Slovenija

Prvi slovenski Highlander navdušil z neverjetnimi razgledi in doživetji

Kobarid, 15. 07. 2021 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
51

Ne krvavi žulji in bolečine v mišicah ne popoldanske plohe niso zbile nasmeška z ustnic pohodnikov, ki so se minuli konec tedna podali na zahtevno pot od Bohinja do Kobarida. Velika večina od 150 prijavljenih je dogodivščino zaključila v petih dneh in postala highlander, prva trojica je v Kobarid prihitela že v ponedeljek popoldan. A bistvo res ni v cilju, čeprav je bil tik ob smaragdni Soči, pač pa v poti in poglobitvi vase, sodelovanju z drugimi ter uživanju v res čudoviti naravi. Prvi slovenski Highlander, ki je uspešno mimo, je navdušil tako domače kot tuje pohodnike.

Del poti poteka po Rapalski meji.
Del poti poteka po Rapalski meji. FOTO: Ni.Š.

V sredo, po petih dneh, se je v Kobaridu zaključila prva slovenska različica popotniške avanture I feel Slovenia Highlander Julian Alps. Dobrih 100 kilometrov dolga dogodivščina se je začela v soboto dopoldan ob Bohinjskem jezeru, ko je kar 143 neučakanih domačih in tujih navdušencev ob prijavi prejelo svojo številko, zemljevid z vrisano potjo ter vrečko z živili za pripravo obrokov do naslednjega dne. Polni pričakovanj, morda celo dvomov, ali jim bo uspelo priti do cilja, so si oprtali težke pohodniške nahrbtnike, se poslovili od svojcev in prijateljev, naredili še zadnje posnetke pred odhodom, nato pa se podali pod obronke ene najlepših gorskih verig v Sloveniji – od Črne prsti do Rodice.  

Prvi dan so premagali kar 23,5 kilometra dolgo pot do postojanke nad Podbrdom, kar pomeni, da so preko enega najlepših naravnih prevalov z Bohinjskega zakorakali na Tolminsko. V vročem, sončnem vremenu so se morali dvigniti s 530 na 1420 metrov nadmorske višine, nato pa se po poteh nekdanje Rapalske meje s prečudovitimi razgledi na Baško grapo ter čeznjo na Porezen spustiti do prvega kampa in kontrolne točke, kjer so v svojo knjižico dobili prvo štampiljko. Večina navdušena nad vtisi prvega dne in prijetno utrujena si je postavila prenočišče, pripravila energijski obrok in se osvežila v prijetno hladni Bači. Sledil je družaben večer, predavanje o Rapalski meji in sproščanje ob prijetnih ritmih bobna. Ob opozorilih enega od organizatorjev, da jih naslednji dan čaka najbolj zahtevna etapa – 22,7 kilometra od Podbrda do Kneških Ravn, pri čemer bodo morali premagati kar 1382 metrov višincev ter na nekaj odsekih celo preplezati nekaj klinov, so se mnogi kmalu odpravili v svoje šotore in bivake, saj je pisani kamp v nedeljo že zgodaj zjutraj oživel, prvi pa so kamp zapustili že pred 6. uro zjutraj.

Vsak izziv, pa naj bo še tako težak, je lažje premagati v dobri družbi in ob spodbudi prijateljev. S sodelovanjem je vse lažje.
Vsak izziv, pa naj bo še tako težak, je lažje premagati v dobri družbi in ob spodbudi prijateljev. S sodelovanjem je vse lažje. FOTO: Ni.Š.

Po kratkem spustu v Podbrdo je sledil precej naporen vzpon po pobočjih Baške grape in pohod skozi precej opuščene, a neverjetno lepe vasi Kal, Stražišče in Rut. V vročini, ki je pritiskala že od jutra, je bil počitek pod več kot 500 let staro lipo v vasi Rut prava nagrada za utrujene pohodnike. Nekateri so si tam pripravili kosilo, drugi napolnili plastenke z vodo ter znova zagrizli v strmo pobočje in se vse do druge kontrolne točke pri lovski koči nad Kneškimi Ravnami lahko nagledali neverjetnih geoloških biserov v Sloveniji, saj tu poteka trasa Slovenske geološke poti, opremljena s številnimi poučnimi tablami. Mnogim je na tej poti zastajal korak ob pogledu na stik treh različnih tektonskih struktur: krnskega, koblanskega in rutarskega pokrova, drugi pa so hiteli mimo in raje občudovali neverjetne razglede. Kot je bilo napovedano, se je pozno popoldan na obronkih Baške grape ulil dež. Številni, ki še niso prečili dela poti, kjer so bili zahtevnejši prehodi in klini, so imeli zaradi mokrega terena veliko več dela in nevšečnosti, zvečer v taboru pa premočene gojzarje in pohodne čevlje. Tako so na drugi kontrolni točki organizatorji poskrbeli tudi za sušenje, saj je zvečer ob kampu zagorel taborni ogenj, ki so ga kmalu obkrožili pari premočenih gojzarjev in nogavic, nato pa utrujeni, a še vedno izredno dobro razpoloženi bodoči highlanderji. Tudi dež ni pokvaril vzdušja in ob ognju so se nekateri samo še bolj povezali ali pa stkali nova poznanstva. Vendarle je smisel te avanture vse prej kot premagovanje poti in osvojitev cilja. To je čas spoznavanja sebe in drugih, sodelovanja z drugimi, uživanja v naravi in čas odklopa od vsakodnevnih težav.

Udeleženci so se do konca druge etape že nekoliko razkropili, saj si je del prijavljenih zadal za cilj, da avanturo zaključi v treh dneh, kar pomeni, da so na dan opravili približno etapo in pol. Večina pa je sledila organizatorjevim priporočilom in si zvečer vzela še čas za druženje.

Tretja etapa, ki jo je prinesel ponedeljek, je bila ena krajših in manj zahtevnih, a zato nič manj napornih, saj je pohodnike čakal vzpon od Kneških Ravn pa vse do planin Kuk in Lom po znova izredno razgledni poti. Tisti, ki so komaj čakali na domače mlečne dobrote, so si na planini privoščili svežo odlično skuto ter tolminski sir, nekateri pa so skočili še na planino pod Razorjem, kjer so se lahko posladkali z znamenitimi štruklji in drugimi dobrotami. Edini napor na tej poti je predstavljal precej strm in dolg spust s planine Lom po obronkih Tolminskega Triglava v Tolmin (več kot tisoč metrov višincev spusta), kar je mnogim poleg utrujenih nog prineslo še pohodniško klasiko – žulje na podplatih. Prva pomoč ob prihodu na tretjo kontrolno točko je bila zagotovo ohladitev v mrzli in osvežilni Tolminki, saj je bila postojanka v Kampu Siber. Spet drugi so ohladitev poiskali v prvem ‘pravem’ baru. A tudi prelepa Soča, ki se je že pred spustom bohotila v daljavi, ni bila več daleč, zato je bilo osvežitve dovolj. Pa še kako prav je prišla, saj je bil ponedeljek najbolj vroč dan pohoda in mnogi so Tolmin zapustili še pred večerom, saj je bilo prevroče za spanje, prav tako je bilo za torek napovedano poslabšanje vremena s plohami in nevihtami, kar je mnoge, ki morda niso načrtovali končati preizkušnje že v torek, spodbudilo, da so se podali čimprej naprej. Tisti, ki so ostali, so bili nagrajeni z zabavnim in okusnim večernim druženjem, hkrati pa so si ob prihodu v betonsko džunglo lahko dokupili manjkajoče zaloge ali si ogledali katero od lokalnih znamenitosti.

V Tolminu, tretji da pohoda, so organizatorji naznanili, da so popoldan v Kobarid prispeli prvi trije udeleženci in si tako prislužili prrve značke highlanderja. 

Highlander ni tekma s časom. Na koncu ni vrstnega reda, kdo je bil prvi, kdo zadnji. Vsak, ki pride na cilj, je zmagovalec. Na fotografiji pa je trojica, ki je v ponedeljek popoldan prva dosegla cilj v Kobaridu.
Highlander ni tekma s časom. Na koncu ni vrstnega reda, kdo je bil prvi, kdo zadnji. Vsak, ki pride na cilj, je zmagovalec. Na fotografiji pa je trojica, ki je v ponedeljek popoldan prva dosegla cilj v Kobaridu. FOTO: Aljoša Kravanja

Prav tako so bile spodbudne novice, da so zaenkrat pot vsi končali brez večjih poškodb in da sta odstopila le dva udeleženca, saj si je dekle že kmalu po začetku prve etape zvilo gleženj, fant pa jo je pospremil nazaj v dolino. Ostali so prišli varno do Tolmina. Eni sicer brez spodnjic, ki so jih izgubili nekje na poti, drugi brez telefona, ki jim je padel iz žepa, tretji že z načeto voljo in dvomi, če zmorejo do konca. A na splošno je bilo vzdušje ves čas zelo spodbudno in prijateljsko. V Tolminu so na račun prišli tudi tisti, ki so v racionalizaciji opreme in z namenom, da bo nahrbtnik čim lažji, doma pustili razne dodatne baterije za telefone ter prenosne baterije. Pa tudi tisti, ki so si zaželeli kopalnice.

Ena najbolj prikupnih trojic na tokratnem pohodu - Pia, Peter in kosmatinec Ero.
Ena najbolj prikupnih trojic na tokratnem pohodu - Pia, Peter in kosmatinec Ero. FOTO: Aljoša Kravanja

Pred večino udeležencev sta bila še dva dneva, ki pa nista obetala najboljšega vremena. Tako so se nekateri že v ponedeljek popoldan podali na četrto, zahtevnejšo etapo, saj jih je čakal vzpon iz Tolmina na Kolovrat, nato pa prečenje Kolovrata in vzpon na razgledni Kuk ter spust vse do Livka. Skratka, 22,2 kilometra, 1190 višinskih metrov marsikje izredno strmega in zaradi sončnega pripekanja zelo vročega vzpona ter nato 665 višincev spusta v Livek. Zahtevna tura, ki pa je bila polna doživetij, norih razgledov in podoživljanja zgodb vojakov, ki so bili del tretje italijanske obrambne črte. Namreč, ko prideš na začetek Kolovrata, te pričaka muzej na prostem, nato pa se pot nadaljuje po vrhovih Kolovrata, kjer je speljana znamenita Pot miru. Na eni strani so utrujene noge in boleče podplate mirili pogledi na mogočni Krn in njegovo pogorje, na drugi pa je pogled segal čez Benečijo in Furlansko nižino do Jadranskega morja. Tisti, ki je ta del v želji po čimprejšnjem zaključku zgolj pretekel ali prehodil brez ustavljanja, je naredil veliko napako. To je zgodba v naravi, je zgodba o strahotah človeštva in želji, da se nikoli več ne ponovi. Ob spustu v Livek je pohodnike pričakala fontana, na kateri je kamnita upodobitev našega planeta, na njej pa napis: Ta zemlja noče več meja!

Velika večina udeležencev je bila navdušena nad svojim dosežkom, da so uspeli prehoditi kar 100 kilometrov dolgo pot. Številni pa so te dni spletli tudi nova prijateljstva.
Velika večina udeležencev je bila navdušena nad svojim dosežkom, da so uspeli prehoditi kar 100 kilometrov dolgo pot. Številni pa so te dni spletli tudi nova prijateljstva. FOTO: Aljoša Kravanja
Dogodek je bil razprodan. Na start je prišlo 143 pohodnikov, dogodivščino pa je končalo 137 oseb. En odstop je bil zaradi zvina gležnja, ostali pa zaradi utrujenosti.

Po treh dneh vzponov, spustov, prečenj grebenov ter prepadnih grap, pa postavljanja taborov in druženja pred spanjem je postalo jasno, da ta pohodniška dogodivščina ruši upravne, družbene in tudi osebne meje, saj je utrujenost marsikoga že dodobra načela. Pred večino je bila zgolj še zadnja, najkrajša etapa, hkrati pa deževno popoldne in nevihtna noč. Eni so Livek zapustili že po kratkem okrepčilu, se poslovili od sotrpinov in se podali še na zadnji vzpon do Idrske planine, ki leži na vzhodnih pobočjih Matajurja. 655 metrov vzpona z utrujenimi, žuljavimi nogami po treh dneh hoje in prehojenih 85 kilometrih res ni veliko, a je naporno. K sreči so na planini veseli vsakega gosta in zelo radi razkažejo, kako se delajo njihov najboljši sir, pa skuta in maslo. Kot da ni že dovolj težek nahrbtnik umazanih cunj, šotora, spalne vreče, podloge za ležanje, pa posode, vode in nekaj proteinskih prigrizkov, so ga nekateri napolnili še z mlečnimi dobrotami – za domov, in po strmi gozdni poti dobesedno padali po vznožju Matajurja do vasi Svino. Verjeli ali ne, za konec so organizatorji poskrbeli še za krepitev stegenskih mišic ter rahlanje kolenskih vezi, saj se je bilo treba v eni uri spustiti za dobrih 1100 metrov višincev, nato pa zadnja dva kilometra, ki so jih nekateri naredili že v dežju, ponosno prehoditi skozi središče Kobarida, čez znameniti Napoleonov most in smaragdno Sočo do zadnje kontrolne točke v kampu Koren v Kobaridu in s tem do (krvavo in boleče) zasluženega naziva highlander.

V soncu, vročini, dežju in nalivih skupaj do konca. To so pravi highlanderji.
V soncu, vročini, dežju in nalivih skupaj do konca. To so pravi highlanderji. FOTO: Ni.Š.

Slovenija je tokrat prvič gostila pohodniški dogodek Highlander in glede na pozitivne odzive zagotovo ne zadnjič. Takšna prireditev, ki promovira gibanje v čim bolj neokrnjeni naravi, spoznavanje lokalnih zgodb, spodbujanje pozitivnega odnosa do narave, krepitev sodelovanja med udeleženci ter poznavanje osnov orientacije je zagotovo nekaj, kar slovenska javnost potrebuje, saj smo vendarle narod pohodnikov, hkrati pa je to lahko odlična turistična promocija naše res čudovite dežele. 

Dogodek, kot je Highlander, je odlična promocija države, njenih naravnih lepot, kulturne dediščine in celo gastronomije. Na fotografiji pogled na Krnsko pogorje s Kolovrata.
Dogodek, kot je Highlander, je odlična promocija države, njenih naravnih lepot, kulturne dediščine in celo gastronomije. Na fotografiji pogled na Krnsko pogorje s Kolovrata. FOTO: Ni.Š.
Okoli 15 odstotkov udeležencev je bilo iz tujine. In sicer iz sosednje Hrvaške, Srbije, Belgije in celo en Kanadčan s hrvaškimi koreninami. Njihovi vtisi med pohodom so bili pozitivni, navdušenje nad našo lepo deželo pa precejšnje.

Letos avantura Highlander poteka v kar 15 državah. Iz Slovenije se 24. julija seli v Bosno in Hercegovino, natančneje na 100-kilometrsko preizkušnjo v nacionalnem parku Blidinje. Nekateri, ki so se potili na poti od Bohinjskega jezera do Kobarida, bodo čez devet dni že na startu v BiH. In, če jih vprašaš, ali ni to malce prenaporno, se bodo najverjetneje vsi strinjali, da postati highlander nikoli ni bilo mišljeno kot nekaj lahkega, pač pa kot nekaj navdušujočega.

Športno društvo Outdoor Adventures, katerega člani med drugim sodelujejo pri organizaciji triatlona I feel Slovenia IRONMAN 70,3 v Kopru, Istrskega kolesarskega maratona in mnogih drugih prireditev, je poskrbelo za nepozabno dogodivščino. O tem govorijo tudi nasmeški na licih vseh, ki so prehodili vso dolgo pot in si s tem prislužili priznanje in naziv highlanderja. Tisti, ki jih na cilju ni bilo, ker so morali odstopiti, pa upam, da vedo, da ni bistvo v cilju, pač pa v poti, ki pelje tja. Prva slovenska preizkušnja je neverjetno navdušila, o tem sem se prepričala tudi sama, ko sem se potila od Bohinja do Kobarida in uživala vsak trenutek izziva.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ervirus
15. 07. 2021 19.31
Res smo ena lepa dežela
zdrava.pamet
15. 07. 2021 16.49
+1
čestitke vsem udeležencem, nekaj lepega v teh negativnih časih...
metaloh
15. 07. 2021 16.22
Kje se prijavim!
zoza01
15. 07. 2021 15.14
+1
Častitke tem Terminatorjem. Treba pa pobrat njihove podatke se jih bo porabilo za mule ki bodo potrebne za čase ki prihajajo. Mulaterjere sploh v teh prelepih slovenskih krajih.
borec91
15. 07. 2021 14.14
-8
pop kje pa novice o mnozicnih protestih po eu grciji proti tej cepilni diktaturi briga nas te puhlice nepomembne
-YOGI
15. 07. 2021 14.59
+8
Ti se še kar sam s sabo boriš od leta 91??
joze-j
15. 07. 2021 13.49
+4
Sem iskal v slovarjih SAZU_ja -highlander- pa ni šlo. Slovencelni!
METKA102
15. 07. 2021 14.29
+7
Ni dovolj, da nam tujci krotovičijo naš jezik, tudi sami ga, kar se le da. Povsod. Še gore niso varne pred tem. Nikdar ne slišim, da bi se npr. ga. Merkel sramovala svojega jezika, nikdar ne slišim Macrona, da ne bi govoril francosko. Mi pa smo tako 'majhni', da se svojega jezika sramujemo na vseh področjih. Žal.
MucaNeGrize
15. 07. 2021 14.39
+4
real_estate
15. 07. 2021 12.56
+6
dajno
15. 07. 2021 12.40
+9
larionov
15. 07. 2021 12.01
+12
Pred kratkim prehodil Krono Slovenije, 310 km. Pot je zasnoval Viki Groselj... Jo priporočam vsem
Emtisunce
15. 07. 2021 11.28
-10
Včasih je bila normalna enodnevna- dvodnevna tura iz Bohinja do Krnskega jezera s kopanjem in mimo doma Klementa Juga do kampa ob Soči. Danes to traja pet dni in se naziva Highlander? Glede na napisano raje govorimo o nesposobneži v hibih ali pa v hribih tisti, ki tja ne sodijo.
Kopriva60918022
15. 07. 2021 12.36
+9
kdaj pa si ti nazadnje prehodil to pot ? pomoje si že zadnjih 20 let na kavču...
EEgon
15. 07. 2021 14.47
+0
Se strinjam 5 dni od Bohinja do Krnskih jezer je mnogo preveč časa za to turo.
Sortegilio
15. 07. 2021 11.06
-1
Highlander kopiranje imena iz filma iz leta 1986. Izvirno.
brkomir
15. 07. 2021 11.59
+3
pol toyote highlanderja predvidevam tudi nebi vozil ... prevec izvirno?
krokodil555
15. 07. 2021 11.05
+6
Čestitke vsem... S solzami v očeh sem to prebral...
ChelseaFC :)
15. 07. 2021 11.01
+3
Organizacija - prehrana itd. je bila slaba.
daiči
15. 07. 2021 11.49
+2
ChelseaFC :)
15. 07. 2021 13.05
+2
seveda da ne, lahko pa je vsaj vsak dan malo drugacna
EEgon
15. 07. 2021 14.48
gaf
15. 07. 2021 10.55
+9
Lepo! Cestitke. Jaz sem pa letos s psicko pesacil iz ljubljane do izole v 4ih dneh 130km, zal ne v treh zaradi zvina gleznja :/
Rožice so zacvetele
15. 07. 2021 10.41
+4
Čestitke vsem!
Satoshi Nakamoto
15. 07. 2021 10.40
+11
Slovenec pa ne sme postavit šotora na državnem zemljišču. Za razliko od Skandinavije in mnogih drugih držav.
krokodil555
15. 07. 2021 11.04
+20
pa saj veš, da je to zato, ker bi nekateri to izkoristili za pijančevanje, taborjenje z muziko itd? Na žalost smo s tem tisočletja za skandinavci... balkanci na žalost, brez kulture in proti vsem pravilom
Emtisunce
15. 07. 2021 11.31
+5
Če bi Slovenija imela 300k prebivalcev in 500k letnih turistov, bi se to sigurno smelo.
Satoshi Nakamoto
15. 07. 2021 11.44
+4
Zato se sedaj ne more pijančevat po parkih a ne? Neposeljenih zelenih površin imamo največ na svetu po prebivalcu. Tako da to so sami izgovori za nesposobnost in teror javnih parazitov
Satoshi Nakamoto
15. 07. 2021 11.46
+3
Države na severu ki so ves čas v snegu in ledu imajo objektivno manj ustreznih površin za kampiranje. Da ne omenjamo divjih zveri
Satoshi Nakamoto
15. 07. 2021 11.48
+1
Zakaj bi se ne pa smelo taborit, pijančevat in nabijat glasbo po gozdovih? Eni imate res težave z vsemi
dajno
15. 07. 2021 12.42
+0
Divje zveri? Kje? Pri nas ali v Skandinaviji? 😀
Satoshi Nakamoto
15. 07. 2021 13.01
+3
Aljaska. No ... v Prekmurju te lahko puma napade
kivzfccz
15. 07. 2021 10.39
+16
Končno lep članek, ki ga človek z veseljem prebere. Drugače na 24 ur le politika in kovid. Cestitke organizatorju in udeležencem.
mastablasta
15. 07. 2021 10.37
+8
lepo vreme so imeli. verjamem da je bilo super. pa še preveč jih ni bilo, tako da ni bilo prevelike gneče. takih akcij bi lahko bilo več.
MucaNeGrize
15. 07. 2021 10.36
+17
Všečno...me pa IZREDNO moti ...highlander.....kot da lepi slovenski izrazi - gornik , gorništvo in podobno niso dovolj dobri za nas ...in vsi tej amerikanizmi povsod so sramota za lep slovenski jezik , narodno zavest , ponos na kdo smo ...
metuljka
15. 07. 2021 10.55
+3
MucaNeGrize
15. 07. 2021 11.13
+3
Hvala...lep in lahkoten korak, kot metuljev let... čez lepe vrhove slovenskih gora želim...
radimam?rnega
15. 07. 2021 11.43
-2
ja kuga pej mau se sprehodt ti italjanski bastard po naseh hrebah... tako bi bolje razumeli tujci ane
Kazimir Plemeniti
15. 07. 2021 11.44
-2
Pa zakaj morate eni vedno nekaj moralizirati in se delati neke svetnike?
brkomir
15. 07. 2021 11.57
-3
jaoo IZREDNO MOTI ... highlander ni slovenska pogruntavscina ampak je mednarodna in se enak dogodek dogaja se v 14 drugih državah ...
Kazimir Plemeniti
15. 07. 2021 12.26
-1
Ja, mednaroden projekt, ki poteka v veliko državah, potem se pa enj usajajo zakaj ni v slovenščini naziv. Eni ste res zap.lan.ka.ni v svojem svetu. Dajte se že prizemljiti in doumeti, da slovenija ni center sveta.
MucaNeGrize
15. 07. 2021 13.34
+4
jejhata ...lej ponosne slovenske domoljubje...pa kako so glasni in pametni... Ni zaman VELIKAN slovenskega naroda in vsega slovenskega Ivan Cankar napisal - Hlapci .. Čudno da niste preimenovali še šampiona kolesarstva Pogačarja v ... Focaccia...in šampiona Rogliča v croissant.... Ko je že kruljenje o international .....bi pravi ponosni Slovenec seveda uporabil lepo slovensko besedo - mednarodni ...HLAPCI - Ivan CANKAR ....je že vedel , videl in doživel , kako in kaj - razlik NI ...pljuc
MucaNeGrize
15. 07. 2021 13.38
+2
Slovenski narod je umiral / tudi zaradi ponosa na materin jezik slovenščino ...sedaj bi nekateri lizali podplate tujcem in omalovaževali lastni jezik ...ali ga celo zanikali...ker je tole zgoraj - " International zadeva " ...SRAMOTA .
Kazimir Plemeniti
15. 07. 2021 14.07
-2
Muca, kaki be.dni komentarji. Malo počisti pri sebi.
MucaNeGrize
15. 07. 2021 14.37
+2
" hlapci ....za hlapce rojeni ...za hlapce vzgojeni..." ....Lahko si tudi prevedeš v " plemenito " international angleščino ..
Kazimir Plemeniti
15. 07. 2021 14.41
+0
Muca, Kazimir Noble✌️. Ampak še vedno ne vem kaj imate toliko problema, ča se ena mednarodna prireditev imenuje v angleščini🤷‍♂️
Kazimir Plemeniti
15. 07. 2021 14.42
-1
Jaz sem že navajen, da ste slovenci obremenjeni z vsem kar je možno.
Kazimir Plemeniti
15. 07. 2021 14.42
+1
Kompleks majhnosti🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️
Bimber2021
15. 07. 2021 15.37
+1
Bravo, končno nekdo, ki mu ni vseeno za slovenski jezik. Na vseh področjih se prekomerno uporabljajo tujke...Naš jezik je izjemno lep, vsestranski in ne vidim razloga, zakaj moramo uporabljati raznorazne "kul" izraze. Pa ne govorim toliko o tej prireditvi, ampak na splošno. Samo poglejte si reklame na TV. Jezik naroda je ena izmed največjih vrednot in potrebno ga je ohraniti, sploh na "majhnost" našega naroda.
Bimber2021
15. 07. 2021 15.40
+1
Kitty cat doesn't bite. Eh, ne sliši se tak kul, kot v slovenskem jeziku. 😉😁 Aja, poklon za več kot inovativen "prevod", naših dveh kolesarjev. 👍😀
metuljka
15. 07. 2021 10.30
+9
SUPER !!! ČESTITKE VSEM !!!