Slovenija

Prvi uradni predsedniški kandidaturi: Gregor Bezenšek in Janez Cigler Kralj

Ljubljana, 13. 09. 2022 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
2

Strankarsko neodvisni kandidat Gregor Bezenšek je na državno volilno komisijo vložil dobrih 5600 podpisov volivcev, medtem ko nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj kandidira s podporo osemčlanske poslanske skupine Nove Slovenije. Medtem je nesojena kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos po umiku iz predsedniške tekme zdaj odstopila še kot podpredsednica Golobove stranke. Kaj pa Socialni demokrati; bodo v kandidaturo v zadnjem hipu le prepričali svojega evroposlanca Milana Brgleza?

Zdaj gre zares. Prve pakete podpore volivcev je na sedež DVK v družinskem vzdušju prinesel neodvisni Gregor Bezenšek: "Ideološko neobremenjen, torej človek brez političnega ali kakršnega koli drugačnega ozadja in to je očitno ljudem všeč," pravi.

Državna volilna komisija je kmalu po vložitvi potrdila, da je zbral dovolj podpore volivcev, s čimer je postal prvi uradni kandidat za naslednika Boruta Pahorja. "Moje glavno sporočilo te kampanje je definitivno sodelovanje v notranji politiki. Vsak pljunek z leve proti desni ali z desne proti levi morate se zavedati to je pljunek v obraz lastnemu narodu," je še jasen Bezenšek.

Gregor Bezenšek

Med glavnimi političnimi igralci pa umik Marte Kos še naprej sproža tektonske premike. Nesojena kandidatka Gibanja Svoboda je danes odstopila tudi kot podpredsednica Golobove stranke. Neuradno namreč Kosova pri nominaciji ni imela zagotovljenih podpisov vseh 41 poslancev lastne stranke. Po naših informacijah med drugim tudi ne predsednice državnega zbora.

Burno je tudi pri socialnih demokratih, ki so v zadnjem hipu in po preobratu, ko je kazalo, da bodo brez svojega kandidata, znova v resnih pogovorih za nominacijo Milana Brgleza. "Govoric ne komentiramo," pravijo v evroposlančevem ožjem krogu, stranka pa se je popolnoma zavila v molk. Za razliko od krščanskih demokratov, ki so kot drugi vložili kandidaturo, ki po njihovo povečuje možnost drugega kroga za desnosredinskega kandidata.

Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, pa je jasen: "Z njegovo kandidaturo se bodo volivci, ki volijo desno-sredinsko, izdatno udeležili teh volitev. Končno smo dobili kandidata, v katerega tudi verjamejo. Zdi se mi, da smo s tem naredili veliko za demokracijo in tudi za to, da Slovenija končno dobi desno-sredinskega predsednika."

"Ne bi o številkah. Ampak gremo tako, kot smo šli do zdaj, korak za korakom. Organizirano, sistematično. Najprej na drugi krog," pa napoveduje kandidat NSi za predsednika Janez Cigler Kralj.

Njegova konkurenca z desne sredine, poslanec SDS Anže Logar, medtem sporoča, da bo kandidaturo vložil izključno s 5000 podpisi volivcev, torej brez sodelovanja Janševe SDS. Doslej ena glavnih favoritk za zmago Nataša Pirc Musar pa je na spletu zapisala, da je zbrala dovolj podpore volivcev. V kampanjo bo sama vložila zakonsko najvišji dopustni znesek, je dodala. Maksimalno zakonsko dopusten znesek, ki ga posameznik lahko vplača je 19.600 evrov. 

Zakon sicer za vse kandidate določa, da lahko organizator porabi največ dobrih 420 tisoč evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
14. 09. 2022 08.34
+1
Ali mogoče ti prijavljeni"kradejo"glasove tistim,ki menijo,da so bolj usposobljeni za v pisarno,fikus,gasilske veselice ali sprejem tujih državnikov z prevajalcem?
rogla
14. 09. 2022 08.25
+0
Oba nimata možnosti!