Slovenija

Prvič letos zabeležili 20 stopinj Celzija. Kako pa je bilo v preteklih letih?

Ljubljana, 15. 02. 2023 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Jutranje zimske temperature se v popoldnevih že spreminjajo v pomladanske. Na Primorskem se je tako prvič letos ogrelo celo do 20 stopinj Celzija, temperature, ki so sicer bolj značilne za maj kot februar. Kako pa je bilo v preteklih letih? Na kratko, zelo različno, odgovarja Agencija RS za okolje, ki je za 15. februar v preteklih letih izbrskala nekaj ekstremov: od toplih pomladanskih temperatur do hudega mraza in debele snežne odeje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Vreme je bilo na 15. februar v preteklosti zelo različno," pravijo na Agenciji RS za okolje. Tudi pomladne temperature, kot smo jim bili priča danes, niso bile tako redek pojav. Tako je bilo na primer tudi leta 1998, ko so se najvišje temperature po nižinah gibale okoli 20 stopinj Celzija. Takšne temperature so takrat zabeležili v Slapu pri Vipavi, Biljah pri Novi Gorici, Lendavi, Dobličah pri Črnomlju, Celju in v Ljubljani.

In tudi 40 let pred tem so imeli na 15. februar izjemno toplo vreme. Popoldanske temperature so se takrat gibale med 15 in 20 stopinjami Celzija, najvišjo temperaturo pa so tistega leta izmerili v Črnomlju, kjer se je živo srebro povzpelo do 21,8 stopinje Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seveda pa so bili prisotni ekstremi tudi v drugo smer. Leta 1940 se tako na 15. februar spominjajo izjemno hudega mraza in debele snežne odeje. To je bil celo eden najhladnejših dni 20. stoletja. Po nižinah in v notranjosti so takrat izmerili med 20 in 30 stopinj Celzija. V Ljubljani se je z jutranjih 24 stopinj temperatura popoldne dvignila na le 11 stopinj Celzija.  Najnižje temperature so bile v Kočevju, najdebelejša snežna odeja pa je prekrila Kranjsko Goro (86 centimetrov).

Hud mraz pa je vladal tudi 16 let kasneje, ko so zabeležili eno najhladnejših juter 20. stoletja. V Babnem Polju so namreč izmerili uradni absolutni slovenski rekord 34,5 stopinje Celzija. Nizke temperature so bile tudi drugod po Sloveniji.

Leta 1952 pa je Slovenijo prekrivala rekordno debela snežna odeja. Na Bohinjskem je bilo snega več kot dva metra in pol, v Bovcu slaba dva metra, v Ljubljani meter in pol.

Razmeroma toplo vreme se bo nadaljevalo

A vrnimo se v sedanjost, kjer smo prvič v letošnjem letu zabeležili 20 stopinj Celzija. In kakšno vreme nas čaka v naslednjih dneh? Ponoči bo večinoma jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od šest do dve, ob morju okoli dve stopinji Celzija.

V četrtek zjutraj bo v vzhodni polovici Slovenije še jasno, snega ne bo, bo pa nižine vzhodne in osrednje Slovenije prekrila megla. Ta se bo lahko pojavila tudi ob morju. Zgornja meja meglenega pokrova bo na nadmorski višini med 500 in 700 metrov. Na zahodu se bo že pooblačilo, čez dan pa bodo oblaki prekrili večji del Slovenije.

Popoldan bo ponekod v zahodni in osrednji Sloveniji zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 14, na jugovzhodu do 16 stopinj Celzija.

Petek bo na severu večinoma oblačen, v preostalem delu države bo deloma sončno, deloma oblačno. Jutro bo toplejše, dnevne temperature bodo okoli 10 stopinj Celzija.

Ob koncu tedna nas bo spremljalo večinoma oblačno, a suho vreme. Čez dan bo pihal jugozahodni veter, razmeroma toplo bo. Na večinoma suho vreme kaže tudi v začetku prihodnjega tedna, temperature pa bodo precej visoke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
15. 02. 2023 19.22
+2
Tenstanje stratosfere prinaša čudeže, ane majstr
graf
15. 02. 2023 18.39
+4
dokler bo minus zjutraj ne sanjajte o pomladi ! Ob sedmih zjutraj je bilo pri nas -2.2 ! Zemlja pa zmrznjena kot beton ...
PomisliNaSonce
15. 02. 2023 19.24
+2
Minus bo še 4.julija...do 15.avgusta pa ziher na notranjskem. Arktični izbruh bo tko vsak mesec zdej. Treba v strastosfero toplogredne pline z toploto vred potenstat. Če se pa splača, fino pol u kontra iz severa stisne. Vladar se pa po prsih tolče
Nidani
15. 02. 2023 19.28
-1
PomisliNaSonce
15. 02. 2023 19.35
+2
Rasnica boli. A tiste, ki mate prste zraven in vam to seveda ustreza...nimate drugega argumenta kot da pišete...kaj ste in niste