Slovenija

Prva vlada brez Janše, Bavčarja in Rupla

Sečovlje, 26. 06. 2009 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Kruha nam ne manjka, soli pa," je razmere 18 let po osamosvojitvi opisal Lojze Peterle. Skupaj z drugimi člani prve slovenske vlade je obujal spomine na slovenske prve korake.

Lojze Peterle
Lojze Peterle FOTO: Dare Čekeliš

Člani slovenske osamosvojitvene vlade so se na shodu, ki ga tradicionalno prirejajo vsako leto, tokrat srečali v krajinskem parku Sečoveljske soline.

"Želel bi si, da bi v naših dejanjih izpred 18 let našli navdih za enotno politiko v zadevah, ko gre za vse nas," je povedal Lojze Peterle. Srečanja se je udeležila večina tedanjih ministrov, opravičila pa sta se nekdanji minister za obrambo Janez Janša in nekdanji minister za notranje zadeve Igor Bavčar. Tudi Dimitrija Rupla ni bilo.

"Nismo računali, da bo šlo socialno razlikovanje v Sloveniji tako daleč," spremembe, ki so se zgodile v zadnjih 18 letih, komentira Peterle. Po njegovih besedah se je v tem času zgodilo marsikaj več od tega, kar so pričakovali, nekatera pričakovanja pa so ostala neizpolnjena. Prav tako ostaja po njegovem mnenju nedokončan proces tranzicije.

"Takrat smo vedeli, da je potrebno nekaj narediti in imeli smo široko ljudsko podporo. Čutili smo, da je potrebno kaj tudi žrtvovati. Danes te atmosfere ne vidim, pač pa več nelagodja in strahu," pravi Peterle, ki si želi, da "kakovost politične ideje ne bi bila odvisna od političnega rodovnika tistega, ki jo prinaša".

Pri Pahorjevi vladi Peterle pogreša predvsem odločnost, "več ukrepov in močnejše vizije, kako gospodarsko krizo izkoristiti za prestrukturiranje gospodarstva". "Vzdrževati socialni mir ni dovolj. Treba se je odločiti za smer, iz katere bo Slovenija izšla gospodarsko in socialno močnejša," ocenjuje Peterle.

Srečanje na Sečoljah
Srečanje na Sečoljah FOTO: Dare Čekeliš

Glede slovensko-hrvaškega mejnega vprašanja pa meni, da je škoda, da državi nista izkoristili možnosti posredovanja tretjega. "Žal je prišlo do pokopa te formule in očitno bo treba začeti spet v dvoje," napoveduje Peterle, kako bosta državi mejno vprašanje urejali v prihodnje.

Da je sporazum padel v vodo, je po njegovem krivo tudi pomanjkanje "tihe demokracije" med Ljubljano in Zagrebom. "Treba bo opustiti pričakovanje, da je mejno vprašanje mogoče rešiti pred televizijo," zaključuje Peterle.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proton
16. 05. 2010 19.14
rahlo_nepristranski
29. 06. 2009 21.11
nočejo JJ v politiki samo komunisti, kjer je edini on ki bi njim preprečil da ne bojo to državo popolnoma uničili in jo spravili v raven kube, ali severne koreje.
ytso
27. 06. 2009 20.11
Blankakleptomanka:: nisem član nobene stranke! Bom pa kmau pri Piratih! :)))) ..vem kaj delajo politiki, VEM pa tudi da nočem Janšata v slovenski politiki!!! Ma same črne pike na grbi! Če ti težki mafijc reče, da je Janša mafijc brez primere, pol je neki na tem! Ne rabm nbenih afer! now figure it out!
Tonček Balonček
27. 06. 2009 20.02
vetlan
27. 06. 2009 17.06
Tele. A je tudi kaj zapel? Tranzicija je zaključena in končna točka znana, v riti smo. "Soli" ti pa res manjka.
Buena Vita
27. 06. 2009 17.01
YTSO PREDVČERAJŠNJIM SMO IMELI FEŠTO PRI MENI DOMA ČE HOČEŠ KAJ ŠTEVILK O PORABI IN POŽRTIJAH TI JI Z VESELJEM PRISKRBIM SAMO TE POŽRTIJE SO OD RDEČIH,IN RAČUN PORAVNA PROTOKOL MI PA ZBEREMO DENAR IZ SVOJEGA ŽEPA,KUPIMO POLIZDELKE ,NAREDIMO FEŠTO,IN FEŠTAMO TRI DNI ČE JE TREBA TI PA POJDI IN PREVERI PROTOKOLOBE NAROŠČILNICE IN RAČUNE IN PODPIS NAROČNIKA, BOŠ
Xspot
27. 06. 2009 16.52
Ja, takrat je bilo lepo vladati, lačnim in ubogljivim ljudem, od pravnih aktov pa ni bilo treba izvajati drugega kot Kazenski zakonik, na državljanih. Lepo se je skrbelo za kruh (ropanje države), človeka (sebe), družbo (družino in prijatelje) in nov družbeni red (diktaturo). Čudovito državo so nam ustvarili, par centimetrov gor ali dol veliko, olastninjeno tako, da zgleda ne bomo nikoli izvedeli, kdo je naš lastnik. Vemo le, da se je del ubogih po duhu razslojil kot hobotnica, ostalih 90% pa nas tiči skupaj v drugem (spodnjem) sloju in se nimamo več kam razslojiti. Sestanek ostanka preteklosti, muzejske vlade, ki nikogar več ne zanima, razen zgodovinarjev in kriminalistov.
cekson
27. 06. 2009 14.20
TEJ VLADI NE MANJKA SAMO SOLI, TUDI MOZGANOV NIMAJO ALI SO PA OPRANI, KER PA MESAJO SAMO MEGLO, JE PA DOVOLJ DOKAZ. EU JIH ZE KAZNUJE IN OPOZARJA, DA PREVEC KRADEJO, SAJ IMAJO BAJE VSI SLAMNATE PODJETJA V HOLNDIJI, SINGAPURU IN SE, IN SE, SAMO TO ZNAJO, KAJ KONKRETNEGA PA NE, GLEDAJO SI SVOJE FRISE V OGLEDALIH, ZATO SO PLACANI, JA SO PAC ULTRA-UDBA-KOMUNISTICNA-NESPOSOBNA..!!!!!!!!!
radirkar
27. 06. 2009 12.54
Dragi Lojze.Očitno ti kruha ne manjka, je pa hudo, ker se prištevaš k tistim, ki jim manjka soli. Pa saj to si že mnogokrat dokazal!
selector
27. 06. 2009 10.23
Mislim, da bi bilo najbolj, da bi Janša plaču Cviklu in njemu podobnim eno dobro psihiatrično obravnavo..
Tonček Balonček
27. 06. 2009 10.21
Seveda je Janša kriv za slabo vreme, saj je med predsedovanjem EU stalno trobil, da je ena od prednostnih nalog njegovega poslanstva tudi boj proti globalnemu segrevanju ozračja. Rezultati so tu! Bo sam plačal izpad dohodkov v turizmu ter škodo na posevkih tere razvoj bolezni na rastlinah, predvsem v sadjarstvu ter vinogradništvu?
selector
27. 06. 2009 10.13
Smešno.. Ko gre za Golobičeve prevare, odtekanje denarja iz proračuna v Ultro, za čudne transakcije s posestvi na Primorskem pa grajenjem večjih hiš od tistih vpisanih v zemljiško knjigo je Golobič malodane svetnik. Ker ga Pahor ni prisilil k odstopu bodo resne posledice za SD, ZAHEC je pa oplel. Janša je pa vsega kriv, še za slabo vreme bi ga zaprl za kake par let.
Tonček Balonček
27. 06. 2009 10.00
A kdo ve, kam je pobegnil Andrej Bajuk, donedavni finačni minister in predsednik stranke, ki združuje najbolj poštene Slovence in skrbi za katoliško izročilo? A sploh še dviga tistih 3.000,00 EUR "nadomestila" na mesec, ki jih kot upokojenec še prejema za svoje zasluge ministrovanja?
ytso
27. 06. 2009 09.52
A u JEK ste SDS-evci tudi ravbal? ..je treba plačat vse gostije, k ste jih prirejal v okolici. SE je kdo pozanimal o zabavi v gostilni DOLINŠEK na Vrhu nad Sevnico, ki se je zgodila 17.oktobra 2008. Takratni vladajoči z Vizjakom na čelu so se basali s svojmi "odvisniki" do 6h zjutraj! Dej mo POP- tV-jevci mal raziskovat...a vam še telefonsko od oštarije dam? JJ moramo izriniti iz politike, če hočemo Sloveniji dobro!
ytso
27. 06. 2009 09.46
Manjkajo tisti, ki jim je vseeno in jim je vedno biloooo! "Zaprti svetniki" JJ, IR, DB so postali glavni MAFIJCI!!! To je njhova zgodba od osamosvojitve naprej! ŽALOSTNO! ..ja sevede bi SDS s svojo falango rešu krizo in svet pred propadom! :)))) hahahaha...SDS nas je potopu še globlje, predno so dobil nezaupnico, ki jo še vedno ne morjo sprejet! Professionalni kradljivci od kar obstajajo: - prodaja orožja 92-94 (le kje je tist dnar?) -... - zaslužni za propad HIT-a, LUke Koper, Intereurope, ...2004-2008 Bognedaj jim še enkrat oblast..jaz nočem imet iranskih razmer doma!!! Ker druge prihodnosti z JJ-em ni! Morm mirkat bigbrother JJ posluša! ps:: Zver, Virant rešita se! Škoda vaju je, da bi se potopila z evil JJ-em in njegovim pomočnikom Grimsom!
cekson
27. 06. 2009 08.33
ENO NAPAKO SO PA NAREDILI, PRI OSAMOSVOJITVI, ZAKAJ SO KUCANO DOVOLIL, DA SE JE SE LAHKO S POLITIKO UKVARJAL, KER SE DANES DELA SKO.O IN SPRICA STRUP. PA TO NI VAZNO ALI JE NA SHODIH ALI DOMA V MURGLAH. NIKJER NA SVETU NE MESA EN EX, EX PRASEDENT TOLIKO SOVRASTVA MED SVOJ NAROD, CE SMO SPLOH? NAJ UZIVA, PA ZGLEDA, DA CLOVEK NI ZADOVOLJEN, CE SAMO PIKA.. JE PAC TITOIST -POKVARJEN !!!!!!!!!!!!!!!
cekson
27. 06. 2009 07.20
SPICELJ !!!!!!! TI SI SE ZMOTIL PRI PISANJU KOMENTARA, NAPISAL SI EDEN "S" PREVEC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SLOVENSCINA TEZKA SPRACHA!!!!!!!!!
SPICELJ
26. 06. 2009 22.25
članek o JEK je izginil kot denar od tam....akterji pa isti kot pri HITU,LUKI KOPER IN INTEREVROPI....SDS MAFIJA...
Prvo Borec
26. 06. 2009 22.12
Ma vsakega bi bilo treba napojiti s slano vodo !!
Prvo Borec
26. 06. 2009 22.04
Kje pa je članek o primanjklaju denarja iz NUK