Slovenija

Provokacija ali satira: Makarovičeva 'obdelala' tudi Goloba in Pirc Musarjevo

Ljubljana, 10. 02. 2023 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Aleksander Pozvek
Komentarji
502

Kjer je Svetlana Makarovič, je tudi ogenj, bi lahko rekli. In nič drugače ni bilo niti dva dni po Prešernovi proslavi. "Predsednica vsakogar – predsednica nikogar, je isto sranje ona ali pa kakšen Logar." Tako je pisateljica Svetlana Makarovič v svoji novi pesniški zbirki Golobnjak "obdelala" predsednico republike Natašo Pirc Musar. Pa ne samo predsednica, tudi premier Robert Golob je dobil svojo pesem – Štromar. Kje so meje provokacije in kje satire?

"Gospa predsednica Pirc Musar, ki ji je njen naziv takoj stopil v glavo in se začenja obnašati kot veličanstvo, kot arbiter za vse mogoče, je pozabila, da je avtorsko delo gospoda Fariča proslava. Ne verjamem, da gospa predsednica ni vedela, da je bila proslava, ki smo jo gledali, že politično cenzurirana. Mogoče, da tega ni vedela. Če je vedela, povedala ne bo. Jaz pa povem. Zdaj je pa tako. Takoj, ko je prišla na to mesto, je že stopila na grablje; najprej je stopila na grablje, ko je užalila koroške Slovence. Potem je grozila doktorju Eriku Breclju. Potem je v našem imenu, v imenu moje države, šla v Vatikan javno žalovat za papežem Ratzingerjem, za katerega vemo, kaj je predstavljal. In tako naprej in tako naprej. In če misli, da se lahko spušča na moje področje, kjer ve o tem toliko kot njena čivava ali pa še manj, se jaz v njeno področje ne spuščam, ampak meni zadostuje, da vem, da je politična satira po mednarodnem avtorskem pravu zaščitena in ona kot pravnica bi to lahko vedela. No, ji pa jaz povem. Predsednica K*** Musar. Še zdaj je žalostna, pogreša Ratzingerja, je v Vatikan odšla, se v črno je oblekla, šla javno žalovat. Slovenijo predstavljat, se malce pohat. Državniške obiske opravila je sproti, na partizanska slavja zašla je po pomoti. Predsednica vsakogar, predsednica nikogar, je isto sranje ona ali pa kakšen Logar," nam je zrecitirala Svetlana Makarovič.

Svetlana Makarovič
Svetlana Makarovič FOTO: Kanal A

Ker pa satirik mora imeti kdaj tudi za kontrast mehko šapo, nam je prebrala pesem o divji roži. "Od kod se je vzela ta divja roža s kremplji na steblu? Vsem na očeh. Zmeraj pokončna, z jasnim pogledom. Kako se je znašla v poslanskih klopeh? Od kod se je vzela ta divja roža v sanje objokanih romskih otrok? Ki dostojanstva jih je naučila, ki so poznali toplino teh rok.  Od kod se je vzela ta divja roža, ki s pravo besedo razkrinka laži? Misli nam bere in nas razume. Tamara Vonta. Hvala, ker si."

Pa še eno o ministrici: "Ministrica rešitev išče, pa jo zaprimo v zavetišče. Izstradajmo jo kot živali, zato naj vladi se zahvali. Ministrica Irena Šinko, je prav, da se živali muči? Odgovorite nam pri priči, sicer dobite jih po buči. Jaz, maček Kotnik, ji grozim. Če kje na samem jo dobim. Zato, ker si je zaslužila, bo moje kremplje zaslužila, občutila."

In o predsedniku vlade: "Kar dolgo časa sem bil tiho, sem predel in te rad imel, a danes te nič več ne maram. Sedaj pri meni si oplel. Že res, da si od sile fleten, a jaz sem fletnejši, da veš: Ker jaz sem pesnik, ti pa štromar. Ker jaz ostanem, ti pa greš. Saj še podgan ne znaš loviti. Ujel si le neznatno miš. Dovolj je tvojih kompromisov. Mar od janšistov se učiš, ti štromar? Nas je Islandija prva priznala, a je politika to zamolčala. Raje pred vsakim se papežem plazi, pravih prijateljev pa ne opazi. Katolicizem kroji nam prihodnost, silno skrbi nas slovenceljska rodnost. Splav prepovedati Cerkev želi, a o zlorabah previdno molči. Robert prisrčno se škofi rokuje. To je vesel krivonosi Zore. Bog ve, o čem so se dogovorili. Pazi se, štromar! Gledamo te."

Satirik se lahko loti česar koli, pojasnjuje pesnica. "Nekoga, ki je na področju moči. Satirik se ne sme nikoli lotiti tabu tem, kot so recimo holokavst, trpljenje, umsko, telesno prizadeti, begunci, otroci ali mladi ljudje. Svojega kremplja nikoli ne bi zapičila recimo v enega mladega politika, recimo v Hojvika, ker na nek način, ko ga gledam, me spominja name, ko sem bila v njegovih letih. Do takrat sem gledala vse črno-belo. Jaz sem bila navdušena ali pa ogorčena, besna, vse mogoče in sem bila stoodstotno prepričana, da imam prav jaz in nihče drug. In ker je ta mladi človek, ki je inteligenten, to ni noben idiot, da ga zmerjajo z Breivikom. To je kratkomalo svinjarija. To se ne dela."

Če pišem verze, morajo biti izbrušeni, še dodaja. "Metrum, rime. Vse to mora biti, vse to mora klapati, to mora biti izdelek, profesionalno priseben. Drugače se tega raje ... V svarilo raznim Pirkovičem itn. ... Treba je obvladati žanr, ker to je enakovreden literarni žanr satirične pesmi, katerekoli pesmi. Treba je obvladati in to ve tudi Boris A., ki tudi piše izvrstne satirične pesmi. Najprej je treba obvladati obrt, potem pa naprej."

In kaj dela Svetlana Makarovič, ko ne piše? "Kadi, zdaj se nekaj učim kvačkati, en vzorec. Nekaj poskušam s kvačko. Rezultat je pa tako, kot da ne bi človeška roka delala, tako da boljše, da s tem neham. Drugače pa se pogovarjam z mačkom Kotikom, ga vprašam za mnenje. Tako kot priporočam gospe Pirc Musar, da svojo čivavo zaprosi za mnenje. Če jaz vprašam Kotika, kaj si misli o oblačenju naše predsednice, pa se Kotik prime za glavo. Ona lahko vpraša svojo čivavo, kaj si misli o meni. Ampak, kar je doma, je eno. Kar se pa javno izjavi, je pa čisto nekaj drugega."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (502)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karina 1
14. 02. 2023 14.21
+1
Vsak ima pravico do svojega mnenja - tako jaz, kakor Svetlana. Včasih sem se ponosno strinjala z njo. Velikokrat se tudi sedaj. Spoštujem tudi, ko se ne strinjam z njo, ampak... Ne strinjam pa se z njenim načinom podajanja in izkazovanja svojega mnenja. Tega bi bilo pa potrebno "malce" izpiliti. Saj ni fora samo v tem, da svoje mnenje poveš. Več dosežeš in bolj si slišan in uslišan, če ga poveš na sprejemljiv način. Sicer je pa naša dama pač en večni upornik. Od tega živi in to ji daje moč - da opozarja na krivice. Vsak pač na svoj način...
Renato Volker
13. 02. 2023 11.52
-1
O, Kraljica ljudskih src, naj nikoli ti ne zmanjka pesniških brc..
spermi?
12. 02. 2023 21.34
+0
Oj ti moja kobila Suzi .
Michel Franco HD
11. 02. 2023 21.22
+4
Burleska od te gospe Makarovič. Nekoč vzor mnogim otrokom (tudi meni.) danes, pa se z njo in njenimi deli ne bi hvalil.
jutri_pa_res
11. 02. 2023 20.26
+4
Kako komentirati to umetnijo spoštovane gospe Svetlene Makarovič, o Jožetu Možini, gre za njegovo knjigo Slovenski razkol, za katero je dobil nagrado Slovenskega društva za novejšo in sodobno zgodovino:
jutri_pa_res
11. 02. 2023 20.26
+0
“Kdo poklicni je lažnivec, kdo potvarja zgodovino, kdo ponižni hlapec vlade? O poznamo ga Možino. To zmene nikoli sito, našla svinja je korito, žre se pase in kozla itak drugega ne zna. Izkozlal je Pričevalce, stopil je med izdajalce, koncentracija sovraštva, kombinacija laži in poceni nastopaštva. Obrekljivec brez časti pljuval bi po partizanstvu, v rit je zlezel domobranstvu, rdeče zvezde se boji. Partizanstvo je vrednota, domobranstvo pa sramota. Dražgoše okrvavljene, kraj so častnega spomina. Smrt fašizmu, smrt janšizmu, jezik za zobe Možina,”
pekoči paradižnik
11. 02. 2023 18.54
-2
Janševci,... ste ena sama manjšina v Sloveniji na vseh področjih, v politiki brezzobi tiger, ki rjuje v parlamentu, v gospodarskih družbah v državnih podjetjih so vse vaše kadre odslovili od korita, še nsi jih ima več,.... v kulturi si sami sebi in svojim somišljenikom delite nagrade in pumpate ego,.... zmrdujete se nad elito na proslavi, ampak od janševcev ni bilo nikogar v prvi vrsti, saj resnici na ljubo, tja tudi ne sodite,... zaničujete vse, kar je boljše od vas, česar ne razumete in vse to iz same nemoči,... ste kot iztrebek na cesti, še pohodi vas ne nihče. Zaprite se v klet in deklamirajte domobransko poezijo, berite pacientovo Noriško kraljestvo in si domišljajte, da vladate svetu,.... dokler se ne boste utopili v lastni prepoznavni vsebini kletne latrine.
jutri_pa_res
11. 02. 2023 19.26
+4
Ne trudi se posnemati Svetlane, ker ji po kvaliteti sovražnega govora ne sežeš niti do gležnjev.
pekoči paradižnik
11. 02. 2023 19.56
-2
janšizem med veliko večino Slovencev sproži odpor, da ne rečem sovraštvo, zaradi preteklih izkušenj: preganjanje novinarjev, STA, vodni top, robocopi, kazni za rogljiče na ulicah, zakoni mimo Uradnega lista, podpora lastnim strankarskim trobilom, višegrajci, dodik, nepotizem, strokovnjaki tipa matoz za vodenje gospodarstva, pobalinski tviti z vrha vlade, mah-ničevsko mahanje s črnim "Manifestom" v parlamentu, trumpizem...
jutri_pa_res
11. 02. 2023 20.09
+0
Kako (razen mogoče kup smrdljivega dreka) bi pa imenoval traktat makarovičke proti dr. Jožetu Možini zaradi knjige Slovenski tazkol, za katero je dobil nagrado Slovenskega zgodovinskega društva za novejšo in sodobno zgodovino?
manucao
11. 02. 2023 17.35
+4
Kakšna elita in sicer Golob s novo priležnico,katera se je "ubadala" s vso Slovenijo.Urška,Svetlana,Zemljarič,Musarjeva,sama elita.
manucao
11. 02. 2023 17.30
+7
Pri nas veselici ni videti konca.Tudi Monty Pyton ni nič proti našim burleskam.Najprej državniški pogreb za deklariranega morilca,potem pa še rdeča zvezda v režiji stare nonice,ki ne ve kaj bo sama s sabo,ji ni delala nikoli v življenju in zna samo pljuvat po osebah,ki jih ne mara.
pekoči paradižnik
11. 02. 2023 17.38
-3
samo da nam ne vlada janšizem, pa je vse dobro.
Ho Chi Joža
11. 02. 2023 17.46
+3
Ja Frenki kdo zna zna.Vprašanje ,če se bo Berto tako sprifal da bo izpolnil obljube iz predvolilne kampanje .Se bo videlo po rezultatih ,da se ne ponovi Serpentiškov scenarij.
manucao
11. 02. 2023 17.54
+1
Ho Chi Joža
11. 02. 2023 17.12
+6
Vprašanje časa kdaj bo spesnila kako zahvalnico za kralja CK ja Milana Murgeljskega.
nikhrast
11. 02. 2023 15.46
-2
Saj ne vem kako prenese vse te ad hominem napade, prav smili se mi kako jo je povozil čas.
pekoči paradižnik
11. 02. 2023 15.00
-3
Janševci, kletni komentatorji,... vsak dan znova dokazujete, da ste navadna latrina, polna janšistične diareje, ki s svojimi izpusti obremenjuje slovensko družbo že desetletja in ji nenehno vsiljuje manire janšizma. Vsak dan ste bližje gnojišču zgodovine.
rambojanša
11. 02. 2023 14.59
+0
JAZ ji predlagam da se kot druga prijavi za evtenazijo v Švici...
pekoči paradižnik
11. 02. 2023 14.59
+1
Ho Chi Joža
11. 02. 2023 17.15
+7
Frenki čuvaj bicikleto jo boš še potreboval dobro jo podmazuj,da ti ne korozira.
pekoči paradižnik
11. 02. 2023 14.58
-1
Državno proslavo so najbolj oblatili s svojim primitivnim in nazadnjaškim ravnanjem člani UO, aplavz publike Svetlani je povedal vse, tako da lahko nehate janševci pljuvat po Svetlani.
Ho Chi Joža
11. 02. 2023 17.08
+6
Za nagrado si zasluži brezovo metlo bo bolj mobilna.Licenco za letenje pa ne potrebuje.
Ugovor vesti 133.člen
11. 02. 2023 13.21
+0
Še ponosne naslednike je obdelala. Šlik, šlik, prav vam je, ksj pa podpirate zlo.
Rudolf Maister
11. 02. 2023 12.58
+1
Hahahahahahah zaman iščemo članek o kritiki kraljice vodilnih portalov Urške Klakočar ki jiih je izrekla o proslavi pri podelitvi Prešernovih nagrad. Hahahahahahahaha ubogi zmeneti, kamorkoli se obrnete vas useka po buči. hahahahahahaha
peresni
11. 02. 2023 12.05
+4
Verjamem, da je gospa Svetlana prava božja šiba za slovenclje, butalce in skrajneže.
Prinašalec
11. 02. 2023 11.53
+10
Presvetla je sramota za SLO.
pekoči paradižnik
11. 02. 2023 14.50
-1
Sramota za Slovenijo je edino janšizem,... vse ostalo bomo nekako preživeli.
Marjan Podlogar 1
11. 02. 2023 11.45
-2
Telo peša a um je še vedno oster.
Prinašalec
11. 02. 2023 11.51
+6
Ho Chi Joža
11. 02. 2023 17.32
+4
Zloba od zlobe poden od podna še vam bo Svetlana zagodla.
biggbrader
11. 02. 2023 10.30
+7
No, ko je dr. Logarja vpletla v "svojo fantazijo", ki nima nobene politične funcije razen poslanske, je spet pokazala da je samo politična agitatorka zelo zgrešene politike, ki jo drži na visoki - nezasluženi penziji; za katero se je zadnje čase celo malo ustrašila. Zato jo je Asta spomnila na nekaj, kar ji ne pripada več.
11. 02. 2023 10.06
-7
pustite ji, da se oglaša, tako vsaj vemo da je še živa!
biggbrader
11. 02. 2023 10.30
-3