Slovenija

Prva skupina ukrajinskih beguncev že na Debelem rtiču

Ankaran, 18. 03. 2022 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na četrtkovi seji ustanovila nov nastanitveni center za ukrajinske begunce v objektih ministrstva za notranje zadeve na Debelem rtiču, ki so preneseni na vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov, je danes po sestanku na Občini Ankaran povedala direktorica urada Katarina Štrukelj. Od četrtka je tam nastanjenih 46 ljudi.

Od tega je skoraj polovica otrok, je še dodala Štrukljeva. Objekt na Debelem rtiču bo sicer lahko sprejel med 80 in 90 beguncev. V petek je bilo na izolski upravni enoti sicer prijavljenih sedem beguncev iz Ukrajine, zdaj se je njihovo število povzpelo že na 70. Skladno s sklepom vlade bodo na Debelem rtiču nastanjene le osebe iz Ukrajine, večinoma pa gre – tako kot tudi v Logatcu – za matere z otroki. Beguncem so že zagotovili prehrano, ostale stvari pa bodo urejali v dogovoru z občino. Pri tem je direktorica urada izpostavila, da je ankaranska občina pokazala veliko pripravljenost pomagati.

Begunskim otrokom bodo zagotovili tudi prevoz v šolo v Ankaranu, za katerega bo poskrbela občina. Danes so tudi že vzpostavili stik z zdravstvenim domom, ki bo po potrebi opravljal zdravstveno varstvo, je dodala Štrukljeva. Po njenih besedah se bodo otroci po načrtu vključili v razrede s slovenskimi otroki. Kdaj bodo ukrajinske otroke vključili v šolo, sicer še ni bilo odločeno.

Prva skupina ukrajinskih beguncev že na Debelem rtiču
Prva skupina ukrajinskih beguncev že na Debelem rtiču FOTO: POP TV

Osebe, ki zaprosijo za začasno zaščito, pridejo najprej v sprejemni center v Logatcu, kjer potekajo registracija in zdravstveni pregledi, nato pa jih bodo premeščali v druge nastanitvene kapacitete, je pojasnila Štrukljeva. Štrukljeva sicer ocenjuje, da se bo število beguncev iz Ukrajine še povečalo. Večina od nekaj več kot 3000 ljudi je sicer trenutno pri zasebnikih, nove nastanitvene centre pa bodo odpirali glede na potrebe. Trenutno v vladnem uradu načrtujejo odpiranje centrov v Jelšanah, Velenju in Celju, je še navedla.

S četrtkovim sklepom vlade so bile sicer kot možne kapacitete določene tudi druge kapacitete v lasti države, kot so dijaški in študentski domovi ter centri šolskih in obšolskih dejavnosti, s katerimi se bodo po besedah Štrukljeve tudi pogovarjali.

Ankaranska podžupanja Barbara Švagelj pa je poudarila, da so že v prejšnji dneh začeli aktivnosti za različne vrste pomoči. Konkretno bo občina poskrbela za prevoz otrok v šolo in pomoč pri zdravstveni oskrbi, "predvsem pa za tisto bolj neformalno obliko pomoči prostovoljsko pomoč, materialno pomoč". Občina je po njenih besedah v stiku z Rdečim križem, Slovensko filantropijo in Karitasom, k pomoči pa bodo pozvali tudi občane.

Policija je sicer od 24. februarja do vključno 16. marca prejela 766 namer za oddajo vloge za mednarodno zaščito državljanov Ukrajine in 1648 vlog za začasno zaščito po zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb, so pojasnili na Policiji.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou