Slovenija

Prvi streli slovenske patrie

Ljubljana, 26. 09. 2008 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi oklepnik finske Patrie, ki ga čakamo že od spomladi, je prispel v Slovenijo. Najboljši specialisti SV so prvič bojno streljali z oborožitveno postajo Konsberg.

Prva patria na vojaškem poligonu.
Prva patria na vojaškem poligonu. FOTO: POP TV

Prvi oklepnik patria 8X8 je v Sloveniji. Na ministrstvu za obrambo so potrdili, da je oklepnik na vadišču Slovenske vojske na Baču, vendar zatrjujejo, da tam ni zaradi testiranja, pač pa zaradi postopkov, ki jih morajo opraviti pred formalnim prevzemom vozila, oziroma zaradi pridobivanja certifikatov, ki jih potrebujejo posadke.

Validacijska skupina, znotraj katere je tudi testna posadka, bo vozilo fizično prevzela v ponedeljek. 29. septembra, 30. septembra pa bo v vojašnici generala Rudolfa Maistra vozilo predano testni posadki.

Vodja pogajalske skupine ministrstva za obrambo brigadir Dragan Bavčar je pojasnil, da gre za praktični zaključni del usposabljanja namerilcev in poveljnikov, ki morajo za upravljanje s postajo pridobiti ustrezen certifikat.
Najboljši specialisti Slovenske vojske so danes po besedah Bavčarja prvič bojno streljali z oborožitveno postajo Kongsberg. Opozoril je, da to ni bil verifikacijski test oborožitvene postaje, saj je bil ta po njegovih besedah uspešno opravljen že na Finskem.

Kot je povedal Bavčar, je pridobivanje certifikatov usposobljenosti za testno posadko SV predpogoj za prevzem vozila. "To je tudi predpogoj za izvajanje kakršnih koli validacijskih testov na vozilu," je dejal. Sestavni del projekta srednjih kolesnikov 8X8 je po njegovo tudi validacijska skupina.

13 vozil do konca leta

Ob tem je še dejal, da je strateški cilj ministrstva, da se v letu 2008 dobavi 13 vozil. Tako se lahko po njegovih besedah vozilo kot tip uvede v operativno uporabo do 31. decembra 2008, do 1. aprila 2009 pa 1. enota začne z usposabljanjem. Za začetek usposabljanja namreč mora v svoji sestavi imeti 13 vozil.

Patria
Patria FOTO: POP TV

"Izkazalo se je, da so pogoji, tako kot so zapisani v pogodbi o nakupu, tako rekoč idealni za naročnika," pa je Bavčar povedal v zvezi z oborožitveno postajo. Ravno ti pogoji so po njegovo omogočili, da "smo lahko brez stroškov za naročnika zahtevali in tudi dobili zamenjavo oborožitvene postaje".

Ker ponudnik z oborožitveno postajo Elbit ni izvršil v pogodbi zahtevanih taktično tehničnih karakteristik oborožitvene postaje, je naročnik imel pravico zahtevati izpolnjevanje teh zahtev, je pojasnil brigadir Bavčar.

Pogodbene kazni nehajo teči šele ko je validacija končana in se vozilo prevzame v last.

Spomnimo ...

Prvi oklepnik finske Patrie bi moral v Slovenijo priti že spomladi, a je finsko podjetje z dobavo zamujalo. Patria bo morala zato plačati zamudno kazen, koliko pa zaradi tajnosti pogodbe ni znano. Neuradna številka, ki kroži v medijih, je sicer 720.000 evrov, minister za obrambo Karl Erjavec pa je že v četrtek potrdil, da je ta številka “približno točna”. Na Morsu so v četrtek tudi potrdili, da ni zamude le pri enem oklepniku, pač pa pri petih. Kazenski penali se po njihovih navedbah ne zaračunavajo le za vsako vozilo posebej, pač pa tudi za usposabljanja, ki niso bila izvedena.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

YebeneKomunyare
27. 09. 2008 11.08
Pajtlerca a še nisi umrla !? ps glede na to da si resno bolana
Tonček Balonček
27. 09. 2008 10.23
Juga ni bankrotirala, sicer ne bi bilo toliko problemov s sukcesijo!! Kriv je za zdraharstvo, take kolektivi najprej pošljejo na dopust, potem na bolniško, nazadnje pa v invalidsko penzijo! Lahko bi bil kak svetovalec! Moti delovni proces!
Buena Vita
27. 09. 2008 10.08
za propad juge je kriv janša,za bankrot juge je kriv janša,za pokole po jugi-ex je kriv janša,za pobite Slovence je kriv janša, mora pa bit ta človek res posebnež.le koliko tehta da toliko tega zmore
Buena Vita
27. 09. 2008 10.04
DEJMO NE POZABIT,ŽELELI SMO DEMILITIRIZIRANO SLOVENIJO Zakaj ni temu tako,morate vsak dan poslušat RTVSlovenija-ponoči,no po 21 uri,predvajajo stara poročila,pa jokajte ko boste poslušali različne izjave vaših ritoliznih komunističkih herojev. Dejstvo ,da smo v Evropi-razlog je svetovna globalizacija;;;sam ne predstavljaš nič,če nimaš vsaj 500 milijonov prebivalcev, in,sedaj imamo kar imamo, Slovenske matere smo rojevale,rojevamo,in bomo rojevale sinove hčere,in ti naši cvetovi morajo dobit tisto kar zahtevamo zase,VARNOST,v največji meri kar se da,če se to patrie,pa so patrie, če se sedaj nekateri izmikajo odgovornosti,ki so jo velehementno zakuhali,bodo slej ko prej to grenko obžalovali,kje piše da se ne najde na kriznem območju njihov sin-hči,in ostane slep,brez nog-rok KAJ SEDAJ STE ŽE KOMENTATORLČKI TAKO MOČNI,DA BI KAR UKAZOVAL TA MLADIM,KI SO POLNI ŽELJA ,ADRENALINA,AVANTUR,,,, SOLZICE BODO PA VAŠE,,,,,,VPRAŠANJE ČASA,,,,vsako posojilo se vračila veseli
Jan...
27. 09. 2008 09.19
In čez 10 let in še več mu jo bodo znova in znova metali pod noge, s podobnimi pečetovimi dokazi
Jan...
27. 09. 2008 09.18
Sej zdej v novem mandatu bo afera okrog tega sranja potihnila, kot vse....in najbrž bo za to kriv Janša
KernelPanic
27. 09. 2008 08.25
Pa te PopTvjevci so res nepismeni, oboriztvena firma ni Konsberg, ampak je KONGSBERG, namrec, velikokrat se zmotijo in so preleni, da bi preverili ...
Tonček Balonček
27. 09. 2008 07.21
Kaj pa, če bi bile kar vse patrije daljinsko vodene, pravzaprav bi alhko daljinsko vodili kar ves MORS!
kamenje33@gmail.com
26. 09. 2008 22.54
A v sloveniji se nič ne kaznuje namernega vdiranja novinarjev na zaprto območje? Kaj bi bilo če bi se kak novinar poškodoval kdo bi bil kriv? Očitno bo posel za patrijo veliko slabši kot so na začetku mislili. Plačati bodo morali dražje postaje pa še pogodbene penale. Pa še podkupnine so bile dane brezveze. Erjavec res dober posel si to zrihtal. :)
Ecika pecika
26. 09. 2008 22.19
Dejte no patrija ima zelo dobre karakteristike, samo oborožitvena postaja ni bila dobra. Samo ne gre mi pa v glavo da če hočejo dobro dalinjsko vodeno postajo zakaj niso nabavili sistem CROWS ki je trenutno v uporabi v US Army največ v USMC na Humveejih. Karakteristike so podobne in oboje je dalinjsko vodeno, praktično nobene neavrnosti za upravljalca s strojnico.
alduri
26. 09. 2008 22.06
Zato smo dal bajna sredstva, da se zdej koncno lahko veliki otroci mal igrackajo. Norisnica, ne pa zdrava drzava.
gregatia
26. 09. 2008 20.44
Pol pa pride svizec pa zavije patrijo.HAHA
Tonček Balonček
26. 09. 2008 20.39
Začelo se je!! Bravo! Vsaj en projekt \"te vlade\", ki bo (pogojno) uspel! Seveda, če bodo testi pokazalči, da tisti Kongsbergi zadanejo vsakogar, ki se premika in sega po naši zemlji! Živela OF, Trst je naš!! Potem gremo nad celovec in vs edo izvira Drave in Mure, Plemeniti bo povedal, kje so meje, verjetno še do Limskega kanala, če ne še dlje, mene mika Lošinj, na Unijah ima pa precej Slovencev vikende, tudi grobove! Gremo fantje, ne pustimo se dekadenci rdečkarjev!
Shekelstein
26. 09. 2008 20.05
uh prva patria prva patria tale novinar iz sveta je nor
Dragon_13
26. 09. 2008 19.55
Bravo, osemkolesnik in taborniki, ki se boste v njem vozili, ponosen sem na vas.
porka.malorka
26. 09. 2008 19.45
Za orat njivo bi pa bli Sam škoda k jih bodo vozili avganistanci tko kot avijon
dgorfb
26. 09. 2008 19.21
pa še tota je stara...lol... kaki kmeti!!!
NiVec
26. 09. 2008 19.06
Kaj bo ta patria... par molotovk na kolesa in se stopijo. Tolpa mulcev jih lahko onesposobi nekaj na uro.
endvatrilovi
26. 09. 2008 18.17
Kakšni neumestni komentarji... Bili bi varni, v Natu... imeli in plačevali pa ne bi ničesar... Mar mislite, da je povprečen Američan, Nemec, Francoz, Anglež, Finec (!) vesel, da jih toliko stane vojaška oprema... Lastna varnost bi bila še 10x dražja... Ja, pa za nakup 8x8 se je odločila Ropova vlada, le izvajalca ji ni uspelo določiti, ker jim je leta 2004 zmanjkalo časa...
luka.ki.muka
26. 09. 2008 18.01
G. Kahl Ehjavc je že poslal depešo gospodu Grmu z naslednjo vsebino: Prosim, počakajte z invazijo na Iran. Danes smo prejeli prvo pošiljko prepotrebne opreme, ki nam bo olajšala ta pohod in ga občutno skrajšala. Trenutno je v fazi testiranja na enem večjih poligonov na stari celini. Do takrat, ko bo oprema stestirana, pričakujemo dostavo našega vojaškega ladjevja in letalsko podporo. Vse skupaj, vključno z osmimi vojaki in šoferjem, vam bo takrat na voljo in uspeh je zagotovljen. P.S. Padel je gospod Janez, ampak kljub temu gre vse po planu, jaz se namreč ne bom pustil.