Slovenija

'Prvo hčer sem prvič previla v porodnišnici, sina pa šele, ko je bil star 9 mesecev'

Ljubljana, 20. 01. 2019 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nuša Lesar
Komentarji
10

Lara Slivnik je v svojih 30 letih rodila drugega otroka. Vesela, da sta po hčerki z možem dobila še sina, je po porodu zaspala kot večina izmučenih mamic, mož pa se je z dobrimi novicami odpravil seznanit triinpolletno hčerko, da je postala starejša sestrica. A dobri novici je kmalu sledila še slaba. Lara se je namreč zbudila v popolnoma nov svet.

Vse od začetka. Učenje govora, hoje, imen oseb, ki jih imaš najraje … "Spomnim se, ko sem se po treh dneh umetne kome zbudila, da sem gledala moža in mamo, vedela sem, kdo sta, ampak nikakor se nisem spomnila, kako jima je ime."

Lara je doživela možgansko kap. V Sloveniji se s to diagnozo vsako leto sreča 4400 bolnikov. Po kapi se življenje obrne na glavo, a kot poudarja moja sogovornica, ki jo doživim kot izjemno pogumno in na trdnih tleh, se tudi po kapi lepo in aktivno živi. Vse pa je lažje s podporo družine. Ko govori o svojem možu, jo še danes preveva ponos, meni se od ganjenosti nabirajo solze v očeh in samo upam, da imamo vsi ljudje v težkih trenutkih ob sebi takšno oporo. Neomajno, vztrajno, ljubečo.

Nova realnost bolnikov po kapi so leta rehabilitacije, a Lara mi razlaga, kako je z eno, in to levo roko, previla svojega sina. Sicer prvič šele pri devetih mesecih, a tako je po kapi. Stvari zahtevajo svoj čas. Danes brez težav ubije jajce in loči rumenjak od beljaka, zaveže vezalke, teče na smučeh, smuča, vozi kolo in avto, končala je tudi doktorat.

Recept za uspeh je vztrajnost vseh vpletenih. Bolnika, svojcev, zdravstvenega osebja. In pozitivna naravnanost, ki je Lari ne manjka. Mislim, da v resnici nikoli ni pomislila, da je žrtev, uboga, nemočna. Z majhnimi koraki se je podala v njen novi svet in ga počasi pripeljala do točke, ko jo človek lahko samo občuduje.

Ko odhaja, nam zaželi: "Pa da vas ne bi kap zadela." No, ja, glede na to, da nas čaka stresen dan, nič ne obljubim ... Potem pa resno pripomni, da je pomembno, da znamo prepoznati znake možganske kapi.

Na Soči je bila tri mesece noč in dan, skupaj z dojenčkom in možem.
Na Soči je bila tri mesece noč in dan, skupaj z dojenčkom in možem. FOTO: osebni arhiv

Zato: nerazločen govor, ohromelost ali nezmožnost premikanja ene strani telesa, enostranske motnje vida ali dvojni vid, lahko pa tudi vrtoglavica, slabost z bruhanjem in motnje ravnotežja naj bodo znak, da takoj pokličete pomoč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Natalija Bajt
21. 01. 2019 08.00
+35
Borka, vsa čast vam, imate močno voljo in veliko razlogov za normalno življenje, želim vam vse najboljše 😍
Ramzess
20. 01. 2019 20.27
+54
Vzrok pa je bil, imate namreč luknjo med očitno uspešnim porodom in kapjo, ki je vodila v komo, ne vem zakaj ste zapisali je zaspala, take pravljice pravijo otrokom, pa še prej ali slej ugotovijo resnico.
Ramzess
20. 01. 2019 20.27
-11
BI?I
20. 01. 2019 22.10
+15
Otroku povedat milejšo obliko resnice ni greh in je tudi prav... Zakaj bi otroka v njegovem razvoju obremenjeval z kruto resnico življenja.. Tako ali tako bo to slej kot prej sam spoznal. Če ne na svoji koži pa s pomočjo medijev.. Včasih smo živeli veliko bolj mirno in nam mediji niso vsiljevali takšnih ali drugačnih resnic..
Quatflow
20. 01. 2019 22.32
+23
Res je, se mi zdi da je vcasih bilo zivljenje bolj prijetno in umirjeno, ko nam internet in ostali mediji se niso vsiljevali raznih smernic in stalisc in tratili casa z nepotrebnimi informacijami. Otroci so se vec igrali zunaj in med seboj ( med dvema ognjema, kavbojci in indijanci, skrivalnice, gumitvist,...) in imeli so daljse in brezskrbnejse otrostvo.
Nataša Kalin
21. 01. 2019 07.47
+15
Jaz sem ta zapis razumela,da je zaspala in jo je med spanjem kap!! A si vi drugače razlagate??
MojsterSplinter
21. 01. 2019 08.49
+3
Za malega otroka je dovolj informacija, da je mamica zaspala. Če je večji, pa se mu zaradi mene lahko razloži nevrološka diagnoza in biofiziološki proces, ki je do nje privedel.
Szagar5
21. 01. 2019 10.15
+2
Tudi jaz sem članek tako razumela. Saj ne vem zakaj bi jo mož zapustil, če bi jo kap, in šel domov hčeri povedati dobro novico. Ona je rodila, potem pa zaspala, kot večina porodnic po dologem porodu, mož pa je šel domov. Kot razumem pa jo je med spanjem kap saj se je zburila potem v novem svetu.
zagor2
21. 01. 2019 10.29
+4
#MojsterSplinter, če boš malemu otroku objasnil, da je mamica zaspala in se ne zbudi več tvegaš, da se bo otrok bal zaspati. Pol pa maš hudiča.
Lev07
20. 01. 2019 17.51
+112
Borka! Srečno!