Slovenija

Golob na sedežu Nata: Slovenija bo do leta 2030 zvišala izdatke za obrambo

Bruselj, 21. 03. 2024 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.P., U.Z.
Komentarji
290

Premier Golob se mudi na prvem dvostranskem obisku na sedežu zveze Nato v Bruslju, kjer se je srečal z generalnim sekretarjem zavezništva Stoltenbergom. Slednji je povedal, da je Slovenija v svojih 20 letih članstva v Natu pomembno vlogo odigrala predvsem pri stabilizaciji Zahodnega Balkana. Pozdravil pa je tudi Golobovo napoved, da je Slovenija pripravljena okrepiti prisotnost na Kosovu, in povečevanje slovenskih izdatkov za obrambo. Predstavniki več kot 30 držav pa so na prvem vrhu o jedrski energiji sprejeli deklaracijo, v kateri so poudarili zavezo jedrski energiji kot ključnemu sestavnemu delu globalne strategije za reševanje podnebne krize.

"Slovenija je že dve desetletji visoko cenjena zaveznica v Natu. Cenimo njen prispevek h kolektivni obrambi in skupni varnosti," je na skupni novinarski konferenci s slovenskim premierjem Robertom Golobom povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Izpostavil je vlogo, ki jo Slovenija igra pri zagotavljanju stabilnosti na Zahodnem Balkanu, tako na Kosovu, kot tudi v BiH.

Ob tem je pozdravil napoved premierja Goloba, da namerava Slovenija povečati prisotnost v Natovi misiji na Kosovu Kfor. Golob je sicer pojasnil, da konkreten načrt za to še ni bil sprejet. "Smo pa danes izrazili pripravljenost, da prispevamo več, predvsem za stabilnost regije Zahodnega Balkana," je povedal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O povečanju izdatkov za obrambo

Stoltenberg je pozdravil tudi dejstvo, da je Slovenija začela povečevati izdatke za obrambo, in načrt, v skladu s katerim bi do leta 2030 izdatke za obrambo zvišala na dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). "Seveda si želim, da bi Slovenija čim prej dosegla cilj dveh odstotkov BDP za obrambo. Pozdravljam to, da je začela izdatke povečevati in da je pripravila načrt za dosego dveh odstotkov. Upam sicer, da bo lahko cilj dosegla hitreje," je povedal.

Premier pa je glede izdatkov poudaril, da je Slovenija v zadnjih treh letih naložbe v vojaško opremo povečala za 70 odstotkov. "To resnično kaže našo pripravljenost, da izpolnimo svoje zaveze. Ker ne gre samo za porabljanje denarja, ampak tudi zato, kako ga porabimo," je povedal. Razloge za nizko podporo Natu v Sloveniji vidi tudi v širjenju propagande prek Balkana. "Slovenija bo do leta 2030 zvišala izdatke za obrambo na dva odstotka BDP," je zagotovil Golob.

Slovenija je sicer glede na pretekli teden objavljeno letno poročilo lani za obrambo namenila 1,33 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar jo še vedno uvršča med članice Nata z najnižjimi izdatki za vojsko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Golob: Slovenija resno preučuje tudi Iohannisovo kandidaturo za generalnega sekretarja Nata

Slovenija bo v bitki za prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato resno preučila tako kandidaturo romunskega predsednika Klausa Iohannisa kot tudi kandidaturo odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja, je na sedežu v Bruslju povedal Golob. Kot je pojasnil, je Slovenija pred približno mesecem dni podprla Ruttejevo kandidaturo za generalnega sekretarja, ki je bil tedaj edini kandidat. Pred nekaj tedni pa je kandidaturo napovedal še romunski predsednik.

Njegovo kandidaturo je Slovenija vzela "zelo resno", predvsem zaradi regionalne uravnoteženosti, je dejal Golob, kar pa da sicer še ne pomeni, da bomo spremenili odločitev. Obe kandidaturi bomo le temeljito preučila, je pa premier poudaril, da kandidat na koncu potrebuje soglasno podporo držav članic zavezništva.

Naslednika Jensa Stoltenberga na čelu Nata naj bi naznanili še pred julijskim vrhom zavezništva v Washingtonu. Za glavnega favorita sicer velja Rutte, ki si je doslej zagotovil podporo več držav, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Velike Britanije in Nemčije.

Kandidat za izvolitev potrebuje soglasno podporo vseh 32 članic, kar pa bi nizozemskemu premierju lahko preprečila Madžarska. Budimpešta je namreč v začetku meseca sporočila, da Rutteja za novega generalnega sekretarja Nata ne namerava podpreti.

Golob tudi o Ukrajini in Gazi

Slovenija v primeru ruske agresije na Ukrajino po svojih najboljših močeh podpira skupna prizadevanja zavezništva. Predsednik vlade je poudaril: "Prepričani smo, da je enotnost naša največja prednost, in to je nekaj, kar moramo ohraniti. Naše enotno stališče glede Ukrajine je ključnega pomena in upam, da se bo to stališče še okrepilo."

Dodal je, da je generalnemu sekretarju omenil, da je z razmerami v Ukrajini povezano azijsko-pacifiško območje, še bolj pa z razmerami v Gazi in našim odzivom nanje. "Tu bi morali bolj odločno pozvati obe strani, da takoj ustavita spopade in skleneta premirje. Storiti moramo več, da preprečimo grozodejstva, vedno več je tudi namigov o dvojnih merilih, kar moramo nujno obravnavati," je dodal predsednik vlade.

Predstavniki 36 držav sprejeli deklaracijo, v kateri so poudarili zavezo jedrski energiji

Na vrhu o jedrski energiji v Bruslju so sodelovali predstavniki 36 držav, ki že uporabljajo jedrsko energijo ali pa načrtujejo začetek vlaganj v njen razvoj. Golob se je udeležil uvodnega dela zasedanja, kjer so voditelji držav podali svoje nacionalne izjave in sprejeli zaključno deklaracijo, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Voditelji so v deklaraciji poudarili zavezo jedrski energiji kot ključnemu sestavnemu delu globalne strategije za reševanje podnebne krize, zmanjšanje emisije toplogrednih plinov iz energetskega in industrijskega sektorja, zagotovitev energetske varnosti, povečanje energetske odpornosti ter spodbujanje dolgoročnega trajnostnega razvoja in dostopa do čiste energije. Finančne ustanove so pozvali k financiranju jedrske energije v luči dostopa do energije, energetske varnosti in podnebnih prednostnih nalog.

Premier je v svojem nagovoru opozoril, da je globalno segrevanje ena izmed največjih groženj človeštvu in da je treba storiti vse, kar je mogoče, da se razogljiči vse sektorje, najprej energetskega.

Vrh o jedrski energiji je spremljal tudi protest aktivistov iz okoljevarstvene organizacije Greenpeace. Ti so na različne dele prizorišča izobesili rožnate transparente z napisom Jedrska pravljica. V organizaciji Greenpeace Slovenija so ob tem sporočili, da je ta teden več kot 600 organizacij po vsem svetu objavilo skupno izjavo, v kateri je pozvalo vlade, naj ne izgubljajo časa in denarja z jedrskimi pravljicami in naj raje vlagajo v obnovljive vire energije.

Kot je pojasnil zbranim, Slovenija načrtuje razogljičenje proizvodnje električne energije do leta 2040. "Da bomo to lahko dosegli, obstaja samo ena pot - kombinacija ambicioznih načrtov na področju obnovljivih virov energije in krepitve jedrskih zmogljivosti," je dejal Golob in poudaril, da je Slovenija že 40 let jedrska država in ima z vidika energetske varnosti samo pozitivne izkušnje.

Po Golobovem prepričanju je treba na tem področju nasloviti pet področij. Na prvem mestu mora biti zagotavljanje jedrske varnosti, s čimer se bo zagotovilo tudi podporo javnosti. Slednja mora biti po premierovem mnenju na drugem mestu. Kot tretje področje je premier izpostavil stroške financiranja jedrskih energetskih objektov, kjer je pomembno, da imajo novi objekti dostop do multilateralnih bank in finančnih institucij po najugodnejših obrestnih merah. Četrto področje so dobavne verige, ki jih bo v luči globalne nestabilnosti treba okrepiti. Peto področje je pridobivanje ustreznih kadrov. "Večina jedrskih objektov na svetu je starih več kot 40 let, kar pomeni, da je večina najbolj izkušene delovne sile upokojena. Čim prej moramo zagotoviti in vlagati v usposobljeno delovno silo," je poudaril Golob.

Predsednik vlade se je strinjal, da je jedrska energija prihodnost. "Ukrepati moramo takoj, če želimo, da bo jedrska energija resnično izpolnila svojo vlogo v naši prihodnosti," je še dejal.

Vodja Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol je na srečanju ocenil, da jedrska energija po vsem svetu ponovno pridobiva na pomenu. To je pripisal iskanju brezogljičnih virov energije ter potrebi po varni in stabilni energiji v luči vojne v Ukrajini. Po mnenju Birola ima jedrska energija "ključno vlogo", bo pa po njeovih opozorilih večji del električne energije pridobiti iz obnovljivih virov, kot so sonce, veter in voda.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v odzivu na novinarska vprašanja glede varnostnih tveganj jedrske energije izpostavil desetletja dolgo zgodovino Francije pri proizvodnji jedrske energije "v okviru, ki je nadzorovan, razumljiv in zrel". "Menim, da bi morali biti veliko bolj zaskrbljeni zaradi emisij, ki vsak dan neposredno vplivajo na naše zdravje," je dejal.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisani zasedli vlado
31. 03. 2024 21.03
+1
Fajonka ter golob sta vedno bila tesna kolega z putinom in sta ga tudi na skrivaj obiskovala.Sedaj,ko je putin paranoičen,ker se boji,da ga bo nekdo likvidiral ju je odslovil seveda jima je pa dal navodila kaj morata narediti.Komunistične zadeve v katerih se nahaja SD in Gibanje svobode..
Tomy1
25. 03. 2024 12.51
+1
Do 2030 bodo zvišali izdatke - Menda takrat vojska dobi nove "gojzarje" !
smuuki
23. 03. 2024 09.40
+1
Eno nagradno vprašanje za titoiste. V času tita je bilo vojski namenjeno 25% bdp. Zdaj čez leto dve bo že 2%. V enem stavku opevate tita v drugem ga negirate. Pa se vi tega sploh zavedate kaj počnete?
avgust.
21. 03. 2024 20.17
NATO in ZDA se bodo preko UA zelo finančno okrepili.
avgust.
21. 03. 2024 20.15
-1
Verjamem, da ima dr. Golob s področja jedrske energije zelo pozitivne izkušnje. Osebne. Sicer pa gre verjetno za propagando izgradnje ameriških jedrskih elektrarn.
Lance
21. 03. 2024 20.15
+2
Upam da te že drugo leto ne vidim več, kaj šele da bi te gledal do 2030
čokolino23
21. 03. 2024 20.06
+4
NE RAZUMEM ,DA SE DRŽAVA ZADOVŽI ZA MILJONE,KI JIH NIKOLI NE VRNE!! ČE PA JAZ VZAMEM KREDIT PA GA MORAM VRNITI Z OBRESTMI !! TO NI PRAVIČNO !!
avgust.
21. 03. 2024 20.15
+1
Lion90
21. 03. 2024 20.03
+5
Sej se bodo azilanti borili za sloveniji saj imajo vec pravic kot slovenci haha
Lion90
21. 03. 2024 20.02
+4
A bos spet davke dvignu delavnim slovencem da bomo spet druge financirali! Butale
21. 03. 2024 19.51
-1
Golob misli povečati vlaganja v vojsko na 2% BDP do leta 2030??? Ali ne ve, da je Evropa danes v vojni z Rusijo?? Ta je čisto nor. Nabavil je letalo transportno letalo Spartan za svojo kliko, ostalo rajo pa je prepustil usodi vojnim pustošenju, ki grozi Sloveniji v naslednjih letih od imperialne Rusije. Vlaganje v oborožene sile v Sloveniji je treba zagotoviti že danes in ne le 2 % temveč 10% BDP, če želi vsja nekoliko prosperirati na obrambnem področju v okviru NATA.
avgust.
21. 03. 2024 20.16
+1
Od Rusije? To je propaganda, da bomo odprli mošnjo.
Joakim
21. 03. 2024 19.41
+10
Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni. Ivan Cankar.
Skinwalker
21. 03. 2024 19.41
+8
Spet se bodo miljarde pretakal in izginile neznano kam..
ThorStorm666
21. 03. 2024 19.38
+7
Golobizem je en velik nateg in laži...dobro so vas levi zopet okoli prinesli z lažmi
Potouceni kramoh
21. 03. 2024 19.32
+9
Make a peace not a war.Kdo je tu nor?
Finfer
21. 03. 2024 19.17
+14
plačujem za nato,plačujemo za ozn,plačujemo za eu in od nebenega ni nobene koristi saj so popolnoma nesposobni in ves ta denar bi lahko porabili za bolj koristne stvari ne pa da jih razmetavamo za posrane birokrate v natu,ozn in eu !!
Petur
21. 03. 2024 19.12
+8
do 2030je vprašanje kaj bodo na ozemlju nekdanje Slovenije še lahko dobili..po naš stegujejo Italijani,v Natu..Hrvati,v Natu..mađari,v Natu...razen Avstrijcev,ki ne ližejo.....kdo nas bo varoval???stoten in fonderca????
Primož Rus
21. 03. 2024 19.08
+14
Pa kaj temu Holobu NI JASNO........On bi OBRAMBO KREPIL.....a OD LANSKEGA AVGUSTA IMA POL SEVERNEGA DELA DRŽAVE BREZDOMNE......LEPO VAS PROSM NO.....PA KJE MI ŽIVIMO !!!!
DAN ODPRTIH VRAT
21. 03. 2024 19.03
+11
Bogi Ukrajinci in Nato sponzorji so danes izgubili še uno edino vasico k so jo zavzeli v veliki poletni protiofenzivi.
detect
21. 03. 2024 19.02
+10
Gre seveda še za nekaj zgrešenih korakov, ki Slovenijo in EU vlečejo še naprej proti breznu propada in zapletajo v vojno z jedrsko silo, ki jo je Ukrajina v resnici že izgubila.
DAN ODPRTIH VRAT
21. 03. 2024 19.01
+8
Takoj razglasiti mobilizacijo in naše pobe poslati v Ukrajino. Tam se brani Evropa in demokracija