Slovenija

'Druži nas zavezanost demokraciji, vladavini prava in družbenemu napredku'

Ljubljana, 28. 09. 2021 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodje strank LMŠ, SD, Levica in SAB so podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju. Kot piše v sporazumu, je to podlaga za nadaljnje aktivno sodelovanje, pripravo skupnih programskih vsebin, način delovanja in postopkov, ki bodo na volitvah omogočili vzpostavitev trdne, uspešne, učinkovite in razvojno naravnane vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: KUL odprt za sodelovanje
    02:38
    Iz 24UR: KUL odprt za sodelovanje
  • Iz SVETA: Sporazum o povolilnem sodelovanju
    02:45
    Iz SVETA: Sporazum o povolilnem sodelovanju

Kot je uvodoma povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec, je danes pomemben dan tako za opozicijske stranke kot celotno Slovenijo. "Leta 2018 smo se zbrali skupaj, ker smo čutili odgovornost, da sestavimo vlado, da ne bi prišli v takšno situacijo, kot jo imamo danes," je dejal. Po njegovi oceni je njihova vlada dosegla pomembne korake, vse stranke, ki so bile članice vlade, pa so ravnale odgovorno. 

"Naša vlada je pustila proračun s presežkom. Pred epidemijo smo pustili zdrave javne finance, zato, da je bilo zdaj moč od kje jemati," je še dodal Šarec. Sporazum so podpisali zato, tako Šarec, ker se zavedajo pomena sodelovanja, čeprav imajo pogosto različna mnenja. 

"Zatrdim lahko, da bomo štiri stranke sestavljale naslednjo vladno koalicijo, ki bo normalizirala Slovenijo, dosegla enotnost in umiritev naroda, in da bomo končno razčistili s korupcijo," je še povedal. 

Šarec, Fajonova, Bratuškova in Mesec
Šarec, Fajonova, Bratuškova in Mesec FOTO: Damjan Žibert

Predsednica SD Tanja Fajon je ocenila, da je podpis sporazuma priložnost za nov začetek, saj so se s tem stranke zavezale, da bodo delovale enotno in odgovorno ter vodile Slovenijo "v boljši jutri". "Ljudje si želijo normalizacije, ne želijo si skregane države." Stranke bodo sicer na volitvah nastopile samostojno, s svojimi programi, je pojasnila. 

Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da so si stranke medsebojno različne. "Smo socialisti, liberalci, ekologi, svoje programske razlike spoštujemo in se jih zavedamo. V opoziciji smo pokazali, da lahko sodelujemo," je dodal. Po njegovi oceni bo imela naslednja vlada dve težki nalogi. Postaviti bo treba alternativo "razdiralni politiki Janeza Janše" in tlakovati pot spremembam. 

"Treba je postaviti alternativo janšizmu. Ta ne bo rušila demokracije, ustavnega reda, institucij, ne bo napadala državljanov in bo imela ničelno toleranco do korupcije," je še povedal Mesec. Poudaril je še, da stranke druži zavezanost demokraciji, vladavini prava in družbenemu napredku. 

Predsednica SAB Alenka Bratušek je ocenila, da so med strankami razlike, ki pa niso nepremostljive. Temelji uspešne socialne države so trdno gospodarstvo, zdrave javne finance in javni servis za ljudi, je naštela Bratuškova. Opozorila je tudi na visok javni dolg in primanjkljaj, ki bo po njeni oceni zaznamoval našo prihodnost. "Čaka nas težko delo, ne bo lahko. Treba bo plačati in vračati zapitke te vlade," je dodala. Med prioritetami stranke ostajajo upokojenci, javno zdravstvo in šolstvo. 

K oblikovanju koalicije se lahko ob soglasju vseh podpisnic pridružijo tudi druge stranke

V sporazumu se podpisniki zavezujejo, da bodo po naslednjih parlamentarnih volitvah sklenili sporazum o oblikovanju vladne koalicije in skupnem oblikovanju vlade. Za mandatarja bodo izvolile predsednika oz. predsednico oz. koordinatorja stranke tiste partnerice, ki bo na volitvah dosegla največji delež glasov. Sicer pa bodo omenjene štiri stranke na naslednjih volitvah nastopile s samostojnimi listami in lastnimi programi.

K oblikovanju koalicije se lahko ob soglasju vseh podpisnic sporazuma pridružijo druge stranke, ki se strinjajo z osnovnim namenom sporazuma in so v svojem dosedanjem delu izkazale spoštovanje do načel, ki izhajajo iz dokumenta.

Ta načela so opredeljena v desetih točkah. Med drugim se zavezujejo k učinkovitejšemu, bolj konsistentnemu in strokovno podprtemu spopadanju s pandemijo covida-19 ter nedotakljivosti načela delitve oblasti med zakonodajno, izvršno in sodno. Zavezujejo se tudi h krepitvi neodvisnosti ustanov, ključnih za transparentno delovanje družbe, ter javnih medijev, nevladnih organizacij, civilne družbe in depolitizaciji nacionalno-varnostnega sistema.

Med točkami so tudi boj proti revščini, vlaganje v kakovost in dostopnost sistemov javnega zdravstva, šolstva in dolgotrajne oskrbe ter odmik od prepuščanja izvajanja zasebni iniciativi in prostemu trgu.

K podpisu dogovora pozval Šarec

Marjan Šarec
Marjan Šarec FOTO: Damjan Žibert

Predsedniki oz. koordinator omenjenih štirih opozicijskih strank so besedilo sporazuma parafirali pred tednom dni. Že isti dan je sporazum potrdil svet SAB. Pristojni organi ostalih strank so to storili v soboto. Iz vseh strank so sporočili, da so organi strank namenili soglasno podporo besedilu sporazuma.

K podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju je sicer opozicijske partnerje avgusta pozval prvak LMŠ Šarec. Predlagal je tri točke: "normalizacijo Slovenije", sestavo vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah. Fajonova je zatem napovedala, da bodo te točke še dopolnjevali, načeloma pa so se v opoziciji strinjali, da bodo delali na skupnem dokumentu za dogovor o povolilnem sodelovanju.

Septembrska javnomnenjska raziskava, ki jo je za POP TV opravila Mediana, je pokazala, da bi volivci med opozicijskimi strankami največ glasov namenili Socialnim demokratom. Na tretjem mestu se je z osmimi odstotki podpore znašla Levica, na četrtem pa s sedmimi odstotki LMŠ. Dvig podpore so zabeležili pri stranki SAB, kjer se očitno že kažejo učinki prihoda Desusovih podpornikov. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2687)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andro69
30. 09. 2021 15.28
+1
No...kdor bo pa tole volil bo pa dvakrat na ledu...se osel gre samo enkrat...
za naše
30. 09. 2021 13.26
+1
Kaj to mislite volit??? bljaaak
palcar
30. 09. 2021 14.37
Pa saj se bodo itak požrli med sabo..,že zaradi prevzema resorjev se bodo usklajevali cel mandat..!!!
Mother Russia
29. 09. 2021 16.00
+2
Ko bo med prvim cvrtjem krofov nekdo spet odprl vrata kod Kul(h)inje, bo potomec makedonskega burekmakerja spet vrgel puško v koruzno polje, pa to...
rovte
29. 09. 2021 13.28
+0
Joj, ta kvartet bo ostal pred pragom parlamenta, a jim ni jasno!?
srebrnibreg
29. 09. 2021 15.21
+2
A res? Kdo pa bo izvoljen? Tisti kateri je na referendumu dobil 13%?
?istkonc
29. 09. 2021 10.27
+0
Tisti, ki bo prvi javno povedal, da je pandemija laž, izmišljotina, priznal, da se ni cepil, priznal, da je bilo pozivanje k cepljenju napaka, se pokesal in se javno opravičil, da je kasiral naš denar, da nam je lahko 2 leti lagal v ksiht.... bo morda lahko računal na naš glas na volitvah.. KER STE VSI GLIH!
zoran pušenjak
29. 09. 2021 10.23
+3
Kaj še en teden boste nabijali z tem Kul-om. Res zanič portal vedno slabši
nestabilen
29. 09. 2021 10.12
+2
Potem bo pa Sarcu spet nekdo zarinil noz v hrbet in bomo spet tam kjer smo sedaj.LOL.
www.jaz
29. 09. 2021 09.57
+3
zlati70
29. 09. 2021 09.42
+2
Neverjetno, kolikokrat je Šarec že skočil v prazen bazen: Danes podpisal sporazum s strankami, zaradi katerih je razpadla njegova vlada, saj se “ni dalo delati”! Ponovni skok v prazen bazen. Danes so vodje “KUL” strank podpisale sporazum o povolilnem sodelovanju. Skoraj identična zasedba strank, ki so koalicijo sestavljale v prejšnji vladi, ta pa je razpadla zaradi medsebojnih razprtij. Spomnimo, da je Marjan Šarec še januarja lani ob svojem odstopu dejal, da se s takšno vlado, ki so jo sestavljale iste stranke, s katerim sedaj podpisujejo sporazum, ne da delati. Morda bi še verjeli entuziazmu o “skupnem programu”, če ne bi vedeli, da ni minilo niti dve leti, odkar so se med seboj sprli, javno obtoževali drug drugega in zagotavljali, da skupaj ne morejo delati. Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek so danes podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju. Ob tem so tudi predstavili vsebino sporazuma, ki so jo v preteklem tednu soglasno potrdili organi teh strank. Prejšnji teden so namreč predstavili tri točke, na katerem bo temeljil njihov program: da ne bodo sodelovali s strankami in posamezniki, ki sodelujejo in podpirajo vlado Janeza Janše, da bodo “normalizirali” Slovenijo, karkoli to že pomeni, in da bo kandidat za predsednika vlade iz vrst stranke, ki bo na volitvah dobila največ glasov. V sporazumu so zapisali še, da bo njihovo aktivno sodelovanje in programska vsebina omogočila “vzpostavitev trdne, uspešne, učinkovite in razvojno naravnane vlade”. Spodaj si lahko pogledate, kako “trdna in uspešna” vlada je bila to v preteklosti in nič kaj drugače ni pričakovati tudi sedaj. V vladi z LMŠ, SD, SAB in Levico se ni dalo reševati problemov K podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju je sicer Fajonovo, Mesca in Bratuškovo avgusta pozval Marjan Šarec. Isti Šarec, ki je januarja 2020 v svoji odstopni izjavi zapisal tako: “Vsak dan me zasipate s svojimi vprašanji in problemi, ki jih je treba rešiti. S to vlado se tega žal ni dalo storiti. Brez podpore v parlamentu. Odtegnila nam jo je Levica, ki je nekajkrat celo glasovala zelo usklajeno z SDS.” Sedaj bi z Levico sodeloval. “Kakšen smisel bi imeli vsi napori? S svojimi 13 poslanci sem naredil, kar sem lahko. Nekateri so jih imeli 5, obnašali pa so se, kot da jih imajo 30”, je še povedal o svoji parterjih, s katerimi bo očitno še enkrat skočil v prazen bazen. Rek pravi, da gre osel le enkrat na led. Ko se prepriča, da to ni bila pametna odločitev, se tja ne vrača več. Naši levi politiki pa gredo, čeprav njihova koalicija v preteklosti ni delovala in je razpadla, ponovno v neko skupno sodelovanje. Sla po oblasti je očitno prevelika. Njihov povolilni sporazum je hkrati slikovit odraz političnih razmer, v katerih se je znašla Slovenija. Naša leva politična opcija ni sposobna vladati, to so že dokazali.
rovte
29. 09. 2021 13.31
+1
jbtjbt
29. 09. 2021 09.38
+2
Hojsek predragi,zakaj pa pred demonstracijam vrce nisi gradil,ker zdaj precej bevskaš,fuuuuuuujjjj
Ježešna
29. 09. 2021 09.38
+3
Ugovor vesti 133.člen
29. 09. 2021 09.30
+2
Druži jih...Janez Janša, prva misel ko se zbudijo, preden zaspijo pa zadnja misel. Vmes ga pa sanjajo.
rovte
29. 09. 2021 13.27
+1
superjezek
29. 09. 2021 09.26
+3
kaj hočejo tele 4 izdajalske prodane duše? Trpinčenje državljanov ste samo gledali oziroma celo sodelovali v tej covi d prevari in si upate takole na prosto hodit?! Ne potrebujemo namišljene opozicje. Vseh 90 prevarantov ven in jim soditi na prečiščenih sodiščih ker tudi tam je ogromno kriminalcev, ki potiho sodeluje s politiki.
puspan
29. 09. 2021 09.22
+3
Sašo, imaš še kakšno delo zanj?
ModriStane
29. 09. 2021 09.18
+4
Še Milan Kučan se jih je odrekel.
User768643
29. 09. 2021 09.08
+1
Osel gre enkrat na led, volivci levakov neštetokrat.
karolinakarolina
29. 09. 2021 09.02
+2
A so pozabili na izjave, ko je Šarec odstopil z mesta predsednika vlade. Pa saj to je huje kot komedija.
Nimasmisla
29. 09. 2021 09.00
+3
treba se bo odločiti kaj je manjše zlo to ali janševa orbanizacija treba bo izbrati med dvema slabima
podalpski
29. 09. 2021 08.57
+1
ne samo en 4 klovna
Ugovor vesti 133.člen
29. 09. 2021 08.56
+3
Kaj jim dela Janša, da so se združili, pravzaprav proti Sloveniji, da bi zrušili JJ. A njega rušijo od kar so vrgli puško v koruzo, ob podpori 90% medijev, tudi, v tem obdobju, ne več javne RTV SLO, pa jim ni uspelo. Takšno medijsko podporo je imel samo komunizem. Kako bodo potemtakem vodili državo, zato sem napisal, da so se združili v škodo domovine. Ti niso rešitev, so del problema, oziroma še večji problem.