Slovenija

VIDEO: 'Pravila se stalno spreminjajo'

Ljubljana, 17. 09. 2008 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Protokolarna pravila se stalno spreminjajo in prilagajajo času, je ob izidu knjige Protokol, simfonija forme povedala njena avtorica Ksenija Benedetti.

Lahko bi začeli kar z uvodno mislijo iz knjige Ksenije Benedetti Protokol, simfonija forme, ki je izšla pri založbi Planet GV:

Nekoč sem se pogovarjala z novim ministrom slovenske vlade. Dejal mi je: „Oh, ta protokol, to me pa ne zanima, veste. Sem bolj preprost človek in ga sploh ne potrebujem.“ Prijazno sem se nasmehnila v odgovor, rekla pa nisem nič. Minila nista niti dva meseca, ko me je poklical in prosil, da bi mu svetovala pri obisku kolega iz tujine ...

Benedettijeva je podpisovala knjige.
Benedettijeva je podpisovala knjige. FOTO: Tomaž Ungar

Knjiga Benedetijeve vsebuje celovit, zaokrožen in zanimiv pogled tako na poslovni kot diplomatski protokol. Vsebuje številne barvne fotografije, sheme, ki orisujejo pravila diplomatskega in poslovnega protokola. Naslovnico pa je oblikoval priznani slovenski umetnik Oskar Kogoj. Med drugim Benedettijeva v knjigi obdela zgodovino protokola, protokol na najvišji ravni, povezavo med državo, diplomacijo in protokolom, celostna podobo podjetij in zaposlenih, poslovne sestanke, poslovne in protokolarne obiske v podjetjih, harmonijo ob hrani in pijači, vabila, opravičila in zahvale, osnovna pravila oblačenja, protokolarna in poslovna darila in še veliko tem.

Svoje misli o protokolu pa so med drugimi za knjigo prispevali tudi France Cukjati (predsednik DZ), Milan Kučan (nekdanji predsednik republike), Alja Brglez , Boris Cavazza, Zmago Jelinčič, Borut Pahor in Tomaž O. Rous in še nekateri veleposlaniki, tako tuji kot domači.


Ksenija Benedetti je že osem let vodja slovenskega protokola

Ob izidu kjige je potekala tudi okrogla miza o protokolu v politiki in poslovnem svetu.
Ob izidu kjige je potekala tudi okrogla miza o protokolu v politiki in poslovnem svetu. FOTO: Tomaž Ungar

Ksenija Benedetti je knjigo pričela pisati že pred štirimi leti, ko so jo z založbe, z besedami, da bi v Sloveniji tako knjigo potrebovali, povabili k pisanju. Sicer pa je Benedettijeva že osem let šefica slovenskega protokola. Tako ima dolgoletne izkušnje z vodenjem poslovnega in diplomatskega protokola. Vodila je protokol ob državnih obiskih najuglednejših svetovnih voditeljev, skrbela pa je tudi za evropski protokol v času slovenskega predsedovanja EU.

Ob predstavitvi knjige je potekala kratka okrogla miza, na kateri so sodelovali Aljaž Gosnar, veleposlanik in vodja Sekretariata slovenskega predsedovanja EU, Danica Purg, predsednica Poslovne šole Bled, Janez Škrabec, direktor podjetja Riko, oblikovalec naslovnice Oskar Kogoj in avtorica.

Razpravljavci so se strinjali, da je ta knjiga v Sloveniji potrebna tako v poslovnem kot v političnem svetu. Hkrati pa so poudarili, da protokol niso le pravila obnašanja, temveč je „osebna odličnost, ki jo je treba živeti“.


SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
17. 09. 2008 17.59
+2
hej,koprčanka,čestitam želim da gre dobro v prodajo