Slovenija

Protinatovski aktivisti v predverju Cankarjevega doma

Ljubljana, 27. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med petkovo osrednjo državno slovesnostjo je približno 50 protestnikov in protestnic vdrlo v preddverje Cankarjevega doma in vzklikalo protinatovska gesla. Protest se je nadaljeval tudi potem, ko jih je policija odstranila iz poslopja.

Aktivisti trdijo, da je do protestov prišlo spontano
Aktivisti trdijo, da je do protestov prišlo spontano FOTO: POP TV

Aktivisti skupine trdijo, da je šlo za spontan protest, ki naj ne bi bil posebej organiziran. Protestniki so vzklikali protinatovska gesla kot so: Rupnik 41' - uprimo se znova - Rupel 02', Nato okupator - Rupel Kolaborator, Svobodo v ospredje NATO v smeti ter Dimitrij Rupel v Nato preko trupel.

Zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je bil osrednji govornik na prireditvi, je bil deležen največje "pozornosti" s strani aktivistov. Rupel incidenta ni želel komentirati, v njegovem kabinetu pa so povedali, da je zunanji minister zaskrbljen, saj se je to zgodilo v prostoru, kjer je bil v tem času zbran ves slovenski politični vrh. Takšno dejanje je minister ocenil kot povsem nesprejemljivo.

K sodniku bo neuradno moralo nekaj manj kot 10 ljudi, kdo pa je organizator, ki se bo moral zagovarjati pred sodnikom, zaenkrat še ni znano.

Teden nepokorščine v Ljubljani

Akcija je del tedna nepokorščine, ki med 27.4. in 3.5. poteka v Ljubljani
Akcija je del tedna nepokorščine, ki med 27.4. in 3.5. poteka v Ljubljani FOTO: POP TV

Kot trdijo udeleženci protestov, naj bi protesti proti Natu predstavljali del širše zastavljene akcije tako imenovanih majskih dnevov oziroma tedna nepokorščine. Teden nepokorščine bo v Ljubljani trajal vse od 27.4 do 3.5., organizatorji pa poleg že tradicionalnega protifašističnega festivala na Metelkovi, napovedujejo tudi številna predavanja in videoprojekcije.

V ponedeljek bodo v okviru tedna nepokorščine na Kongresnem trgu v Ljubljani ponovno razdeljevali brezplačno hrano, nameravajo pa organizirati tudi poulično zabavo, s katero želijo opozoriti predvsem na negativne učinke neoliberalne globalizacije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou