Slovenija

Protivojni protesti se nadaljujejo

Ljubljana, 21. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protivojni protest pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani je potekal tudi v petek, ko so mirovniki prižigali sveče v znamenje miru. Demonstracije pod naslovom Pohod proti vojnemu molku pa se bodo nadaljevale tudi v soboto opoldne na Kongresnem trgu.

Pred zgradbo slovenskega parlamenta je popoldne protestiralo kakih 50 ljudi, pri čemer se je več kot deset protestnikov, oblečenih v bele kombinezone, uleglo na Šubičevo ulico in ustavilo promet, nato pa so se odpravili proti Kongresnemu trgu in naprej na Prešernov trg. Ob tem so vzklikali gesla proti zvezi Nato in proti vojni v Iraku. Protestnike je spremljala policija, ki pa ni posredovala. Vdrli so tudi v stavbo nasproti parlamenta, kjer so nekatera tuja veleposlaništva.

Skupina z imenom protivojna koalicija je zborovanja proti vojni v Iraku in za mir napovedala tudi za soboto. Demonstracije pod naslovom Pohod proti vojnemu molku se bodo po napovedih organizatorjev začele v soboto opoldne na Kongresnem trgu.

Ponoči je prišlo do incidenta

Policijsko posredovanje pred ambasado
Policijsko posredovanje pred ambasado FOTO: POP TV

Pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani je po končanem protivojnem protestu v četrtek okoli polnoči prišlo do incidenta. Policija je sedem mirovnikov, ki so se odločili, da bodo pred veleposlaništvom mirno protestirali tudi ponoči, na silo odvlekla izven območja barikad. Nekaj mirovnikov je medtem dogajanje opazovalo izza železnih varnostnih barikad. Policija pravi, da so mirovnike najprej pozvali, naj se razidejo, saj imajo, kot pravijo policisti, po zakonu pravico izprazniti tisto območje, kjer bi lahko nekdo ogrozil varnost drugih oseb. S strani policije pa ni bilo nikakršnega nasilja.

Veleposlanik se je počutil ogroženega

Včeraj se je ogrožen zagotovo počutil ameriški veleposlanik Johnny Young, ko se je želel izpred ambasade odpeljati domov. Iz množice protestnikov se je nekaj posameznikov pognalo proti varnostni ograji. Eden jo je preskočil in se zagnal proti veleposlanikovemu avtomobilu. Ameriški veleposlanik je povedal, da je vesel, da je živ. Toda to je del demokratičnega procesa, da imajo ljudje pravico izražati svoja stališča, je še dodal. Mirovnikom predlaga, naj protestirajo na miren način, naj ne uničujejo tuje lastnine in naj ne ogrožajo varnosti drugih.

Pogorevc: Policija deluje v okviru zakona

Marko Pogorevc
Marko Pogorevc FOTO: POP TV

Generalni direktor policije Marko Pogorevc se je odzval na včerajšnje delovanje policije, ko je ponoči s silo odvlekla nekaj protestnikov iz zaprtega območja. Pogorevc meni, da so ukrepi slovenske policije okrog ameriške ambasade nedolžni proti ukrepom, ki so jih sprejele druge države, kot npr. Avstrija, Hrvaška, ki imajo veliko večje območje zastraženo in ga varujejo.

Povedal je še, da so mirovniki, ki so preživeli noč v spalnih vrečah pred ambasado, naredili prekršek, saj v Sloveniji ni dovoljeno spati na pločniku, na javni cesti in ovirati promet ali biti na območju, ki je izpraznjeno na podlagi zakona. Gre za pravila igre, ki jih je napisal parlament, policija pa jih mora izvajati, torej je policija naredila le to, kar ji narekuje zakon, pojasnjuje Pogorevc. Pri tem pa slovenska policija ni bila nasilna v primerjavi z demonstracijami po svetu. Pogorevc je še povedal, da policija deluje normalno, z rednimi silami, in v okviru rednega delovnega časa, poklicali pa niso nobenega dodatnega policista.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja