Slovenija

Prebili smo se v izolirano Črno na Koroškem, evakuacija prebivalcev ob Meži

Črna na Koroškem, 05. 08. 2023 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.H., Maja Pavlin
Komentarji
2

V Črno na Koroškem, ki je bila od petka zjutraj zaradi posledic naraslih vodotokov in zemeljskih plazov odrezana od sveta, se je uspelo prebiti Slovenski vojski in reševalnim ekipam, zdaj pa je tja kot prva prišla tudi naša novinarska ekipa. Poleg prometnih je ujma prekinila tudi telefonske povezave, zato podatki o razsežnosti ujme v tej občini še niso znani. Obrambni minister Marjan Šarec, ki je prav tako prišel na to izolirano območje, je povedal, da bodo občini zagotovili 100 postelj za evakuirane ljudi, katerih število se bo še povečalo. Iz občine Mežica ob tem opozarjajo, da je stanje alarmantno tudi pri njih. Zaradi poplavljanja reke so začeli z evakuacijo enega dela občine, nam je potrdila naša novinarka na terenu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Reševanje s helikopterji
    01:11
    Iz 24UR: Reševanje s helikopterji
  • Razmere v Črni na Koroškem
    00:23
    Razmere v Črni na Koroškem
  • Iz 24UR: Kritično na Koroškem in v Savinjski dolini
    06:27
    Iz 24UR: Kritično na Koroškem in v Savinjski dolini
  • Na krovu helikopterja Slovenske vojske na poti v Črno na Koroškem
    00:22
    Na krovu helikopterja Slovenske vojske na poti v Črno na Koroškem
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Vojska prišla do Črne na Koroškem
    01:50
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Vojska prišla do Črne na Koroškem
  • Mehanizacija za pomoč prizadetemu območju Črne na Koroškem
    00:33
    Mehanizacija za pomoč prizadetemu območju Črne na Koroškem

S Slovensko vojsko, zalogo hrane in obrambnim ministrom se je naša novinarska ekipa s helikopterjem prebila v od sveta odrezano Črno na Koroškem. "Videli bomo, kakšno je stanje na  terenu," poroča naša novinarka Žana Vertačnik.

Že pred tem se je prebila do Prevalj, kjer pa se promet proti Mežici in Črni, kot je poudarila, ustavi. Do teh območij je mogoče priti le po zraku ter izjemoma po nekaterih lokalnih in izjemno težko prehodnih gozdnih poteh, ki pa jih ves čas zasipajo plazovi.

Obrambni minister Marjan Šarec je poudaril, da je situacija tu izjemno težavna, voda pa da še vedno narašča. "Odrezana od sveta ni le Črna na Koroškem, tudi znotraj nje so ljudje odrezani drug od drugega," je dejal. Ob tem je naši novinarki povedal tudi, da so v prvem pregledu ugotovili, da na območju potrebujejo postelje. "Dostavili bomo 100 postelj. Trenutno je namreč v center evakuiranih okoli 35 oseb, še več pa jih bomo morali evakuirati iz oddaljenih zaselkov."

Dostop do Koroške je zelo omejen, ker so prekinjene vse cestne povezave, se je pa prvim enotam ob podpori Slovenske vojske (SV) uspelo prebiti do Črne. Uspeli so vzpostaviti stik in povezave, ki pa so namenjene izključno za interventni dostop, je na popoldanski novinarski konferenci poudaril Leon Behin z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Ob podpori letalskih enot SV in letalske policije so jim dostavili tudi prve pošiljke hrane in prepotrebno gorivo za delovanje repetitorskih postaj, da se ohranjajo vsaj komunikacijska povezava in sistemi za zagotavljanje kolikor toliko normalnega bivanja, je dodal.

Trenutno se pripravljajo helikopterji za evakuacijo posameznih ljudi, kajti določeni objekti niso primerni za bivanje, zato je po Behinovih besedah treba narediti premik izven občine. "Nimamo pa poročil o kakršnih koli pomembnih poškodbah. Gre pa le za zagotovitev varnega bivanja in postopanja v prihodnje," je še pojasnil.

Le malo informacij

"Povezave s Črno so samo z regijskim centrom za obveščanje oziroma prek radijskih zvez zaščite in reševanja, zato je komunikacija zelo otežena in se lahko prek teh zvez pogovarjamo le s PGD Črna, z ostalimi prebivalci ni nobene povezave. Zato tudi tamkajšnji gasilci nimajo veliko informaciji, kaj se dogaja okrog, ker je premikanje po Črni oteženo," je za našo izredno oddajo Slovenija pod vodo ob 13. uri opisal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič.

Zaprosili so tudi za dizelsko gorivo za agregate, ker nimajo električne energije, je pojasnil. Kot pravi, jim ga skušajo tja v zadostnih količinah dostaviti s pomočjo Slovenske vojske in helikopterjev. 

Hitijo tudi z zasilnim popravilom cest, da bi se prebili do Črne. Prioritete so hrana, voda in morebitna potrebna zdravila, zato si želijo čimprejšnje vzpostavitve infrastrukture, ki bi omogočila tudi evakuacijo ljudi iz Črne, je za POP TV še dejal Matijević.

Do Črne na Koroškem se je nazadnje torej le uspelo prebiti pripadnikom Slovenske vojske (SV), po naših informacijah so tam že inženirske enote. Spletni Večer našteva dva helikopterja in skupno 30 vojakov, ki so se tja podali tudi peš, obrambni minister Marjan Šarec pa je glede vojaške pomoči danes na seji vlade povedal še, da se druga enota Slovenske vojske peš prebija do Ljubnega in Solčave.

Alarmantno stanje v Občini Mežica, zaradi poplavljanja Meže preventivna evakuacija dela prebivalcev

Iz občine Meža so zvečer sporočili, da je stanje pri njih alarmantno. Reka Meža je spet prestopila bregove in začela poplavljati, zvečer so začeli z evakuacijo okoli 100 ljudi, ki so jih preselili v Športno dvorano Mežica. Naša novinarka nam je potrdila, da so v poznih večernih urah zaradi poplavljanja Meže začeli z evakuacijo dela prebivalcev.

Zaradi morebitnega plazu v Črni na Koroškem so začeli izvajati preventivno evakuacijo prebivalcev ob porečju reke Meže. Občane so obveščali pripadniki uprave za zaščito in reševanje od vrat do vrat, so še navedli. "V okoliških hribih se konstantno sprožajo plazovi. Ogroženih je več stanovanjskih hiš. Na pomoč je prišla vojska, ampak trenutno potrebujemo še bistveno več pomoči," so poudarili. A okoli 23. ure se je evakuacija zaradi vremenskih razmer do jutra prekinila, poroča naša novinarka na terenu.

Cesti Mežica–Črna in Mežica–Prevalje sta neprevozni, cesta Mežica–Pliberk je prevozna preko Rehta. "Na področjih, označenih s trakovi, je prehod strogo prepovedan," opozarjajo. Prav tako je strogo prepovedano tudi zadrževanje ob vseh vodotokih in prečkanje lesenega mostu čez reko Mežo pri Lovskem domu.

"Trenutno ima večina občine električno energijo, vendar priporočamo, da preventivno napolnite telefone, svetilke, baterije itd. Komunikacijski kanali so zelo oteženi oziroma prekinjeni, vzpostavili se bodo takoj, ko bo mogoče," so dodali. Voda iz vodovoda ni pitna, potrebno jo je prekuhavati. Pitna voda je na voljo v Gasilskem domu, kjer je na voljo tudi najnujnejša hrana. Trgovini Mercator in Tuš ostajata do nadaljnjega zaprti. Dostop do trgovin v Pliberku je preko mejnega prehoda Reht.

Dežurna zdravniška pomoč bo med tednom v dopoldanskem času v Zdravstvenem domu Mežica, v popoldanskem času pa v Gasilskem domu Mežica. Ob tem so aktivirane vse pristojne službe v občini (Civilna zaščita, PGD Mežica, Komunala Mežica). Pridružili so se jim tudi gasilci iz GZ Murska Sobota in Slovenska vojska.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou