Slovenija

Praznik dela: na proslavi pri predsedniku glasbenik z vklenjenimi rokami

Ljubljana, 01. 05. 2021 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Natalija Švab, STA, Ti.Š.
Komentarji
942

Današnji mednarodni praznik dela zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 mineva brez množičnih prvomajskih praznovanj. Sindikati so tako že v prejšnjih dneh pozvali k boju za varnejše zaposlitve, varna in zdrava delovna mesta, socialno varnost in dostojno starost. Kljub epidemiji so ponekod ob upoštevanju ukrepov zadonele budnice. Premier Janez Janša v poslanici ob prazniku dela poudarja, da je cilj vlade ustvariti pogoje, ki bodo zagotavljali vsem za delo sposobnim dostojno delo za dostojno plačilo. Pri predsedniku Pahorju pa je glasbenik skladbo – simbolno – zaigral z vklenjenimi rokami.

V predsedniški palači je na razmeram prilagojen način znova potekal dan odprtih vrat ob državnem prazniku. Državljane sta nagovorila predsednik republike Borut Pahor in predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič.

Eden od nastopajočih glasbenikov je med nastopom imel v lisice vklenjene roke. V uradu predsednika medtem pravijo, da v umetniške točke ne posegajo.
Eden od nastopajočih glasbenikov je med nastopom imel v lisice vklenjene roke. V uradu predsednika medtem pravijo, da v umetniške točke ne posegajo. FOTO: Bobo

Še bolj kot vsebina njunega govora, pa na družbenih omrežjih odmeva posnetek, iz katerega je razvidno, da je glasbenik, ki je spremljal izvedbo pesmi Med iskrenimi ljudmi, igral v vklenjenimi rokami. Gre za dejanje v znak protesta proti zaprtosti kulture, glasbenik je s tem namreč želel opozoriti na to, kako je kultura že ves čas koronakrize omejevana oziroma zaprta.

V uradu predsednika so potrdili, da gre za prizor z današnje proslave. Kot so dodali, predsednik v vsebino umetniških točk ne posega, sta pa Kristina Oberžan in Sašo Gačnik nastopila tudi že na torkovi proslavi.

Pahor je v nagovoru sicer ocenil, da se le približujemo koncu same zdravstvene krize. "Postopno opuščanje večine omejitvenih ukrepov bo gotovo koristno vplivalo na splošno razpoloženje med ljudmi in do neke mere zmanjšalo negotovost in napetost," je poudaril.

Predsednik republike Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru v predsedniški palači pozval k socialnemu dialogu kot enemu najpomembnejših stebrov uspešnega in pravičnega okrevanja po krizi. Pomen socialnega dialoga je v nagovoru izpostavila tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič, ki je hkrati opozorila na ignoranco vlade do sindikatov.

"To moramo vsi skupaj razumeti kot veliko priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Zlasti priložnost in nujnost, da oživimo in okrepimo vse vrste socialnega dialoga, zlasti v okviru Ekonomsko-socialnega sveta," je ocenil in dejal, da dolgoročne rešitve, vezane na trg dela in položaj delavstva, ne smejo biti sprejemane brez dogovora o njih v okviru socialnega dialoga, začenši z demografskim skladom in davčno reformo.

Po njegovem mnenju je pomembno, da si tudi v prihodnje prizadevamo za ohranitev in razvoj socialne države: "Res je, da je socialna država ustavna norma in zato na nek način varovana pravica. A njen obseg je stvar sprotne odločitve politike v sodelovanju s socialnimi partnerji. Obstajajo pasti, ki njen razvoj lahko zamajajo, zato moramo paziti, da se jim izognemo."

"Iz lastnih izkušenj vemo, da je vsaka motnja v zagotavljanju zadostnih davčnih prilivov neposredna grožnja za obseg socialne države. V času covid krize je bilo za socialno državo zgledno poskrbljeno, vendar na račun dodatnega zadolževanja, ki ga bo kmalu treba ustaviti, dolgove pa vrniti. Zato moramo paziti, da bodo tudi v prihodnje davčni viri zadostni, da bomo z njimi zagotavljali sedanji obseg socialne države in njen nadaljnji razvoj, ki si ga lahko privoščimo, če prioritete postavimo na pravo mesto," je opozoril.

Jerkičeva v nagovoru v predsedniški palači kritična do odnosa vlade do socialnega dialoga

Prvi maj niso bučna praznovanja, niso samo kresovi in druženje, je v prvi meri namenjen poglobljenemu razmisleku o delavskih pravicah, pa je v nagovoru v predsedniški palači poudarila predsednica ZSSS Jerkičeva. Opozorila je na ignoranco vlade do sindikatov in izpostavila pomen socialnega dialoga.

Opozorila je, da so se sindikati kot predstavniki zaposlenih in svojega članstva v zadnjem letu srečevali z vrsto dogodkov, ki pomenijo "ignoriranje vsebine dela sindikatov in delavskih pravic". Ob tem je omenila nacionalni program za okrevanje, ki je bil sprejet brez sodelovanja socialnih partnerjev kljub temu, da gre za neke vrste novi dogovor. Ne želi si, da bi iz tega "novega dogovora sredstva EU dobili samo nekateri, vračali pa potem vsi drugi".

Brez socialnega dialoga in široke razprave se je po njenih navedbah pripravljal tudi predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki naj bi zagotovil varno starost in varne pokojnine. Ob tem je napovedala referendumske aktivnosti, če bo zakon sprejet. V sindikatih ne nasprotujejo demografskemu skladu, vendar hočejo takšnega, ki bo zagotavljal varno starost, ne bo pa pomenil možnosti "plenjenja politike po premoženju", ki je še ostalo, je dejala.

Jerkičeva je sicer že včeraj na tradicionalnem prizorišču prvomajskih praznovanj na ljubljanskem Rožniku izpostavila pomen, ki ga ima varnost zaposlitve v vseh svojih oblikah. Varna zaposlitev po njenih besedah pomeni tudi ustrezno plačilo, dostojno delo in trajnost zaposlitve. V tem kontekstu je med drugim spomnila na problematiko prekarnosti oziroma negotovih oblik dela. "Ravno epidemija je pokazala, kako ranljive so osebe, ki delajo v prekarnih oblikah dela," je poudarila. Po njenem je nedopustno, da se srečujemo s hitrimi odpuščanji, čemur smo bili priča v zadnjih mesecih, zgolj zato, ker pričakovani dobički padejo po 10 ali 15 odstotkov.

Jerkičeva se je v nagovoru dotaknila novih davčnih reform, ki se pripravljajo celovito, vendar brez vključevanja socialnih partnerjev, brez možnosti vplivanja na njihovo vsebino in "na način, da sami žagamo ne vejo, na kateri sedimo, ampak žagamo kar drevo socialne države".

Najbolj kritična je do socialnega dialoga. "To, kar se dogaja zadnja leta, ni socialni dialog, je le seznanjanje socialnih partnerjev z dejstvi, brez možnosti vplivanja na sprejete odločitve in sodelovanja v procesih, ki so za vse nas pomembni," je opozorila in dodala, da nas na socialni dialog opozarjajo tudi v Evropi, kjer je to vrednota.

Poudarila je, da so letošnji 1. maj v ZSSS namenili varnosti zaposlitve v vseh svojih oblikah. Za njo to pomeni tudi ustrezno plačilo, dostojno delo in trajnost zaposlitve. Med drugim je spregovorila tudi o vprašanju poklicnih bolezni in predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi, za katerega upa, da bo sprejet čim prej.

Od tej priložnosti je čestitala vsem, ki imajo prvi maj za osebni praznik, predvsem pa članicam in članom sindikatov.

V Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam so medtem izrazili nasprotovanje vladanju z največjim demokratičnim deficitom v zgodovini samostojne države, pri čemer je cilj po njihovih navedbah demontaža nekaterih ključnih stebrov socialne države. Po pozivu predsednika Pergama Jakoba Počivavška lahko le delavstvo na čelu s sindikati ustavi predloge vlade, ki so po njegovih besedah skrajno škodljivi.

V sindikatih pričakujejo, da se bodo za zaščito delavcev sprejemali "ukrepi in ne papirji". Po oceni Jerkičeve je namreč varnost pri delu v Sloveniji "bolj ali manj papirnata bitka in izpolnjevanje predpisov, manj pa dejanskih ukrepov". Predsednico ZZZS prav tako skrbi, da smo se v zadnjem obdobju kar preveč sprijaznili s fleksibilnostjo dela. Situacija je bila resda nepredvidljiva, a dovolili smo, da se je delo razvleklo čez ves dan, da so delavci dosegljivi 24 ur na dan, da je pomešano zasebno in službeno življenje, je navedla. Kot je poudarila tudi v oddaji 24UR ZVEČER, je treba paziti, da to ne bo postalo normalno tudi takrat, ko se vrnemo v "normalno življenje", torej v obdobju po epidemiji.

Tudi po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja je vloga sindikatov v trenutnih razmerah še bolj pomembna, saj vlada socialni dialog spreminja v farso. Temu se je treba upreti, je poudaril. Pri tem je spomnil, da delavkam in delavcem nobena pravica ni bila nikoli podarjena sama od sebe.

Delo bo nosilni steber okrevanja

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob današnjem prazniku dela poudaril, da bo delo nosilni steber nove realnosti po pandemiji novega koronavirusa. Hkrati po njegovih besedah "vsi ugotavljamo, da je delo velika vrednota in da si velika večina ljudi želi delati in s tem prispevati k skupnemu dobremu".

Minister je prepričan, da lahko Slovenija letos ob prazniku dela kljub zahtevanim okoliščinam praznuje "male in velike zmage vseh nas, ki smo delali v času epidemije".

Ob tem se je zahvalil zdravstvenemu in oskrbovalnemu kadru, ki skrbi za najranljivejše. "S skupnimi močmi smo poskrbeli, da nam ni treba ustavljati industrije in celotnega gospodarstva," je navedel v čestitki.

Spomnil pa je tudi na tiste, ki so ostali brez dela in dejal, da moramo ob tem praznovanju močno stisniti roko pomoči tudi vsem njim. "In pomagamo vsem, ki še čakajo nanj," je dejal. S tem je imel v mislih zlasti delavce v storitveni dejavnosti, za katero upa, da se bodo kmalu spet povsem odprle.

"Vem, da ni bilo in ni preprosto. Imamo tudi možnost biti priča izjemnim spremembam na trgu dela. Ugotovimo lahko, da so nas te preizkušnje povezale in utrdile, na drugi strani pa prinesle nove izzive," je izpostavil minister. Po njegovih besedah bo delo na daljavo še naprej ostalo velik izziv, vedno bolj bodo pomembne digitalne kompetence in znanje. Pomembno je tudi, da se bodo lahko zaposleni še naprej vseživljenjsko izobraževali in nadgrajevali svoje veščine, je še naštel minister ter državljankam in državljanom voščil ob današnjem prazniku dela.

Premier Janez Janša
Premier Janez Janša FOTO: Vlada RS

"Cilj vlade je ustvariti pogoje, ki bodo zagotavljali dostojno delo za dostojno plačilo"

Premier Janez Janša pa v poslanici ob prazniku dela poudarja, da je cilj vlade ustvariti pogoje, ki bodo zagotavljali vsem za delo sposobnim dostojno delo za dostojno plačilo: "Vsakdo, ki dela, mora zaslužiti dovolj za dostojno življenje, svoje in tistih, ki jih preživlja. Vsako delo, tako v delovnem razmerju kot prekarno, mora imeti pravno zaščito."

Janša je v poslanici zagotovil, da je vlada v tem letu naredila vse, da bi bili negativni učinki epidemije na gospodarstvo in delovna mesta čim manjši. "Zavedamo se odgovornosti vlade v težkih situacijah, kot je ta. Tudi v prihodnje bomo storili vse, kar bo v naših močeh, da pomagamo podjetjem in zaposlenim tudi v času, ko bo najhujša zdravstvena kriza mimo," je napovedal.

Ob tem je naštel ukrepe, s katerimi so po njegovih besedah ohranili preko 200.000 delovnih mest, Slovenija pa se uvršča v evropski vrh pri ohranjanju delovnih mest med epidemijo. To je in bo vedno najboljši ukrep socialne politike vsake države, je prepričan.

Ob tem pa razumejo tudi stiske tistih, ki so zaradi epidemije izgubili delo, zato je bil aprila izplačan solidarnostni dodatek za brezposelne, pravi. Premier ocenjuje, da je svet po pandemiji drugačen, spremenjeno okolje pa od nas zahteva najprej in predvsem spremembe v razmišljanju ter posledično spremenjeno delovanje na vseh področjih. Po njegovem mnenju bodo najuspešnejše države, ki bodo krizo zaradi pandemije razumele kot priložnost.

"Slovenija se na izzive časa pripravlja z vso resnostjo. Korak za korakom se lotevamo vsega, kar predstavlja največje ovire za uspešen razvoj," je zapisal in ob tem izpostavil odpravo nelogičnih administrativnih postopkov in birokratskih ovir, paket sprememb petih davčnih zakonov, z delom sta začela tudi strateški svet za digitalizacijo in strateški svet za socialno politiko.

Dodaja, da so postala vprašanja socialne varnosti za vse države sveta, tudi za Slovenijo, še zahtevnejša: pokojninski sistemi in njihova vzdržnost, zdravstveni sistemi in njihova dostopnost, nove oblike zaposlovanja. Države so zakonodajo, vezano na socialni sistem, sprejemale v 20. stoletju, zdaj pa se srečujemo z izzivi 21. stoletja, torej z globalizacijo, digitalizacijo, staranjem prebivalstva. "Od tega, kako bomo naslovili ta vprašanja, je odvisna naša prihodnost. Od tega je odvisna uspešnost in konkurenčnost slovenskega gospodarstva, vrednost dela in delovnih mest ter posledično blaginja življenja državljank in državljanov," je poudaril v poslanici.

Zato je cilj vlade, ki jo vodi, ustvariti pogoje, ki bodo zagotavljali vsem za delo sposobnim dostojno delo za dostojno plačilo. Dostop do trga dela, izobraževanja in vseživljenjskega učenja, enake socialne zaščite in socialnih storitev za vse zaposlene ne glede na njihovo pogodbo o delu, pravični delovni pogoji, ustrezno izobraževanje, ki mora biti odziv na razmere na trgu dela - vse to so pravice, ki jih je treba zagotoviti zaposlenim tudi v novih pogojih dela, je prepričan.

A brez uspešnega gospodarstva vsa njihova prizadevanja ostajajo le dobri nameni, je zapisal Janša. Zato je po njegovem mnenju njihov največji izziv ta trenutek uspešno gospodarsko, socialno in splošno okrevanje Slovenije.

"Epidemija je bila in je še vedno preizkušnja, v kateri smo kot družba solidarnostno odgovorni za zaščito zdravja svojih najbližjih, sodelavcev in prijateljev, kot država pa za ohranitev konkurenčnosti naših podjetjih in delovnih mest, ki so temelj za nadaljnji razvoj in jamstvo za socialno blagostanje vseh državljank in državljanov," je zapisal in dodal, da se tega vlada zaveda.

Vsem, posebej tistim, ki živijo "od lastnega tekočega ali minulega dela in gospodarjenja", pa je čestital ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela in prazniku sv. Jožefa delavca.

Mlaj
Mlaj FOTO: Jani Dolinšek

Zorčič: 1. maj tudi v digitalni družbi ne izgublja svoje zgodovinske pomembnosti

Predsednik DZ Igor Zorčič v poslanici ob prazniku dela poudarja, da ta praznik tudi v digitalni družbi ne izgublja svoje zgodovinske pomembnosti. Čeprav ga zaradi epidemioloških razmer že drugo leto praznujemo brez tradicionalnih kresov in sindikalnih zborovanj, je prav, da danes še glasneje zadoni: Naj živi 1. maj, praznik dela, je zapisal.

Več kot sto let po delavskem gibanju in bojih industrijskih delavcev za višje mezde in krajši delovni čas - pravic, ki so temelj današnje pravne zaščite delavcev - po mnenju Zorčiča ni vprašanje pravic delavcev nič manj aktualno. Nasprotno. Globalizacija, gospodarski in družbeni napredek, globalno segrevanje, naravne nesreče, gospodarske krize, v zadnjem letu pa tudi epidemija covida-19 nepovratno spreminjajo koncept dela in zaposlovanja, meni.

Ob tem dodaja, da je epidemija najbrž bolj kot karkoli drugega doslej v 30-letni zgodovini Slovenije pri nas spodbudila zavedanje o pomenu dela, o tem, kako pomembno je delo za zadovoljevanje osnovnih človekovih potreb, za blaginjo in vsesplošni napredek družbe ter osmišljanje življenja vsakega od nas.

V obdobju zaustavitve družbe smo spoznali, da omejitev svobode dela povzroča posledice onkraj posameznikovih ekonomskih težav, ki jih država bolj ali manj uspešno blaži s posameznimi ukrepi, opozarja predsednik DZ.

Epidemija nas je tudi posedla za računalnike, nas privajala na oddaljeno delo, oddaljeno izobraževanje, spletne nakupe in podobno. Ta nova, praktična znanja in uporabne izkušnje sodobne tehnologije nam zato odpirajo nove možnosti ekonomskega in družbenega okrevanja v obdobju po epidemiji.

Po njegovem mnenju je pred nami edinstvena priložnost, da skupaj ustvarimo trajnostna in digitalizirana delovna mesta, po meri ljudi in okolja in hkrati z visoko dodano vrednostjo. Prednosti digitalizacije in avtomatizacije ne gre iskati zgolj v večji konkurenčnosti, temveč tudi v nadomeščanju delovno intenzivnih in nevarnih, pogosto slabo plačanih del, je prepričan.

Ob tem opozarja, da digitalno gospodarstvo ne sme odpirati poti podrejanju človeškega dela. Osemurni delovnik, ki se ga ob 1. maju spominjamo kot ene temeljnih pridobitev delavskih gibanj, v dobi digitalizacije grobo načenja delo "na zahtevo", osebne stike pa elektronska komunikacija. "Zato je trajni izziv tudi za nas, predstavnike zakonodajne veje oblasti, da bliskoviti razvoj človeške družbe spremljamo z aktivnim iskanjem novih, primernih oblik zaščite dela in delavcev," je še zapisal predsednik državnega zbora v poslanici ob današnjem mednarodnem prazniku dela.

Novinar in koronavirusa

Solidarnost in akcija, ne tekmovanje in molk

Ob prvem maju je na izzive opozoril tudi Sindikata novinarjev Slovenije. Ocenjujejo, da so zaostrene družbene razmere v obdobju epidemije covida-19  delo novinarjev in drugih medijskih delavcev izpostavile političnim, ekonomskim in socialnim tveganjem. Medtem ko v mednarodnem in evropskem združenju opozarjajo na nadaljnje omejevanje medijske svobode po Evropi, se v Sloveniji poskusi podrejanja medijev in razvrednotenja novinarstva z aktualno vlado stopnjujejo, so zapisali: "Vlada, ki je dolžna zagotavljati pogoje za svobodo medijev, s svojimi ravnanji sistematično ruši prav to – svobodo medijev." 

"Delovni pogoji in odnosi v novinarstvu so tri desetletja podvrženi nenehnim kapitalskim pritiskom medijskih lastnikov in poskusom političnega podrejanja novinarjev skozi prikrojeno medijsko zakonodajo, zlorabe oglaševanja in neposredne grožnje. V zadnjem letu so še posebej na udaru javni mediji, Radiotelevizija Slovenija in Slovenska tiskovna agencija, s katerima se gre trenutna politična oblast vojno z mediji, prizadeva si ju ošibiti in na račun javne službe preobraziti po svoji podobi. Poleg tega interventni ukrepi vlade med epidemijo medijskim hišam niso namenili posebnih oblik pomoči kot v nekaterih drugih evropskih državah, čeprav so mediji ključni za okrevanje in odpornost družbe. Medtem ko se je med epidemijo občutno povečalo zaupanje v medije, je državni vrh sistematično poniževal novinarje in medije krivil za razmah novega koronavirusa. Nekaj časa je celo veljalo, da ob listanju časopisa v gostinskih lokalih in javnih institucijah obstaja večja nevarnost okužbe, zato so vse tiskovine od tam umaknili," opozarjajo.

Ker so se uveljavljeni poslovni modeli medijev med epidemijo zamajali, jih skrbi tudi bližnja prihodnost, ko bi uprave izhod lahko ponovno iskale v nižanju stroškov dela in povečanju delovnih obveznosti: "Toda novinarji že zdaj opozarjajo na preobremenjenost, prenizka plačila in pomanjkanje poklicnega razvoja. To nakazuje, da prekarizaciji niso izpostavljeni samo tisti v nestandardnih oblikah dela, temveč tudi redno zaposleni. Izkoriščevalskim delovnim odnosom in segregaciji na trgu dela se je treba zoperstaviti – ne le z branjenjem pravic, temveč z njihovim razširjanjem, med drugim z novo nacionalno poklicno kolektivno pogodbo."

"Prvi maj praznujemo kot spomin na čikaške dogodke, ko so delavci v začetku maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, hkrati je simbol mednarodne solidarnosti vseh delavk in delavcev, tudi tistih v medijih. Spoštovanje pravic novinarjev, ki izhajajo iz dela in so neločljivo povezane s svobodo medijev, si bo treba izboriti – ne s tekmovanjem in izolirano individualno držo, ampak s solidarnostjo in kolektivnim delovanjem; ne z ločevanjem, ampak s povezovanjem vseh medijskih delavcev; ne s pokroviteljstvom, ampak skupaj z javnostjo; ne z molkom, ampak z akcijo," so še dodali. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (942)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazsnoj
03. 05. 2021 12.42
-1
kdo je ta obupna 'pevka'?
Gabiula
02. 05. 2021 21.48
+4
Ali bomo kdaj dočakali da bomo videli Maršala TWITA v takem položaju?
wolfterier
02. 05. 2021 15.59
-4
Glasbenik igral z vklenjenimi rokami,poslušalci pa poslušali z zamašenimi ušesi. Še en performens kvaziumetnikov.
resslovenka
02. 05. 2021 14.39
+4
Ah, dejte, dejte no. Vlada nima vizije, nima nobenega pametnega programa za okrevanje gospodarstva. Industrijo so uničile vse vlade, novih investicij ni, davki da te kap, delavec strošek. Le malo gospodarstvenikov vleče ta slovenski vlak naprej, pa še ti v prvi vrsti gledajo zgolj na lasten dobiček, ki ni nikol dovolj visok. A sploh veste kako in na kakšen način se ustvarja dobiček? Na račun stroškov. Vsak gleda, da ima čim manjše. Kdo prosperia, kdo ima največje dobičke? Farmacevtske družbe, velike trgovske družbe , pa tiste od katerih smo odvisni vsi, ker plačujemo fiksne stroške. Skratka.. Pufi nas držijo nad vodo. Pa sej ni to kriva samo ta vlada. Razprodaja je naredila svoje, tuji gospodarji so po nizkih cenah pokupili vse, kar je še bilo kaj vrednega. Ne v zadnjem letu, pač pa v 30. letih. 😎
CelindaAndre
02. 05. 2021 14.17
-7
Janša daleč najboljši predsednik vlade poglejte kako levičarji norijo, eden bolj pasji d drugega..He he he..cepajo kot muhe in odpadajo kot jesensko listje.
Betuul
02. 05. 2021 13.45
+1
🏡🎅🏻Dedek Ernst je namreč Haidin dedek . Imel je zvestega psa z imenom Jožef . Jožef je tekal po planini 🏔in reševal otroške dogodivščine! 🧍‍♀️Haidi 🌹
gggg1
02. 05. 2021 13.33
-5
Torej je dokazal, da se kljub zaklepanje da igrati.
Kekec 007
02. 05. 2021 13.33
+4
Če bi bila laž javnih oseb kazniva , bi kriminalec Twito in njegovi podrepniki življenje prebili v kehi.
bučar
02. 05. 2021 14.03
+0
Betuul
02. 05. 2021 13.31
+3
🌹🚂Mi smo zdaj v čikaških dogodkih : delamo po celi dan za bakšiš, če kaj zineš dobiš knjižco, direktorji brez ustreznih šol, študirani brez služb, neki pekerni delavci! 🌹Varstveni dodatki več let vplačil zpiza na CSD, zavod za zaposlovanje sam sebi namen! 🌹Izkoriščajo vložen bivši in zdaj pripadajoč socializem! 🌹pa kje si to v državah videl v koprive lulat🌹 Država gre dol
duhovnikj
02. 05. 2021 13.03
+0
Bistveno da je dobil honorar! vse ostalo so malenkosti. Na kakšni drugi prireditvi bi nastopil brezplačno.
Entip?ek
02. 05. 2021 12.52
+5
če bi se twitko zavedal, odgovornosti vlade, bi že zdavnaj odstopil..vsaj tako je vedno govoril, da on ne bi nikoli vladal z manjšinsko vlado....
bobiv
02. 05. 2021 13.16
+4
beware1
02. 05. 2021 12.40
+6
A ni zanimivo. Jj bla.....bla o socijali in pravičnosti do vseh???? Malo se prečekira trenutne plače v zdravstvu, policiji, politiki ...... v imenu kriznih Corona dodatkov, o kateri navaden smrtnik lahko samo sanja, da ne naštevam več. Ta pravim delavcem so ostale drobtine ali pa še te ne. Lepo je trositi prazno slamo, samo nas je še nekaj TREZNIH državljanov RS. Vlada, ko enkrat pade podpora izpod 25%, je čas za odstop. To je prnic teme obljubil in nič od tega, kakor tudi ne ni nič, od vsga ostalega. Razdvojenost se stopnjuje in tega se najbolj bojim. In ja, sedaj se koalicija spet loteva Luke KP, a ni zanimivo. Pred koncem kvazi mandata bi rad uničil še eno svetovno firmo v imenu totaltarizma in sovražnosti do lastnega naroda. Spomnimo se leta 2008. Časar je še zmeraj v zaporu, JJ pa veselo hara in uničuje še naprej. Kolikor poznam zadeve, se bo pri temu nekaj močno zalomilo.
Jožajoža
02. 05. 2021 12.36
+6
pahor; Jaz pa o tem, ali ta vlada mora biti ali ne, ne odločam, odloča državni zbor. Dokler ta vlada bo, bom z njo sodeloval, o tem naj ne bo dvoma."pahor, te vlade ne podpira 1.9 miliona slovencev,tebe so na oblast spravili slovenci levičarji in ti bi moral delati za dobrobit slovencev.sam pa veš, da državni zbor,kot je sedaj v sestavi, ni verodostojen.
bobiv
02. 05. 2021 13.17
+4
Pahor Barbika, Sončni kralj, skratka nesposobnež!
demokrad
02. 05. 2021 12.17
+1
Js praznujem ze peti mesec
Emtisunce
02. 05. 2021 12.21
+3
demokrad
02. 05. 2021 12.22
+1
biggbrader
02. 05. 2021 13.04
+1
Radovedni Maček
02. 05. 2021 11.49
-8
Bilo bi lepo, če vsaj enkrat speljali eno prireditev, brez takšnih in drugačnih "uporov" proti oblasti. Meni osebno je tale mladenič nezanimiv. 😑
bobiv
02. 05. 2021 13.19
+7
Bi, če ne bi bila oblast tako pokvarjena!
Mich Diam
02. 05. 2021 11.38
+12
Tako nesposobnih voditeljev, kot sta pahor in janša še Slovenija ni imela in upam da taki ne bodo več drmali z državo!
metronom
02. 05. 2021 11.41
-10
Betuul
02. 05. 2021 12.55
+1
🌹🐈‍⬛eu ni kar tak ! tam so države s tradicijo in svojo oblastjo! Z njimi se slo ne more enačiti! Zg slo je večinoma tlačanstvo in naši predniki večinoma tlačani znani so upori tlačanstva ( gubec,trstenjak itd )🍃”zimzelen za klobuk - punt naj reši nas tlačanskih muk”🍃 🌾Zg slo bi lahko dobro zaznamovali grofje Celjski in kar nakazuje malo grb v slo zastavi🌾 iz take preteklosti v eu državo bo malo težje! 🌹še bo treba trdo delat! Kajti članstvo v eu stane 🌹ob 1. Maju se spomnimo malo v zg slo in naprej bo bolje
Betuul
02. 05. 2021 13.20
+0
bc123456
02. 05. 2021 11.27
+10
PAHOR , JANŠA IN OSTALI VLADNI POLITIKI, VAŠA NESPOSOBNOS IN KRATKA PAMET , JE VZROK PROTESTOV ,NEZADOVOLJSTVA LJUDI IN GLEDE NA TO DA STE POKAZALI , DA NE ZNATE VODITI DRŽAVE ZAPUSTITE POLOŽAJE IN DAJTE MOŽNOST LJUDEM KI TO OBVLADAJO
metronom
02. 05. 2021 11.38
-5
metronom
02. 05. 2021 11.39
-5
Emtisunce
02. 05. 2021 12.23
-2
Jest ne bi nazaj komunare, ker nisem samostojni nedelavec v kulturi.
biggbrader
02. 05. 2021 13.07
+3
Smo videli ja, od leta 2008 do 2020 ko je dolg na posameznika zrasel iz 3.000 € na 20.000€.
bobiv
02. 05. 2021 13.21
+1
brabusednet
02. 05. 2021 11.14
-9
Ta nima pojma o petju,kje so to našli.No za levičarje je sigurno vrhunska umetnica hhhhaaaa.
poneumljanje
02. 05. 2021 11.25
+8
A, res, kopriva marela, kdo v kleti ti je to povedal ?
peglezn
02. 05. 2021 11.35
+12
Ivanove komunjare zgleda zdaj moti že pevka, ki "je poučevala na škofijski gimnaziji v Šentvidu, med letoma 2008 in 2011 je bila profesorica jazz in pop petja na Konservatoriju za glasbo ter Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani." a ste koprive lahko še bolj zahojene?
resslovenka
02. 05. 2021 11.10
+6
Komu mar in komu na čast državne proslave, ki med ljudmi izzvenijo kot žalostinke. A se sploh slišijo, kaj nakladajo naši "vrli" predsedniki, podpredsedniki... Kdo jim piše tiste nebuloze?? Me res zanima. Politika je skregana z realnim življenjem ljudi na minimalcu in ostalimi "nižjimi kastami" prebivalstva pri nas. 🙄😎
uporabnica portala
02. 05. 2021 11.02
+7
Domiselno, ni kaj! 🙌👑🇸🇮