Slovenija

Prvi vlak skozi predor Pekel predvidoma prihodnje leto

Maribor, 18. 08. 2022 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V okviru projekta nadgradnje železniške proge med Mariborom in Šentiljem je bil slovesno izveden preboj novo zgrajenega predora Pekel. Prvi vlak bo peljal skozenj predvidoma prihodnje leto, stari železniški predor pa bodo po napovedih namenili kolesarjenju.

Poleg izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper je nadgradnja železniške proge med Mariborom in mejo z Avstrijo, ocenjena na nekaj manj kot 300 milijonov evrov, eden največjih projektov v državi na področju izgradnje železniške infrastrukture. "Zaenkrat vse poteka po načrtu," je na današnjem dogodku v predoru povedala državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predor Pekel gradijo severno od Maribora, vzhodno od obstoječe proge, ki trenutno poteka skozi železniški predor Počehova. Dolg je 1530 metrov in ima med drugim zgrajen tudi reševalni rov. "S tem bomo naredili promet hitrejši, predvsem veliko bolj varen, stari predor pa uporabili bolj trajnostno, za kolesarjenje," je dejala Bratuškova.

"Gradnja železniškega predora je potekala po t. i. novi avstrijski metodi. Dela so se izvajala s severne in južne strani. Najprej smo začeli z deli s severne strani, kjer je bil predor izkopan v dolžini okoli 1000 metrov," je pojasnil vodja sektorja za investicije v železnice na Direkciji RS za infrastrukturo Dejan Jurkovič.

Eden večjih izzivov je bila izgradnja dela pod hitro cesto skozi Maribor. "Teme predora je okoli sedem metrov pod avtocesto. Tu je bil dnevni napredek od enega metra do meter in pol na dan, medtem ko je bil na severni strani dnevni korak približno štiri metre," je povedal Jurkovič.

Izgradnja predora in postavitev 900 metrov dolgega viadukta Pesnica sta ocenjeni na 101 milijon evrov. Izvajalec Kolektor je pričel s pripravljalnimi deli v predoru septembra 2020, izgradnja pa se je začela maja lani. "Naši delavci so dokazali, da znamo delati strokovno, kakovostno, hitro in učinkovito, tudi v najtežjih pogojih," je povedal Andrej Košir iz omenjenega podjetja.

Predor Pekel
Predor Pekel FOTO: Ministrstvo za infrastrukturo Twitter

Zbrane na današnjem dogodku je nagovorila tudi botra predora Ljiljana Herga, ki je izpostavila, da so dela v predoru izjemno zahtevna. "Ni prostora za utrujenost, vsaka najmanjša napaka ima lahko zelo resne posledice. Zato so to dela, ki jih lahko izvajajo samo najboljši," je dejala.

Izgradnja predora Pekel, kjer morajo med drugim še postaviti betonski obok, mora biti zaključena do marca prihodnje leto. Nato sledi namestitev tira in ostale opreme v njem, promet pa naj bi skozenj stekel konec leta. "Predvideno je, da bi konec leta 2023 prestavili promet iz starega predora v ta predor," je povedal Jurkovič.

V sklopu projekta nadgradnje 18 kilometrov dolge železniške proge Maribor–Šentilj, ki se sofinancira s kohezijskimi sredstvi, bo zgrajen tudi novi viadukt Pesnica. Tam bodo po besedah Jurkoviča predvidoma septembra izvedli zadnjo betonažo, dokončno pa naj bi bil viadukt zgrajen prav tako spomladi prihodnje leto. "To je najdaljši železniški viadukt v Sloveniji," je pojasnil.

Z izgradnjo omenjenega predora in viadukta bo zaključen celoten projekt nadgradnje železniške proge, saj so ostala dela že izvedena. V tem okviru so med drugim posodobili glavno železniško postajo v Mariboru in postaje v Pesnici in Šentilju, rekonstruirali predor Šentilj, ukinili več nivojskih prehodov in namesto njih zgradili nadvoze ali podvoze, postavili dodatne protihrupne ograje ter posodobili tire in ostalo opremo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JosipBrozDrugi
18. 08. 2022 21.21
+0
in predor ima botro. kje pa je župnik, ki bi ga blagoslovil? danes namreč blagoslovijo vsaki novi dixi.
JosipBrozDrugi
18. 08. 2022 21.18
-2
zakaj je potreben novi predor? lahko bi rekonstruirali starega, obstoječega. po mojem je to metanje denarja v vstran. drugič, je bodoči najdaljši viadukt čez pesnico res upravičen? zakaj ne sanirajo obstoječega?
Slovenska_mularija
18. 08. 2022 18.45
-1
pa kaj se tota zraven mesa ko tak nima pojma
mikica247
18. 08. 2022 18.54
+1
flojdi
18. 08. 2022 17.27
-2
.uf.a bo izhod iz predora pekla v vicah ali nebesah..gruntam.mocno.
bor99
18. 08. 2022 15.50
+2
med mariborom in šentilj
Ramzess
18. 08. 2022 15.44
+1
Ime pa ni ravno optimistično, pozitivno.
zdrej
16. 08. 2023 19.08
Ime je dobil po kraju v katerem je zgrajen :-) Ni nobene druge filozofije tukaj.
andro69
18. 08. 2022 15.37
-2
Bravo Alenka....mojstrica predorov...
Stolček
18. 08. 2022 16.38
+2
andro69, kaj ona ga je izkopala, kaj ona ga je financirala?! Ma ste eni biserji. Bravo mi davkoplačevalci in delavci!
deny-p
18. 08. 2022 15.32
+5
Potniški promet večina posluje z izgubo in se pokriva z tovornim prometom, kateri prinaša dobiček.....
kajpavzdevek
18. 08. 2022 14.44
+9
Marsikdo bi se z vlakom vozil če bi se infrastruktura večala ! Lokalni vlak bi moral vozit skozi več krajev ! Mi pa imamo železniško povezavo iz cajta avstro ogrske
zdrej
16. 08. 2023 19.10
To je kar problematika. Problematika sistema naselij v naši državi. Malo in mala mesta, veliko vasi. Tu pa je težko če ne celo nemogoče narediti javni železniški promet, ki bi bil finančno pozitiven.