Slovenija

Golob: Rezultati bodo prinesli še en mandat

Ljubljana, 30. 05. 2024 08.49 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič, Anja Kralj
Komentarji
714

Vlada Roberta Goloba bo 1. junija zabeležila drugo leto na čelu države. Ob tem je Golob izpostavil rekordne dobičke v gospodarstvu, obenem pa so se rekordno dvignile tako zagotovljene pokojnine kot tudi minimalna plača. Zagotovil je, da vlada nadaljuje pripravo strukturnih reform; sprejela je izhodišča za davčno, prav tako je sprejela izhodišča za spremembo Zakona o zdravstveni dejavnosti. Prepričan je, da bodo rezultati prinesli še en mandat. Zagotovil je, da bodo vse obljube volivcem izpolnili v dveh mandatih. Kot meni, so na 'odlični poti', da jim to uspe.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Dosežki vlade v dveh letih
  03:19
  Iz 24UR: Dosežki vlade v dveh letih
 • Iz 24UR: Pričakovanja gospodarstva
  02:14
  Iz 24UR: Pričakovanja gospodarstva
 • Iz SVETA: Dve leti vlade
  04:27
  Iz SVETA: Dve leti vlade
 • Iz SVETA: Davčna reforma
  03:00
  Iz SVETA: Davčna reforma

Vladna koalicija, ki so jo po državnozborskih volitvah 2022 sestavile Gibanje Svoboda, SD in Levica, je mandat nastopila ob obljubah o "normalizaciji države", drugačni politiki in sprejemanju ukrepov, ki so odpravljali poteze vlade Janeza Janše.

Ob prevzemu krmila države je sicer Golobova ministrska ekipa morala ob naraščajoči inflaciji in vojni v Ukrajini najprej zagristi v pripravo ukrepov za blaženje draginje in energetske krize. Njene siceršnje načrte so nadalje pomembno zaznamovale še obsežne ujme avgusta lani, pri čemer se je morala vlada spopasti s sanacijo posledic najhujše naravne nesreče v zgodovini države.

Kljub temu, da jim razmere niso bile naklonjene pa, pravi premier Robert Golob, je delo v vladi predano in trdo. "Dostikrat se smejemo, včasih se skregamo, a tisto, kar šteje, je, da so vsi dosežki skupni," je povedal. 

Golob je zatrdil, da je gospodarska rast v Sloveniji med najvišjimi v EU, da je inflacija z 10 padla na tri odstotke in da je tudi brezposelnost rekordno nizka. "In te trendi se s pozitivnim razvojem še nadaljujejo," je ponosen.

"Dostikrat imamo vtis, da gredo vsi ti uspehi na račun gospodarstva, mi pa se od prvega dne zavedamo, da ne more biti blaginje, niti ne socialne države, če ne gre gospodarstvu dobro," je dodal. Ob tem je izpostavil rekordne dobičke v gospodarstvu, obenem pa so se rekordno dvignile tako zagotovljena pokojnina kot tudi minimalna plača.

"Kombinacija obojega, iskanja ravnotežja med socialno državo in razvojno prebojnostjo gospodarstva, je načelo, ki se ga bomo držali tudi v nadaljevanju tega mandata in v naslednjem mandatu," je dejal in napovedal, da bo vrsta ukrepov, ki jih izvajajo, v resnici dajala rezultate šele v naslednjem mandatu.

Na današnji seji je vlada po Golobih besedah obravnavala prvi paket davčnih sprememb, ki je usmerjen izključno v dvig produktivnosti slovenskega gospodarstva, prav tako so obravnavali spremembe na področju zdravstvene dejavnosti. "Na tem področju smo potrdili izhodišča, ki bodo pomenila revolucijo v našem javnem zdravstvenem sistemu. Po dolgih desetletjih smo se odločili, da bomo jasno in enkrat za vselej razmejili delovanje zasebnega in javnega," je poudaril.

Prepričani so, da bodo s tem, ko bodo prepletanje javnega in zasebnega prekinili, zaustavili tudi razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. "Vzporedno s tem smo sprejeli tudi izhodišče za to, na kakšen način delavce, ki delajo v javnih zdravstvenih ustanovah, dodatno motivirati, dodatno nagraditi za njihovo delo prek rednega delovnega časa," je dodal.

Iz danes sprejetih izhodišč izhaja tudi prepoved trgovanja s koncesijami. Te bodo postale individualne, vezane na nosilca zdravstvene dejavnosti. "Preprodajanje koncesij je pripeljalo v situacijo, da se danes te kopičijo v zasebnih rokah in nimajo nobene zveze več z zdravstveno dejavnostjo, ampak samo še s čistimi poslovnimi odnosi," je dejal.

Vlada je danes sprejela tudi sklep o priznanju Palestine. Po pričakovanjih bi lahko DZ sklep potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

Vlada je sicer po Golobovih besedah zmagala volitve pred dvema letoma, "ker je obljubljala, da bo prekinila s praksami, ki smo jim bili priča, ker je obljubila normalizacijo odnosov, in to je nekaj, kar hitro pozabimo, hitro se da na to navaditi". Obenem je bil kritičen do opozicije, ki da vztraja na istih načelih, torej da ni vladavine prava v Sloveniji, da ni medijske svobode, "vztraja na tem, da je treba kompletno spremeniti krajino, ki se ji reče demokratični ustroj države".

"Vrednote so tiste, ki štejejo, ne osebni vtis in ponosen sem, da danes lahko, ne samo v Sloveniji, govorimo o tem, da živimo v demokratični družbi, kjer lahko vsak protestira in proti nikomur ne uporabljamo policije, še manj vodnega topa ali solzivca. Ponosen sem, da danes velja vladavina prava za vse, tako za navadnega državljana kot za politike, in ponosen sem, da velja svoboda medijev," je dodal.

Novinarska konferenca vlade
Novinarska konferenca vlade FOTO: Bobo

Han: Ta vlada je naredila veliko dobrih stvari v zelo napornih časih
Han je prepričan, da je koaliciji uspelo vzpostaviti dobre odnose. Ocenil je, da so lahko zadovoljni. Zagotavlja, da slišijo kritike in težave, ki jih imajo ljudje in družba. Prepričan je, da bodo te izboljšave v naslednjih dveh letih lahko tudi izpeljali.  Čaka jih še stanovanjska politika, davčna reforma, želijo si močno javno zdravstvo, brez zelenega prehoda ne bo šlo, je naštel prioritete. 

Han je izpostavil, da postaja Slovenija zanimiva za razvojne projekte. Navedel je, da bosta farmacevtski podjetji Novartis in Sandoz v naslednjih letih v Slovenijo investirali 990 milijonov evrov. Poleg tega je dejal, da so na današnji seje vlade sprejeli odločitev o polnopravnem članstvu v Evropsko vesoljsko agencijo.

Izpostavil pa je tudi področje športa, ki da mu je vlada vrnila tisto, kar so nekateri 30 let obljubljali. Športu so v tem letu namenili 45 milijonov evrov.

Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko je med dosežki prve polovice mandata izpostavila novelo zakona o delovnih razmerjih, med drugim so prenovili tudi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki da so ga od prejšnje vlade podedovali brez sistemskega financiranja.

Kulturi je vlada po ministričini oceni uspela povrniti mesto, ki ji pripada. Vrečko je glede tega omenila nov zakon o medijih in prenovo ljubljanske Drame, ki da je najpomembnejša investicija v javno kulturno infrastrukturo v samostojni Sloveniji.

Na seji izpolnili tri pomembne zaveze: davčne spremembe, zdravstvo in priznanje Palestine

Na seji vlade so izpolnili tudi tri pomembne zaveze – dve koalicijski in eno civilizacijsko. "Danes smo obravnavali prvi paket davčnih sprememb, ki je usmerjen v dvig gospodarstva," je povedal. 

Druga zaveza je zdravstvena reforma, ki jo je označil za revolucijo v našem zdravstvenem sistemu. "Odločili smo se, da bomo končno razmejili delovanje zasebnega in državnega zdravstva. Podpiramo oba stebra, ne bomo pa dovolili nespodobnega mešanja in prepletanja, kot smo mu bili priča. Ko bomo prepletanje ukinili, bomo ukinili razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. Vzporedno s tem bomo prepovedali tudi trgovanje s koncesijami," je zatrdil. 

Kot tretja izpolnjena zaveza pa je odločitev, da bo Slovenija priznala Palestino. "Danes je vlada sprejela odločitev, da bo priznala Palestino," je povedal Golob. 

Koalicija je v prvi polovici mandata po vsebini uresničila slabih 14 odstotkov tega, kar si je sama zadala, je na odboru DZ ugotavljal prvak SDS Janez Janša. Kritike na vlado je usmeril tako na področje zdravstva, obvladovanja migracij kot na plačni sistem v javnem sektorju.

Poslanec NSi Jožef Horvat je dve leti vlade Roberta Goloba danes pospremil z besedami, da smo spremljali dve leti počasnega učenja. Gledamo že četrto ponovitev vlad novih obrazov, rezultati pa so podobno neučinkoviti kot v prejšnjih predstavah, je dodal.

 • zacetni
 • VITALHIT
 • KLET KRŠKO
 • SWY
 • WIDEX
 • PEČJAK
 • NEPREMICNINE
 • LISCA

KOMENTARJI (714)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo12
01. 06. 2024 10.16
+6
Jufka se spet predstavlja kot nekega rešitelja in žrtev v enem. Ti nisi nobena rešitev, ti si glaven problem slovenskega naroda
Ramzes gobje zadnji
02. 06. 2024 11.06
+1
Samo udbovca ne in njegove podrejene policije.
branko-r
31. 05. 2024 18.55
-6
še en mandat ne rabite ga ker boste že v tem mandatu totalno uničili državo
vednokontra
31. 05. 2024 17.15
-4
Samo12, Ko si na drogi ne piši komentarjev, ker so tragikomični. Plešite in dokončno uničite državo.
Samo12
31. 05. 2024 19.39
+6
Koliko vem sektaši hodite po banane k prodajalcu. Napisal nic lažnega, vse se da preveriti. Država okreva in se bo, popravljati za zlobno sekto, katera je res skoraj uničila državo ni tako hitro. Zato pa sektaši z volitvami ne boste več zmagali v Sloveniji. Nihče vas ne potrebuje. Ste le osovražena manjsina v slo, kateri ne gre v glavo, da vas narod več noče gledat, poslusat, kaj šele na oblasti
branko-r
31. 05. 2024 17.02
-4
vse kar je vlada do sedaj storila je storila samo v škodo Sloveniji odstranila je ograjo na meji in s tem privabila na deset tisoče migrantov zdravstveni sistem se je rasu itd. lahko bi našteval še in še ko pa govori o drugi mandatih pa misli da je nesmrtni predsednik kot kim džo un
Samo12
31. 05. 2024 17.12
+4
Revez, sporazum za odstranitev ograje je bil podpisan po sekto, prav tako ke sekta podprla hrv v sengen, kljub temu da nimamo urejene meje z njimi, kaj šele, da so hrv sposobni braniti južno mejo. Spet očitki, kar ste sektaši sami zakuhali
Samo12
31. 05. 2024 16.25
+3
Po pacientu so dosegli 14% obljub😂bi več, če jim ne bi metal polena pod noge. Sicer pa sekta ni realizirala niti ene svoje obljube. V treh mandatih ni naredila absolutno nic dobrega za Slovenijo, samo škodo. Spomnimo zmanjšanje pokojnin in izpraznitev pokojninske blagajne, ogromni kredi, za katere zdaj plačujemo 900k€ obresti, upokojence so pustili umirat brez zdravniške oskrbe, ker se njihovo življenje tako izteka, bone bojo odplačevali se naši vnuki, s katerimi je podkupoval Zavarovalnica, sam imajo najvec hotelov, ustvaril je dvoživke v zdravstvu, zaradi česar je stanje v zdravstvu kakršno je. Namesto, da je križaril z lobisti in zdravniki po rajskih otokih, bi naj resil zdravstveno reformo, samo pol ne bi bilo dobičkov in jadranja, nepojasnjeno biti denarja, orožje, zemljišča,….: dovolj je bilo pacienta, 80% si ga ne zeli gledat, poslusat, kaj šele na oblasti.Sekta skupaj s slovenko 6.. zlobni uničevalci Slovenije, če bi bili dobri, bi dobili volitve, tako pa vam so in vedno bojo znova dokazali na slo volitvah, da vas sektasev nočemo več gledat, poslusat kaj šele na oblasti! Dovolj je bilo korupcije in sramote v slo in po svetu sekte. Sektaši očitajo vladi bele noske, koliko pomnimo , so predstavniki prejšnje vlade hodili po banane čemu k komu. Drugo več ne vedo, kot očitat drugim kar sektaši sami počnejo. Pol pa se čudijo, zakaj jih preko 80% slo naroda sovraži ,…
zoran pušenjak
31. 05. 2024 15.21
-4
In kaj je naredil z to vlado,. Nič za slovenski narod
zoran pušenjak
31. 05. 2024 15.09
-3
Bo drugi mandat če bo tako prirejeno
zoran pušenjak
31. 05. 2024 15.08
-2
Pošteni in delovni ter pametni Slovenci ga velč ne bodo volili, zato pa uvažajo na veliko nove volivce
Kollerik
31. 05. 2024 15.59
-2
Jon Bacek
31. 05. 2024 11.52
-5
Večino časa bili levi na oblasti, v ozadju pa vedno isti plenilci.
Samo12
31. 05. 2024 13.50
+2
LoToGo
31. 05. 2024 10.12
+4
...in med vsemi državami, ki so pristopili v EU leta 2004, je SLOVENIJA NAJMANJ napredovala, tudi po Goloba.
Paskakvali
31. 05. 2024 10.14
-1
Samo12
31. 05. 2024 10.20
+1
Daj ne izmisljuj si, če bi gledal tudi kaj drugega kot NoroTV bi videl da je Slovenija zelo cenjena v EU tudi po standardu. Samo da to spregledal, moraš malo ven iz kvedra. Če ti pa ke tako hido, pa vzami puklastega zraven in koprive, pa pojdite iz slo. Nihče vas ne bo zadrževal! Pojdite v hrv za 350 € ali pa v madžarsko. Le za nosom naprej
Jimi1
31. 05. 2024 10.25
+0
Temu je pa precej prispevala NEGATIVNA SELEKCIJA, ki vse pri pameti naganja v tujino ker tu uspeha za nas ni le vrata nas tepejo po hrbtih... V firmah in drzavni upravi pa se nabirajo diplomirani sorodniki in politični kadri katerih osnovna logika deluje po meni neznanih vzorcih...
Jimi1
31. 05. 2024 10.07
+4
Kot uspehe razumem da je cenzuro naredil in nam omejil svobodo komentiranja, brezsramno kradel in naredil nicesar od obljubljenega. Dvignil davke in realno znižal plače... Nimamo vec denarja za neumnosti kot je volilcem-volom obljubil pred volitvami. Izgleda da bo plesanje prišlo v krvavo fazo če se narodu odpuli...
Jimi1
31. 05. 2024 10.14
+2
Pa stanovanja za mnoge naredil še bolj nedosegljiva. Sedaj bi pa z evtanazijo narodu skrajšal muke katerih vzrok je ,mladino pa imel na drogi da ne bi bila nezadovoljna... V vmesnem času pa navozil kadra, ki bi mu bila volilna baza... To pa razumem kot totalno vojno napoved temu narodu, ki ga ima zgolj za sužnje in financerje pogroma nad njim...
Paskakvali
31. 05. 2024 10.17
-2
Travo bodo legalizirali da boste sektaši lažje prenašali vse te krivice.....
Samo12
31. 05. 2024 10.22
-3
Kako cenzuro ke naredil? Katere davke je dvignil in kako ti je omejil svobodo? Prismuknjenc a ti si pod vlado sekte??
Kollerik
31. 05. 2024 15.47
+1
Malo si sfalil s to travo 😁Sekta je že kar nekaj časa na višjem nivoju ( beli noski, press)..
Paskakvali
31. 05. 2024 10.03
+6
Mi hočmo Janeza!Ko je on na oblasti se cedi med in mleko !
Paskakvali
31. 05. 2024 10.13
+3
Pa še policija nas šprica ko nam je vroče da o pipsanju s solzilcem ne govorim....
enposvoje
31. 05. 2024 12.27
-1
Smuuki
31. 05. 2024 09.57
+4
Pozabi na vse nepodpornike te vlade. Kar ti naštej vsaj nekaj uspehov te vlade. Se bojim, da nimaš kaj napisat in odgovora ne bo. 😀😀😀😀😃
Samo12
31. 05. 2024 10.24
+1
Veliko več je naredil kot pacient v ttreh mandatih! Nastej tri dobre zadeve za narod, ki jih je pacient naredil? Pa ne z boni, ker le te bojo se naši vnuki odplačevali, da ne omenjam skoraj milijon obresti za kredite, ko je delil Covid dodatke zdravnikom po 8000€
enposvoje
31. 05. 2024 12.29
-2
Nekateri bi pa res že lahko dali dol svoje plašnice!
Samo12
31. 05. 2024 09.55
+4
Po pacientu so dosegli 14% obljub😂bi več, če jim ne bi metal polena pod noge. Sicer pa sekta ni realizirala niti ene svoje obljube. V treh mandatih ni naredila absolutno nic dobrega za Slovenijo, samo škodo. Spomnimo zmanjšanje pokojnin in izpraznitev pokojninske blagajne, ogromni kredi, za katere zdaj plačujemo 900k€ obresti, upokojence so pustili umirat brez zdravniške oskrbe, ker se njihovo življenje tako izteka, bone bojo odplačevali se naši vnuki, s katerimi je podkupoval Zavarovalnica, sam imajo najvec hotelov, ustvaril je dvoživke v zdravstvu, zaradi česar je stanje v zdravstvu kakršno je. Namesto, da je križaril z lobisti in zdravniki po rajskih otokih, bi naj resil zdravstveno reformo, samo pol ne bi bilo dobičkov in jadranja, nepojasnjeno biti denarja, orožje, zemljišča,….: dovolj je bilo pacienta, 80% si ga ne zeli gledat, poslusat, kaj šele na oblasti.Sekta skupaj s slovenko 6.. zlobni uničevalci Slovenije, če bi bili dobri, bi dobili volitve, tako pa vam so in vedno bojo znova dokazali na slo volitvah, da vas sektasev nočemo več gledat, poslusat kaj šele na oblasti! Dovolj je bilo korupcije in sramote v slo in po svetu sekte
Verus Clavis
31. 05. 2024 09.38
+2
A kateri rezultati, sonce mamino?
Samo12
31. 05. 2024 09.35
+2
Če sekta cvili na vse predaje, pol dela vlada dobro. Sekta nima niti enega procenti realiziranih obljub. V treh mandatih ni naredila res nic dobrega za ljudi, le za svoje pokvarjene izbrance. Tega ji narod ne bo oprostil, zato tudi na volitvah več zmagala ne bo! Naj grejo vsi v Bruselj glasovat za morilce, samo naj se spakirajo iz slo!! Vključno s koprivami
Nebodijetreba
31. 05. 2024 09.20
+10
Res dober naslov! Bolj mu je sinoči Peskova nalivala čistega vina, bolj je spodrsljaje vlade opeval kot uspehe. Prav neverjetno, kakšni osebki obszajako.
Nebodijetreba
31. 05. 2024 09.20
+3
Kollerik
31. 05. 2024 15.48
Nebodijetreba
31. 05. 2024 09.16
+7
Toliko brezsramnih laži na kupu, da enostavno sploh več ne veš, ali gre za najhujšo obliko patološki lažnivcev ali pa za skupek nesposobnežev, ki ne zmore spoznati lastne zmote. Pomilovanja vredno!
red12
31. 05. 2024 09.10
+7
Imam občutek da bo edin uspeh višji davki in priznanje palestine :)
red12
31. 05. 2024 09.06
+5
Resno ? rekorden dvig minimalne in pokojnin ? Inflacija je itak prirejena, ker je 20+ % in ne 3 %. Hrana se je skoraj podvojila. Zavajajoč naslov glede rekordnega dviga; ja rekordno so se cene tudi dvignile vendar mediji ne povedo to. Če bi to bilo pri JJ bi bilo vsak dan v medijih cene gredo v nebo !