Slovenija

SDS nad reorganizacijo vlade s posvetovalnim referendumom

Ljubljana, 18. 05. 2022 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R., STA, A.G.
Komentarji
980

Poslanci SDS so vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi. Predlagane spremembe zakona o vladi, s katerimi želi koalicija prihodnje vlade povečati število ministrstev, po opozorilih SDS prinaša finančne posledice ter neučinkovito in neoperativno vlado.

Predlog nove reorganizacije vlade je v torek že dobil zeleno luč članov začasnega skupnega odbora DZ.
Predlog nove reorganizacije vlade je v torek že dobil zeleno luč članov začasnega skupnega odbora DZ. FOTO: Shutterstock

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je pred začetkom izredne seje DZ dejal, da želijo pri na novo nastajajoči vladi "mogoče spodbuditi kakšen razmislek in mogoče bodo, kakšnega kandidata tudi zamenjali". Katerega, Krivec sicer ni želel komentirati, poudaril pa je, da želijo na novo nastajajoči koaliciji, ki jo bodo, kot kaže, sestavljale Gibanje Svoboda, SD in Levica, omogočiti "malo več razmisleka", saj je število ministrstev po njihovem mnenju nesprejemljivo.

Nato pa so v sporočilu medijem še podali oceno, da povišanje števila ministrstev prinaša finančne posledice ter neučinkovito in neoperativno vlado. Zato DZ predlagajo, da se na posvetovalnem referendumu zastavi vprašanje: "Ali ste za to, da se poveča število ministrstev in da zato Državni zbor Republike Slovenije sprejme Predlog zakona o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije?"

S predlogom sprememb zakona o vladi v Gibanju Svoboda, SD in Levici predlagajo, da bi novo vlado sestavljalo 19 ministrstev in en vladi urad. V SDS opozarjajo, da so to tri ministrstva več kot doslej. Priznavajo sicer, da vsaka koalicija prilagaja strukturo vladnih resorjev svojim političnim prioritetam, a dodajajo, da je nujno treba upoštevati tudi druge organizacijske parametre. Menijo, da je treba predvsem zagotoviti, da posamezni resorji niso preobsežni in zato težko obvladljivi ter po obsegu nalog izstopajoči.

Kot neprimerno ocenjujejo ustanovitev ministrstva za solidarno prihodnost, saj menijo, da so vse njegove pristojnosti že zajete v okviru resorja ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter resorja ministrstva za zdravje. Prav tako menijo, da je neprimerna sedanja umeščenost športa v resor ministrstva za gospodarstvo.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SDS se zdi neprimerna tudi umestitev inovacij pod resor šolstva, kamor se umešča področje znanosti, ne pa ne inovacij, ki so po oceni SDS povsem druga kategorija in vsebinsko sodijo v resor ministrstva za gospodarstvo. Ocenjujejo tudi, da bodo resorji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, kot tudi Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, zaradi obsega in pretirane raznolikosti nalog težko obvladljivi.

Več poslank iz vrst prihodnje koalicije je bilo danes opaziti v rdeči obutvi. Gre za odziv na kritike oz. polemike dela javnosti na družbenih omrežjih na izbiro obutve nove predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič na prejšnji seji DZ. Nosila je namreč rdeče čevlje.

Med drugim v SDS ocenjujejo, da bo kooordinacija ministrstev zaradi širitve njihovega obsega precej zahtevnejša, posledično pa bo manjša tudi učinkovitost opravljanja nalog v posameznih resorjih, saj bo (pre)obširna državna uprava težko obvladljiva tudi z vidika nadzora, veliko zmede pa bo povzročene tudi pri razumevanju in delitvi pristojnosti med dosedanjimi in novoustanovljenimi ministrstvi.

Menijo tudi, da predlog prihodnjega oblikovaja vlade znatno poslabšuje preglednost, učinkovitost, operativnost, odzivnost in nadzor nad delovanjem ministrstev. Številna področja družbenega življenja (šport, inovacije, energija) so v predlogu neracionalno odvzeti, oziroma pripojeni posameznim resorjem, kamor vsebinsko in operativno ne sodijo. Še večja težava pa je po njihovem mnenju neuravnoteženost sistemskih nalog posameznih ministrstev.

Predlog sprememb zakona o vladi je sicer v torek že dobil zeleno luč članov začasnega skupnega odbora DZ. Člani poslanskih skupin prihodnje koalicije so na seji izpostavljali, da bodo ministrstva z reorganizacijo bolj operativna, vlada pa bo zato lahko bolj učinkovito izvajala zastavljene politike. Nasprotnega mnenja so v SDS in NSi, ki bodo, kot kaže, v tem mandatu v opoziciji.

V NSi proti spremembam zakona o vladi, a predloga za razpis referenduma niso podpisali

Na predlog za razpis referenduma so se za 24ur odzvali tudi v NSi, ki bo ostala v opoziciji. "V NSi menimo, da je organiziranje delovanja vlade stvar vsakokratne koalicije. Glede na izzive, ki so pred Slovenijo, smo prepričani, da sedaj ni pravi čas, da se bo državna administracija več kot pol leta ukvarjala sama s seboj - namesto z reševanjem realnih problemov," so zapisali.

Zato je NSi predlogu zakona o vladi nasprotovala, predloga za razpis posvetovalnega referenduma pa niso sopodpisali. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemcu v DZ potrdili mandat evropskega poslanca

Državni zbor pa je danes na izredni seji že glasoval za potrditev izvolitve Matjaža Nemca za poslanca v Evropskem parlamentu, potem ko je Tanji Fajon ob potrditvi nove sestave DZ prenehal mandat evropske poslanke. Od navzočih 82 poslancev jih je 81 glasovalo za, eden pa proti.

Matjaž Nemec
Matjaž Nemec FOTO: Bobo

Državni zbor je torej sprejel sklep, da se potrdi izvolitev Matjaža Nemca iz stranke Socialnih demokratov za poslanca Slovenije v Evropskem parlamentu do izteka mandata leta 2024. Nemec bo tako kot evropski poslanec v Bruslju nadomestil dosedanjo evropsko poslanko iz vrst SD Tanjo Fajon. Funkciji evropske in slovenske poslanke sta namreč nezdružljivi.

Iz stranke SD so že konec aprila sporočili, da je Nemec potrdil, da je pripravljen prevzeti mandat evroposlanca. Na evropskih volitvah leta 2019 je na listi SD dobil največje zaupanje volivk in volivcev, za Fajonovo in Milanom Brglezom. Predsednica stranke SD Tanja Fajon bo medtem v novi vladi po napovedih prevzela položaj zunanje ministrice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (980)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kr-edn
19. 05. 2022 14.55
+0
V času vladavine so vladali z ukrepi namesto po zakonih, sedaj, ko nimajo te možnosti več pa hočejo z referendumi. Kaj zdaj, a bom moral na volišče vsako nedeljo samo ker se oni igrajo politiko. A res ni možnosti, da se to bando pokvarjeno počisti od njihovih korit in se jih nažene delat?
resort
19. 05. 2022 12.44
+0
najbolj primeren je primorski "MONE"
St. Gallen
19. 05. 2022 09.14
+0
Holobnezi so res tako sposobnezi? Tretja svica v avgustu.
ferfo
19. 05. 2022 08.48
+3
Album Trstenjaških trolov 🧟🤹
leon1309
19. 05. 2022 08.21
+1
Ne razumem, kako bodoča Vlada ne razume, da ji opozicija želi le pomagati? Samo v svetu politike lahko nekdo z resni obrazom vrže poleno pod noge in hkrati govori, da te želi naučiti kako hoditi.
Baltic
19. 05. 2022 08.14
+5
A te ni sram JJ . Ven iz parlamenta bi te morali odnest ne sodiš v hram demokracije. Gledaš pa kot užaljen otrok ki so mu pravkar vzeli liziko iz ust. Koliko maščevalnosti je v tem pogledu ojoj .
totigroti
19. 05. 2022 08.03
+5
lopovska SDS se nikakor noče poslovit...ker se bo zdej pipca zaprla za njihove sorodnike in simpatizerje...edina stvar ki jo bo treba uzakonit, da ne more nikoli več oseba , ki ima na sodišču kazenske ovadbe...ki mu vse stvari zastarajo, ker ga rešuje njegov odvetnik kateri zdej razprodaja hotele Madžarom in ki ne dviguje pošte nikoli več ne more kandidirat na državni ravni...najprej pa kazensko odgovarjat za vse kar je naredil državljanom brez možnosti zastaranja
Walter Pravicek
19. 05. 2022 08.00
+7
V Sloveniji je potreben referendum,KI BO JASNO IZPRIČAL VOLJO LJUDI,DA PORAŽENCI NE MOREJO DAJATI PREDLOGOV,POBUD ZA REFERENDUME,KO SE VE,DA Z PREGLASOVANJEM OB GLASOVANJU NIMAJO NITI 1/000 PROMILA MOŽNOSTI ZAUSTAVITI VOLJE VLADAJOČE KOALICIJE.PISNI PREDLOGI ,KI GA SEDAJ VLAGAJO SDS IN NSI JE ŠKANDAL BREZ PRIMERE V PARLAMENTARNI DEMOKRACIJI EU.VLADA ŠE NI SESTAVLJENA,TI PA ŽE BREMZAJO Z VSEMI ZAVORAMI.KAKO MENIJO,DA BODO"KONSTRUKTIVNA"OPOZICIJA.Zavozili so voz v jarek,potrebno ga je izvlečti,a z drugimi močmi.Ti so vse uničili,kar je demokratično.Vse po komunističnih metodah iz JNA in Beograda. Ter iz tečaja za rezervnega vodnika Janše.In somišljenikov,ki so bili izvoljeni v svojih sredinah,a poraz boli,pekli in skeli.Vse pa so le za nagajive otroške igrice.Kmečkega porekla.Najbolje,da se na REFERENDUMU ŠE IZJASNIMO,DA SDS IZGINE NA SMETIŠČE ZGODOVINE.ZABRANA,KER JE KOMUNISTIČNEGA POREKLA ,SLAVI NAZIJE V UKRAJINI,TER JE DELALA LE KREDIT NA KREDIT Z ODLOGOM VRAČANJA,A TEDAJ TEH IN NAS STARCEV VEČ NE BO MED ŽIVIMI.
Koronaskeptik
18. 05. 2022 21.59
+5
Sloveniji Delate Sramoto nehajte že s svojimi spotikanji. Prej pa vladati in tolči ljudi z odloki. Nesposobneži beli
RUBEŽ
18. 05. 2022 21.51
+5
Že nekaj časa razmišljam, da bi začel zbirati podpise za predlog referenduma za prepoved stranke SDS. In vse bolj se nagibam v to smer. Je pa zanimivo, da je kar nekaj podpornikov. In to je zelo zanimivo.
vito
19. 05. 2022 17.26
+1
Ne le zanimivo, ampak prevsem logično in razumljivo.
slovenc59
18. 05. 2022 21.44
+6
Pa ka vas boli organ, kako vlado bomo imeli ? Boljša kot vaša bo, pa če doma na kavču ležijo ! Idiotiiii!
dober-man
18. 05. 2022 21.41
+9
že na začetku se jansisti smesite. na naslednjih volitvah sploh v parlament ne boste prišli, če boste tako nadaljevali. ne vem kdo vam svetuje?!
Nimasmisla
18. 05. 2022 21.40
+8
Janša dela vse da bi bil tako dolgo na oblasti da bi hrvate spustil v shengen
sinhron
18. 05. 2022 21.39
+8
V SDS bi morali ta posvetovalni referendum plačati sami , da bi potem morda razumeli , kaj pomeni biti konstruktiven in kaj pomeni biti idiotsko nagajiven ! Ker niso še dokončali svojih planiranih kadrovskih menjav in koruptivnih nalog , pač poskušajo na ta način zavlačevati oblikovanje nove vlade ! Najhuje pa je za SDS , da je kljub tolikim vložkom podkupovanja in razdeljevanja bombončkov za časa vladanja izgubila na volitvah s tako prepričujočo večino glasov ! Slovenci smo pokazali , da v tej naši lepi Sloveniji ni prostora za kriminalce , koruptivneže , razdvojevalce , laži , potvarjanja , uničevanje demokracije in svobode govora in tiska , da smo proti avtokraciji in enoumju , kot si je to zamislil Janša ! SDS rabi večkratno potrjeni NE , da bi razumeli , da v Sloveniji niso zaželeni s tako politiko in takim načinom delovanja , kot ga uprizarjajo in to bi doživeli na tem posvetovalnem referendumu , ker imajo zelo kratek spomin ! Taka zloba in maščevalnost , kot veje iz SDS je nepojmljiva , NSI se skriva za njenim hrbtom in pritrjuje podlim dejanjem SDS ! Ta referendumska izguba volitev jim je čisto zameglila še tisto malo razuma !
Litlmen
18. 05. 2022 21.37
-9
Bravo JJ ,pa da vidimo koliko so sposobni z svojo igro
Gabiula
18. 05. 2022 21.34
+11
Ko vidim pacienta v parlamentu kako sovražno pogleduje okoli sebe me kar Zmrazi.
Litlmen
18. 05. 2022 21.27
-6
Ha,ha komaj čakam,da nas udari po žepu z davki z pomočjo levice in se.porem pa ples do jutra.
Tomi Sluga
18. 05. 2022 21.27
+8
A je SDS ovcem že kdo povedal, da so prepričljivo izgubili referendum za vodo in volitve?Kaj tem ljudem ni jasno?
jutri_pa_res
18. 05. 2022 21.46
-4
SDS je dobil večji %, kot na zadnjih volitvah. Bi pa nekdo moral povedati Levici, da so padli za polovico in za mišji klinac prestopili parlamentarni prag, da bi se Mesec nehal važiti.
Nimasmisla
18. 05. 2022 21.14
+5
Ljudje izvolimo Janši se je pa do konca strgalo ali je prostor v vojniku
Tone 12345
18. 05. 2022 21.03
+8
Mislim ne razumem kaj ma Janša sploh še za govort pa postavljati pogoje!!???kaj ste normalni da to pustite???