Slovenija

Provokacija: v Državnem svetu poziral s podobo Leona Rupnika

Ljubljana, 08. 06. 2021 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
1542

Kar nekaj prahu je dvignila fotografija, posneta v dvorani Državnega sveta, na kateri avtor pozira v majici s podobo domobranskega generala Leona Rupnika. Ta je v slovenski zgodovini obveljal za simbol kolaboracije in izdaje, hkrati pa ima tudi danes številne zagovornike, ki želijo njegovo medvojno vlogo prikazati v drugačni luči.

Z majico z Rupnikom v Državnem svetu
Z majico z Rupnikom v Državnem svetu FOTO: Twitter

"Leon spet doma." S temi tremi besedami je glavni urednik pred kratkim ustanovljene Nacionalne tiskovne agencije Aleš Ernecl pospremil fotografijo, na kateri v dvorani Državnega sveta pozira z majico s podobo generala Leona Rupnika. Po pričakovanjih poteza ni ostala neopažena, pričakovana pa je bila tudi relativizacija zgodovine v zagovorih objave. 

Ob jasni provokaciji, ki naj bi na noge dvignila levi del slovenskega političnega telesa, je bilo na mestu vprašanje, kdo je Erneclu omogočil dostop do dvorane. "Gospod Ernecl ni bil gost Državnega sveta, o njegovem obisku nismo bili obveščeni, temveč je bil gost v Državnem zboru, ki tudi sicer skrbi za beleženje gostov in varnost," je na naša poizvedovanja odgovorila predstavnica Državnega sveta za odnose z javnostmi Patricija Šašek. Omenjena dvorana je v souporabi Državnega sveta in Državnega zbora, je pojasnila. 

Odzval se je tudi predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca: "Zdi se mi nedopustno, da se javnost provocira z zlorabo inštitucije Državnega sveta. Znano je, da je Državni svet drugi dom parlamenta in prvi dom civilne družbe, demokratičnosti in pluralizma. Gospod Ernecl je bil v stavbi parlamenta na povabilo predstavnikov Državnega zbora in je lahko vstopil v dvorano Državnega sveta, ker je le-ta v času, ko je Državni svet ne uporablja, odprta in dostopna vsakemu obiskovalcu stavbe parlamenta. Gospodu Erneclu in javnosti svetujem oz. bolje rečeno toplo priporočam nošenje oz. izobešanje slovenskih nacionalnih simbolov. Konec koncev bomo v tem mesecu praznovali svoj 30. rojstni dan in je za to najmanj 30 bolj pozitivnih in povezovalnih razlogov. Kot predsednik Državnega sveta in osebno pa se od vsakršnega razkazovanja simbolov kolaboracije in totalitarizma odločno ograjujem."

"V skladu s hišnim redom mora biti vsakdo, ki pride v Državni zbor primerno oblečen. Vrednostne ocene v zvezi s tem so različne. Če mene vprašate, je bila takšna majica neprimerna, ni mi pa znano, kdo je tega gospoda spustil s takšno obleko v Državni zbor," pa je provokacijo komentiral prvi med poslanci Igor Zorčič

Ernecl je bil sicer včeraj v Državnem zboru na obisku pri predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču, ki se je na objavo odzval kratko in jedrnato: "Mislim, da gre zgolj za bedasto provokacijo in iskanje pozornosti. Eni s Che Guevaro in rdečo zvezdo, drugi z Rupnikom. Oboje je bedasto." Kot je znano, ima Jelinčič na vrtu doprsni kip Josipa Broza Tita. 

Ernecl je sicer v javnosti znan tudi po izjavi, da je urednik "novega slovenskega fašističnega medija". Pozneje je sicer trdil, da je šlo za ponesrečen sarkazem, vendar pa naklonjenosti skrajno desnim idejam tudi v svojih kasnejših objavah ni skrival. 

Leon Rupnik se je v slovensko zgodovino zapisal kot tisti domobranski general, ki je leta 1944, ko se je že napovedoval nemški poraz, na stadionu za Bežigradom z dvignjeno desnico prisegel tretjemu rajhu in Adolfu Hitlerju. "Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu, kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj," se je glasila prisega, ki so jo pozneje poskušali njegovi zagovorniki relativizirati, češ da je izbral manjše zlo in da pravzaprav ni prisegel Hitlerju. A dejstva govorijo drugače - prisegli so na Hitlerjev rojstni dan, v prisegi omenili "vodjo velike Nemčije", v govoru prej pa je bilo jasno povedano, komu prisegajo.  

Hitlerju je ostal zvest vse do konca, trdi zgodovinar Jože Pirjevec, kar dokazuje z njegovim pozivom Slovencem, naj se pridružijo domobrancem: "Naše domobranstvo, ki se bori hrabro in uspešno, drži ramo ob rami z nemškimi ter srbskimi in ruskimi narodnimi borci fronto naše domovine trdno v svojih rokah in  jih bo zvesto, žilavo in zagrizeno držalo tudi dalje." Objavljen je bil na prvi strani lista Slovenec dan potem, ko je Hitler storil samomor, poleg Rupnika pa je bil podpisan gestapovski general Erwin Rösener. "Pod nadzorom slednjega je Rupnik organiziral Slovensko domobranstvo in bil v tej zadolžitvi soodgovoren za zločine njegovih članov pa tudi za tragični konec, ki so ga storili," pojasni Pirjevec.

Rupnikovo sodelovanje z okupatorjem, naprej italijanskim in nato nemškim, ima sicer korenine že v prvih letih vojne, mednarodno priznana jugoslovanska vlada v izgnanstvu mu je zato odvzela generalski čin. V komunizmu je videl večje zlo od nacizma in fašizma, že pred vojno je bil tudi izpričan antisemit. 

Leon Rupnik je bil le marioneta v rokah Nemcev, formalni poveljnik domobrancev je postal šele proti koncu vojne, ko je bil razplet že jasen. Kljub temu je postal in ostal osrednji simbol narodnega izdajstva in kolaboracije in s tem eden bolj osovraženih likov  v slovenski novejši zgodovini. Po vojni so ga spoznali za krivega izdaje in sodelovanja z okupatorjem in ga 4. septembra 1946 usmrtili. 

Njegov primer se je pred kratkim spet znašel na sodišču. Vrhovno sodišče je januarja lani ugodilo zahtevi enega od Rupnikovih potomcev po varstvu zakonitosti in pravnomočno sodbo razveljavilo v delu, ki se nanaša na Rupnika, ter zadevo vrnilo v odločanje Okrožnemu sodišču v Ljubljani. Slednje je nato sprejelo sklep o ustavitvi postopka zoper Rupnika, saj je sodnik Martin Jančar, ki je obravnaval primer, odločil, da mrtve osebe ni mogoče spoznati za kazensko odgovorne. Jančar je še opozoril, da bi bilo sodišče v primeru ponovnega izreka kazni postavljeno v absurdni položaj, če bi Rupniku, ki je bil že spoznan za krivega in usmrčen, dosodilo milejšo sankcijo, saj enake ne more izreči. Pristojna tožilka ljubljanskega tožilstva je zoper sklep vložila pritožbo.

Odločitev je ostro kritiziral tudi zgodovinar Pirjevec, ki opozarja, da je tovrstna praksa unikum v sodobni Evropi, pa tudi, da razveljavitev procesa zgodovinskih dejstev in odgovornosti seveda ne more izničiti. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1542)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enadvatristiripet
02. 08. 2021 19.18
Tipicno za skrajno desnico sicer: zganja sovrazstvo nad ljudmi druge polti, ko so sami delezbi sovraztva zaradi tega pa jokajo kaj se jim dogaja. Enako je bilo v vojni, sodelovanje z nacisti je bilo sovrazno in pogubno do slovencev in slovenskega naroda. Sporno je danes to da se povratni zlocini niso zgodili tekom vojne ampak na koncu ozr po njej.
Enadvatristiripet
02. 08. 2021 19.03
+1
Ljudje ki obujajo in po novem castijo fasiste in naciste imajo zelo verjetno zelo resne psihicne tezave.
Enadvatristiripet
02. 08. 2021 19.10
Po vsej verjetnosti vsaj stokholmov sindrom.
jozejoze1
11. 06. 2021 21.21
+2
SĐS sektaš....pripadnik bivših komunajzarskih politikov sprevrženih v klero-fašiste. Obujanje največje nacionalne sramote in izdajstva...fuj..fuj...fuj
drago štubljar
10. 06. 2021 13.27
+3
a je grims videl totu fasigamadsticku
taurus111
09. 06. 2021 15.54
+8
Rupnikova linija na Soči ne pa na Razdrtem, izdajalec in današnji podrepniki pod šus....
JohannDoe
10. 06. 2021 11.08
+0
Odkril si Rupnikovo linijo. Priden. Zgodovina zna bit polna presenečenj in zanimiva, kajneda? In še toliko te čaka v tej vreči.
JohannDoe
10. 06. 2021 11.08
+0
Matjaz Pestar
09. 06. 2021 14.20
+4
To je en Janšev prdec mal smedi sam se bo ze razkadil. Pobca pa brs v Kočevje so se luknje tam za take junake pa enga 9mm v glavci pa bo .
Trnuljčica
09. 06. 2021 14.11
-2
Bi pa svetovala vsem zagovornikom politkomisarjev in partijevcev in kar je še bilo takega ideološkega dela partizanstva (o večini partizanov, ki se je iskreno borila za svobodo, nimam nič slabega za reči), naj se zamislijo nad dejstvom, da so ljudje spoznali, da je komunizem tako zgrešena opcija, da so raje prestopili na nemško stran. Če bi bili naši revolucionarji in nardoni heroji res tako dobri in pošteni, večina preprostih slovenskih fantov ne bi paktirala z nemci.
Enadvatristiripet
02. 08. 2021 19.04
+1
Slab izgovor to je samo opravicevanje in propaganda neonacizma
Trnuljčica
09. 06. 2021 14.07
+1
Kdo bi si mislil, da se mi kdaj še najbolj moder zdel Jelinčič. Tudi meni so in zvezdaši in domobranci leta 2021 zgolj ljudje, ki so izgubili stik z realnostjo in s svojim časom. Namesto, da bi iskali rešitve za današnje dni, obujajo in objokujejo zablode 20. stoletja.
McGregor---
09. 06. 2021 13.52
+2
24ur, z objavami delate uslugo izdahalcu. Če o tem ne bi pisali,....., mah, itak je dosegel svoje in to bolj zaradi vas 😡
AyrtonS
09. 06. 2021 13.16
+3
tole naše sodstvo je tudi že davno davno izgubilo kompas...
kiropraktik
09. 06. 2021 12.57
-2
Kordiš s petokrako pa vas ne moti? V parlament ne sodi ne eno ne drugo!
AyrtonS
09. 06. 2021 13.17
+1
proofreader
09. 06. 2021 11.12
-2
Grozno, zdaj se bo še kdo spomnil in prišel z majico Che Guevare ali Supermana.
Skadi
09. 06. 2021 10.26
+3
Pezdetelj obleče to majico samo doma na sekretu.
ValterUdovernik
09. 06. 2021 10.13
+6
Jansevim stricem iz ozadja, ki so bili pred dnevi na kosilu pri predsedniku republike, so se ob pogledu na to fotografijo zaprisezenega fasista, z Rupnikovo podobo v rokah, od srece orosile oci.
KALOBUCMAN
09. 06. 2021 09.57
-11
Ko nekateri pišete da je Nemčija hotela zbrisat Slovence je mela Jugoslavija podobne načrte ampak za razliko od njih jim je to uspelo se danes mamo tukaj cel balkanski golež
SDS_je_poden
09. 06. 2021 09.59
+11
Ne bluzi tja v tri krasne. Nihče ni imel načrta brisat narodov v SFRJ. Po razpadu je pa postalo jasno, da bodo spopadi zaradi ozemeljskih teženj Hrvatov, Srbov in Muslimanov v Bosni.
KALOBUCMAN
09. 06. 2021 10.05
-6
Res? Sprehodi se malo po Ljubljani se boš moral potruditi da boš slišal slovenski jezik
SDS_je_poden
09. 06. 2021 10.10
+7
KALOBUCMAN: Ti ljubljančanu praviš, naj se sprehodi po Ljubljani? Slovenski jezik se sliši prav lepo povsod, tako da ne tumbaj v tri krasne.
SDS_je_poden
09. 06. 2021 10.11
+7
KALOBUCMAN: Še to.... pejt se sprehodit na Bled od maja do septembra.... Boš težko slišal slovenski jezik.... Kaj je za storiti?!
Pomnim
09. 06. 2021 12.01
+2
Kal, ti si res bučman. Nekaj blebetat neumnosti.
JohannDoe
10. 06. 2021 11.16
+1
Nihče ni imel načrta brisat narodov v SFRJ? Kdo ti je to povedal? Sošolec v plvem? Seveda so bili in načrti in želje, da se spreminja narodnostno sestavo in značilnosti. Skupna jedra. Učitelji iz juga po Slovenskih šolah. In drugo. Kako nihče ni hotel brisat in spreminjat narodov po trenutnih potrebah oblasti, pa to so običajne tendence in ideje celega 20. stoletja. Bodisi na lep "akademski" način, bodisi s silo.
JohannDoe
10. 06. 2021 11.20
Res pa je, da so se situacija in pristopi, z razliko izoliranih lokalnih incidentov, tesno približali onim od Nacijev samo proti koncu države na Kosovu.
LILIputput80
09. 06. 2021 09.55
+15
Če bi bilo komunistično nasilje po 2 sv. vojni res tako hudo, kot to želi predstaviti desnica, se kaj takega ne bi moglo več dogajati... če me razumete.
JohannDoe
09. 06. 2021 10.21
-5
Ja ja, jame so ostale premalo polne. In oblizuješ kri pa ti med zobmi ne priteče. Če me razumeš, kaj mislim. Jaz te razumem.
lojze3
09. 06. 2021 09.51
+2
Provokacija je tudi tale objava, če ne bi objavili nebi noben vedu
JohannDoe
09. 06. 2021 09.52
+3
Eden druzga podpirajo. Eni in drugi profitirajo.
area51
09. 06. 2021 09.50
+4
Poglejte si stream na tubi, zgleda da se je dobro pripravil, da bi se o tem govorilo v javnosti, morda celo na kakem sodišču.....to bo še zanimivo, lp
JohannDoe
09. 06. 2021 09.49
+4
@Cervantes "Večina se jih je leta 1941 priključila partizanom" ----- Ja. In tvoje blodje o Janši in domobrancih na moj post so samo plod tvoje janšistične folklore. Vse, kar sem jaz govoril se je nanašalo na jasen odnos komunističnih oblasti do TIGRa. In, da do leta '91 skorajda nismo slišali zanj, ker oblastem ni bilo po godu, da je obstajal, da je organiziral nek odpor pred komunisti, da ni bil komunističen in, da se je celo povezoval s sovražnimi "zahodnimi imperialisti". Kaj ima s tem Janša in današnja dnevna politika, mi pa lahko razloži samo tvoja janšistična glavica.
JohannDoe
09. 06. 2021 09.48
-1
@Cervantes "Kje se ti je izgubila okupacija? Sploh je ne omenjaš!" ----- Ne omenjam je zato, ker v postu govorim o dogajanju znotraj odporniškega gibanja in razmerju do različnih strank in struj znotraj odporniškega gibanja in mi drži koncentracija zgleda malo več kot tebi. Ne poslužujem se tvojih janšističnih taktik, ko vsakič tik preden bi prišel do teme ali kakega spoznanja, skočiš na drugo temo in tam malo pomešaš drekec, da se pozabi o čem je bila debata.