Slovenija

'Slovenija bo uspešna s profesionalno, aktivno in motivirano diplomacijo'

Ljubljana, 17. 12. 2023 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Žana Vertačnik, Anže Božič
Komentarji
263

Na Brdu pri Kranju se je zaključil prvi dan letošnjega posveta slovenske diplomacije. Gre za sklepni dogodek pred ključnim slovenskim zunanjepolitičnim izzivom desetletja. To je drugo nestalno članstvo naše države v Varnostnem svetu Združenih narodov, ki se začenja čez dobra dva tedna. Slovenske ambasadorje in diplomate na začasnem delu v tujini pa so pred dveletno misijo v OZN nagovorile predsednica republike Nataša Pirc Musar, zunanja ministrica Tanja Fajon in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Slovenija bo uspešna toliko, kolikor bo imela profesionalno, aktivno in visoko motivirano diplomacijo, ki bo znala ustrezno prenesti naša stališča tujim sogovornikom ter zagovarjati naše interese v širši mednarodni skupnosti, je danes v nagovoru diplomatom ob začetku letošnjega posveta diplomacije poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon.

Uspeh diplomacije se bo po ministričinih besedah meril tudi po tem, koliko bo uspela pritegniti mlade in ustvarjati ugodne delovne in življenjske pogoje tudi za družine diplomatov v tujini.

Fajonova je ocenila, da je slovenska diplomacija med procesom iskanja podpore za članstvo v Varnostnem svetu dokazala, da ima znanje in potencial, da se je sposobna ne le prilagoditi na spremenjene okoliščine v mednarodni skupnosti, ampak da zna ostale države prepričati v svojo vizijo razvoja globalnih odnosov.

"Slovenija bo toliko uspešna pri promociji svojih vrednot in interesov, tako v EU kot Natu ter širši mednarodni skupnosti, kolikor bo sposobna svoja stališča, ideje in predloge predstaviti na razumljiv in jasen način," je poudarila.

"Članstvo nam daje legitimnost, a hkrati tudi veliko odgovornost"

Svet se neprestano spreminja, a hitrost, intenzivnost in obseg teh sprememb so trenutno brez primere, vladavino mednarodnega prava pa vse bolj izpodriva vladavina moči, je poudarila ministrica in kot primera navedla Ukrajino in palestinska ozemlja. Izhod iz te situacije ministrica vidi v krepitvi zaupanja v mednarodnopravni sistem in funkcionalnih mednarodnih institucijah.

Slovenija bo 1. januarja postala članica Varnostnega sveta Združenih narodov. "Članstvo nam daje legitimnost, a hkrati tudi veliko odgovornost. Te odgovornosti nas ne sme biti strah," je poudarila Fajonova, ki je glede tega optimistična.

Izpostavila je tudi, da so stališča do ruske agresije in bližnjevzhodnega konflikta jasna in konsistentna. To so spoštovanje mednarodnega in humanitarnega prava, nedotakljivost meja, zaščita civilistov in najbolj ranljivih skupin ter spoštovanje človekovih pravic. "Palestinci zaslužijo svojo državo, Izraelci pa varnost. Oboji pa morajo sobivati drugi ob drugih," je poudarila ministrica.

Tanja Fajon, Urška Klakočar Zupančič in Nataša Pirc Musar
Tanja Fajon, Urška Klakočar Zupančič in Nataša Pirc Musar FOTO: Bobo

"EU mora izboljšati učinkovitost odločevalskih procesov"

Spomnila je še, da bo Slovenija prihodnje leto praznovala 20. obletnico članstva v EU. Ob tem je bila kritična, da se unija vedno le odziva na dogajanje, v novi realnosti pa zgolj prilagajanje spremembam po njenem mnenju ne bo zadostovalo.

EU mora po mnenju ministrice postati samozavesten agent sprememb, predvsem pa moramo kot EU biti bolj aktivni pri promociji naših vrednot in norm. Da bi to dosegli, se mora EU spremeniti navznoter in izboljšati učinkovitost odločevalskih procesov. Zato se je Slovenija pridružila razmisleku skupine držav o možni razširitvi odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjih zadev.

Prihodnjo vlogo EU v globalnem kontekstu bo v veliki meri opredeljevala naša skupna sposobnost spoprijemanja s številnimi izzivi. Predvsem pa moramo biti pripravljeni na sprejem novih članic do leta 2030.

Pirc Musarjeva: Slovenija je uspešna zato, ker v svetu uživa ugled in je načelna

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je iztekajoče se leto označila za izjemno za slovensko diplomacijo. Slovenija je po oceni predsednice uspešna zato, ker v svetu uživa ugled, je načelna in se ne uklanja posamičnim interesom.

Pojasnila je, da jo številni, ne samo predsedniki, tudi podjetniki, predstavniki mednarodnih nevladnih organizacij, vplivni posamezniki, visoki funkcionarji mednarodnih vladnih organizacij redno sprašujejo za stališča Slovenije, za mnenja, za nasvete in podporo. "Tu imamo veliko prostora za prepričevanje in zagovorništvo, ko gre za promocijo idej, vrednot, interesov, koristnih za državo," je poudarila.

Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar FOTO: Bobo

"A če želim dobro zastopati Slovenijo, vsebinsko močno ter prepričljivo 'prodajati' slovenske vsebine, potrebujem tudi vašo pomoč," je sporočila diplomatom.

Opozorila jih je, da bo v prihodnje veliko preizkušenj, zato bo zelo pomembno, da bodo v vseh diplomatsko-konzularnih predstavništvih držali skupaj, morebitna nesoglasja pa čim prej odpravili. "Podrejanje države lastnim interesom in kapricam pomeni njeno slabitev in nespoštovanje, tega pa si v teh nemirnih časih resnično ne moremo privoščiti," je posvarila.

Kot primera uspeha slovenske diplomacije je izpostavila izvolitev za nestalno članico VS ZN ter izvolitev Beti Hohler za sodnico Mednarodnega kazenskega sodišča.

Klakočar Zupančičeva: Izvolitev Slovenije v VS ZN spodbuda za razpravo o vlogi tega organa

Izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN daje novo spodbudo za razpravo o vlogi tega organa pri zagotavljanju miru v svetu, je povedala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Poudarila je, da diplomacija ob vse intenzivnejši globalizaciji in napredku tehnologije dobiva vse širšo vlogo.

Predsednica DZ je dejala, da Slovenijo vidi kot nosilko vrednot, povezanih s človekovimi pravicami, človekovim dostojanstvom, demokracijo, svobodo, solidarnostjo in humanitarnostjo.

Poudarila je, da se zavzema tudi za krepitev parlamentarne komponente diplomacije. "S številnimi parlamenti, mednarodnimi organizacijami in njihovimi delovnimi telesi DZ enakovredno sodeluje na več srečanjih ter predstavlja in zagovarja naša stališča" je dejala.

Tanja Fajon in Urška Klakočar Zupančič
Tanja Fajon in Urška Klakočar Zupančič FOTO: Bobo

Zagotovila je, da bo DZ tudi v prihodnosti budno in zavzeto spremljal razmere v Ukrajini ter Izraelu in na palestinskih ozemljih in si po svojih močeh prizadeval za mir. Ob tem je opozorila, da v luči vremenskih ujm in nasilnih konfliktov v svetu nastajajo novi centri politične, gospodarske in vojaške moči. Ti delujejo na temelju partikularnih interesov po poti grobega tekmovanja, ki poglablja konfliktnost in antagonizme.

"Zato je potrebno povrniti globalno reakcijo na nasilje in doseči globalne premike," je poudarila. Dodala je, da si morajo vsi politični in gospodarski akterji prizadevati za krepitev pooblastil ZN za tiste institucionalne mehanizme in instrumente, ki so sposobni preprečevati nasilje.

Po oceni Klakočar Zupančičeve izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN daje novo spodbudo za razpravo o ustreznem položaju in vlogi tega organa ZN, pa tudi Generalne skupščine ZN pri zagotavljanju miru in varnosti v kompleksnem mednarodnem varnostnem okolju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
18. 12. 2023 18.46
+5
Našo državo predstavlja trioadijo na sliki. 😀😀😀😀
smuuki
18. 12. 2023 18.05
+5
Tanja in njena pripadnost sd ponosnim naslednikom komunistov ima en velik problem. Trenutno je v večini Evropskih državah, zda nezaželjen predstavnik.
Rudolf Maister
18. 12. 2023 14.02
+4
Sonček če si tudi za tvoje prevelik levi ekstremist in te brišejo bi se moral pa res zamisliti
son?ek11
18. 12. 2023 12.43
+1
Pa kaj me brišete?? Em tip spodaj je rekel, da bo Slovenija uspešna, ko se bi rešili Goloba, jaz pa sprašujem, zakaj nismo uspešni že 30 let,ko še ni bilo Goloba!!? Kaj je tukaj spornega????
krpati
18. 12. 2023 12.28
+3
Sonček nisi edini...
son?ek11
18. 12. 2023 11.44
+5
Ob pogledu na fajonko občutim nelagodje, da ne rečem česa takega, kar bi zbrisali
Litlmen
18. 12. 2023 11.28
+5
Karikature delajo sramoto in propad slovenije
krpati
18. 12. 2023 11.08
+5
MladInPerspektiven
18. 12. 2023 11.05
+2
Zanimivo pred meseci so podprli IZRAEL čeprav se je že TAKRAT vedelo, da hočejo IZBRISATI GAZO iz zemljevida in pobiti vse kar hodi in leze tudi nedolžne. Sedaj so pa vsi pametni, ko imajo krvave roke in noge .... POZNO in tu ne velja pregovor "Bolje pozno, kot nikoli"
prinašalec2
18. 12. 2023 10.23
+1
A, profesionalno? 😀😀
xelA
18. 12. 2023 10.15
+8
Ko vidiš te tri na kupu veš da se nam ne piše nič dobrega...
Miran1960
18. 12. 2023 11.52
+2
smuuki
18. 12. 2023 18.47
+2
24ur cenzura komentarjev
18. 12. 2023 10.13
+7
Sveta trojica klovnov 🤡
c00kies
18. 12. 2023 10.11
+7
Te tri na kupu o diplomaciji. Bog se nas usmili 😱
DAEMONIUM
18. 12. 2023 10.04
+7
Na fotografiji 12 zensk in 8 moskih?? Kakšen cvet diplomacije pa je to?? Zakaj ni vsaj enakopravno zastopstvo?? Katera država v EU, na svetu ima takšno sila nenavadno razmerje??? Tudi to kaže, da je nekaj v tej državi hudo, hudo narobe!!!
24ur cenzura komentarjev
18. 12. 2023 10.14
+4
son?ek11
18. 12. 2023 11.46
-1
lanyy
18. 12. 2023 10.03
+9
Katastrofa od katastrofe. Kaj imamo mi danes na oblasti. Rinemo na Balkan in simpatiziramo z ureditvijo ki jo imajo v Venezueli, Kubi, S Koreji. Rdeči otok sredi Evrope smo. Katastrofa.
son?ek11
18. 12. 2023 11.48
+0
Ja ti bi rinil v Avstrijo, ampak Avstrijci nas imajo za Balkance, kar tudi smo, saj smo na polotoku Balkan!!!
Krneki 00
18. 12. 2023 09.54
+14
vse 3 na kupu niso za eno pametno
JE-BI-GA
18. 12. 2023 09.39
+18
Slovenija bo uspešna, ko se reši teh samovšečnih veš in golobizma !!!!
Trivex15
18. 12. 2023 09.37
+13
Bolj kot se pomikaš proti levi na prvi sliki slabše je
Trivex15
18. 12. 2023 09.37
+3
St. Gallen
18. 12. 2023 09.36
+14
Svicarji dolgo casa niso sprejeli zenske v svoj parlament. Z razlogom. Zato je Svica.
24ur cenzura komentarjev
18. 12. 2023 10.15
+0
Hvala bogu, da nismo Švica in da imamo večino žensk, kaj ti bo uspeh, če lahko imaš lažno enakost 🤡
St. Gallen
18. 12. 2023 09.34
+10
se posebej to velja za 30.000stanovanj