Slovenija

20.840 prvošolčkov v šolo pospremili tudi dijaki

Ljubljana, 02. 09. 2019 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek/STA
Komentarji
34

V šolske klopi je danes sedlo 187.525 šolarjev in šolark, ki so jih na poti v šolo pospremili tudi dijaki, ter okoli 74.000 dijakov in dijakinj. Prvič bo v šolo odšlo 20.840 otrok. Število osnovnošolcev se že nekaj let zvišuje, medtem ko je srednješolcev vsako leto manj. Osnovnošolcem sta na voljo dva nova izbirna predmeta, razrednikom višje plače, učitelji pa bodo lahko lažje ukrepali zoper motečega dijaka. To je le nekaj novosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Osnovna šola s petimi učenci
    02:32
    Iz 24UR: Osnovna šola s petimi učenci
  • Iz 24UR: Šole spet odprle vrata
    02:40
    Iz 24UR: Šole spet odprle vrata

V šolske klopi je danes sedlo 187.525 šolarjev in šolark ter okoli 74.000 dijakov in dijakinj. Prvič je v šolo odšlo 20.840 otrok. Posebno pozorni bodite na začetku novega šolskega leta vozniki, še zlasti v bližini šol, za varnost otrok v prometu pa te dni poostreno skrbijo tudi policisti in redarji.

Število osnovnošolcev narašča vse od šolskega leta 2010/11, ko jih je bilo najmanj v samostojni Sloveniji (161.046).
Število osnovnošolcev narašča vse od šolskega leta 2010/11, ko jih je bilo najmanj v samostojni Sloveniji (161.046). FOTO: Shutterstock
Uslužbenci javne uprave imajo dodaten dan plačane odsotnosti z dela, če spremljajo svojega prvošolca v šolo na prvi šolski dan. Ta ureditev pa ne velja za zaposlene v gospodarstvu, kjer nekatera podjetja svojim zaposlenim to omogočijo, nekatera pa ne, zato je vloženih več pobud, da se spremeni zakon o delovnih razmerjih tako, da bo dodaten dan plačane odsotnosti veljal za vse zaposlene.

Število osnovnošolcev se že nekaj let zvišuje, srednješolcev pa je z vsakim letom manj. V šolskem letu 2018/19 je bilo v srednje šole vpisanih 73.110 dijakov, 5.000 manj kot pred šestimi leti. Ta trend se bo po pričakovanjih v prihajajočem šolskem letu ustavil, saj bodo prihodnje generacije 15-letnikov vse večje. 

Že tretje leto zapored pada število prvošolcev

Število prvošolcev je letos nižje kot v preteklem šolskem letu, ko je prvi razred obiskovalo 21.874 otrok. S tem se že tretje leto nadaljuje padanje števila prvošolcev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj nasvetov, kako prvošolca pripraviti na šolo, v članku z naslovom V šolo s čim manj stresa, v katerem strokovnjak Marko Juhant opozarja, da otrok lahko doživi prvi šolski dan kot stres, če starši preveč poudarjajo, da se končuje obdobje iger in igrač. Če pa so starši mirni in otroku kupijo potrebne šolske stvari, ne da bi to pretirano poudarjali, se malce pošalijo in mu povedo, kako lepo je bilo, ko so oni hodili v šolo, to ni stres, ampak pričakovanje.

Vedno več se jih šola na domu

Leta 2004 so se šolali na domu štirje, zdaj že več kot 300 učencev. Šolanje na domu omogoča šolska zakonodaja od leta 1996, a so se v praksi prvi primeri začeli pojavljati leta 2004, ko so prve štiri učence izobraževali doma. Od takrat število otrok, ki se šolajo na tak način, vsako leto malce naraste, saj se vedno več staršev odloča za tovrstno izobraževanje. V preteklem šolskem letu se je doma šolalo že 332 otrok.

Po podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport se večina staršev za šolanje otrok na domu odloča v prvem razredu, nekateri začnejo pozneje. Med šolajočimi na domu je praviloma najmanj učencev 9. razredov. V šolskem letu 2012/13 se je na domu šolalo že več kot 120 učencev, od leta 2015/16 pa že več kot 200.

V razredih povprečno po 19 učencev

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v poslanici ob začetku šolskega leta vsem, ki so tako ali drugače povezani s šolo, zaželel veliko znanja, prijateljstev in vsega ostalega, kar šola prinaša. "Prav šola je v Sloveniji eden od najboljših družbenih podsistemov, in prav je tako, saj gre za naše državljane in prihodnje generacije," je zapisal.

V oddelkih rednih osnovnih šol (brez oddelkov za otroke s posebnimi potrebami) je bilo v povprečju 19 učencev. Oddelki samostojnih šol so bili številčnejši od povprečja (s po 20,7 otroka), v oddelkih podružničnih šol pa je bilo otrok precej manj (11). Razlike obstajajo tudi med posameznimi statističnimi regijami: povprečno najnižje število otrok v oddelkih so imele osnovne šole v koroški (16), povprečno najvišje pa osnovne šole v osrednjeslovenski statistični regiji (21,5 otroka), ugotavlja Statistični urad RS. 

Podružnična šola Lehen začasno zapira vrata

V Sloveniji sicer deluje 455 matičnih šol, poleg njih pa še 317 njihovih podružnic, kar je ena manj kot v preteklem šolskem letu. Začasno bo namreč prenehala delovati podružnična šola Lehen na Pohorju, ki deluje v sklopu OŠ Brezno - Podvelka.

Zagotavljanje varnosti otrok in mladoletnikov je v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policije. Voznikih pa moramo biti še posebej pozorni na otroke in mladoletnike v prometu.
Zagotavljanje varnosti otrok in mladoletnikov je v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policije. Voznikih pa moramo biti še posebej pozorni na otroke in mladoletnike v prometu. FOTO: Shutterstock

Otroci najbolj ranljivi udeleženci v prometu

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v poslanici ob začetku novega šolskega leta šolarjem zaželel veliko uspeha, predvsem pa varne in srečne poti. Ob tem je napovedal, da bodo policisti v prvih dneh kot običajno posebno pozornost posvetili spremstvu prvošolcev na poti v šolo, skrbeli bodo tudi za umirjanje prometa v šolskih okoliših.

Prvošolčki so letos ob rumenih ruticah za večjo vidnost v prometu prejeli tudi rumeni balon. Otroci namreč spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu, saj v promet vstopajo s svojimi razvojnimi značilnostmi. Težko predvidijo nevarne okoliščine, ki lahko velikokrat pripeljejo do napak v njihovem ravnanju, in so zato bolj ogroženi. Ker so manjši, imajo ožje vidno polje kot odrasli in zato pozneje opazijo vozila z leve ali desne. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa.

Mestni redarji in policisti bodo poostreni nadzor nadaljevali tudi prve dni šole, nadzirajo pa predvsem hitrost in upoštevanje predpisov v okolicah šol. Policisti bodo preverjali še brezhibnost koles in mopedov, ki jih uporabljajo šolarji, ter nadzorovali prepoved kajenja v vozilu, v katerem se pelje otrok.

Dijaki na ulice skupaj s policisti

To je bila pobuda dijakov dveh šol, in sicer Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana ter Strokovno izobraževalnega centra Ljubljana, ki bodo učence na šolski poti spremljali ves prvi teden septembra.

"Letos k skrbi za varnost otrok v prometu pozivamo malo drugače – namesto z opozorili raje z zgledom," so sporočili s policije. Ljubljanskim policistom so se namreč danes pri varovanju otrok na poti v šolo in domov na lastno pobudo pridružili še dijaki dveh srednjih šol. Na prvi šolski dan so tako malčke skupaj varno pospremili po šolski poti, pridružila pa sta se jim še njihova dva prijatelja in vzornika – glasbenik in mojster borilnih veščin Denis Porčič - Chorchyp ter najprijaznejši slovenski policist – Leon.

Brezplačna gradiva poleg prvošolcem tudi drugošolcem

Glede na pred poletjem spremenjen pravilnik bodo v osnovnih šolah učna gradiva po novem brezplačna tudi za učence 2. razredov osnovne šole, kar je dobra novica predvsem za družinske proračune.

Policisti bodo preverjali tudi brezhibnost koles in mopedov, ki jih uporabljajo šolarji.
Policisti bodo preverjali tudi brezhibnost koles in mopedov, ki jih uporabljajo šolarji. FOTO: Shutterstock

Dva nova izbirna predmeta

Novo šolsko leto prinaša nekaj novosti, tako v osnovnošolskem kot tudi srednješolskem izobraževanju. V osnovnih šolah bodo začeli uporabljati prenovljena učna načrta za slovenščino in izbirni predmet čebelarstvo, kar bo dodatna obremenitev predvsem za učitelje, ki bodo morali prilagoditi priprave na pouk. Med izbirnimi predmeti bodo imeli učenci na voljo dva nova, in sicer filmsko vzgojo in slovenski znakovni jezik.

Šolske potrebščine so lahko za družinski proračun precejšnje breme. Cene posameznih učbenikov in delovnih zvezkov se lahko gibljejo tudi okrog 20 evrov. Berilo za 4. razred devetletke je pred enim letom v povprečju stalo 17,40 evra. Za nakup navadnega svinčnika smo morali plačati povprečno 0,70 evra, šolski zvezek (50-listni, A4) pa nas je stal 1,83 evra, ugotavljajo na Sursu.

Pestrejša ponudba se obeta tudi za dijake, saj bodo nekatere srednje šole začele izvajati nove izobraževalne programe. Vajeništvo bo v novem šolskem letu izvajala širša mreža šol, povečujejo tudi število izobraževalnih programov, ki bodo izvajani v vajeniški obliki. V lanskem šolskem letu so bili to programi mizar, kamnosek, oblikovalec kovin - orodjar, gastronomske in hotelirske storitve, steklar, slikopleskar - črkoslikar, papirničar in strojni mehanik, v novem šolskem letu pa se jim pridružujejo programi zidar, elektrikar, mehatronik operater in klepar - krovec.

Izenačenje polnoletnih dijakov z ostalimi

Nekaj sprememb bo za polnoletne dijake, ki si izostanka od pouka ne bodo mogli več opravičiti sami, njihovi starši pa za vpogled v ocene in vzgojne ukrepe tudi ne bodo več potrebovali njihovega soglasja. Na vse dijake pa se nanašajo spremembe glede vzgojnih ukrepov. Po novem bo lahko učitelj dijaku prepovedal prisotnost pri uri pouka, če bo ta z neprimernim vedenjem bistveno oviral njegovo izvajanje. Gimnazija bo lahko dijaka izključila, ko mu bo izrečen peti ukor, srednja poklicna in strokovna šola pa, ko mu bo izrečen četrti ukor.

Kaj prinaša šolski koledar?

V novem šolskem letu učence in dijake prvi pouka prosti dnevi čakajo konec oktobra in na začetku novembra, ko so predvidene jesenske počitnice. Med božičnimi in novoletnimi prazniki bodo prosti kar od 25. decembra do 5. januarja, pri čemer jim petka, 3. januarja, ne bo treba nadomeščati, saj to po novem pravilniku o šolskem koledarju ni več potrebno. Zimske počitnice za učence in dijake z zahoda države bodo od 17. do 21. februarja, za tiste z vzhoda države pa teden dni pozneje. Znova bodo prosti za prvomajske praznike.

Več o tem pa v prispevku Kombinatorika šolskega koledarja in dopustov: za 4 dni dopusta kar 12 dni počitnic!

Višje plače za razrednike, z novembrom en plačni razred več za vse učitelje

Po zvišanju plač januarja letos si lahko v novem šolskem letu učitelji enako kot večina ostalih javnih uslužbencev obetajo še eno zvišanje plač. 1. novembra se jim bodo te zvišale za en plačni razred. Že septembra bodo za en razred višje plače dobili razredniki. Kot so povedali na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, morajo šole z učitelji razredniki v ta namen skleniti nove pogodbe o zaposlitvi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
03. 09. 2019 13.43
-3
Otrok manj učiteljev pa več, kdo to razume?
proofreader
02. 09. 2019 19.35
+1
Štrukelj je govoril čisto druge številke, koliko je otrok na razred. Očitno jih je precej manj.
schranz91
02. 09. 2019 18.04
-2
šola uničuje otroška življenja
nemo1
02. 09. 2019 16.58
+6
Ne ga tikat ker je zaščiten, da ne bo kdo starše tožu!
Andree
02. 09. 2019 16.58
+11
Ker primanjkuje policistov, bi lahko zaposlili medvede ( glej vzorčni primer zgoraj)
janezpodre
02. 09. 2019 16.28
+5
Dijak, preoblečen v medveda policista /vau/,pazi, da te kakšen lovec , podprt z encjanom ,na brzino ne zameša s pravim kosmatincem in te po pomoti ne "odvzame iz narave".
helter skelter
02. 09. 2019 16.22
+3
Tudi naš predsednik vlade, spoštovani Marjan Šarec, je v teh pomembnih trenutkih otrokom na srce položil nekaj svojih bistrih misli in nasvetov: "Treba nehati je gledati, ali pride avto z leve ali z desne in kako hiter je, ampak je treba preprosto gledati naprej in prečkati cestišče .... Potrebno je imeti nove vzorce razmišljanja... "
Roadkill
02. 09. 2019 15.07
+10
v medveda oblečen.A se norca delajo se sprešujem?
Roadkill
02. 09. 2019 15.08
+1
Roadkill
02. 09. 2019 15.09
+6
štrekeljc
02. 09. 2019 18.59
-1
Ma kaj je z vami, ljudje, da vam nikoli ni nič prav?
BrainDance
02. 09. 2019 11.42
+10
Jokate glede dopusta :D najbolje, da vam vsem država časti kar cel september dopusta :D @invalidedelate!!!
Capo dei Capi - novi profil
02. 09. 2019 11.42
+6
Spet bodo zastoji... Teh otrok starši dosti krat ne učijo, da se cesta prečka na prehodu.... Naučijo jih samo, da imajo oni prednost... Isto velja za kolesarje in nepismene ljudi. :)
Capo dei Capi - novi profil
02. 09. 2019 11.43
+3
Več osnovnošolcev, kot dijakov.... Zato, ker je osnovna obvezna in manjišine se odločijo, da se v Slo. bolje živi, če te država hrani. :)
KakovostenSmeh
02. 09. 2019 12.07
+5
samo, da imajo oni prednost? tako ponasanje vidis samo v Ljubljani.
Melonija
02. 09. 2019 14.03
-2
mislim da je na vasi tega več kmetje hodijo z šajtrgo čez cesto kot da je njihova
lumpimonster
02. 09. 2019 10.50
+13
Jep 262.000 novih bodočih zaposlenih priihaja da bodo lahko ceu lajf delali in odplačevali davke z našo deželo.
Intimnanega3
02. 09. 2019 09.58
+14
osnovnošolcev je več, le zakaj...srednješolcev pa manj, le zakaj? mal 1 +1 seštejte bo prec jasno
Andree
02. 09. 2019 10.55
+8
To so generacije rojene med 1996 in 2004, ko je bil velik upad rojstev
blazter
02. 09. 2019 11.05
+5
Otroci migrantov ne gredo v srednjo šolo, ker pač ni obvezna in zastonj..... Pa bo izbris....
prerojeni_vzviseni_toncek
02. 09. 2019 12.14
+8
ker so prepozno začeli masovno naseljevat albance in je en cajt nataliteta bila v upadu.. danes pa na srečo albanci vsako leto več prvošolčkov zagotovijo da ta številka malo bolj optimistična zgleda.. od 20.000 prvošolčkov so jih albanci zagotovili 6.000
ladym77
02. 09. 2019 09.52
+14
"Komu zvoni?" Ta naslov Hemingweyevega romana se nanaša na pogrebne zvonove..
štrekeljc
02. 09. 2019 09.48
+25
To, da lahko so le tisti starši prvošolčkov, ki so zaposleni (torej ni nujno, da tudi delajo!) v javnih službah dobili dodaten dan dopusta, je svinjarija! Tistega, ki si je to izmislil, bi moral vsak pošten predsednik vlade nemudoma, takoj in še prec prezaposliti v realni sektor!
Intimnanega3
02. 09. 2019 09.45
+9
raj se naj šolstvo mal zamisli, noben šolar se več ne veseli prvega dne šole, razen 1.razredi, ko še ne vejo kaj jih čaka
štrekeljc
02. 09. 2019 09.58
+20
Ne sodi vseh po sebi! Moja frklja je danes sama od sebe vstala in bila ob 7 uri že oblečena. Je komaj čakala, da gre spet v šolo, pa že dolgo ni več prvošolka!
BrainDance
02. 09. 2019 11.35
+6
štrekeljc to je to! vzgoja na mestu ;-) @Intimnanega3 ne vejo kaj jih čaka - kaj pa jih tako groznega čaka, sploh v OŠ :D oki mogoče slaba malica :D bi pa tudi bilo malce drugče, če jih neb imeli ves čas na "povodcu" beri zaprte doma :D
štrekeljc
02. 09. 2019 16.31
+5
Ups, dal si mi misliti: kaj pa, če je v šolo šla vsa vesela le zato, da je tečen fotr ne bo imel ves čas pod komando?
periot22
02. 09. 2019 09.37
+34
Sramota je da že prvi dan ločujete otroke s tem da imajo v javni upravi prost dan ostali pa ne! SRAMOTA STE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
anakondabox
02. 09. 2019 08.23
+41
Zvoni, zvoni in to oglušujoče. Prvi šolski dan naj bi bil za prvošolce praznik, kot je na Googlu opis za osnovnošolce iz Celja. Je pa vse prej kot to. Naj dodam nekaj navedkov: 1. otroke lahko v šolo spremljajo starši iz 'javih služb', iz gospodarstva pa ne. So ti posvečeni in oni manj vredni. Torej diskriminacija že na začetku. Govori pa se, o kaj se vse govori: 'da bodo šolarji vseh slojev in poklicev staršev imeli enake pravice'. Tako je zapisano v Ustavi in Zakonu o osnovni šoli. Ponovno nepravnost v Sloveniji. Uf, sem jezna. 2. Nadalje se znova odkriva 'topla voda', samo za to, da se na ministrstvu za šolstvo in šport nekaj dela. Ko sem službovala na ZŠ je bilo v Smernicah za OŠ natančno določeno kaj je zagotovljen in kaj razširjen program ter kako se to plačuje. Danes se o tem diskutira v nedogled, mi davkoplačevalci naj pa to nagrajujemo. Sramota za pravno državo! 3. Učni načrt za slovenščino je prenovljen. Prenavljali so ga akademiki, profesorji, učitelji praktiki. In veste koliko denarja gre za to prenovo? Dobro je, da ne veste! Učitelj slovenščine je včeraj na TV navajal, da gre zgolj za minimalne popravke. 4. Ko sem kandidirala za ministrico za znanost in šport je tedanji premier M.C. po medijih navajal, kako išče ministrico. Sama sem že prej poslala priporočeno pismo in v njem navedla strokovne reference ter usmeritve za nadaljnji razvoj osnovne in srednje šole. Kdor išče, ta najde! Našel je ministrico S. C, ki je v desetih letih zaslužila 600 000€ in druga, ki je prepisala del diplome in jo nalepila v svoj magisterij. Na koncu je našel 'našo' Majo', ki se tudi ni odlikovala. Tako se dela v S(love)niji oziroma v deželi Nije. Nima ne demokracije, ne udejanjenega prava, ne verodostojnega slovenskega jezika, ki izpričuje in označuje narod. Vse več je tujk, 'anglizmov', dvojina se ne uporablja več...Ker isti 'ptiči' letajo v jatah, si ne obetam izboljšav. #statusquo
ni_mi_vse_eno
02. 09. 2019 12.22
+4
Šifra
02. 09. 2019 07.56
+5
Haha, uživajte v septembru milarija! :D ala se wčt! ;)
Lipshin
02. 09. 2019 07.58
+11
Šifra
02. 09. 2019 08.37
-5
Brezvezno
02. 09. 2019 07.32
+12