lobiranjem, in s tveganji za nasprotje interesov.

V poročilu je komisija objavila tudi Jankovićev odgovor na vprašanje senata komisije, kako pride do posameznih izplačil na njegov TRR. "Ko rabim denar, pokličem, pa rečem, dragi moj sine, je čas, da kaj vrneš atu … Približno tako izgleda," je povedal Janković.

Veriga transakcij od Grepa do Jankovića
Veriga transakcij od Grepa do Jankovića FOTO: KPK

Ko je Jankoviću komisija pokazala ta tok denarja, je Janković dejal, da ga ne zanima in da ne ve, od kod in kako podjetja, povezana s sinom, dobijo denar za plačilo dolga, kadar ga potrebuje. Je pa Janković prepričan, da je vse zakonito.

Komisija je ugotovila, da se je Janković kot javni funkcionar "zavedal oziroma bi se mogel in moral zavedati", da z opustitvijo dolžnega sporočanja sprememb oziroma povečanja premoženja krši zakonske določbe. S tem se je izogibal nadzoru nad premoženjskim stanjem, v istem času pa je v javnosti večkrat poudaril, da je svoje premoženje skladno z zakonskimi obveznostmi prijavil komisiji. "In to ob dejstvu, da je po prvotni (nepopolni) oddaji prijave premoženja pridobil (in porabil) prek 2,8 milijona evrov sredstev na bančnih računih, tega pa komisiji nikoli ni sporočil," je komisija zapisala v svojem poročilu.

Janković s sinom Damijanom
Janković s sinom Damijanom FOTO: Miro Majcen

Več o nepravilnostih, ki jih je komisija ugotovila pri Janši, lahko preberete TUKAJ.

Komisija je v svojem sklepu med drugim zapisala, da nobeden od zavezancev, torej ne Janković ne Janša, tudi po teh očitkih in zahtevi komisije po dodatnih pojasnilih, ni podal razumljivih in celovitih pojasnil. Na protikorupcijski komisiji pravijo, da se zavedajo, da njihovo poročilo prihaja v občutljivem družbenem in političnem trenutku. Dodajajo, da so nadzor opravili z dodatno mero skrbnosti in natančnosti. Komisija je sicer ugotovitve v poročilu komentirala tudi na tiskovni konferenci, več pa si lahko preberete TUKAJ.

Pri Karlu Erjavcu, Ljudmili Novak, Borutu Pahorju, Gregorju Virantu in Radovanu Žerjavu komisija ni ugotovila kršitev zakona glede obveznosti poročanja komisiji, neskladnosti med vrednostmi ugotovljenega dejanskega premoženja, ki je osnova za odmero davčnih obveznosti in prijavljenega premoženja, oziroma nesorazmernega povečanja premoženja na območju Republike Slovenije v času opravljanja njihovih javnih funkcij.

Zaključno poročilo
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1068)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MB32
09. 01. 2013 22.10
+1
naredimo še zadnji REFERENDUM od vseh do zdaj.. ZA ODSTOP VSEH GLAVNIH POLITIKOV V STRANKAH,VSE STRANKE... in sestavimo nove ljudi
MICLA
09. 01. 2013 10.25
+2
dokler se bodo ti pritepenci delali norca iz cele slovenije nam ne bo bolje naši pravosodni organi in kriminalisti pa samo gledajo kot tele v nova vrata da bodo čim več poskrili nakradenega potem pa kao da kaj iščejo kot po navadi brez epiloga. kot izgleda je že vse podkupil.
MICLA
09. 01. 2013 10.19
+3
pravi da so to stare zadeve ali je že kdaj za kaj odgovarjal Jazbinška je naše bedno sodstvo kaznovalo ker je upravičeno rekel da je ta pavijan lopov sedaj pa vsi vidimo da je res in on in cela familija in ta bednik pravi da smo pred zakonom vsi enaki to je lahko samo v tako bedni državi s takim bednim sodstvom in celim sistemom SLOVENCI še mi vsi skupaj ne prijavljajmo svojih dohodkov jemljimo vzgled teh lopovov. kdaj je pa janković kaj priznal da je kriv nikoli in nikoli ne bo.
25letluzerjev
09. 01. 2013 09.17
+3
Ne v zapor, v taborišče , visoko tri metersko ograjo na nogometno igrišče je potrebno postavit in vso to pohlepno BANDO zbasat noter. Da jih bomo mimoidoči lahko gledali, kako se med seboj tržejo kot volkovi, ko si bodo očitali grozodejstva ,ki so jih počeli kot predstavniki ljudstva-MI PA SMO HODILI NA VOLITVE IN JIM ZAGOTAVLJALI PODPORO. Kakšna prevara.Konec je teh časov.V tako brezno smo padali in tajkuni in župani in politiki še kar niso odnehali, še, še in še...SEDAJ BODO DOBILI ŠE IN ŠE -NUJNO MORAJO PLAČATI KAR SO SI ZASLUŽILI- VELJA ZA LEVE IN DESNE, ZA VSE, KI SO KRIVI ZA NASTALO KATASTROFO...
bus303
09. 01. 2013 09.07
+4
Zoki, star boš ti, ko boš prišel iz zapora!
25letluzerjev
09. 01. 2013 09.18
+3
DA BI SETI ŽELJE URESNIČILE, OD SRCA TI ŽELIM.Aleksander
Igor Bizjan
09. 01. 2013 08.40
+6
(Odprto pismo, prosimo, Zombi in Šerif, odstopita takoj, ne igrata se z živci državljanov) Noč je, ne morem spati, malo zaradi zdravilnega čiščenja, posta, ki ga nisem zdržal, sredi noči sem jedel, za povrhu pa spil še pivo, da bi se malo pomiril. Razdražen sem, infantilno žalosten kot otrok, ki so mu skrivali, ukradli, vse igračke, zato, da bi se na videz odrasli oblastniki z politično močjo lahko igrali z njimi in jih po svoje razporejali. Čudni, bolni eksplozivni časi. vse vrednote, v katerih smo bili vzgajani, nam razpadejo pred očmi, Ugrabili so nam državo, izčrpali državno srebrnino, na nikogar se več ne moreš zanesti, da je pošten in plemenit človek. Huda, boleča razgradnja sveta v katerega smo verjeli in vanj polagali svetle upe. Nič, kamorkoli pogledaš en sam nateg. Sebi ne morem več verjeti, zadam si nalogo čiščenja, potem pa omahnem zaradi številnih slabih novic iz političnega sveta. Je to res samo izgovor, se vsi skupaj opravičujemo pred sabo, ker nismo sprejeli odgovornost, bili dovolj čuječi in budni, se začeli obnašati kot odgovorni državljani, ki imajo pred očmi svetlo idejo o skupnem dobrem. Hudo, strašno sesutje vseh dobrih namenov in idej, sistem v katerega smo polagali upe, vlagali energijo, razpada kot hiša iz kart. Lopovi, posamezniki na oblasti so pod mizo igrali svojo posebno, skrivno igro, v kateri so upoštevali samo pravila, ki so jih prikrojili po svoji koži, notranjih, osebnih potrebah, plenilskih instinktih. Narod razočaranja nad obstoječo politiko ne bo mirno prenesel. Oblastniki, skorumpirani politiki, v petek boste na svoji koži, na ulicah in trgih občutili, kako je, ko se narodu popolnoma zmeša zaradi laži, manipulacij, krivic. Z golimi rokami bomo porušili odtujeni parlament, ki ni več naš, in začeli na novo. Po starem naprej ne gre več! V imenu družbene higiene, miru in nenasilja vas prosimo, civilna družba, osveščeni posamezniki, Zombi in Šerif odstopita, drugače, se bodo začeli spontano dogajati hude, nenadzorovane stvari, porojene iz žalosti, zatajevane jeze, hudega razočaranja. Ko bo počilo, ko bo izbruhnilo nezavedno, nihče več ne bo varen, instinkt bo prevladal nad razumom, vsi bomo izgubili, še tisto malo vere, v dobro in plemenito. Če ne odstopita do petka, do 2. vseslovenske vstaje naroda, potem sta odgovorna za nemire, in tudi, bog ne daj, za morebitno kri, ki bo prelita. Hudič je vzel šalo, ljudstvo bo vztrajalo do konca, do zamenjave oblasti..!
25letluzerjev
09. 01. 2013 09.05
+8
Dragi Igor Bizjak.Čestitam, da si se podpisal z imenom in priimkom. Čestitam, da si napisal iskreno, kar nosiš v srcu- BOLEČINO, katera je zadela 80% slovenskega prebivalstva. Ostalih 20% so priveski političnih strank, kateri se napajajo okoli svojih dilerjev in imajo korist, zato v veh težkih časih ne razmišljajo tako kot ti in jaz. Bravo , se vidimo na vseslovenski vstaji v petek.ŠE JE ČAS, DA IZ DNA BREZNA POČASI ZLEZEMO NA SVETLOBO- ŠE VERJAMEM, DA S POŠTENOSTJO IN DELAVNOSTJO TO SLOVENCI ZMOREMO.Krivce za to brezno pa je potrebno kaznovat , pobrat vse kar so poštenim državljanom na tako zahrbten način pokradli- VERJELI SMO JIM. OD SEDAJ NAPREJ PA NIČ VEČ IN NOBENEMU VEČ.
aviktora
09. 01. 2013 08.11
+4
Jankovič in njegov lobi so dosegli, da se referendum o zaprtju trgovin ob nedeljah ni uveljavil, kar se ne bi smelo zgoditi. To bi morali takoj popravit. Samo, da kapitalisti grabijo in ponižujejo zaposlene. To je bila velika zvijača.
o22
09. 01. 2013 08.03
+5
TOREJ OD ZDAJ NAPREJ STARIH IN ZAPADLIH TERJATEV NAM NI TREBA VEČ PORAVNAVATI IN ZANJE ODGOVARJATI.KREDITE NAM kar odpišite....Ma brezveze...
flamengo
09. 01. 2013 07.49
+8
Seveda so pri njem stare zadeve, po novih je dolžan še dodatnih 200 milijonov evrov po podatkih banke Slovenije.
cable
09. 01. 2013 07.49
+5
Bo joj , ko Slovenci spregledajo.....samo gdaj....!
An ban pet podgan
09. 01. 2013 07.43
+4
a tako je Jankotovo TRDO DELO :)!?.
Uporabnik811241
09. 01. 2013 07.27
+2
Saj vse skupaj nima smisla lahko odstopita takoj oba in lahko so takoj predčasne volitve in tam bosta ponovno nastopila oba in prejela ponovno največ glasov !! Tisti ,ki kritizirajo in pozivajo JJ k odstopu delajo to zato ,da bi na čelo pripeljali Jankota tisti ,ki pa pozivajo Jankota k odstopu ga pa pozivajo zato ,da bi še bolj utrdili JJ in to je resnica !!!!!!!!!!!!!!!!!
cirenij
09. 01. 2013 07.37
+5
Zato pa tehnična vlada. Ki jo vzpostavi ljudstvo. Ker tile se bodo še vedno prerivali. Nekaj % gor ali dol.
Kofetar 1
09. 01. 2013 07.15
+1
TUDI JAZ IMAM TAKŠNEGA SINA
maestro56
09. 01. 2013 07.13
+6
novodobni lopovi
ZakoniZdravja
09. 01. 2013 07.06
+4
Drugace pa vsi vemo da sta oba lopova in tudi to da kapitalizem je v bistvu lopovscina saj bo jansa dalje premier in to je najlepsindokaz
Castro*
09. 01. 2013 07.06
+9
smejoče hijene! enak izraz na obrazu kot balkanski bojevniki po "oprostitvi".... upam da je zdej konc z vašim požrešnim apetitom in neoliberalističnim poslanstvom (ki bi vam ga mogli že davno vzet)!!
ZakoniZdravja
09. 01. 2013 07.06
+2
Ce Janko dela biznise in da lepo prezivi svojo druzino kaj je tu narobe. Problwm je ce se krade drzavni denar.
energetik_
09. 01. 2013 07.20
+6
Se prvi, če krade podjetjem je za tebe vse ok? Vsak, ki krade je LOPOV ne glede na to, na kakšen način to izvaja.
kawboy
09. 01. 2013 07.03
+5
To se že ve nekaj časa, da ni vse tako kot bi moralo biti pri poslovanju Zorana Jankovića in njunih sinov. Naivni naj ga pa še naprej podpirajo oziroma tisti, ki so vpleteni v te zgodbice in njegove umazane igrice.
cirenij
09. 01. 2013 06.57
+7
Tu gre za stotisoče in milijone. Sram jih bodi!!!! L. 90 sta bila še oba na našem nivoju. V teh dobrih 20. letih pa sta si nagrabila OBA še in še. Pa četudi bi bilo ZAKONITO. Glede na vedno večjo brezposelnost in revščino je to popoln kriminal. Teh in naše zakonodaje.
MNajram
09. 01. 2013 20.17
+1
amedeja
09. 01. 2013 06.54
+7
Kje je KUČAN da podpre Jankoviča?
bus303
09. 01. 2013 08.41
+2
Kučan ga je že žrtvoval, kolateralno ..