Slovenija

Mlinarjeva ni dobila podpore parlamentarnih odborov

Ljubljana, 17. 12. 2019 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.Š./ U.Z./ STA
Komentarji
455

Kandidatka za ministrico brez resorja, pristojnega za razvoj in kohezijsko politiko, Angelika Mlinar po večurnem zaslišanju ni prepričala članov parlamentarnih odborov za EU in gospodarstvo. Prvi je njeno predstavitev zavrnil z devetimi glasovi proti sedmim, drugi z osmimi proti osmim. Generalni sekretar SAB pravi, da je to le izraz manjšinske vlade, glasovanje v DZ pa je nekaj drugega. Prepričani so, da tam lahko dobi podporo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zaslišanje Mlinarjeve
    03:17
    Iz SVETA: Zaslišanje Mlinarjeve
  • Iz 24UR: Zaslišanje Angelike Mlinar
    01:55
    Iz 24UR: Zaslišanje Angelike Mlinar

Angelika Mlinar se je dan po prevzemu slovenskega državljanstva predstavila parlamentarnima odboroma za gospodarstvo in za zadeve EU.

V uvodu je dejala, da je Slovenija solidna na področju črpanja evropskih sredstev, se pa stvari lahko izboljšajo. "Za to bo treba osvežiti akcijski načrt, ga redno spremljati in striktno izvajati," je napovedala. V tem vidi tudi enega izmed največjih izzivov, in sicer je treba po njenem mnenju vse aktivnosti usmeriti v pospešitev izvajanja aktivnosti na terenu. "To je predvsem naloga posredniških organov, ki sredstva dodeljujejo konkretnim projektom in programom," je dodala.

V SAB so prepričani, da Mlinarjeva na plenarni seji DZ lahko dobi podporo.
V SAB so prepričani, da Mlinarjeva na plenarni seji DZ lahko dobi podporo. FOTO: Bobo

Člani odbora so jo v večurni razpravi spraševali o konkretnih načrtih za bolj uspešno črpanje, pri čemer so bili nekateri opozicijski poslanci kitični do izbora SAB za novo ministrico brez listnice, odprla pa se je tudi žgoča razprava o njenem državljanstvu. Mlinarjeva je namreč koroška Slovenka, avstrijskemu pa je v ponedeljek dodala še slovensko državljanstvo.

"Vi ste rojeni, kjer ste bili rojeni in jaz sem bila rojena, kjer sem bila rojena. Vi si tega niste izbrali, jaz si tega nisem izbrala," je začela Mlinarjeva. Kot je izpostavila, se je bila pripravljena odreči avstrijskemu državljanstvu, a ji je bilo v veliko čast, da se ji ni bilo treba in da se je tudi uradna Avstrija izrekla za to, da ji je v interesu, da obdrži avstrijsko državljanstvo.

Kljub skoraj šesturni razpravi in odgovarjanju na vprašanja Mlinarjeva članov parlamentarnih odborov ni prepričala. Odbor za zadeve EU je sklep o tem, da je bila predstavitev Mlinarjeve ustrezna, zavrnil z devetimi glasovi proti sedmim, odbor za gospodarstvo pa z osmimi proti osmim.

Zdaj bosta morala odbora najpozneje v dveh dneh predsednikoma vlade in državnega zbora posredovati mnenji, ki sta ju sprejeli, nato bo imel premier Marjan Šarec tri dni po prejemu možnost umika kandidature Mlinarjeve. V tem primeru bo moral hkrati predložiti tudi novo kandidaturo za ministra.

Pavlič: Zaslužila bi si podporo

Mlinarjeva po zaslišanju izjav ni dajala, se je pa pisno odzval generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič: "V SAB smo predlagali najboljšo kandidatko za ta resor, osebo z znanjem in bruseljskimi izkušnjami. Mlinarjeva je zaslišanje opravila odlično, veliko bolje od nekaterih, ki so že bili ministri, in bi si zato zaslužila podporo pristojnih dveh odborov."

Današnje glasovanje je po njegovem mnenju dejansko "samo izraz tega, da imamo manjšinsko vlado in da koalicija na nobenem odboru nima večine". Glasovanje v državnem zboru, ko so prisotni vsi poslanci, pa je nekaj drugega, je spomnil generalni sekretar SAB. Tako so v stranki prepričani, da Mlinarjeva zaradi svojih izkušenj in tudi na podlagi današnjega nastopa lahko dobi podporo na plenarni seji in postane ministrica.

Spomnil je, da je opozicija v preteklosti že podprla njihove predloge, med njimi dvig odmernega odstotka za pokojnine in brezplačni javni prevoz za upokojence. "In Angelika Mlinar je nov dober predlog," je zapisal Pavlič, prepričan, da bi za Slovenijo kot ministrica lahko veliko naredila.

Ožanje obljubljene podpore

Po zaslišanjih na odborih DZ se je sicer Mlinarjevi obljubljena podpora začela ožati.

"Glede na to, da nismo zasledili nobene izjave v smislu zgodovinsko enovite slovenske dežele Koroške, si težko obeta našo podporo," je v sporočilu zapisal Zmago Jelinčič. Napovedal je, da bodo na zaslišanju glasovali proti, kako bodo ravnali na plenarni seji, pa bodo še videli.

O kandidaturi so razpravljali tudi vodje poslanskih skupin koalicije. Kot je po srečanju povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, so se z izjemo DeSUS poslanske skupine odločile podpreti kandidatko.

Poslanci DeSUS nimajo enotnega stališča, pojavljajo se različne možnosti oz. so možni glasovi za, proti in vzdržani. Do četrtka se bodo poskušali uskladiti, a Jurša je skoraj prepričan, da vseh glasov petčlanske poslanske skupine DeSUS Mlinarjeva ne bo dobila. "Težko je zaključiti, kdo bo proti in kdo se bo vzdržal. To še ni jasno izraženo," je dejal Jurša in dodal, da je gotovo le, da bo kandidatko podprl eden poslanec. Jurša osebno še ni odločen, kako bo ravnal.

Za nastop funkcije potrebuje podporo navadne večine poslancev. Predsednica SAB Alenka Bratušek je ob predstavitvi kandidature Mlinarjeve odgovornost, da zagotovi to večino, pripisala predsedniku sicer manjšinske vlade Šarcu.

"Predsednica SAB Alenka Bratušek je rekla, da je moja naloga zagotoviti glasove. Tako kot za vsakega ministra in ministrico," je v ponedeljkovi izjavi v DZ potrdil premier Šarec. Verjame sicer, da bo Mlinarjeva prejela ustrezno podporo in bo potrjena na to funkcijo.

Kandidatka za kohezijsko ministrico Angelika Mlinar se je dan po prevzemu slovenskega državljanstva že predstavila parlamentarnima odboroma za gospodarstvo in za zadeve EU.
Kandidatka za kohezijsko ministrico Angelika Mlinar se je dan po prevzemu slovenskega državljanstva že predstavila parlamentarnima odboroma za gospodarstvo in za zadeve EU. FOTO: Bobo

V Levici ostro proti imenovanju Mlinarjeve

V SMC po besedah njihovega poslanca Janija Möderndorferja ne vidijo razloga, da je ne bi podprli, glede na to, da kandidatka izpolnjuje vse pogoje.

Podpore SDS ni pričakovati, poslanska skupina NSi pa o kandidatki še ni razpravljala. Ostro pa so proti imenovanju Mlinarjeve v Levici, saj po oceni koordinatorja stranke Luke Mesca neoliberalcev res ni treba uvažati.

Mlinarjeva bo tako ob podpori poslancev na čelo službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prišla skoraj natančno leto dni za svojim predhodnikom Iztokom Puričem. V minulem mandatu je bila evropska poslanka, bila pa je tudi podpredsednica politične skupine liberalcev Alde. V Sloveniji je postala bolj znana jeseni 2013, ko je bila kot prva ženska iz slovenske manjšine izvoljena v avstrijski parlament. Kot nosilka liste SAB je v Sloveniji nastopila tudi na zadnjih evropskih volitvah, a stranki mesta ni uspelo dobiti.

Mlinarjeva: Slovenija je na področju črpanja evropskih sredstev solidna

Kot je dejala Mlinarjeva, so evropska sredstva pomemben vir financiranja razvoja Slovenije, "lahko rečemo, da za Slovenijo celo najpomembnejši".

Slovenija ima na voljo 3,07 milijarde evrov kohezijskih sredstev, ta pa so usmerjena v ključna področja za doseganje gospodarske rasti, ustvarjanje delovnih mest in socialno vključenost, je dejala. Konkretneje je izpostavila vlaganja v raziskave in razvoj, informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, povečanje konkurenčnosti manjših in srednjih velikih podjetij ter regionalni in urbani razvoj.

Ko se pogovarjamo o uspešnosti črpanja evropskih sredstev, je treba po mnenju Mlinarjeve poleg številk pogledati tudi dinamiko črpanja. Primerjava med razpoložljivimi in počrpanimi sredstvi po njenih besedah kaže na počasnejši začetek črpanja, a podatki kažejo, da se trend izboljšuje. "Ni razlogov, da se ta trend ne bi nadaljeval ali celo izboljšal," je ocenila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (455)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volga Malek
18. 12. 2019 12.28
+3
SAB tone in Gela z njo.
Rotter80
18. 12. 2019 12.11
+3
Hahaha 😄😄😄
helter skelter
18. 12. 2019 12.10
+5
očitno je angelika poslušala nasvet šarca glede skoka na glavo v bazen... jbg, tokrat je bil prazen...
korintos23
18. 12. 2019 12.05
-5
Mate in Bajuk imela dvojno državljanstvo, to vas pa ni motilo?
dule100
18. 12. 2019 12.10
-1
BETONSKI
18. 12. 2019 13.12
Lažnjivec,lažnjivi kljukec te bomo klicali .
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 15.38
+1
Mate je zanikal. Bajuk pa potrdil. Tako, da ste pol na pol.
Fery Zaka
18. 12. 2019 12.05
+8
Baje bo več dobila na avstrijskem zavodu za zaposlovanje kot ministrske plače pri nas. Mi delamo samo v njeno dobro. Upajmo, da nas tudi v DZ ne bodo razočarali in jo bodo gladko zavrnili. Potem pa še nezaupnico Bratuški in še njo po isti poti. In še vse ostale. Dokler ne bo šarko sam v vladi.
korintos23
18. 12. 2019 12.09
+0
KAPIBARA
18. 12. 2019 12.05
+4
Zanimivo: Dokler ni postala brezposelna avstrijska državljanke, se ni zanimala za- jo ni brigalo Slovensko državljanstvo.. !!
korintos23
18. 12. 2019 12.03
+3
Poslušal včeraj ene modrijane, se mi zdi da jih ni mati imela pri prsih, kot da so od prvega dne kravje mleko pili.
korintos23
18. 12. 2019 11.58
-2
Nisem vedel da v Sloveniji ne morejo živeti tisti kateri imajo dvojno državljanstvo.
Andree
18. 12. 2019 12.10
-2
Jaz imam od 2017 dvojnega. Žena od mojega strica Ina celo tri slo,nem in bih
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 11.38
-1
svetice. A ves kako je. Vsak razmislja po svoje. Teb se ocitno zdi cisto normalno, da slovenec izdaja dokumente avstrijcem? Le od kje ti to... morda pa bi ti sam za nagrade naredil to? Saj ves domobranci... pa jansa pa sanader... itd... kako ze gre tisti pregovor... samo svinje svinjsko mislijo..
Uporabnik458403
18. 12. 2019 11.45
+5
A ti mislis, da avstrijci nebi tega izkoristili, saj se dobro poznajo......... In kaksna vprasanja bi ji postavljali avstrijski novinarji.......pravgotovo taksna za avstrijski interes........
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 11.47
+1
Pa saj to lahko tud jansi postavjo... bo se hitrej povedal...
Uporabnik458403
18. 12. 2019 11.56
+6
A si predstavljas, da bi nasa nekdanja evropska poslanka na hrvaskem postala ministrica.......?
Uporabnik458403
18. 12. 2019 11.58
+6
A mislisb da se Drenikova in Sekolc nista namerno pogovarjala zatob ker sta od hrvatov kaj dobila........... Ne mi govort, da nista vedla, da se ne smeta pogovarjat po navadnih linijah, saj so ju nasi levaki propangirali kot najboljsa............?
korintos23
18. 12. 2019 12.02
-1
svetice, kje so pa naši bili da niso Hrvatov ujeli pri prisluškovanju?
korintos23
18. 12. 2019 12.02
+1
korintos23
18. 12. 2019 12.04
-1
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 15.44
Svetice ... sumim, da mal velik filme gledas... ali pa kot receno sklepas po sebi. Dej povej kaj naj bi dobila? In kam naj bi to skrila? Za koliko sta to naredila? Za toliko, da bosta lahko skrila? Se je splacalo za toliko? ... ah tezko se je pogovarjat z nekom, ki je verjetno preprican, da je kucan krambergerja likvidiral...
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 11.36
+2
Ja asgard. Prav ti bos govoril o tem kaksna razlika je med potomcem domobrancev in domobranci. Kaj pa med komunisti? Tukaj isti vatli zate ne veljajo? Potomci komunistov so komunisti? Edini preziveli komunisti so pa zate pomladniki? Cudna logika...
Uporabnik458403
18. 12. 2019 11.33
+11
Ce ta postane ministrica bo opravicena do vseh tajnih podatkov..... Avstrijski politiki to dobro vedo in bodo zahtevali, da jim skrivno vse pove za taksne in drugacne nagrade............ Jaz taki osebi ne verjamem, se posebej, ker zivi v Avstriji in pozna njihovo okolje zelo dobro
korintos23
18. 12. 2019 12.05
-2
si pravi siromaček, kot da tega ne delajo največji domoljubi za denar.
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 11.31
+2
komel ne nalagaj. Ni res.Bajuk sam je moral v parlamentu razlagat, da se po argentinski zakonodaji ne da odpovedat argentinskemu drzavljanstvu.
santamaura
18. 12. 2019 11.25
+4
Pa naj jo potrdijo - Ta avstrijsko koroška Slovenka je edina , ki lahko razkrinka Alenko in jo postavi na mesto, ki ji pripada - Ni Šarec tako neumen kot se dela- Za šiviljo ukrojiti so potrebne dobre škarje
mobi7
18. 12. 2019 11.22
+12
Edino pravilno..Upam, da bo tako tudi , ko bodo pos ranci glasovali v parlamentu... naj bo ona kar v Avstriji, ne rabimo uvažat takšnih kot jih imamo doma še preveč...
Ost1234
18. 12. 2019 11.21
+7
Darko32
18. 12. 2019 11.18
-4
ANGELCA Mlinarjeva je svetovljan in gleda na stvari malo drugače. Gleda na stvari kot svetovljan-ka v korist svojega naroda. Namreč vsi, ki gredo malo v svet in vidijo navade kulture in ekonomijo po svetu začnejo drugače razmišljati o isti stvari. Vidijo bolj široko. Pri nas pa se pojavi drugi problem, ker so vsi prežeti z komunistično idelogijo, kjer se je prakticiralo Avangarda delavskega razreda in ni smel biti delavec bolj pameten od šefa, ki je navadno bil partiski človek. Potem pa smo dobili pogrom gospodarstva na celi črti. ANGELCA ni naučena na tej stopnji in gleda na zadeve iz zdrave ekonomije in zato vidim, da je dobila takšno nepodporo. Me pa zanima ali so jo podprli JANŠEVI in TONINOVI ali ne. DESUS so vsi naučeni po starih navadah in jih ne morejo pozabiti.
brezvode
18. 12. 2019 12.31
+1
Naši se bojijo da bo boljše delala od dosedanjih ministrov, in bo več denarja priteklo iz EU. Fantje delat je treba in ona to zna v Austriji ni položaja kar tako, se je treba tudi dokazat. Zakaj je pa JJ in luka proti EU denarju je malo ????
asgard
18. 12. 2019 11.13
+17
Vsi so najboljši, naredili pa niso vsi skupaj NIČ !!
bmwfanatik
18. 12. 2019 11.10
+25
Edino pravilno, NE in pika. Še Bratuškova naj gre. Vsak dan kaos na cestah, ne da bi gospa kaj naredila. Važno je, da bo na semaforju kikla. Zarad mene jih lahko ukinete, samo dajte že te BG RO UK LT LV RUS... šleperje v MS na vlak in via Trieste! Bo promet tekel kot je treba.
Uporabnik458403
18. 12. 2019 11.36
-1
Bmw........ce das kamione v MS na vlak za Trst pol tudi tebe vec ne bo na avtocesti, ker bo vinjeta stala 500 eur
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 11.40
+0
Tudi na tem vlaku ne bi bilo nobene guzve. Bi pac cez avstrijo vozili, al pa cez hrvasko.
Uporabnik458403
18. 12. 2019 12.04
+0
Brat........in kje bi iz Hrvaske prisli v Slovenijo, ce je na vseh mejnih prehodih dovoljen za lokalni promet od Bregane do morja......? A bi se res romuni vozili cez Avstrijo?....... SE TI SPLOH NE SANJA, DA BI SOFERJI IN PREVOZNIKI RADI SLI NA VLAKE AMPAK VEJO, DA JE TO NEIZVEDLJIVO........... Sef bi tako zaracunal, ker nebi imel brezveze in zastonj robo na kamionu, pa soferjem tudi nebi nic manjkalo, ker bi to dobili placeno, drugace nebi sli brezplacno na vlak
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 15.48
Svetice. Dvomim, da soferji navijajo za vlake, ker bi to posledicno pomenilo tudi konec njihovih sluzb. Glede hrvaske pa.... kaj oa Rijeka? Kakorkoli pa bi bila voznja cez avstrijo tudi za romune hitrejsa in verjetno cenejsa kot pa s slovenskimi zeleznicami.
ivan.z Doba
18. 12. 2019 11.09
-3
Verjamem, da je gospa sposobna. Verjamem tudi, da nam sposobnih ljudi ni treba iskati čez mejo. Že bajuk je bil en uvožen politik preveč.
asgard
18. 12. 2019 11.17
+14
Bajuk je bil vsaj spoštovan v mednarodnih krogih in celo Evropsko nagrado dobil, kaj lahko pokažejo ostali ? Razni generali jla kateri vlečejo penzijo kljub temu da so bili na nasprotni strani samostojne Slovenije. Ali pa Šerbedžija, kaj je on naredil za Slovenijo da vleče našo penzijo ?? Pa še polno takih parazitov futramo brezpotrebe.
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 11.22
-7
Ha ha ha asgard ti pa si slika! Evropsko nagrado?! Ha ha ha ha. Domobranc pa spostovan??? Kje??? Serbedzija dol visi za naso penzijo parazit
komel123
18. 12. 2019 11.24
+6
Za razliko od nje ke Bajuk ob imenovanju vrnil argentinsko državljanstvo
Ferdo Crni
18. 12. 2019 11.32
+9
Bajuk je bil leta 2005 razglašen za finančnega ministra leta v celotni EU . To ni anketa Lady ali Jane ampak najuglednejše finančne revije v VB "The Naker". Leto kasneje je prejel še nagrado "European voice" za dosežek leta (sprejem Slovenije v Euro območje kot prve nove članice)
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 11.32
-6
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 11.43
-4
Ferdo. Dej ne smesi se. Nagrado je dobil kot bi jo dobil vsak. Mi bi dobili evro tudi brez bajuka. Bajuk nima nobenih posebnih zaslug za to. Je dal pa zahod s tem jasen signal ostalim, ki se niso imeli evra..
Ferdo Crni
18. 12. 2019 11.46
+5
Bratec.... bajuk je dobil te nagrade in ne "vsak". To pomeni ugled ne pa naprimer "ugledni pravnik" Cerar, ki ne ve na katero sodišče mora vložiti svoje cmerarije.
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 11.46
-1
European voice ha ha . A pa ti ves kaksna revika je to? Kdo jo izdaja? Kdo je se dobil nagrado tistega leta??? Jao jao. Lady rulls!
brat od pepetovga brata
18. 12. 2019 11.50
-2
ferdek. Bajuk je bil pac financni minister drzave, ki je prva po padcu berlinskega zidu dobila evro. In interes evrope pri podeljevanju teh nagrad bajuku je popolno jasen. Grem stavit, da trenutne gospodarske rasti ne pripisujes Sarcu.
korintos23
18. 12. 2019 12.00
-2
Evra v Sloveniji ni ispogajal Bajuk ampak oni minister pred njim! On je samo sedal na prestol.
dule100
18. 12. 2019 12.11
+0
jakec1575
18. 12. 2019 11.08
-4
Ja, naredila bi red na eu sredstvih, kjer trenutno vlada kaos in dolocene firme lepo zivijo. predvsem pa bi morali zaceti delati.