Slovenija

Prvih 30 turških delavcev bi na gradbišče Karavank lahko prišlo konec junija

Ljubljana, 27. 05. 2020 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
6

Cengizevi inženirji, vodstveni kader in delavci, ki naj bi sodelovali pri gradnji druge cevi predora Karavanke, zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo koronavirusa, še vedno ne morejo vstopiti v EU. Na Darsu računajo na pomoč zunanjega ministrstva, približno 30 delavcev pa bi bilo lahko po pojasnilih Darsa na gradbišču čez približno mesec dni.

Cengizovi delavci naj bi po pojasnilih Darsa na gradbišče prispeli v več skupinah, pri čemer bi najprej poskrbeli za montažo objektov kampa na gradbišču, kjer bodo turški delavci bivali, ter betonarno, del pa bi se jih pridružil tudi izvedbi del v predvkopu. 

Trenutno Cengizovo dokumentacijo za ureditev delovnih dovoljenje obravnavajo na radovljiški upravni enoti, Dars pa računa tudi na pomoč zunanjega ministrstva, da bodo turški delavci lahko nato podali ustrezne vloge za delovna dovoljenja na slovenskih veleposlaništvih v Ankari in Sarajevu. 

"Pričakujemo, da bi bili lahko prvi dve skupini, skupno približno 30 delavcev, na gradbišču v roku približno enega meseca, v naslednjih dveh mesecih pa je pričakovati še nadaljnjih nekaj več kot 50 delavcev," so pojasnili na Darsu. Ob tem so izpostavili, da po zagotovilu izvajalca končni pogodbeni rok projekta, ki ga namerava gradbinec opraviti za 98,6 milijona evrov brez DDV, zaradi trenutnih razmer ne bo ogrožen. 

Avstrijci so na svoji polovici z deli začeli septembra 2018.
Avstrijci so na svoji polovici z deli začeli septembra 2018. FOTO: POP TV

Skupna dolžina druge, vzhodne predorske cevi, bo znašala slabih osem kilometrov, od tega je slovenska stran do meje z Avstrijo dolga 3,5 kilometra. Avstrijci so na svoji polovici z deli začeli septembra 2018. Strani naj bi po prvotnih načrtih mejo prebili leta 2022. Avstrijski Asfing je sicer zaradi koronavirusa sredi marca prekinil z deli na avstrijski strani, a približno mesec dni pozneje je ta spet stekla. 

Na slovenski strani predora je bil v torek prvi operativni sestanek delovne skupine za spremljanje gradnje, ki jo je v dogovoru z investitorjem že marca imenoval jeseniški župan Blaž Račič, saj bo potek investicije vplival tudi na lokalno skupnost. Izvajalci in nadzorniki so predstavnike občine seznanili z do sedaj opravljenimi deli in jim predstavili dela, ki sledijo v naslednjih mesecih. 

Izvajalec je v času od 2. marca, ko je bil uveden v delo, izvedel pripravljalna dela na platoju, trenutno pa so v teku dela na začasnem portalu, kar je predpogoj za začetek izkopa predora. Ta naj bi se končala do konca avgusta. V tam času bo izvajalec uredil tudi začasni most preko Save, dostope do lokacij odlagališč viškov in cestno semaforizacijo, so po torkovem sestanku danes sporočili z Občine Jesenice. 

Na prvem operativnem sestanku so prisotni na predhodno zahtevo župana uskladili seznam cest, ki se bodo uporabljale za gradbiščne transporte, v nadaljevanju pa bo pripravljen sporazum med investitorjem, izvajalcem in občine glede njihove uporabe. Opravljene bodo tako imenovane ničte meritve teh cest, na podlagi česar bo možno po končani investiciji ugotoviti njihovo obremenjenost kot posledico investicije. 

Delovna skupina bo v času investicije skrbela za tekoče spremljanje izvajanja aktivnosti, prenos informacij med deležniki in sprotno odpravljanje morebitnih izzivov, ki bi se utegnili pojaviti v vplivnem območju tekom gradnje. Sestajala se bo enkrat mesečno, predvidoma vsak zadnji torek v mesecu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokicas
27. 05. 2020 17.46
+4
Sj če bodo imeli svoj camp in spali tam bi lahko že začeli z delom. Stroje pa bodo pripeljali iz Luke Koper direktno gor. Ampak žalostno da morajo to graditi tujci da so vse večje gradbene firme spravili v stejčaj. SCT, Vegrad, primorje, koliko bi bilo še za zgraditi v naši državi pa so vse pokradli malo odsedel v zaporu in sedaj uživajo. Edina država na svetu brez velikih gradbenih firm, kolektor pa vemo da posluje prav tak o sumljivo
Samo gasssss...
27. 05. 2020 16.48
+2
Takrat naj gredo tudi otroci v šole. A ne brihte zblojene.
borec91
27. 05. 2020 16.33
-1
se bolse ce nikoli slovenci nerabimo tega tunela
mertseger
27. 05. 2020 16.20
+2
Mislim da je tole samo zavlačevanje. Lahko bi vse testirali pred vstopom v Slovenijo, pa če bi želeli še enkat pri nas. Potem pa vsakič ko bi hotel iz slovenije (oziroma nazaj) ponovno testiranje. Lahko pa imajo pri nas tudi karanteno.
samuray1
27. 05. 2020 15.51
+2
Do takrat bi lahko Jajo hraknil v roke,ni zgrabil za lopato.
Vojko Gaberšek
27. 05. 2020 16.14
-3