Slovenija

Prvi teden šolanja na domu: zmogljiv internet ni pogoj, delovni zvezki pa so zelo uporabni

Ljubljana, 20. 03. 2020 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po prvem tednu pouka na domu delo poteka dobro, ugotavljajo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Učenci se v spletne učilnice najpogosteje prijavljajo v jutranjih in večernih urah. Okoli desete ure svoje obveznosti v Arnesovih učilnicah opravlja kar 15.000 učencev.

Šolanje na daljavo, ki je nujno zaradi izbruha novega koronavirusa, poteka vse bolj tekoče.
Šolanje na daljavo, ki je nujno zaradi izbruha novega koronavirusa, poteka vse bolj tekoče. FOTO: Shutterstock
Šole in vrtce je vlada zaradi epidemije novega koronavirusa zaprla od ponedeljka do preklica. Prepoved pa se nanaša tudi na srednje šole, višje strokovne šole, domove za učence, organizacije za izobraževanje odraslih ter univerze in samostojne visokošolske zavode.
V ponedeljek so pri izobraževanju na daljavo zabeležili nekaj začetnih težav. Že v torek pa je izobraževanje potekalo bolj tekoče. V spletne učilnice se je prijavilo več učencev, zato je bil bolj razpršen tudi podatkovni promet, kar je pripomoglo k stabilnosti sistema.

Danes sta se o izkušnjah v prvem tednu izobraževanja na daljavo pogovarjala ministrica za izobraževanje Simona Kustec in predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden. Strinjala sta se, da se z izobraževanjem na daljavo v tem času nadaljuje. Spregovorila sta tudi o težavah in primerih dobre prakse, so zapisali na ministrstvu.

Na ministrstvu pričakujejo, da se bodo prihodnji teden v izobraževanje na daljavo vključile vse šole. "Verjamem, da bomo v nov teden vstopili še bolj odločni. Če bomo hodili naprej po poti, ki smo si jo skupaj zastavili v tem tednu, bomo lahko prišli do našega skupnega cilja: uspešnega konca šolskega in študijskega leta," je ob tem dejala Kustečeva.

Arnes povečal zmogljivosti

V prvih dneh je bilo zaradi preobremenjenosti precej težav s spletnim povezovanjem, a se je stanje zdaj, ko je Arnes povečal svoje zmogljivosti, bistveno izboljšalo, meni tudi predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan.

Kljub temu pa še vedno učiteljem svetujejo različne načine dela na domu, kot so posredovanje učnih gradiv v obliki listov, ki se jih lahko kopira, delo v spletnih učilnicah ter svetovanje preko učbenikov in delovnih zvezkov. "Torej, ni pogoj, da nekdo ima zmogljivo internetno povezavo, da lahko dela od doma," je dejal in spomnil, da se je zdaj pokazalo, da delovni zvezki vendarle niso toliko nesmiselni, ker omogočajo eno od oblik nedigitalnega domačega dela.

Tudi v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije ugotavljajo, da se motnje pri učenju na daljavo odpravljajo. "Šole se vsaka posebej trudijo po svojih najboljših močeh, vendar so očitno izhodišča od šole do šole različna. A uvedba pouka na daljavo pri nekaterih družinah, posebej socialno šibkejših, povzroča najrazličnejše zadrege in stiske," meni predsednik zveze Anton Meden.

To se po njegovih navedbah kaže v premajhnem številu računalnikov doma. "Imamo družino s tremi otroki, ki morajo slediti pouku preko spleta. Oba starša sta medtem na delu od doma. Najbrž bomo težko našli gospodinjstvo, ki ima doma pet računalnikov," je dejal. Prepričan je, da bodo zaradi tega razlike med učenci le še naraščale.

Učenci lahko do gradiv dostopajo s pomočjo mobilnega telefona, tablice, računalnika, za zelo uporabne so se izkazali tudi delovni zvezki.
Učenci lahko do gradiv dostopajo s pomočjo mobilnega telefona, tablice, računalnika, za zelo uporabne so se izkazali tudi delovni zvezki. FOTO: Shutterstock

Računalnik ni nujno potreben

Izvajanje pouka na daljavo so v ljubljanski Osnovni šoli (OŠ) Livada po besedah ravnatelja Gorana Popovića organizirali tako, da učencem računalnik ni tako nujno potreben. "Velika večina učencev ima računalnike in dela preko njih, druge pa smo napotili na našo spletno stran, preko katere lahko dostopajo do programa Office 365, kjer so navodila za pouk," je dejal.

Prav tako se učenci brez računalnikov lahko povezujejo na spletno stran šole preko mobilnih telefonov. V spletno učilnico se na ta način vključujejo tudi otroci migrantov v azilnem domu. Sicer pa se pouk na daljavo izvaja po njegovem mnenju presenetljivo dobro, saj učenci dosledno sledijo navodilom preko šolske spletne strani, je še dodal.

Na domžalski OŠ Venclja Perka so s poukom na daljavo začeli že prvi dan ukrepa. "Izbrali smo način poučevanja, ki je po našem mnenju najbolj dostopen prav za vse učence - spletna stran šole. Tja lahko dostopajo z računalniki, tablicami ali telefoni. Je povsem preprost sistem, ki ga obvlada vsak," je pojasnila ravnateljica šole Petra Korošec. Učencem svetujejo tudi različne dejavnosti za prosti čas.

Kot je dejala, je z učitelji vsak dan večkrat v stiku preko elektronske pošte, messengerja ali telefonov. Z učenci učitelji komunicirajo na različne načine, preko spletne strani, v spletnih učilnicah, skupinah na Viberju in s pomočjo posnetkov. S tistimi učenci oziroma starši, ki se niso odzvali, pa bodo danes vzpostavili telefonski stik, da preverijo, ali pouku sledijo in ali potrebujejo pomoč.

Koroščeva je prepričana, da prav vsi učitelji vlagajo veliko več časa v takšen način poučevanja, kot pa če bi to potekalo v šoli. Iščejo, raziskujejo, sodelujejo in komunicirajo z namenom, da bi bilo za učence in starše najlažje, je dejala. Dodala je, da od staršev prejemajo pozitivne povratne informacije, pošiljajo jim fotografije, kako cela družina sedi za mizo in dela.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jazzie12
21. 03. 2020 11.57
+1
Sodelavec bosanc se že pritožuje koliko otroka pojesta, da mora skoz kupovat...zdaj vidite, kaj vse vam Slovenija da....vaša lipa domovina Bosna pa samo prst v r i t.
Mar.lol
24. 03. 2020 11.01
+1
Kaj ma to zdej veze... njegova stvar kake probleme ima?!
Mar.lol
24. 03. 2020 11.03
+2
V SHESHELJ
21. 03. 2020 08.38
+5
Vsak naj pomete pred svojim pragom. Vsak poklic je zahteven in v vsakemu poklicu lahko najdes ovinek za katerega se bos skril. Je pa tako da, tisti ki ceni cloveka neglede kateri poklic opravlja ne bo kritiziral ampak spodbujal vsakersno delo. Kdor pa samo kritizira, ni vreden da se mu odgovori na komentar.
matdej
21. 03. 2020 08.16
+4
Zanima me,kako bo potekalo ocenjevanje,od kod in kdaj bodo otroci dobili ocene???O tem ni nikjer zasledit.
V SHESHELJ
21. 03. 2020 08.40
+3
Matej..trenutno je situacija kakrsna je..o ocenah kasneje...tole je sele 1.teden nevem kam se ti mudi? Vrjetno bo kriterij prilagojen
lunape
21. 03. 2020 08.10
+5
Sem vesela da imajo nekateri ravnatelji tako pozitivno mnenje o šolanju na domu. Res se eni učitelji zares trudijo, pokličejo svoje učence, pripravijo zanimive razlage in ne pretiravajo z domačimi nalogami. Spet drugi pa v e-asistenta samo nalagajo naloge in roke oddaje, poleg pa pišejo nesmisle kot so: Ne si misliti da ste na počitnicah, če ne boste delali in oddajai vsega ne boste naredili letnika. Ko pridete nazaj bomo preverjali znanje, potem ne bo časa da to razlagamo.
Auslander
20. 03. 2020 20.39
-18
šola = debilarna. denar se ne zasluži s šolami in diplomami.
V SHESHELJ
21. 03. 2020 08.43
+2
Auslender..nevem zakaj si hodu v solo? Kaj sploh pomeni debilarna...vrjetno neka izpeljanka iz tvoje glave nesolane iz besede de.bil? Debilarna...hm
V SHESHELJ
21. 03. 2020 08.44
+8
Aja pa se to...mal bos mogu SSKJ odpret da se naucis lepo izrazat...skratka spet v solo .hihi
jarti?
20. 03. 2020 20.23
+4
kako pa poteka pri tistih, ki je prisotna kakšna bolezen, ali pri tistih starših ko ne razumejo slovensko, ali pri tistih ki so zaradi epidemije izgubili službo in še in še. prvo je treba preživet virus in potem bo vse ostalo. šola, pri nas doma je najmanj pomembna v tem obdobju ko umre toliko 1000 ljudi na dan. razumem pa učitelje.
Stevo Rakijevi?
20. 03. 2020 20.14
-7
To je super za učitelje, ki po liniji najmanjšega odpora napišejo : predelaj to in to, naredi to in to in preko spleta oddaj do te in te ure. To ni učenje ampak izživlajnje in upam, da ne bodo to ocenjevali, ker predavali niso nič ampak dajejo tem otrokom samo težo v teh težkih časih. Če lahko sami predelajo - zakaj jih potem potrebujejo - za strah.
Uporabnik1812060
21. 03. 2020 08.20
+7
Ob takem razmišljanju bi bilo najbolje, da se najprej začnete ukvarjati sami s sabo in ugotovite, kje imate probleme. Očitno niti ne znate dojeti, kje so trenutno težave in si učitelji niso zmislili virusa. Ni vam všeč, da otroci delajo od doma in zelo verjetno bi enako šimfali, če zdaj ne bi delali nič in bi vse prestavili na poletje. Pa odrastite no in malo več zrelosti.
V SHESHELJ
21. 03. 2020 08.47
+0
Stevo legendo..priimek ti ni bas mocnejsa stran.Rakija-vic ..ce nebi bilo pametnik uciteljev nebi imel tako izvirnega priimka.. Stevc pa to je Evropa..ce kaj ni jasno..vrni se od koder ti korenince segajo...juznije
Reallife
20. 03. 2020 19.52
+20
Glede na napovedi da bodo doma se cca. 3 mesece..je tole sicer ok. Ampak ne more nadomestiti rednega dela v šoli, ker mnogo otrok ne bo delalo nič doma. To je dejstvo. Potem pa vprašanje kdaj bodo ustni zagovori, projektne naloge, matura, pisni testi.. Kdaj se bo vse to skoncentriralo...mislim da država spet nima ideje niti načrta če bomo doma se do jeseni.
flojdi
20. 03. 2020 20.20
+10
. zakaj pa mnogo otrok ne bo doma delalo nič ? a zaradi neŠopanja učiteljev ali zaradi od dela pocrkanih tastarih
felix59 drugič
20. 03. 2020 19.45
+2
Mularija , učte se , de ne boste cest pometal !!
flojdi
20. 03. 2020 20.14
+8
. hihi... Dobra stara , izpeta. / bolj všeč mi je : Vsako Delo je Delo . / bluzenja so , žal , bolje plačana ; kolkr vidm
flojdi
20. 03. 2020 20.17
+4
. pa pejte v a rest, kupte si dohtorat , … pa tko … in nč vam now nkol hutga
Sebastjan Zalar
21. 03. 2020 08.12
+1
ne stemifintami boš pa ceste pometal če se ne boš učil poznam jih kar nekaj ki pometajo ceste pa imajo srednjo šolo
flojdi
21. 03. 2020 15.41
. tudi meni je s srednjo uspelo delat v edinem delovnem mestu ki mi je bilo všeč. občasno je pod to spadalo tudi pobiranje čikov , čigumijev, ropčkov , etc , ... ki so jih odvrgli višje izobraženi
flojdi
20. 03. 2020 18.57
+13
.končno. da so delovni zvezki tudi Uporabni, / ker spominjam se jih za moje tamale, tr popisane strani , ostalo pa nepopisano. Kupit jih je bilo treba pa pod Nujno.
flojdi
20. 03. 2020 18.58
+6
. spet mi je ušla ena črka . TRI je prav
jarti?
20. 03. 2020 20.24
-5
trenutno šola in delovni zvezki so nepomembni.