Slovenija

Prvi dan v Savdski Arabiji

Rijad, 11. 11. 2006 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi dan obiska močne slovenske delegacije z Janšo na čelu se je končal s podpisom sporazuma.

Premierja Janšo na obisku spremlja številna delegacija, med njimi tudi njegova izbranka Urška Bačovnik
Premierja Janšo na obisku spremlja številna delegacija, med njimi tudi njegova izbranka Urška Bačovnik FOTO: Dare Čekeliš

Prvi dan obiska močne slovenske delegacije s premierom Janezom Janšo na čelu v Savdski Arabiji je minister za gospodarstvo Andrej Vizjak s savdskim državnim ministrom za zunanje zadeve Nizarjem Madanijem v Rijadu podpisal splošni sporazum o sodelovanju med državama.

Trgovinska menjava med Slovenijo in Savdsko Arabijo je majhna, lani je komaj presegla 14 milijonov evrov, z nekaterimi projekti in direktnim nastopom slovenskih podjetij pa bi jo lahko precej povečali, je poudaril Vizjak.

Ta je po Vizjakovih besedah osnova za začetek konkretnega sodelovanja med Slovenijo in Savdsko Arabijo. Kot je v izjavi za slovenske medije povedal Vizjak, je sporazum skupaj z ponedeljkovim odprtjem skupne naložbe podjetij Iskraemeco in Eti ter njunega savdskega partnerja MEMF ter nedeljske savdsko-slovenske poslovne konference dober začetek sodelovanja med državama.

Vizjak je sogovornika povabil na obisk v Slovenijo, savdske vlagatelje pa pozval k naložbam v Slovenijo, predvsem na področju razvoja logističnih središč, ki je predviden v sprejeti Strategiji razvoja Slovenije. Minister je kot dobre ocenil tudi možnosti sodelovanja v turizmu.

Ladijska linija iz Kopra?

S sogovornikom sta govorila tudi o možnostih odprtja ladijske linije med Koprom in pristanišči v Savdski Arabiji. Ta naj bi slovenskemu gospodarstvu pomagala h krepitvi navzočnosti na arabskih trgih, predvsem na iraškem, ki naj bi se po ocenah Vizjakovega sogovornika po stabilizaciji razmer "razcvetel". Poleg tega bi ta linija lahko pomagala pri večjemu nastopu slovenskih podjetij na trgih Daljnega vzhoda, npr. Indije in Pakistana, je dejal Vizjak.

Savdska Arabija, ki je tudi največja izvoznica nafte na svetu in ima najpomembnejši in najbolj razvit kapitalski trg med arabskimi državami, predstavlja glede na menjavo tretji najpomembnejši arabski trg, s katerimi trgujejo slovenska podjetja. V zadnjih letih slovenska podjetja širijo svojo navzočnost na tem trgu in pozitivno ocenjujejo sodelovanje s savdskimi partnerji.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boschko1@yahoo.com
14. 11. 2006 14.21
ja bi mu ga privoščil...tudi sebi in tudi tebi, pa še komu...
Uporabnik113189
14. 11. 2006 13.57
boschko, imam občutek, da si danes vstal z levo nogo..A ne bi JJ privoščil malo dopusta, letos ni bil še nikjer, dela pa cele dneve..
boschko1@yahoo.com
14. 11. 2006 12.56
ko vas jege, novo jugoslavijo boste nardil, pol jo bo treba pa spet razdirat....BRAVO degeni!! Če pa ti nisi ksenofob: -pa naj tebe oropajo -ići iz kronike -naj umorijo kakega tvojega bližnjega ići in kronike -naj tebi razstrelijo stavbo, kjer delajo tvoji bližnji -vzemi sebi na dom rome, ki trenutno iščejo le tega -plačaj odškodnino izbrisanim, ker niso neizbrisani -naj tebi zažgejo avto v Parizu -naj v tvoji ulici iz avtov in oken razsaja muzika cin cin cin, cigu migi, trubači in podobno -poslušaj ti sosede kako mož tepe ženo in se cela bajta trese in kletvice v yugo jeziku... -naj tebe in tvoje bližnje razstrelijo, ko boš kje po svetu na dopustu -naj tebe in tvojo ženo raznese, ko bosta na Baliju na poročnem potovanju No, pa bomo vidli potem kdo bo ksenofob???? Cepec
pomi@auspuh.com
14. 11. 2006 11.44
Boschota moti islam, vendar na bencinu ne piše da je arabski, ampak Petrolov. Slovenski torej.
d*vil
14. 11. 2006 11.36
Kdo tebe kej prašu kaj rabi NAŠA država boško? To je biznis tam so milijarde, ki krožijo po vsem svetu, še ZDA ne morejo preživeti brez njih ksenofob ! Čim več takih poslov rabimo, da bo gospodarstvo v porastu. Ampak tebe moti predvsem islam , tko da tiho boško bre.
boschko1@yahoo.com
14. 11. 2006 11.22
držte si Janšo, džamije, islamski svet, emirate in šejke, vse si dršte tam, ne rabimo vaših poslov, če smo do zdej preživeli milione let brez vas, bomo pa še kej malga naprej...adijoooo, Janšta, ti pa mrš dumov!
avava
12. 11. 2006 07.08
OJ DEFORMATOR NAJ TI POVEM DA ARABIJA NI IN NEBO SLOVENIJA TAM SO DRUGAČNI ZAKONI MALO SE POZANIMAJ KAKO JE ČE SI NAG NA PLAŽI KAJ ŠELE SEX POZABI NA TE SANJE IN SANJAJ NAPREJ HAHA
avava
12. 11. 2006 07.05
SEDAJ KO JE ŠEL JJ DOL V ISLAMSKI SVET PA NI NIČ NAROBE KO SE DELAJO POSLI ZA MUSLIMAN SEDAJ NISO TERORISTII JE PA PROBLEM KO JE TREBA DATI ZAGON ZA ĐAMIJO KO NAJ BI IMELI MUSLIMANI SVOJ OBJEKT KJER NAJ OPRAVLJAJO SVOJE MOLITVENE OBREDE NE PA PO KLETEH IN PRIVAT HIŠAH TAKI SMO SLOVENCI ČE BI LAHKO OBVESTIL KRALJA ABDULAHA BI MU TA PROBLEM POVEDAL DA VE SKOM IMA OPRAVKA SPLOH PA JANŠA KA JE NAJZAHRBTNEJŠI POLITIK V SLOVENIJI FUJ !!!
caroll
11. 11. 2006 21.00
JJ, ti kar uživaj...ti privoščim...tut jaz bi šla z mojim ljubim tja, na sončka, pod kako palmo, pa v vodi...joj, kok bi blo lepo...
deformacija@email.si
11. 11. 2006 17.24
Ja, seks na vročem arabskem puščavskem pesku, vonj ceder, pa pri Abdulahu trebušne plesalke. Človek se res sprosti. In naj si J.J. malo odpočije od domačih zdrah. Sam bi rada videla, ko bo predlagal zakon, da morajo naše poslanke za govornico plesati. Haha.